ΣTO KATAΣTHMA APΓOΣTOΛIOY

«Λουκέτο» σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για την Θυρίδα Αργοστολίου, εντός του φετινού καλοκαιριού, σύμφωνα με έγγραφο-ντοκουμέντο που αποκαλύπτει σήμερα ο «Η».

Η Διοίκηση της ΤτΕ, απέστειλε πρόσφατα στα 17 Υποκαταστήματα, στα 33 Πρακτορεία και στις 9 Θυρίδες σε όλη την Ελλάδα, εγκύκλιο με τις αναδιαρθρώσεις λειτουργίας, σχετικά με αλλαγές σε θέματα Χρηματοοικονομικά, Προσωπικού, Λειτουργίας και Oργανογράμματος.

Σύμφωνα με την προαναφερόμενο εγκύκλιο, στις άμεσες εφαρμογές της Διοίκησης είναι η κατάργηση των Θυρίδων Αργοστολίου, Δράμας, Ξάνθης και Ρεθύμνου, λόγω της μείωσης προσωπικού τους, αλλά και της επιβάρυνσης για στεγαστικά έξοδα, αφού δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί έως 31-12-2015.

Το «λουκέτο» της τοπικής ΤτΕ δημιουργεί σοβαρό εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό πρόβλημα στους πέντε υπαλλήλους της Θυρίδας Αργοστολίου, αφού, σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο, οι υπάλληλοι των προς κατάργηση Θυρίδων θα πρέπει να αιτηθούν την μετάθεσή τους στο εγγύτερο Κατάστημα της Τράπεζας, εφόσον, κατά την κρίση της Τράπεζας το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες, ή να αποδεχθούν τις παραιτήσεις τους, χάνοντας το δικαίωμα στην εργασία, ακόμα και στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στην περίπτωση που κάποιος υπάλληλος αναγκασθεί να αποδεχθεί την μετάθεσή του σε άλλο Κατάστημα, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να «ξεριζωθεί» από την Κεφαλονιά μαζί με την οικογένειά του, και να ξαναστήσει τη ζωή του από την αρχή, στη «νέα πατρίδα».

Δεν εξετάσθηκε καν το ενδεχόμενο της μετάθεσής τους στα Καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας που διατηρείται Θυρίδα της ΤτΕ, αφήνοντας πέντε οικογένειες στο δρόμο, αφού η μετακόμιση σε άλλο μέρος της Ελλάδας, ειδικά με τις σημερινές συνθήκες, είναι ανέφικτη.

Επιπλέον, με το κλείσιμο και των Θυρίδων της Τράπεζας της Ελλάδος, διαφαίνονται οι προθέσεις του Κράτους για την αποψίλωση από Υπηρεσίες και Oργανισμούς στην Επαρχία, με στόχο την αποδυνάμωση της Περιφέρειας, αλλά, και και την αύξηση της ανεργίας.

Βέβαια, η αιτιολογία της Διοίκησης στην εγκύκλιο, για τους λόγους της κατάργησης των τεσσάρων Θυρίδων, για κάθε νοήμωνα Ελληνα, φαντάζει τουλάχιστον ...αστεία.

Ιδού τι αναφέρει: «Περιφερειακό Δίκτυο: Επέρχονται σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο περιφερειακό δίκτυο με στόχο τη βιωσιμότητα και την αναβάθμισή του, με έμφαση σε πρώτη φάση στον ουσιαστικό έλεγχο και εποπτεία χρηματικού σε όλη τη χώρα.

1) Ειδικότερα:

α) Μέχρι 31-12-2015 καταργούνται οι Θυρίδες Δράμας, Ξάνθης, Αργοστολίου και Ρεθύμνου καθότι το προσωπικό τους έχει μειωθεί στο ελάχιστο, επιπρόσθετα δε δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτήρια της Τράπεζας...».

Δ.Δ.-