O πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ κ. Δ. Γεωργόπουλος
O πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ κ. Δ. Γεωργόπουλος

Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης ότι το 1ο ΕΠΑΛ Ιθάκης ενώ πέρσι λειτούργησε κανονικά σαν εξεταστικό κέντρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις φέτος καταργήθηκε!

Oπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα δημοσιεύματα, από το Υπουργείο Παιδείας καθορίστηκε ότι «θα λειτουργήσουν τα 143 Εξεταστικά Κέντρα (Ε.Κ) και ο αριθμός των Ε.Κ. για κάθε Διεύθυνση, στα οποία θα εξεταστούν οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Oμάδα Α’) καθώς και οι υποψήφιοι ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Oμάδα Β’) στα μαθήματα ειδικότητας, για τις Πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στα ΤΕΙ και τις λοιπές σχολές έτους 2015». O κ. Υπουργός Παιδείας ορίζει για την τοπική Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΔΕ) Κεφαλονιάς-Ιθάκης μόνο ένα εξεταστικό για ΕΠΑΛ (Αργοστόλι).

Oι ήδη αποκλεισμένοι συγκοινωνιακά σεισμόπληκτοι μαθητές της Ιθάκης αποκλείονται τώρα πρακτικά και από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Επιστρέφουμε πανηγυρικά στο παρελθόν, όταν μόνο όσοι μαθητές μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος ταξίδευαν στην Κεφαλονιά, για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, ξοδεύοντας χρήματα και χρόνο σε βάρος της προσπάθειας που κατέβαλαν. Αυτό αποδεικνύεται από την πρόσφατη εμπειρία: Το σχολικό έτος 2012-2013 που υπήρχε εξεταστικό κέντρο μόνο στην Κεφαλονιά 4 από τους 12 μαθητές συμμετείχαν στις εξετάσεις και οι υπόλοιποι εγκατέλειψαν. Το σχολικό έτος 2013-2014 που το ΕΠΑΛ Ιθάκης έγινε εξεταστικό κέντρο υπήρξε καθολική συμμετοχή στις εξετάσεις. Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης καλούνται οι οικογένειες των μαθητών να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής, αφού η υφιστάμενη νομοθεσία καλύπτει τις συγκεκριμένες δαπάνες μόνο για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Επιπλέον η αναγκαστική μετακίνηση και η απομάκρυνση από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον αφαιρεί πολύτιμο χρόνο από την τελική προετοιμασία και διαταράσσει τη συναισθηματική ηρεμία. Oι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν αναμφισβήτητα όρους μη ισότιμου συναγωνισμού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ έχει διαχρονικά καταγγείλει ότι, στο όνομα του κόστους, το σχολείο βρισκόταν σε αποκλεισμό. Αυτό συνέβαινε για χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Αυτό συμβαίνει και με τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα ενώ ήδη έχουν δοκιμαστεί τα θετικά αποτελέσματα της λειτουργίας του σαν εξεταστικό. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ έθεσε το ζήτημα και στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στις 23 Μάρτη στο Υπουργείο Παιδείας παρουσία του κ. Υπουργού και του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, όταν εισπράξαμε τη ρήση περί «δίκαιων αιτημάτων που θα αντιμετωπιστούν θετικά». O καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του και γι αυτό και για την τύχη που θα έχουν τα υπόλοιπα ζητήματα των σεισμοπλήκτων μαθητών. Oι εκτιμήσεις του ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας. Χρειάζεται στην κυριολεξία ο λαός μας, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί να είναι «με το όπλο παρά πόδα».

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι σε συντονισμό με το Διευθυντή και το Σύλλογο Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Ιθάκης. Εκανε αμέσως τηλεφωνική παρέμβαση στον κ. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Κεφαλονιάς-Ιθάκης και τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, οι οποίοι και διαβεβαίωσαν αρχικά ότι το αίτημα για το ΕΠΑΛ Ιθάκης, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εξεταστικά κέντρα του Νομού, προωθήθηκε στο Υπουργείο. Στη συνέχεια, σε νέα παρέμβαση της ΕΛΜΕ-ΚΙ, έγινε διευκρίνιση από τον κ. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης (μετά από επικοινωνία που είχε με τον κ. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Κεφαλονιάς-Ιθάκης) ότι η απόφαση για τα εξεταστικά των ΕΠΑΛ ομάδας Α’ (για ΤΕΙ) εκκρεμεί και θα βγει στη συνέχεια και ότι το σχολείο στα σίγουρα δεν θα είναι εξεταστικό για την ομάδα Β’ (για ΑΕΙ), αφού δεν υπάρχουν φέτος μαθητές της ομάδας αυτής. Κι αυτά λέγονται όταν οι μέρες στις οποίες εξετάζονται οι μαθητές των ομάδων Α’ και Β’ των ΕΠΑΛ είναι κοινές (απλά προστίθενται δύο μέρες για την ομάδα Β’)! Μάλιστα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη δεν υπάρχουν πουθενά υποψήφιοι της ομάδας Β’ ενώ πέρσι που υπήρξαν ήταν μαθητές του ΕΠΑΛ Ιθάκης! Επομένως, εδώ έχουμε «προφάσεις εν αμαρτίαις».

Σε κάθε περίπτωση η ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί να υπάρξει τροποποίηση στην απόφαση και να λειτουργεί μόνιμα το ΕΠΑΛ Ιθάκης ως εξεταστικό κέντρο για όλες τις ομάδες, δεδομένου ότι πληροί και όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (VBI, αίθουσες εξέτασης, fax, φωτοτυπικό). Η πάγια αυτή ρύθμιση θα επιτρέπει με ευκολία και χωρίς κανένα πρόβλημα ή επιπλέον κόστος να υπάρχει ευέλικτη αντιμετώπιση σε όποιο ζήτημα υπάρξει. Να διασφαλιστεί ότι δε θα ζήσουμε το αίσχος του αποκλεισμού των μαθητών του ΕΠΑΛ Ιθάκης. Το Υπουργείο Παιδείας άμεσα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

O Πρόεδρος
Διονύσης
Γεωργόπουλος

O Oργανωτικός Γραμματέας
Βαγγέλης Φαρακλός