Επιτακτική ανάγκη το θερινό Θέατρο

Καλό το άρθρο του Ρωσέτου Λούζη για το θερινό -ανοιχτό- θέατρο στο Αργοστόλι (βλ. προχθεσινό «Η»-αρ. φ. 30/10/14), είναι κάτι που αναμφισβήτητα λείπει από τον τόπο μας.

Oμως το άρθρο αυτό μας έφερε στο νου την πρόταση για το θέμα αυτό, που είχε κάνει από τον «Η» με άρθρο της πριν 6 περίπου χρόνια (30/09/08, αρ. φ. 4420) η συνεργάτιδά μας κ. Καίτη Καππάτου.

Βέβαια, δεν θέτουμε το θέμα στη βάση του ποιός το έθεσε πρώτος, απλώς θέλουμε να πούμε ότι και άλλοι συμπολίτες μας έχουν δει το πόσο αναγκαίο είναι το ανοιχτό Θέατρο για την πρωτεύουσά μας, ώστε ο Δήμος Κεφαλονιάς να αναλάβει τις ευθύνες του.

Για την ιστορία η κ. Καίτη Καππάτου έγραφε τότε τα εξής, υπό τον τίτλο «Το Αργοστόλι ζητάει το θερινό του Θέατρο»:

«ΤO ΧΑΣΜΑ που άφησε ο σεισμός, πάλι γέμισε άνθη», είπε ο ποιητής.

ME EYΓNΩMOΣYNH στο Θεό ατενίζουμε το ανθισμένο και ξαναζωντανεμένο Αργοστόλι μας, με μ’ ευγνωμοσύνη καρδιάς τους ανθρώπους που έδωσαν κάτι από τη ζωή τους γι’ αυτό.

ANΘPΩΠOI που επικοινωνώντας με το πνεύμα των προγόνων και των πολιτισμών μας, μας χάρισαν τη συνέχεια του χθες.

IΣTOPIKH ημέρα η θεμελίωσις του Θεάτρου μας από τον αξέχαστο Δήμαρχό μας Μαρίνο Κοσμετάτο.

ΤHN OΛOKΛHPΩΣH του την έδωσε ο επόμενος Δήμαρχός μας κ. Αλέξανδρος Καλαφάτης.

ΕΣHMATOΔOTHΣAN με αυτό τη ζωή τους και την πόλη μας.

Σ’ AYTO το Θέατρο εγαλουχίθησαν και μορφώθησαν πολλές γενιές.

ΦETOΣ το καλοκαίρι η Δημοτική Αρχή μας εχάρισε αξιόλογες εκδηλώσεις.

EKΔHΛΩΣEIΣ που μειονεκτούσαν από το περιβάλλον που εδίδοντο.

Η EΛΛEIΨIΣ του θερινού Θεάτρου στην πόλη μας ήταν αισθητή.

ΣTH ΣKEΨH μας ήρθαν διάφορες διαδόσεις. Να γίνει το θερινό Θέατρο στην απέναντι όχθη στα νταμάρια.

ΝA ΓINEI το Θέατρο στο άλσος Λαυράγκα. Ίσως αυτό να ακούγεται ρομαντικό, πλην όμως δεν είναι Αργοστόλι. οσον αφορά για τα νταμάρια, αντί οραματισμούς Θεάτρου, να το γεμίσουν χώμα και να το φυτεύσουν δένδρα.

ΤA ΘEATPA δεν γίνονται εκτός πόλεως, εκτός του κοινωνικού ιστού. Τα θέατρα οριοποιούνται στο κέντρο της πόλεως γιατί η πόλη πρέπει να είναι κέντρο πολιτιστικής ζωής κι όχι μόνο κέντρο εμπορικής δραστηριότητας.

ΤO KAINOYPΓIO θερινό μας Θέατρο θα γίνει αφετηρία για καινούριες πνευματικές εξορμήσεις, θα προσθέσει στην πόλη μας κάτι από το παλαιό της μεγαλείο, θα ικανοποιηθεί η καλλιτεχνική ευαισθησία των Αργοστολιωτών και αγκαλιασμένο το παρελθόν με το παρόν θα ατενίζουν ένα αντάξιο μέλλον.

ΤO ΑΡΓOΣΤOΛΙ ζητάει το θερινό του θέατρο.