Ενας ρωμαϊκός οικισμός κρυμμένος στο Βαθύ. Eπεκτείνεται σε όλο το χώρο του πάρκινγκ.

Να αποκαλυφθεί ο Ρωμαϊκός οικισμός στο Βαθύ, τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα «Το Λαζαρέτο» που εκδίδει ο τ. δήμαρχος Ιθάκης κ. Σπύρος Αρσένης.

Oι αρχαιολόγοι που επιμελήθηκαν της έρευνας -συνεχίζει η εφημερίδα- είναι πεπεισμένοι ότι ο Ρωμαϊκός «Oικισμός» επεκτείνεται σε όλο το χώρο του παρκινγκ και είναι πολύ αξιόλογος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίσημη αρχαιολογική ημερίδα της ΑΕ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων ο αρμόδιος για την έρευνα στην Ιθάκη αρχαιολόγος κ. Γεράσιμος Λιβιτσάνης ανέδειξε στην ομιλία τoυ μία μείζονα αρχαιολογική περιοχή στην Ιθάκη που δεν είναι άλλη από το άγνωστο έως τώρα Βαθύ, που τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τα νεολιθικά χρόνια έως τα Ρωμαϊκά.

Μεγάλη Περίοδο ακμής γνωρίζει το Βαθύ στα Ρωμαϊκά χρόνια από τον 1ο μέχρι τον 6ο αιώνα μ.Χ. το αποδεικνύουν ένα νεκροταφείο παιδιών που ερευνήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου Ιθάκης και τα λείψανα κτιρίων δίπλα στο δημοτικό παρκινγκ με λουτρό, μικρό ιερό και θρανίο.

Με άφθονη κεραμική, πήλινα λυχνάρια με ανάγλυφες παραστάσεις, νομίσματα εποχής Μ. Κωνσταντίνου από τα νομίσματοποιεία της Θεσσαλονίκης και της Αντιοχείας και ένα πολύ καλά διατηρημένο αγαλματίδιο φιλοσόφου-ποιητή (ίσως του Oμήρου).