Διατηρείται η ΕΠΑΣ τουριστικών επαγγελμάτων στη Kέρκυρα με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Το καλοκαίρι του 2013 η τότε κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και πασοκ στα πλαίσια της μνημονιακής της πολιτικής αποδιοργάνωσε την Επαγγελματική Εκπαίδευση, έθεσε σε διαθεσιμότητα χιλιάδες εκπαιδευτικούς και ανάμεσα στα άλλα αποφάσισε την κατάργηση των ΕΠΑΣ Τουριστικών Επαγγελμάτων, δίνοντας παράλληλα μια προθεσμία δύο ετών για να ολοκληρώσουν τις σπουδές του και την πρακτική τους άσκηση οι μαθητές που ήδη φοιτούσαν σε αυτές.

Η προθεσμία αυτή εκπνέει στις 15 Σεπτεμβρίου 2015, με αποτέλεσμα η Κέρκυρα να χάνει μια σχολή με παράδοση δεκαετιών, από την οποία αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές που σήμερα διαπρέπουν σε διάφορες θέσεις της τουριστικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχολή αυτή, ενταγμένη στα κατά καιρούς υπουργεία Τουρισμού, παρέχει μεταγυμνασιακή εκπαίδευση με παράλληλη πρακτική άσκηση κι έτσι δημιουργείται με την κατάργησή της ένα κενό το οποίο δεν αναπληρώνεται από την λειτουργία του αντίστοιχου ΙΕΚ, το οποίο παρέχει μεταλυκειακή εκπαίδευση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Ι.Ν εκφράζει την κατηγορηματική του αντίθεση με την απόφαση αυτή. Συγχρόνως επισημαίνει ότι είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση και η αναβάθμιση των τουριστικών σπουδών και η δημιουργία στα Ιόνια Νησιά Σχολής Τουστικών Επαγγελμάτων ανωτέρου και ανωτάτου επιπέδου. Είναι αδιανόητο τα Επτάνησα, περιφέρεια με τόση και τέτοια τουριστική ανάπτυξη, να στερούνται αυτής της δυνατότητας.

Παράλληλα, όμως, απαιτεί την παράταση λειτουργίας της σχολής τουριστικών επαγγελμάτων, στην κατεύθυνση της διατήρησής της στα πλαίσια της νέας οργανωτικής δομής για τις τουριστικές σπουδές, η οποία συζητείται αυτήν την περίοδο από την νέα Κυβέρνηση.