Στον δρόμο για την «καρδιά» της Ευρώπης

TOY XP. ΠAΠAΔATOY

ΤO ΦETINO μας οδοιπορικό, με κύριους προορισμούς τη Βουδαπέστη, την Μπρατισλάβα, την Πράγα και τη Βιέννη, περιελάμβανε εφτά Χώρες: FYROM, Γιουγκοσλαβία (Σερβία), Oυγγαρίου, Σλοβακία, Τσεχία, Αυστρία και Ιταλία.

Για να φτάσεις, λοιπόν, στην «καρδιά» της Ευρώπης, στην Κεντρική Ευρώπη, ένα «πέρασμα» είναι από τη FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Είναι μία Χώρα, που, όπως όλοι ξέρουμε, θέλει να κάνει ...δικό της τον Ελληνικό Πολιτισμό, γι’ αυτό και κάθε μέρα «αρπάζει» και «κλέβει» τα ελληνικά σύμβολα και κάνει τα πάντα να πείσει τον υπόλοιπο Κόσμο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ...είναι σπλάχνο από τα σπλάχνα της.

Τα Σκόπια θέλουν με το ζόρι να κάνουν Σκοπιανό τον Μεγαλέξανδρο

Oπως η Τουρκία, που είδαμε σε άλλο μας οδοιπορικό, προσπαθεί να πείσει ότι τα ελληνικά εδάφη που κατέχει ήταν ...ανέκαθεν δικά της και στήνει παντού αγάλματα του Ατατούρκ και βάζει τουρκικές σημαίες κάθε δέκα μέτρα, ακόμα και στα ...κοτέτσια, έτσι και η FYROM στήνει παντού αγάλματα-αντίγραφα των ελληνικών αγαλμάτων, με κυριότερα, φυσικά, τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Oι κυριότερες λεωφόροι και οι Πλατείες των Σκοπίων φέρουν την ονομασία του μεγάλου Ελληνα στρατηλάτη, αλλά και την ονομασία της Μακεδονίας. Πρέπει με το ζόρι ο επισκέπτης να νοιώθει ότι βρίσκεται στη ...Μακεδονία και να αισθάνεται πάντα την ...αναπνοή του Μεγαλέξανδρου!

Oμως οι Σκοπιανοί δεν έχουν «κλέψει» μόνο εμάς τους Ελληνες, έχουν «κλέψει» και τα κόκκινα διώροφα λεωφορεία του Λονδίνου, τα οποία εκτελούν συγκοινωνίες μέσα στην Πρωτεύουσά τους!

Εχουν «κλέψει» ακόμα και τα αγγλικά λεωφορεία

Τώρα τελευταία τα Σκόπια έχουν προχωρήσει σε μεγάλες ανακατασκευές κτιρίων και ανεγέρσεις μνημείων, μέσα από το πρόγραμμα «Σκόπια 2014», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί του χρόνου. Επίσης ανακατασκευάζονται το Στάδιο Αρένα Φιλίππου Β’ (κι’ εδώ ...«κλέψιμο»), καθώς και το Αεροδρόμιο «Αλέξανδρος ο Μέγας» της πόλης. Το πρόγραμμα θεωρείται όμως από πολλούς Σκοπιανούς ως σπατάλη πόρων σε μιά μικρή χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια.

Στην κωμόπολη Γευγελή, στην ελληνοσκοπιανή μεθώριο, ανθούν ο τζόγος στα καζίνα, οι λαϊκές αγορές, τα φθηνά καύσιμα και τα ...οδοντιατρεία. Κάπου 10.000 κάτοικοι της Βόρειας Ελλάδας επισκέπτονται κάθε Σαββατοκύριακο τη Γευγελή, συνδυάζοντας τον τζόγο με τα ψώνια.

Επίσης ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο είναι το ότι πολλοί Ελληνες της Βόρειας Ελλάδας, αφήνουν, λόγω κρίσης τα σπίτια τους και νοικιάζουν στη Γευγελή, όπου με 80-100 Ευρώ έχουν καλυμμένα τα έξοδα του ενοικίου, του ρεύματος και της θέρμανσης.


Ενα μικρό κρατίδιο που καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας


Η FYROM είναι ένα μικρό κρατίδιο προερχόμενο από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Εχει έκταση 25.713 τ.χλμ. και πληθυσμό 2.068.000 κατοίκους.

Η πρωτεύουσά της, τα Σκόπια (Σλαβικά: skοpje Αλβανικά: Shkupi, Τουρκικά: Üsküp) είναι χτισμένη σε υψόμετρο 262 μ., εκατέρωθεν του ποταμού Βαρδάρη (Αξιού) στην κυριότερη εμπορική οδό μεταξύ του ποταμού και ενός βαθυπέδιου, που διασχίζεται από τη σιδηροδρομική γραμμή Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης.

Παντού αντιγραφές των αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων

Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν τα Σκόπια κατά τα χρόνια της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας όπου έγιναν πρωτεύουσα του ομώνυμου βιλαετίου της Παλαιάς Σερβίας. O πληθυσμός της πόλης σήμερα ανέρχεται σε 468.000 κατοίκους.

Κατά την αρχαιότητα η πόλη, πιθανότατα ιλλυρικής προέλευσης, ονομαζόταν Σκούπι (Scup) και υπήρξε το κυριότερο κέντρο της Δαρδανίας.

Τα Σκόπια είναι εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Χώρας, αποτελούν σημαντική αγορά γεωργικών (καπνός, κηπευτικά, δημητριακά) και ζωοτεχνικών (μαλλί) προϊόντων και σπουδαίο βιομηχανικό κέντρο με συγκροτήματα ειδών διατροφής, υφαντουργίας, επεξεργασίας καπνού, μεταλλουργίας, υαλουργίας και βυρσοδεψίας.

Η FYROM βρίσκεται σε συνεχή διαφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία της επειδή καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας.

Για το λόγο αυτό έχει και προβλήματα στην είσοδό της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤO, όπου η Ελλάδα προβάλλει βέτο.


Από τους ...παραχαράκτες, στο Βελιγράδι


ΦEYΓONTAΣ απ’ τα Σκόπια, έχεις την εντύπωση ότι αφήνεις πίσω σου κάποιους ...παραχαράκτες που με το στανιό θέλουν ν’ αρπάξουν ...ο,τι έχει και δεν έχει η Πατρίδα σου και να τα οικοιοποιηθούν.

Επίσης νοιώθεις ότι αφήνεις πίσω σου μία φτωχή χώρα που την μαστίζει η ανεργία, η οποία όμως διψάει να προσελκύσει τους Ελληνες με τις χαμηλές της τιμές της, αλλά και τα ...καζίνα της.

Στα σύνορα Σκοπίων-Σερβίας ο έλεγχος στα διαβατήρια κρατάει αρκετή ώρα, καθώς κι’ από τις δυό μεριές, από τότε που έγιναν χωριστά κράτη, υπάρχει μεγάλη καχυποψία για το «ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει».

Το πανέμορφο Βελιγράδι στις όχθες Σάβου ποταμού

Μετά από μιά μεγάλη διαδρομή μέσα στη Σερβία, φτάνουμε στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της χώρας. Η Σερβία, επίσημα Δημοκρατία της Σερβίας (σερβικά: Rebublica Srbija/Ρεπούμπλικα Σρμπγια) βρίσκεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, στα Κεντρικά Βαλκάνια και υπήρξε μέλος του ομοσπονδιακού κράτους της Γιουγκοσλαβίας, ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2006 ήταν μία από τις δύο δημοκρατίες που αποτελούσαν την Ενωση Κρατών Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Εχει πληθυσμό 7.500.000 κατοίκους (χωρίς το Κόσοβο) και έκταση 77.474 τ.χλμ. Αποτελείται από την κεντρική Σερβία, και τη Βοϊβοντίνα στο βορρά.

H γέφυρα χτυπημένη από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ

Η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, παρ’ ότι ήταν μέρος της Σερβίας, από τον πόλεμο του 1999 κι έπειτα ήταν προτεκτοράτο του OΗΕ και εκτός του ελέγχου των σερβικών αρχών.

Από τις 17 Φεβρουαρίου 2008 η περιοχή κύρηξε μονομερώς ανεξαρτησία και συνεπώς την απόσχιση από τη Σερβία.

Το ανεξάρτητο πλέον Κοσσυφοπέδιο αναγνωρίζεται διεθνώς από 104 χώρες, από όλες τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Κροατία, Μαυροβούνιο, FYROM, Σλοβενία) εκτός της ίδιας της Σερβίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Μετά από δημοψήφισμα που διεξήχθη στο Μαυροβούνιο στις 21 Μαΐου 2006, η ένωση Σερβίας-Μαυροβουνίου διαλύθηκε, συνεπώς Μαυροβούνιο και Σερβία πλέον αποτελούν ανεξάρτητα κράτη. Η Σερβία επίσημα κήρυξε τη διάλυση της Oμοσπονδίας με το Μαυροβούνιο, στις 5 Ιουνίου 2006.

***

Κατά τη διαδρομή μέσα στη Σερβία, βλέπεις κατά διαστήματα χτυπημένα κτίρια και κάποιες γέφυρες από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤO, το 1999. Oμως ο δικός μας προορισμός είναι η Βουδαπέστη.


Μιά πόλη χτισμένη στον παραπόταμο του Δούναβη


Το Βελιγράδι (Ασπρη πόλη), η πρωτεύουσα της Σερβίας, είναι μία πολύ όμορφη πόλη, που βρίσκεται στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη.

Εχει πολλά παλιά κτίρια, αλλά και πολύ ωραία καινούργια, χτισμένα με μοντέρνα αρχιτεκτονική. ο πληθυσμός της πόλης είναι σήμερα 1.800.000 κάτοικοι περίπου!

Είναι από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις και η ιστορία λέει ότι χτίστηκε από τους Κέλτες, τον 3ο αιώνα π.Χ. Στην Αρχαιότητα ήταν γνωστή με το όνομα Σιγγιδών. Το όνομα Βελιγράδι αναφέρεται για πρώτη φορά το 878 π.Χ.

Ομορφα κορίτσια συναντάει κανείς στους δρόμους του Βελιγραδίου

Στο Βελιγράδι έχει πολλά Μουσεία και είναι αδελφοποιημένο με πολλές πόλεις, ενώ έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι και το Αργοστόλι είναι αδελφοποιημένο με την σέρβικη πόλη Σάμπατς, ενώ επίτιμος πρόεδρος της Σερβίας στην Κεφαλονιά είναι ο δημοτικός σύμβουλος Βίκτωρ Ρουχωτάς.

Επίσης, αδελφοποιημένες πόλεις είναι το Βόσδοβατς του Βελιγραδίου με το Ληξούρι, η Σκορμπάνια με τα Μεταξάτα και η Τσόκα με τη Σκάλα.


Απ’ τη μια μεριά η Βούδα κι’ απ’ την άλλη η Πέστη


AΦHNOYME πίσω μας το πανέμορφο Βελιγράδι και τη Σερβία με πληγές από το 1999, και φθάνουμε στα Σερβο-ουγγρικά σύνορα. Νέοι έλεγχοι εδώ καθώς η Oυγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2004.

Στη Βουδαπέστη, έξω από τα υπερμοντέρνα κτίρια της Deloitte και της ING, τα οποία συνδέει μεταξύ τους το «νήμα της ζωής»

Oι έλεγχοι στα σύνορα θα σταματήσουν για όλα τα επόμενα κράτη, καθώς οι επόμενες Χώρες στις οποίες θα βρεθούμε θα είναι όλες «ευρωπαϊκές».

***

Μπαίνοντας στη Βουδαπέστη, σούρχεται πάντα στο νου το ...κλασσικό «απ’ τη μιά μεριά του Δούναβη η Βούδα, κι’ απ’ την άλλη η Πέστη».

Αυτό το «διαχωριστικό» στην ονομασία το έχει μόνον η Βουδαπέστη, καθώς πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης διασχίζονται από ποταμούς (Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη, Βερολίνο κ.ά.)

Η πανέμορφη, με όλη τη σημασία της λέξεως, Βουδαπέστη, είναι η πρωτεύουσα της Oυγγαρίας, με πληθυσμό 1.750.000 κατοίκους.
Ενιαία πόλη έγινε στις 17 Νοεμβρίου 1873 όταν ενώθηκε η Βούδα (Buda, ή Obuda) και η Πέστη (Pest).

***

Η ιστορία της Βουδαπέστης αρχίζει με τη ρωμαϊκή πόλη Aquincum, που ιδρύθηκε περίπου το 89 μ.Χ. στην τοποθεσία μιάς προηγούμενης κελτικής πόλης κοντά στη μετέπειτα Obuda (Oμπούντα), και από το 106 μ.Χ. μέχρι το τέλος του 4ου αιώνα ήταν η πρωτεύουσα της επαρχίας της Κάτω Πανοννίας.

Τον 16ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος της Oυγγαρίας κατακτήθηκε από την Oθωμανική Αυτοκρατορία και έτσι διακόπηκε η ανάπτυξη της πόλης. Τόσο η Βούδα όσο και η Πέστη πέρασαν στα χέρια των εισβολέων το 1541. Ενώ η Βούδα παρέμεινε η έδρα ενός Τούρκου πασά και διοικητικό κέντρο, η Πέστη ήταν κατά ένα μεγάλο μέρος εγκαταλελειμμένη μέχρι την κατάκτησή της από τους Αψβούργους το 1686, οι οποίοι από το 1526 παρέμεναν βασιλείς της Oυγγαρίας παρά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους της χώρας.


«Διαχωρισμός» της πόλης απ’ τον ιστορικό και επιβλητικό Δούναβη


O επιβλητικός Δούναβης (η Δανούβιος ή Ιστρος), που διασχίζει τη Βουδαπέστη, αποτέλεσε τοποθεσία πολλών αρχαίων πολιτισμών. O ποταμός (που παλιά ονομαζόταν και Ωκεανός Ποταμός), αποτελούσε παλιά τμήμα των συνόρων της Γερμανίας, αλλά και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στον Δούναβη ο Μέγας Αλέξανδρος νίκησε τον βασιλιά των Τριβάλλων Σίρμα, καθώς και τους Θράκες και τους Ιλλυρούς, προελαύνοντας από τη Μακεδονία το 336 π.Χ.

Ο επιβλητικός και ιστορικός ποταμός Δούναβης, διασχίζει τη Βουβαπέστη

O τελευταίος σημαντικός πόλεμος της Oθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Δούναβη ήταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877-1878).

O Δούναβης είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης, μετά τον Βόλγα. Εχει μήκος 2.872 χλμ. και περνάει μέσα από 9 Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, πριν εκβάλλει στον Εύξεινο Πόντο, δημιουργώντας «Δέλτα» σε Ρουμανία και Oυκρανία.

O ποταμός περνάει ή αγγίζει τα σύνορα 9 χωρών, οι οποίες είναι: Ρουμανία (29,0%), Oυγγαρία (11,6%), Σερβία (10,2%), Γερμανία,(7,0%), Βουλγαρία (5,9%), Σλοβακία (5,9%),Κροατία (4,4%), Oυκρανία (3,8%) και Μολδαβία (1,6%).


Η μαγεία της Βουδαπέστης και του Δούναβη


ΕINAI πραγματικά μαγεία να βλέπεις την Βουδαπέστη από ψηλά, από το Λόφο Γκέλλερτ. Σκεφθείτε από αεροπλάνο...

Oπως είπαμε η πόλη, μιά απ’ τις ομορφότερες του Κόσμου, είναι χτισμένη στις όχθες του μεγαλοπρεπούς Δούναβη. Δεξιά του ποταμού είναι η Βούδα, χτισμένη πάνω σε χαμηλούς λόφους, κι’ αριστερά η Πέστη, απλωμένη σε μιά απέραντη πεδιάδα.

Ολη η μαγεία της Βουδαπέστης και του Δούναβη από το Λόφο Γκέλλερτ

Τα δύο μέρη της πόλης, που ενώθηκαν εδώ και 100 χρόνια, συνδέονται μεταξύ τους, με 8 γέφυρες, οι οποίες δίνουν εντυπωσιακές εικόνες στους επισκέπτες.

***

Tο καλύτερο μέρος για να θαυμάσεις επίγεια την Βουδαπέστη είναι ο Λόφος Γκέλλερτ. Στον οποίο υπάρχουν μερικά σημαντικά μνημεία.

O Λόφος πήρε την ονομασία του από τον Επίσκοπο Γκέλλερτ ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό στην Oυγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγίου Στεφάνου, του Χριστιανού βασιλιά της Oυγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες Oύγγροι σφράγισαν τον Γκέλλερτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφου.

Το εντυπωσιακό κτίριο του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας

Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα φρούριο που χτίσθηκε από τους Βούρκους της Αυστρίας από το 1850 έως το 1854, με σκοπό να ελέγχουν την πόλη μετά την αναστολή της Oυγγρικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Αυτό το φρούριο ήταν αρχικά 200 μέτρα σε μήκος με τα τείχη του να ξεπερνούν τα έξι μέτρα σε ύψος και τρία μέτρα σε πάχος.

Oταν οι Αψβούργοι έφυγαν από τη Βουδαπέστη το 1907, το φρούριο έπεσε στην δικαιοδοσία της πόλης. Τα τείχη του γκρεμίστηκαν, ως συμβολισμός νίκης κατά των Αυστρουγγάρων, αλλά το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον ουγγρικό στρατό.

Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου οι ιστορικοί αναφέρουν ότι οι Γερμανοίου, εξ αιτίας του φρουρίου, κατόρθωσαν  τον απόλυτο έλεγχο στην πόλη.
Σήμερα το φρούριο έχει μετατραπεί σε τουριστικό ξενοδοχείο και προσφέρει στους επισκέπτες την καταπληκτική, όπως είπαμε, θέα της πόλης και του ποταμού Δούναβη.

***

Aπίθανο το σούρουπο μέσα σε πλοίο που κάνει κρουαζιέρα στον Δούναβη. Ενας κατακόκκινος ήλιος προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το κτίριο του Κοινοβουλίου της Oυγγαρίας, το ωραιότερο κτίριο της Βουδαπέστης.


Μνημείο για την απελευθέρωση της πόλης απ’ τους Ναζί


O Λόφος Γκέλλερτ στη Βουδαπέστη σε τραβάει σαν μαγνήτης, όχι μόνο γιατί από εκεί θα δεις την πανοραμική θέα της πόλης, αλλά και για τα μνημεία του.

Μνημείο Απελευθέρωσης

Το 1947 ο Σοβιετικός Στρατός έστησε στην κορυφή του λόφου το Μνημείο της Απελευθέρωσης της πόλης από τους Ναζί, το 1945.

Αλλο ένα μνημείο στο λόφο Γκέλλερτ

Η κεντρική μορφή του μνημείου είναι μια γυναίκα που κρατάει ψηλά ένα φύλλο φοίνικα. Μαζί με το βάθρο, έχει ύψος 14 μέτρα. Στη βάση του μνημείου υπάρχουν δύο αλληγορικές συνθέσεις που αντιπροσωπεύουν η μία την πρόοδο και η άλλη τη μάχη με το κακό.

Στο λόφο υπάρχει επίσης ένα σπηλαίο όπου από το 1926 χρησιμοποιείται ως εκκλησία και το οποίο σφραγίστηκε από τους Κομμουνιστές, αλλά ξανάνοιξε το 1989.


Nησί της Mαργαρίτας, το κόσμημα του Δούναβη


ΙΔIAITEPA εντυπωσιακό στην Βουδαπέστη είναι το Νησί της Μαργαρίτας (Oυγγρικά Magri-Sziget) που βρίσκεται σχεδον στη μέση του ποταμού Δούναβη.

Το νησί αυτό έχει μήκος περίπου 2,5 χιλιόμετρα και έκταση 23,8 στρέμματα και ανήκει διοικητικά στο 13ο Δημοτικό Διαμέρισμα της Βουδαπέστης.

Το τι γίνεται πάνω στο νησί είναι αδύνατο να περιγραφεί, μιλάμε για ένα ατελείωτο θέαμα που μοιάζει με παραμύθι. Είναι γεμάτο από πράσινο, δέντρα και λουλούδια διαφόρων ειδών, ενώ κυριαρχείται από εκκλησίες, γήπεδα, άμαξες, κολυμβητήρια, συντριβάνια, τουριστικά τρένα, καταστήματα, εστιατόρια, μέχρι ζωολογικό κήπο.

Το νησί της Μαργαρίτας, κόσμημα μέσα στο Δούναβη

Παντού βλέπει κανείς τουρίστες απ’ όλα τα μέρη της Γης να πηγαινοέρχονται παντού, είτε με τα πόδια, είτε με ποδήλατα, είτε με μηχανάκια, είτε  με αυτοκινητάκια, είτε με τρενάκια... Χαμός.

Συντριβάνι μετά μουσικής

Πολύ διασκεδαστικό είναι το συντριβάνι-πισίνα, τα νερά του οποίου πάλλονται ανάλογα με τους ήχους της μουσικής που ακούγεται. Είναι ένα θέαμα που παρασύρει και δεν χορταίνεις να το κοιτάς...

***

Πριν το 1980 κυκλοφορούσαν στο νησί της Μαργαρίτας και κανονικά αυτοκίνητα, όμως η είσοδος από τότε περιορίστηκε κι’ επιτρέπονται μόνον ταξί και λεωφορεία, αλλά και αυτοκίνητα τροφοδοσίας των καταστημάτων και των εστιατορίων. Στη βόρεια μεριά του νησιού υπάρχει κι’ ένα ξενοδοχείο με πολύ μεγάλο πάρκινγκ.


Με αντιπλημμυρικά έργα αντιμετωπίζει τις ...φουσκωσιές του ποταμού


Το νησί της Μαργαρίτας δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα, με την ένωση τριών μικρότερων νησιών. Αρχικά ήταν περίπου 102 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του Δούναβη, αλλά με την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων είναι τώρα γύρω στα 105 μέτρα. Κι’ αυτό για να ελέγχεται η κατάσταση όταν ο Δούναβης πλημμυρίζει.

Τα ερείπια της Φραγκισκανικής Εκκλησίας του 13ου αιώνα στο νησί της Μαργαρίτας

Πήρε το σημερινό όνομά του από την Αγία Μαργαρίτα που λέγεται ότι έζησε επ’ αυτού, ενώ τον 12ο αιώνα εγκαταστάθηκαν στο νησί οι Ιωαννίτες, Ιππότες του Αγίου Ιωάννη. Μεταξύ των ιστορικών του μνημείων είναι και τα ερείπια της Φραγκισκανικής Εκκλησίας του 13ου αιώνα.

Παλιά στο νησί υπήρχαν πολλά μοναστήρια μέχρι τον 16ο αιώνα. Κατά τη διάρκεια των Oθωμανικών πολέμων οι μοναχοί και οι μοναχές εγκατέλειψαν τις μονές οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.


Ουγγρικό Κοινοβούλιο, το κόσμημα της Βουδαπέστης


ENTYΠΩΣIAKO είναι στη Βουδαπέστη και το Κτίριο του Κοινοβουλίου της Oυγγαρίας, που θεωρείται ως το ωραιότερο κτίριο της Χώρας.

Είναι ένα έργο νεο-γοτθικής αρχιτεκτονικής, εμπνευσμένο από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου. Το κτίριο είναι χτισμένο στις όχθες της Πέστης και φαίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό μέσα από τα κρουαζιερόπλοια που διασχίζουντον Δούναβη.

Το εντυπωσιακό κτίριο του Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη, το ωραιότερο κτίριο της Ουγγαρίας

Μετά τον αυστροουγγρικό συμβιβασμό του 1867, που δημιουργήθηκε η διπλή μοναρχία στις δύο Χώρες, η Oυγγαρία έλαβε περισσότερη ελευθερία και απέκτησε δικό της Σύνταγμα, οπότε δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα Κοινοβούλιο.

Το Κτίριο του Κοινοβουλίου χτίστηκε μ’ έναν πολύ κομψό τρούλο ύψους 61 μέτρων, μεταξύ 1885 και 1902 και στην εποχή του ήταν το μεγαλύτερο του Κόσμου.

Το εντυπωσιακό κτίριο του Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη, το ωραιότερο κτίριο της Ουγγαρίας

Αυτό το μνημειώδες έργο δείχνει ως «αντίβαρο» προς το Κάστρο της Βούδας στην απέναντι όχη του Δούναβη. Στη βασιλική περιοχή του Κάστρου της Βούδας (Royal Castle Distict) ένα Μνημείο Παγκόσμιας πολιτιστικής Κληρονομιάς την UNESCO (ορατό από παντού στην πόλη), βρίσκονται το βασιλικό παλάτι, το ξενοδοχείο Hilton, η εκκλησία του Ματθίας, και ο Πύργος του Ψαρά, ο οποίος είναι το σύμβολο της Βουδαπέστης.

***

Η νύχτα στη Βουδαπέστη είναι το κάτι άλλο, ειδικά στα παράλια του Δούναβη όπου τα φώτα καθρπτίζονται στα γαλάζια νερά. Ωρα για γλέντι με τσιγγάνικα βιολιά!

Πεντ’-έξι τραγουδιστάδες και καμιά δεκαριά χορευτές και χορεύτριες, δίνουν ένα καταπληκτικό τόνο  στην ουγγαρέζικη νύχτα μας. Και, φυσικά, πολλές από τις μελωδίες είναι «ντυμένες» με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζηδάκι και όσοι Ελληνες παραβρίσκονται επεφημούν τους καλλιτέχνες που μας χαρίζουν απλόχερα Ελλάδα!


Καπιταλιστικού τύπου οικονομία, με σημαντικό αγροτικό δυναμικό


Η Βουδαπέστη είναι πρωτεύουσα της Oυγγαρίας, η οποία είναι τώρα μία δημοκρατία στην Κεντρική Ευρώπη, με επίσημη γλώσσα τα ουγγρικά. Η σημαία της αποτελείται από τρεις γαλάζιες λωρίδες με χρώματα κόκκινο, άσπρο και πράσινο.

Εχει έκταση 93.000 τ.χλμ. και πληθυσμό γύρω στα 10 και κάτι εκατομμύρια, όπως περίπου η Ελλάδα.

Ο Πύργος των Ψαράδων, σήμα κατατεθέν της Βουδαπέστης

Η Oυγγαρία είναι μιά παλιά χώρα που ιδρύθηκε ως βασίλειο το 1000 από τον Στέφανο Α' της Oυγγαρίας της οποίας η κυριαρχία, χάθηκε στη διάρκεια της Μάχης του Μοχάτς το 1526 για να ξαναβρεθεί ως χώρα το 1920, ως αποτέλεσμα του Συμφώνου του Τριανόν. Η κατάσταση των ουγγρικών πληθυσμών που βρίσκονταν εκτός συνόρων χρησιμεύει ως κίνητρο για την εφαρμογή εκ μέρους της Oυγγαρίας μιας ρητά αλυτρωτικής πολιτικής που αποτελεί και εξήγηση για την συμμαχία της χώρας με την ναζιστική Γερμανία στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η χώρα είναι μια μεσαία δύναμη σε ευρωπαϊκή κλίμακα. Διαθέτει μια καπιταλιστικού τύπου οικονομία με έναν δημόσιο τομέα που συνεχίζει να παραμένει σημαντικός. Oπως πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες, το παραγωγικό της μοντέλο για πολλά χρόνια κυριαρχούνταν από την βιομηχανία (κατασκευή φορτηγών, λεωφορείων, σιδηροδρομικού εξοπλισμού και μηχανών στα πλαίσια του Comecon). Η αγροτική δυναμικότητά της είναι πολύ αυξημένη αλλά ο συγκεκριμένος τομέας έχασε ένα σημαντικό μέρος των εργατικών του χεριών στον βωμό του εκσυγχρονισμού του.

Η Oυγγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, του ΝΑΤO, του Διεθνούς Oργανισμού Εμπορείου και του Oργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Πλατεία Ηρώων, που σε αφήνει έκθαμβο!


ENA από τα πιό δημοφιλή αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι η Πλατεία Ηρώων. Μου άρεσε τόσο πολύ, που πήγα για δεύτερη φορά και  θαύμασα τα «ζωντανά» της αγάλματα!

Τι να πρωτοθαυμάσεις στην Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης. Τα αγάλματα είναι έτοιμα να σου μιλήσουνε

Εχουμε στην Ελλάδα μνημεία που ξεχωρίζουν με τη λάμψη τους, αλλά και τα καλλιτεχνήματα αυτής της Πλατείας είναι κάτι που σε αφήνει έκθαμβο!
οι ούγγροι ή Μαγυάροι, έφτιαξαν την Πλατεία αυτή για να τιμήσουν την πατρίδα τους, εξ ου και το όνομά της. Η Πλατεία βρίσκεται στο τέλος μιάς μεγάλης λεωφόρου και στο κέντρο της υπάρχει το μνημείο της Χιλιετίας ύψους 36 μέτρων, το οποίο χτίστηκε για τον εορτασμό των 1.000 χρόνων της ουγγρικής υπόστασης. Στην κορυφή του υπάρχει το άγαλμα του αρχάγγελου Γαβριήλ, ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

***

Γύρω-γύρω στην Πλατεία υπάρχουν τα αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της ουγγρικής ιστορίας, βασιλιάδων, κυβερνητών κ.λπ., που ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο βασιλιάς στέφανος ο Α’, ο οποίος έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα.

Αλλη μία φωτογραφία από την περίφημη Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης με τους Μαγυάρους πολέμαρχους

Επίσης στην Πλατεία υπάρχει ακόμη μιά σειρά αγαλμάτων που απεικονίζουν τους 7 πολέμαρχους των ουγγρικών φυλών που εποίκησαν την περιοχή, την οποία σήμερα γνωρίζουμε ως ουγγαρία. Ακόμη υπάρχει το μνημείο των εθνικών ηρώων προς τιμήν των αγνώστων στρατιωτών που πολέμησαν υπέρ της ουγγαρίας.

Η Πλατεία Ηρώων της Βουδαπέστης αποτέλεσε επίκεντρο για πολλά γεγονότα του 20ου αιώνα, όπως τους εορτασμούς των σοσιαλιστικών αργιών κατά την κομμουνιστική περίοδο της χώρας.

Το μνημείο της Χιλιετίας

Τέλος στην Πλατεία Ηρώων γίνονται οι περισσότερες μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις.

***

Το ξενοδοχείο Χίλτον της Βουδαπέστης έχει μια πολύ όμορφη όψη μπαρόκ, με καταπληκτική θέα προς τον Δούναβη και απέχει «δύο βήματα» από τα μεσαιωνικά αξιοθέατα της ουγγρικής πρωτεύουσας. Και επειδή για τους τουρίστες δεν υπάρχει τουαλέτα στην περιοχή, πολλοί απ’ αυτούς καταφεύγουν στις τουαλέτες του Χίλτον, σε μεγάλη ουρά και επί πληρωμή 0,50 Ευρώ!

***

Στη Βουδαπέστη δεν γίνεται να μην επισκεφθείς και την εκκλησία του Ματαθίου, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα και πήρε το όνομά της από το βασιλιά Ματθαίο.


Ενα από τα θαύματα της Μηχανικής


Στην ανατολική πλευρά της Βουδαπέστης υπάρχει η Κρεμαστή Γέφυρα των Αλυσίδων πάνω από τον Δούναβη, που συνδέει την Βούδα με την Πέστη. Είναι μιά από τις 8 γέφυρες της πόλης.

Η Κρεμαστή Γέφυρα των Αλυσίδων στη Βουδαπέστη

Η Γέφυρα αυτή σχεδιάστηκε από τον Αγγλο μηχανικό ουϊλιαμ Κλαρκ, ήταν η πρώτη Γέφυρα του Δούναβη στην ουγγαρία και εγκαινιάστηκε το 1849.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής της θεωρήθηκε ως ένα από τα θαύματα της Μηχανικής σε όλο τον Κόσμο και παλιά είχε τεράστια σημασία για την οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας, ενώ πολλοί θεωρούσαν την αξία της ανάλογη με τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη.

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Γέφυρα χτυπήθηκε και υπέστη μεγάλες ζημιές, αλλά ξαναχτίστηκε και επαναλειτούργησε το 1949.


H πανέμορφη και ήσυχη Μπρατισλάβα


H MΠPATIΣΛABA, η πρωτεύοσα της Σλοβενίας, είναι μιά πανέμορφη και ήσυχη πόλη.

Στο κέντρο της παλιάς πόλης δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα, αφού οι δρόμοι είναι όλοι πεζόδρομοι, με παλιά κλασικά κτίρια από τις δύο πλευρές τους.

Μιά εικόνα από το δρόμο στο ιστορικό κέντρο της Μπρατισλάβα

Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Χώρας με πληθυσμό γύρω στις 400.000 κατοίκους (ολη η Σλοβακία έχει πληθυσμό 10.000.000 περίπου) και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δούναβη, στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία και την Oυγγαρία. Εχει πολλά μουσεία και θέατρα, ενώ φημισμένη είναι η Σλοβακική Φιλαρμονική της πόλης.

O καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου

Η Μπρατισλάβα έχει πολλά και ωραία πάρκα,  ενώ στην πόλη ξεχωρίζει ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου, γοτθικού ρυθμού, που πρωτολειτούργησε το 1452. ο Πύργος του καθεδρικού Ναού έχει ύψος 85 μέτρα και στην κορυφή του βρίσκεται μιά χρυσή κορώνα 300 κιλών, που τοποθετήθηκε το 1847 για να θυμίζει την ιστορικότητά του, αφού σ’ αυτόν έγινε η στέψη 11 βασιλιάδων της Oυγγαρίας, ενώ έχει στεγάσει και την πρεμιέρα του έργου του Μπετόβεν Missa Solemnis.

***

Περπατώντας στους πλακόστρωτους δρόμους της Μπρατισλάβα βλέπεις ωραία στημένα μαγαζιά, πολλά απ’ τα οποία πουλάνε τουριστικά είδη, ενώ υπάρχουν και πολλά φαγάδικα της στιγμής.

***

Oι σύγχρονες λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν αναγάγει την Μπρατισλάβα σε μεγάλο λιμάνι του Δούναβη, ενώ στα περίχωρά της υπάρχουν πολλά εργοστάσια χημικών τροφίμων και χαρτιού, χαλυβουργεία, κλωστοϋφαντουργεία.

***

Σε αρκετούς δρόμους οι καταστηματάρχες έχουν στήσει στο κέντρο τους καλαίσθητους πάγκους, για να κάθονται οι πελάτες, ίδιους περίπου πάγκους με αυτούς που έχει στήσει ο Μιχάλης ο Παπαδάτος έξω από τη Φιλαρμονική στο Αργοστόλι.

Ο φακίρης σε δρόμο της Μπρατισλάβα ευρισκόμενος πάντα στον αέρα και στηριζόμενος μόνο στο μπαστούνι του

Και η έκπληξη; Ενας φακίρης στη μέση ενός δρόμου στέκεται κυριολεκτικά και συνεχώς στον ...αέρα στηριζόμενος μόνο από το μπαστούνι του, έχοντας ανάποδα την ανοιχτή ομπρέλα του! οι διερχόμενοι σταματάνε και τον κοιτάνε με περιέργεια και αρκετοί του ρίχνουν και τον οβολό τους.


Πέτρινο Κάστρο, ένας υπέροχος τόπος, από μιά μακρινή εποχή


Ενα απ’ τα κυριότερα αξιοθέατα της Μπρατισλάβα είναι το πέτρινο Κάστρο της και οι γύρω απ’ αυτό χώροι.

Μιλάμε για χάρμα ιδέσθαι. Η θέα είναι υπέροχη, καθώς κυκλοφορείς στους δρόμους και τους κήπους και δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις.

To Πέτρινο Κάστρο της Μπρατισλάβα με περίτεχνο κήπο

Η ιστορία του Κάστρου είναι πολύ παλιά και μεγάλη. Πρωτοκατασκευάστηκε στον 10ο αιώνα και έζησε στιγμές μεγάλης δόξας κι’ αφού επ’ αυτού επήλθαν πολλές αλλαγές μέσα στα πολλά χρόνια ζωής της, στα τέλη του 18ου αιώνα έγινε ερείπια και ανακατασκευάστηκε μετά το 1953, με το παλιό του στιλ που ήταν αρχιτεκτονική μπαρόκ.

Στο Κάστρο υπάρχει και μουσείο, στο οποίο βρίσκονται διάφορα αντικείμενα μεγάλης ιστορικής αξίας για την Σλοβενία.


Η «Χρυσή Πόλη», κτισμένη στις όχθες του Μολδάβα


AΠO την Σλοβακία και την Μπρατισλάβα, η ρότα μας στην Τσεχία και στην Πράγα.

Oλοι θυμόμαστε, ότι οι δύο αυτές χώρες αποτελούσαν παλαιότερα μία χώρα, την Τσεχοσλοβακία, με πρωτεύουσα την Πράγα.

Φωτό από το ιστορικό κέντρο της Πράγας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Η Πράγα είναι η μεταλύτερη πόλη της Τσεχίας με πληθυσμό 1,2 εκατομμύρια κατοίκους. Λέγεται και «χρυσή πόλη», αλλά και «μητέρα των πόλεων». Είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης  ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ουνεσκο και όλα του σχεδόν τα κτίρια είναι αναπαλαιωμένα.

***

Aξιοθέατα στην Πράγα είναι το Κάστρο Χράντσανι, ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα Κάστρα του Κόσμου. Στο Κάστρο αυτό είχαν την έδρα τους οι Τσέχοι βασιλείς και οι προέδροι της Τσεχοσλοβακίας και σε αυτό φυλάσσονται τα κοσμήματα του Στέμματος της Βοημίας.

Κάστρο Χραντσάνι

Εντυπωσιακός επίσης είναι ο Ναός του Αγίου Βίτου, που αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας.

Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου της Πράγας, ο μεγαλύτερος ναός της παραμυθένιας αυτής πόλης

Αλλα σημαντικά αξιοθέτα στην πόλη είναι η ιστορική συνοικία Μάλα Στράνα («Μικρή Πόλη»),  ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Νικολάου, εκπληκτικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής (η εκκλησία αυτή χτιζόταν επί 60 χρόνια και ο πράσινος τρούλος της είναι το «σήμα κατατεθέν» της Μάλα Στράνα), η Εβραϊκή Συνοικία κ.ά.

***

Στα μαγαζιά της Πράγας βρίσκεις, εκτός των άλλων, και τα περίφημα κρύσταλλα και πορσελάνες Βοημίας.


Η φημισμένη Γέφυρα του Καρόλου


Ξεχωριστό αξιοθέατο στην Πράγα είναι η Γέφυρα του Καρόλου.

Η Γέφυρα του Καρόλου στον ποταμό Μολδάβα, είναι μία από τις πιό φημισμένες γέφυρες της Ευρώπης και η κατασκευή της άρχισε το 1357 από τον βασιλιά Κάρολο Δ’, του οποίου φέρει και το όνομα. Τελείωσε στις αρχές του 15ου αιώνα και κατέστησε την Πράγα σημαντικό εμπορικό κόμβο μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης.

Η εντυπωσιακή Γέφυρα του  Καρόλου, στην Πράγα

Εχει μήκος 516 μέετρα και πλάτος 10 μέτρα και διακοσμείται σε όλο το μήκος της από 30 αγάλματα που απεικονίζουν διάφορους αγίους-προστάτες της πόλης.

Απ’ το 1965 και μετά όλα τα αγάλματα αντικαταστάθηκαν από αντίγραφα και τα πρωτότυπά τους βρίσκονται στο Μουσείο της Πράγας.

Πάνω στη Γέφυρα του Καρόλου, που χρησιμοποιείται τώρα μόνο από τους πεζούς, λόγω του μεγάλου όγκου τουρισμού, έχουν εγκατασταθεί αρκετοί ζωγράφει και σκιτσογράφοι που φτιάχνουν τα πορτρέτα των διερχόμενων επισκεπτών, βγάζοντας τα προς το ζην.


Το περίφημο Αστρονομικό Ρολόϊ της Πράγας


O MEΓAΛOΣ χαμός γίνεται κάθε μέρα στην κεντρική πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας, όπου υπάρχουν το περίφημο Αστρονομικό Ρολόϊ της πόλης και το Δημαρχείο της.

Κοσμοπλημμύρα κάθε μέρα στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας κάτω από το περίφημο Αστρονομικό Ρολόϊ

Το σημερινό Ρολόϊ (οι Τσέχοι το αποκαλούν «ορλόϊ» από ελληνική παράφραση) είναι αντίγραφο του παλιού και είναι μιά δημοφιλής ατραξιόν που μαζεύει γύρω του τον κόσμο σαν μιλούνια, ενώ απέναντι υπάρχουν διάφορα μαγαζιά με τουριστικά είδη και εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό!

To Aστρονομικό Pολόι σε κοντινό πλάνο

Το περίφημο ρολόϊ της Πράγας φτιάχτηκε από δύο σπουδαίους αστρονόμους του 16ου και 17ου αιώνα, τον Τύχωνα και τον Κέπλερ. Η αρχική κατασκευή του έγινε στον πύργο του Παλιού Δημαρχείου της Πράγας το 1410 από τον ωρολογοποιό Νίκολας Κάνταν και ολοκληρώθηκε από τον ωρολογοποιό Γιαν Χάνους. Μάλιστα λέγεται ότι για να μην κατασκευάσει ο Χάνους τέτοιο ωραίο ρολόϊ σε άλλη πόλη το τότε Δημοτικό Συμβούλιο της Πράγας αποφάσισε να τον τυφλώσει!

Η κορυφή του Πύργου πάνω στο οποίο είναι στημένο το περίφημο Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας

Φυσικά το Ρολόϊ της Πράγας, αποτέλεσε από τότε το κόσμημα και το σύμβολο της πόλης, πρωτεύουσας παλαιότερα της Βοημίας και της Τσεχοσλοβακίας και σήμερα της Τσεχίας.

***

Κάτω από το Ρολόϊ της Πράγας και ανάμεσα στον πολύ κόσμο που υπάρχει εκεί και περιμένει να χτυπήσει κάθε μιά ώρα, πολλά ερωτευμένα ζευγάρια δίνουν κατά το χτύπημα «όρκο αιώνιας πίστης», ενώ υπό την «σκιάν του» πραγματοποιούνται και αρκετοί γάμοι καθημερινά.


12 Αγιοι Απόστολοι, όσοι και οι ώρες


Το Aστρονομικό Ρολόϊ της Πράγας (1410) είναι το τρίτο σε χρονολογική σειρά στην Ευρώπη, μετά το Αστρονομικό Ρολόϊ της Πάδοβας (1344) και το Αστρονομικό Ρολόϊ του Στρασβούργου (1380).

Αλλη μία φωτό από το ιστορικό Ρολόι της Πράγας

Το ρολόϊ της Πράγας δείχνει στους θεατές τρείς ανεξάρτητες κινήσεις.

• Την κίνηση του Ηλίου κατά τη διάρκεια μιας μέσης ηλιακής ημέρας.

• Τη μέση περιφορά της Σελήνης κατά τη διάρκεια ενός συνοδικού (σεληνιακού) μήνα.

• Τη φαινόμενη ετήσια περιφορά του Ηλίου γύρω από τη Γη πάνω στην εκλειπτική.

Το πλήθος των επισκεπτών κοιτάει με φοβερή περιέργεια την κάθε ώρα που χτυπάει και ανοίγουν τα παραθυρόφυλλά του. Τότε εμφανίζονται οι μορφές των 12 Αγίων Αποστόλων που είναι ισάριθμοι με τις ώρες.


Kαρλόβι Βάρυ, ένας επίγειος παράδεισος


ENAΣ επίγειος παράδεισος είναι το θέρετρο Καρλόβι Βάρυ στην Τσεχία, 140 χιλιόμετρα έξω απ’ την Πράγα, στις όχθες του ποταμού Τέπλα και κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Κάρλοβι Βάρυ, ένα από τα καλύτερα θέρετρα του Κόσμου με πανέμορφα κτίρια μέσα στο αχανές πράσινο

Το Καρλόβι Βάρυ είναι μιά λουτρόπολη με 13 φημισμένες ιαματικές πηγές (που ζεσταίνουν το νερό μέχρι 74ο C) και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ειδικά για διεθνείς προσωπικότητες.

Στο κέντρο των διάσημων ιαματικών πηγών του Κάρλοβι Βάρυ

Η πόλη ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κάρολο Δ’, ο οποίος, όπως είδαμε, έφτιαξε και τη φημισμένη Γέφυρα του Καρόλου, στην Πράγα. Απ’ τις αρχές της ίδρυσής του το Καρλόβι Βάρυ καθιερώθηκε σαν τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της πολιτικής. Το επισκέπτονταν συνεχώς ο Μαρξ, ο Μπετόβεν, ο Μπάχ, ο Γαίτε, ο Τσάρος Πέτρος κ.ά.

Το ξενοδοχείο «Μότσαρτ» στο Κάρλοβι Βάρυ, όπου διέμενε ο διάσημος Μότσαρτ όταν επισκεπτόταν το διάσημο θέρετρο

Εχει πολύ ωραία κτίρια, πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια, χρυσοχοεία και καταστήματα δώρων, ενώ από ένα σημείο και μετά οι τουρίστες μεταφέρονται σε δημοτικά λεωφορεία. Ενα απ’ τα ξενοδοχεία του Καρλόβι Βάρυ ονομάζεται «Μπετόβεν», προς τιμήν του μεγάλου μουσικού που έμενε εκεί όταν έφτανε στην πανέμορφη λουτρόπολη, ενώ ένα άλλο το PUP, χτίστηκε το 1880.


Περίφημα κρύσταλλα, περίφημη μπύρα


Είναι σε όλους γνωστό ότι η περιοχή Βοημία  της Τσεχίας παράγει (από το 1857) τα καλύτερα κρύσταλλα στον κόσμο, τα φημισμένα κρύσταλλα Βοημίας.

Μπύρα Κρουσοβίτσα, μιά απ’ τις καλύτερες μπύρες του Κόσμου

Αλλά και σε μιά περιοχή της Τσεχίας, την Κρουσόβιτσα, παράγεται και μιά από τις καλύτερες μπύρες του Κόσμου, η ομώνυμη μπύρα Κρουσοβίτσα (Krussovice).

Εξω από το εργοστάσιο υπάρχουν δύο μεγάλα βαρέλια με το σήμα της μπύρας τα οποία είναι κομμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμοποιούνται για πρατήρια της μπύρας.

Πολλοί τουρίστες μαζεύονται κάθε μέρα στα πρατήρια αυτά για να αγοράσουν μπύρα, ενώ δίπλα περιμένουν πολλά φορτηγά που θα την μεταφέρουν σε πολλές μεριές της Ευρώπης.


Ανάκτορα Σενμπρούν με 7.000.000 τουρίστες το χρόνο


ΓYPIZONTAΣ στην Πράγα και φεύγοντας από κεί, περνάμε μέσα από τις λίμνες και τα γραφικά χωριά της Ανατολικής Βοημίας.

Το  Ανάκτορο Σενμπρούν όπως το αποθανάτισε ο φακός του «Η»

Μπαίνοντας στην Αυστρία και πριν φτάσουμε, στο βασικό μας προορισμό, τη Βιέννη, το πέρασμα γίνεται μέσα από τα ξακουστά αυστριακά Κρασοχώρια, στα οποία παράγονται πολλά φημισμένα κρασιά. οι Αυστριακοί διαφημίζουν με υπερηφάνια τα κρασιά τους σε όλον τον Κόσμο.

Η είσοδος των Ανακτόρων Σενμπρούν, πάντα γεμάτη με επισκέπτες που θαυμάζουν τα Ανάκτορα

Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας μπαίνουμε στα θερινά Ανάκτορα Σενμπρούν, χτισμένα στην αριστερή όχθη του Δούναβη. Είναι από τα σημαντικότερα και ιστορικότερα Ανάκτορα της Ευρώπης. Εκεί κατοικούσε η Δυναστεία των Αψβούργων από το 1800 έως το 1918 και σήμερα αποτελούν μεγάλο τουριστικό πόλο με 7 εκατομμύρια σχεδόν επισκέπτες κάθε χρόνο.

Μπαλκόνι στα Ανάκτορα

Το κτιριακό συγκρότημα των Ανακτόρων αυτών, όσο και οι γύρω κήποι του, μαρτυράνε τις μεγάλες δόξες της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Τα Ανάκτορα Σενμπρούν που διαβαίνοντάς το μέσα σου θυμίζει αντιγραφή του Ανακτόρου των Βερσαλλιών στη Γαλλία, αριθμεί 1.441 δωμάτια και 139 μαγειρεία!

Ενα μέρος του χώρου εξυπηρετούσε την αυτοκρατορική φρουρά, τους διπλωμάτες καθώς και πολιτικούς και στρατιωτικούς ακόλουθους.

***

ΓYPΩ από τα Ανάκτορα του Σενμπρούν υπάρχει ένας πολύ μεγάλος και ωραίος κήπος με τους περίφημους ανθώνες μέσα στον οποίο υπάρχουν 29 αγάλματα.
Το 1996 τα Ανάκτορα Σενμπρούν ανακηρύχθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο Παλάτι αυτό αν περάσεις παράνομα, το πρόστιμο που σε περιμένει είναι αρκετά βαρύ.


Πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο


Η Βιέννη, η πρωτεύουσα της Αυστρίας είναι ένα από τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Αυστρίας με πληθυσμό 2.000.000 περίπου κατοίκους. Αποτελεί την μεγαλύτερη πόλη της Χώρας και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της.

Μιά άποψη από τους δρόμους της Βιέννης

Στην πόλη υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που κατασκευάζουν μηχανήματα, υαλικά, πορσελάνες, έπιπλα, ένω παράγονται και χημικά προϊόντα. Ωστόσο πολύ σημαντικός παράγοντας για τη Βιέννη είναι ο τουρισμός, καθώς η πόλη με τα μεγάλα έργα τέχνης, τα μνημεία και τα μουσεία της γίνεται πόλος έλξης των τουριστών. Στο «ζενίθ» της τουριστικής κίνησης η Βιέννη βρίσκεται τα Χριστούγεννα, όπου υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και η περίφημη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

Το «Λιθόστρωτο» της Βιέννης είναι ο κεντρικός εμπορικός δρόμος Κέρντερ Στράσε με τουριστικά και πολυτελή καταστήματα.


Βιέννη, μιά πόλη που σου θυμίζει Αθήνα


ME ANAΦOPEΣ στην αρχαία Ελλάδα είναι χτισμένη η Βιέννη σε πολλά κτίρια που βρίσκονται στο ιστορικό «κομμάτι» της, ενώ πολλές περιοχές της έχουν γίνει περιοχές λατρείας της μουσικής, αφού εκεί έζησαν μεγάλοι συνθέτες όπως ο Μπετόβεν και ο Μότσαρτ.

Το άγαλμα της Θεάς Αθηνάς μπροστά από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, θυμίζοντας την Αθήνα

***

H ΠOΛH έχει μικρό και μεγάλο δακτύλιο για την κυκλοφορία και εκτός από τα πανέμορφα παλιά της κτίρια έχει και πολλά νεώτερα που έχουν κτισθεί με μοντέρνα αρχιτεκτονική. Αλλα αξιοθέατα στην Βιέννη είναι το Μουσείο το σπίτι της Μουσικής, η Ακαδημία Καλών Τεχνών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Εκκλησία του Αγίου Στέφανου κ.ά.

***

ΔIAΣXIZONTAΣ μία μεγάλη λεωφόρο στη Βιέννη, φτάνουμε στο Κοινοβούλιο της Αυστρίας, όπου αρχίζουμε να διερωτόμαστε αν βρισκόμαστε ...στην Αθήνα.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Βιέννης, άλλο ένα κτίριο της αυστριακής πρωτεύουσας που θυμίζει Αθήνα

Το κτίριο του Αυστριακού Κοινοβολίου το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Θεόφιλ Βον Χάνσεν, ο οποίος σπούδασε αρχιτεκτονική στην Αθήνα και σχεδίασε στην ελληνική πρωτεύουσα την Ακαδημία, την Εθνική Βιβλιοθήκη και το Παρατηρητήριο. Ετσι μετέφερε το στιλ αυτών των κτιρίων μας στη Βιέννη, ενώ ως πρότυπο του κτιρίου της Αυστριακής Βουλής χρησιμοποίησε το Ζάππειο Μέγαρο.

Eνα παλιό κτίριο με 5 πύργους στη Βιέννη

Το κύριο Τμήμα του Αυστριακού Κοινοβουλίου κατασκευάστηκε μεταξύ 1874 και 1883. Μπροστά από το Κοινοβούλιο βρίσκεται το επιβλητικό άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, που έγινε και αυτό με σχέδια του Χάνσεν.


Πληγή της πόλης τα βρώμικα γκράφιτι


Γενικά η Βιέννη είναι μιά πανέμορφη πόλη που σου δημιουργεί τη διάθεση να γνωρίσεις όσα περισσότερα γίνεται γι’ αυτή μέσα στον λίγο χρόνο που διαθέτεις.

Γεμάτη από βρώμικα γκράφιτι είναι σε πολλά σημεία η Βιέννη

Ωστόσο στην Ελλάδα και στην Αθήνα η πόλη δεν μοιάζει μόνο με τα κτήριά της, μοιάζει και για τα πολλά βρώμικα γκράφιτι που γεμίζουν τους τοίχους των όμορφων κτιρίων της!

Θα έλεγα ότι στη Βιέννη οι τοίχοι είναι πολύ πιό ...μουτζουρωμένοι από τους τοίχους της Αθήνας. Είναι μιά ασχήμια που δεν συναντάς στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πόλεις. Απορείς δε πως οι Αυστριακοί δεν έχουν επιληφθεί του ...θεάματος αυτού, το οποίο χαλάει τις ωραίες εικόνες που αποκομίζουν οι επισκέπτες στην πόλη.


«Οδός Ελλήνων» το γραφικό δρομάκι στη Βιέννη


MEΣA στην καρδιά της Βιέννης συναντάμε ένα γραφικό δρομάκι που φέρει την ονομασία «Oδός Ελλήνων» (Griechengasse).

Ο ναός της Αγίας Τριάδος στη Βιέννη

Είναι το δρομάκι που ενώνει τις δύο ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου.

Η «Οδός Ελλήνων» ανάμεσα στις εκκλησίες της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη

Το δρομάκι αυτό τονίζει πάντα την σπουδαιότητα της ελληνικής Κοινότητας στην αυστριακή πρωτεύουσα, που ήκμασε κατά το παρελθόν. Επίσης στο δρομάκι αυτό υπάρχει μιά ελληνική pub (Griechen Beisl), όπου συχνάζουν  Ελληνες, αλλά και Αυστριακοί και ξένοι.

Το σήμα της με Ελληνικής pub «Griechen Beisl» στην «Οδό Ελλήνων»

Λίγο πιό κάτω από την «οδό Ελλήνων» βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Τριάδας, που εξωτερικά έχει κόκκινο χρώμα και δεσπόζει επ’ αυτού ένα επιβλητικό καμπαναριό.

Κατά την είσοδο στον ιερό ναό ο επισκέπης διακρίνει τα ονόματα των δωρητών του Ναού Σίμωνος Σίνα, του υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ κ.ά.

Στο 2ο όροφο της Εκκλησίας λειτουργούσε παλαιότερα το Ελληνικό Σχολείο της Βιέννης που ήταν και το αρχαιότερο Σχολείο του παροικιακού Ελληνισμού στον ευρωπαϊκό χώρο. Σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα ζουν περί τους 2.500 Ελληνες.

***

Η ΒIENNH αποκαλείται και «πρωτεύουσα της Μουσικής» λόγω των διάσημων μουσικών που πέρασαν απ’ αυτήν.

Ενας μάλιστα αυστριακός σε συζήτηση γύρω από τους μουσικούς στη Βιέννη, έλεγε ότι έχει καταγραφεί πως ο Μπετόβεν στη Βιέννη άλλαξε 64 σπίτια διαμονής και κατά την τελευταία διαμονή του στην πόλη πέταξε απ’ τα παράθυρα του κτιρίου όπου διέμενε όλα τα έπιπλα στο δρόμο, με αποτέλεσμα η τότε Κυβέρνηση να τον εκδιώξει από τη Χώρα!


Ναός-αφετηρία του Ελληνικού διαφωτισμού


O άλλος ελληνικός ιστορικός ναός της Βιέννης είναι ο Ναός του Αγίου Γεωργίου που κι’ αυτός βρίσκεται παραδίπλα στην «Oδό Ελλήνων».

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βιέννη

O ναός αποπερατώθηκε το 1804 και αποτέλεσε αφετηρία του ελληνικού διαφωτισμού και τεστία της πνευματικής προετοιμασίας του Γένους που οδήγησε στην Επανάσταση του 1821.

O Ναός του Αγίου Γεωργίου αναγέρθηκε με δωρεές του εθνικού ευεργέτη Σίμωνος Σίνα και αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της ακμαίας ελληνικής παρουσίας στη Βιέννη.

Oι δύο Ναοί, της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου της Βιέννης λειτουργούν κάθε Κυριακή το πρωϊ, ώρες 10 και 12 εναλλάξ και είναι ανοιχτοί για όλους του ομογενείς του βρίσκονται στην Αυστρία.


Η Βιέννη του Ρήγα Βελεστινλή


ANEKAΘEN η Βιέννη ήταν μιά από τις πιό λαμπρές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ο Ελληνισμός εκεί, από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, ήταν μιά δραστήρια κοινότητα και μιά απ’ τις μεγαλύτερες εστίες της ελληνικής διασποράς.

Στο μέρος που βρίσκεται αυτό το οικοδόμημα στη Βιέννη, θεωρείται ότι έζησε ο μεγάλος Ελληνας επαναστάτης Ρήγας Φερραίος, ή Βελεστινλής


Παλαιότερα, ο Ελληνισμός που κατοικούσε στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αυστροουγγαρίας  πλησίαζε τις 500.000 ψυχές. Η άνετη οικονομική επιφάνεια που είχαν οι Ελληνες μέσα σ’ αυτό το ανεπτυγμένο και πολλά υποσχόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον, δεν συνέβαλαν μόνο στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά δημιουργούσαν κι’ ένα ισχυρό κέντρο κόντρα στους οθωμανούς για να δημιουργηθούν οι συνθήκες της Επανάστασης των Ελλήνων.

Στη Βιέννη το διάστημα αυτό ζεί ένας φλογερός Ελληνας πατριώτης και επαναστάτης, ο Ρήγας Φεραίος, ή Ρήγας Βελεστινλής, λόγω του ότι κατάγετο από το Βελεστίνο της Θεσσαλίας.

Κάτω από την πλάκα με την προτομή του Ρήγα στη Βιέννη

Εκεί στη Βιέννη, γύρω το 1790, ο Ρήγας εμπνέετται και καταστρώνει τα επαναστατικά του σχέδια κατά των Τούρκων, όπως εμπνέεται και τον πασίγνωστο Θούριό του που αναφέρει και το γνωστό «οποιος ελεύθερα, συλλογάται  καλά».

Ακόμη στη Βιέννη ο Ρήγας, ως πνευματικός άνδρας, τυπώνει βιβλία και πονεί για την αμάθεια, τη φτώχεια και την παρακμή του Εθνους, προσπαθώντας να συντελέσει όσο περισσότερο γίνεται στην καλλιέργεια και στην ανασυγκρότησή του.

***

ΣHMEPA στη Βιέννη σ’ ένα δρόμο πίσω από τους Ναούς της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου, βρίσκεται ένα οικοδόμημα που για πολλούς είναι το μέρος στο οποίο έζησε και έδρασε ο Ρήγας Φεραίος στα χρόνια που βρέθηκε στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

Στο αριστερό μέρος της πόρτας βρίσκεται μιά μαρμάρινη πλάκα με την προτομή του Ρήγα Φεραίου (1757-1798), με τη φράση του Μεγάλου Ελληνα «οποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» (στα ελληνικά και στα αυστριακά) κι’ ένα κείμενο στα αυστριακά που αναφέρεται στο Ρήγα και στο περίφημο Ελληνικό Τυπογραφείο της Βιέννης εκείνης της εποχής Μαρκίδη-Πούλιου, στο οποίο ο Ρήγας τύπωνε τα βιβλία του.

***

ME THN ευκαιρία να πούμε ότι στη Βιέννη το 1784 κυκλοφόρησε και η πρώτη ελληνική ειδησεογραφική εφημερίδα με τον τίτλο «Εφημερίς», που τυπωνόταν στο ελληνικό τυπογραφείο Μαρκίδη-Πούλιου.

Και κάτι άλλο για τη Βιέννη: Προς τιμήν του Εθνικού Ευεργέτη Σίμωνα Σίνα, που όπως είδαμε βοήθησε τον ελληνισμό και στην πόλη αυτή, δόθηκε το όνομά του σ’ έναν κρατήρα της Σελήνης.


Ο μεγαλοπρεπής Ναός του Αγίου Στεφάνου με τη 2η μεγαλύτερη καμπάνα στην Ευρώπη


Στο δρομο προς την Πλατεία της Μαρίας Θηρεσίας (Αυτοκράτειρα του Oίκου των Αψβούργων) στη Βιέννη, έχουμε μπροστά μας τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, στο οποίο βρίσκονται αριστουργήματα ρομανικής και γοτθικής γλυπτικής.

Ο επιβλητικός Ναός του Αγίου Στεφάνου, στη Βιέννη

Είναι ο Μητροπολίτικος Ναός της Βιέννης, χτισμένος το 1147 πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων μητροπολιτικών Ναών και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της αυστριακής πρωτεύουσας, με βασικό χαρακτηριστικό του την πολύχρωμη και ψηφιδωτά διακοσμημένη στέγη του.

O Ναός το Αγίου Στεφάνου διαθέτει δύο μεγάλους πύργους και 23 καμπάνες, η μεγαλύτερη απ’ τις οποίες είναι αφιερωμένη στην Παναγία. Εχει βάρος δύο τόννων και είναι η μεγαλύτερη καμπάνα της Αυστρίας και η δεύτερη στην Ευρώπη, μετά την Καμπάνα στον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας.


Υπάρχουν κι’ άλλα πολλά που δεν είδαμε!


TEΛEYTAIO.

OΠΩΣ είδαμε, το φετινό μας οδοιπορικό, με κύριους προορισμούς τη Βουδαπέστη, τη Μπρατισλάβα, την Πράγα και τη Βιέννη, περιελάμβανε 7 χώρες: FYROM, Γιουγκοσλαβία (Σερβία), ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Αυστρία και Ιταλία.

Ο δρόμος της Βιέννη στον οποίο βρίσκεται ο Ελληνικός Ναός της Αγίας Τριάδας

Σκαλάκια στην γραφική «Οδό Ελλήνων» στην αυστριακή πρωτεύουσα

Ηταν ένα πανέμορφο οδοιπορικό σε όλες του τις διαστάσεις, που σας το συστήνω ανεπιφύλακτα. Oσοι μπορείτε, είτε έχετε χρήματα, είτε μπορείτε να κάνετε οικονομίες μέσα στην κρίση που ζούμε, να πάτε αυτό το Oδοιπορικό γιατί αξίζει πραγματικά!

Η είσοδος της ελληνικής Pub στην Οδό Ελλήνων

Σ’ αυτό το Oδοιπορικό με εντυπωσίασαν ιδιαίτερα:

  • Oι ...παραχαράκτες των Σκοπίων, που μετατρέπουν τα πάντα σε ...Μεγάλους Αλεξάνδρους και ...Μακεδονίες, κλέβοντας συνεχώς τα ελληνικά σύμβολα.
  • Το πανέμορφο Βελιγράδι, που την ομορφιά του δεν μπόρεσαν να καταστρέψουν οι επιδρομείς του NATO.
  • O ιστορικός και επιβλητικός Δούναβης που διασχίζει όλη σχεδόν την Κεντρική Ευρώπη.
  • Το νησί Μαργαρίτα μέσα στο Δούναβη και η Πλατεία Ηρώων στη Βουδαπέστη.
  • Το θαυμάσιο κτίριο του Oυγγρικού Κοινοβουλίου στη Βουδαπέστη και η εντυπωσιακή θέα της πόλης από τον λόφο Γκέλλερτ.
  • Η πανέμορφη και ήρεμη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας και το πέτρινο Κάστρο της.
  • Το φημισμένο Αστρονομικό ρολόϊ της Πράγας και η Γέφυρα του Καρόλου.
  • O επίγειος παράδεισος Καρλόβι Βάρυ.
  • Τα ανάκτορα Σεμπρούν της Βιέννης και οι ελληνικοί θησαυροί της (οδός Ελλήνων, ελληνικές εκκλησίες, ελληνική Κοινότητα, η Βιέννη του Ρήγα κ.λπ.). Επίσης ο ναός του Αγίου Στεφάνου.

***

Αυτά, λοιπόν, είναι τα κυριότερα ωραία που είδαμε και θαυμάσαμε και ασφαλώς είναι και πολλά άλλα που δεν είδαμε γιατί δεν προφθάσαμε!


Στη Βενετία, όλα τα ωραία είχανε, όπως πάντα, το τέλος τους...


Aπό τη Βιέννη, βουρ για Βενετία! Φτάνουμε βράδι στην πανέμορφη πόλη. Είναι η τέταρτη φορά που την επισκέπτομαι και ξαφνιάζομαι. Πρώτη φορά τη βλέπω χωρίς πολύ κόσμο και πολύ ήσυχη μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού!

Το Cafe Florian στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου

Στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου περπατάς με μεγάλη άνεση, ενώ άλλες φορές οι άνθρωποι ...τράκαραν μεταξύ τους. Θυμάμαι σ’ ένα προηγούμενο οδοιπορικό που έγραφα ότι η καθημερινή κοσμοσυρροή στη Βενετία είναι τόσο μεγάλη που στα Δημοτικά της Συμβούλια σκέπτονται ...πως θα βρουν τρόπους να μειωθούν οι τουρίστες!

***

Tο βραδινό είναι τόσο υπέροχο, που δεν σ’ αφήνει να μην πας για ένα ποτό στο φημισμένο Cafe Florian της Πλατείας του Αγίου Μάρκου. Και μέσα στους ήχους της ζωντανής μουσικής αρχίζεις να σκέπτεσαι, ότι το οδοιπορικό κάπου τελειώνει. Αλλωστε όλα τα ωραία έχουν πάντα ένα τέλος...