Θα τα καταφέρουμε ...έχει ο Θεός

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡOΥΜΕ. Αυτές οι τελευταίες λέξεις στην ευχαριστήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Προπύλαια την Κυριακή το βράδυ είναι το κλειδί της επιτυχίας του και ταιριάζουν στη νοοτροπία του Ελληνα.

O Ελληνας είναι ο τύπος που δεν τα πάει καλά με τα νούμερα, τον προγραμματισμό, τη λογική. Αρνείται να δει τη ζωή μέσα από τα μάτια της γνώσης και του μυαλού, ακούει τους χτύπους της καρδιάς του και τρέχει, πολεμάει, χορεύει. Αυτό έκανε πάντα, αυτό κάνει και τώρα. «Θα τα καταφέρουμε» αυτές οι λέξεις αποτυπώνουν το στόχο, το τελικό αποτέλεσμα, όχι το σχέδιο, τη διαδρομή, τον τρόπο. Ποτέ του δεν σκέφτηκε τον τρόπο, το τελικό αποτέλεσμα ήθελε.

«Εχει ο Θεός», έλεγε η μάννα μου όταν ο πατέρας μου αναρωτιόταν πως θα τα βγάλει πέρα. Τη θυμάμαι στους σεισμούς του 1953 στη Κεφαλονιά, όταν χάθηκαν όλα. Πέντε χρονών παιδί οι σκηνές της καταστροφής χαραγμένες βαθειά στην παιδική μου ψυχή.Ξεχειμωνιάζαμε νηστικοί στη στρατιωτική σκηνή, παγωμένοι από το κρύο, βρεγμένοι και η μάννα μου «Εχει ο Θεός». Και τελικά είχε ο Θεός.

Αν ξεφυλλίσουμε την ιστορία μας, θα διαπιστώσουμε παρόμοιες περιπτώσεις που …είχε ο Θεός. Είναι τόσα πολλά τα γεγονότα που πιστέψαμε ότι ο θεός της Ελλάδος ο «δικός» μας θεός δεν πρόκειται να μας αφήσει έτσι. Στο τέλος θα μας σώσει... Τον κληρονομήσαμε κι αυτόν από τους προγόνους μας, όταν φθάναμε σε αδιέξοδο ο από μηχανής θεός μας έσωζε πάντα... Γι’ αυτό και ο Διονύσιος Σολωμός τόσο εύστοχα αποτύπωσε στον Εθνικό μας Υμνο. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει ...και στη δόξα τραβά...

Κατηγόρησαν τον Αλέξη Τσίπρα γιατί δεν εξηγούσε με πιο τρόπο θα τα καταφέρουμε. Που θα βρούμε τα χρήματα να πληρώσουμε τα δάνεια κ.λπ. Εχει ο θεός ήταν η απάντηση απλά δεν την έλεγε όπως η μάννα μας. Εμείς ακολουθούσαμε και τώρα περιμένουμε το νέο «θαύμα» του. Και από ότι δείχνουν τα πράγματα μας απάντησε κι όλας. Κάτι αλλάζει σ’ αυτή την Ευρώπη των αριθμών της λογικής της πειθαρχίας και της οργάνωσης.

Oι Ευρωπαίοι έχουν πέσει σε κατάθλιψη και αντί να χαίρονται την ευημερία τους και όσα έχουν κατακτήσει «Σε όλους τους δείκτες ποσοτικούς και ποιοτικούς είναι με τεράστια διαφορά μπροστά από τους άλλους λαούς», έχουν κυριευθεί από τον φόβο μήπως και τα χάσουν και αντιδρούν σπασμωδικά με μνημόνια και συμφωνίες που πρέπει να τηρούνται. Και όμως είναι αυτοί που δεν τήρησαν ποτέ το ουσιαστικό πνεύμα μιας συμφωνίας. Δεν γίνεται να σε βάζω «επιδοτώ» να ξεριζώνεις τα αμπέλια κι τα δέντρα σου και να σε κατηγορώ μετά γιατί δεν παράγεις. Το σχέδιο έχει αποκαλυφθεί εδώ και καιρό και οι λαοί της Ευρώπης το έχουν καταλάβει. Η λιτότητα εξυπηρετεί κάποιους λίγους τους περισσότερους τους διαλύει, το φάρμακο απεδείχθη δηλητήριο.Τα νούμερα ακόμα και όταν δείχνουν να ευημερούν κρύβουν την αλήθεια και αυτή είναι ότι οι άνθρωποι υποφέρουν και οι κυβερνήσεις στρουθοκαμηλίζουν.

Είχαν ανάγκη από έναν «τρελό» να βάλει το χέρι του στην τρύπα και να βγάλει το φίδι «ύφεση» Και αυτός είναι ο Ελληνας. Το έχει ξανακάνει με τους Πέρσες όταν απειλούσαν όλο τον Δυτικό πολιτισμό, το έκανε με τον φασισμό όταν έγραψε το έπος της Αλβανίας

Αυτός είναι ο Ελληνας μπροστάρης, έτσι χωρίς σχέδιο Γι’ αυτό χορεύει ζεμπέκικο. Δεν έχει βήματα κάνει ότι η καρδιά του προστάζει. Το συναίσθημα του κυριαρχεί και η λογική πάει …περίπατο. Γι’ αυτό είναι ο χορός του Ελληνα «εκεί που βουτάει και σκύβει στο πάτωμα και “παραπατάει”, ξαφνικά μ’ ένα γύρισμα σηκώνεται και με τα χέρια ανοιχτά σαν φτερά αετού τινάζεται και πετάει».
Την πατάει μ αυτή του τη συμπεριφορά. Ναι τις περισσότερες φορές. Αλλά ποιος νοιάζεται. Ετσι είναι η ζωή. Ενας χορός, ένα ζεμπέκικο.

Αν φοβάσαι. Δεν θα χορέψεις.

Αν σκέφτεσαι τα βήματα. Δεν θα χορέψεις,

Αν σκέφτεσαι ότι σε κρίνουν πως χορεύεις. Δεν θα χορέψεις

Αν φοβάσαι μήπως πέσεις καθώς χορεύεις. Δεν θα χορέψεις.

Δεν θα ευχαριστηθείς.

Δεν θα ζήσεις.

ΕΛΛΗΝΑ σήκω χόρεψε ήρθε η σειρά σου πάλι και τράβα και τους άλλους μαζί σου.

Ξέρεις εσύ.

Ζορμπάς Είσαι...