Ταινία για τη ζωή του Juan de Fuca από την εταιρία «Εκφραση 3»

Η μη κερδοσκοπική εταιρία «Εκφραση 3» (Κέντρο Επικοινωνίας και Πολιτισμού) προτίθεται να δημιουργήσει ταινία-ντοκυμαντέρ για την ζωή και την πορεία του μεγάλου Κεφαλονίτη εξερευνητή Ιωάννη Απόστολου Φωκά Βαλεριάνου, γνωστού ως Juan de Fuca.

Πρόκειται για μία δραματική -σεναριακά- ιστορία, απόλυτα τεκμηριωμένη μέσα από αρχεία και άλλα ιστορικά στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, του Μεξικό, του Καναδά. Θα αξιοποιηθεί η πρώτη σε παγκόσμια κλίμακα αυτοτελής μονογραφία Juan de Fuca-O Κεφαλονίτης τυχοθήρας του 16ου αι.» (έκδοση 2002) της Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα.

Επίσης θα παρουσιασθούν στοιχεία αναφορικά με περαιτέρω δράση του που έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά συνέδρια και διαλέξεις από την ίδια την συγγραφέα η οποία μέχρι και σήμερα συνεχίζει να ερευνά και να γράφει για αυτήν την τόσο συναρπαστική ιστορική μορφή.

Θα είναι μιά ταινία ή ντοκυμαντέρ με δραματουργικά στοιχεία στη σεναριακή του ανέλιξη. Τόποι, αρχεία, βιβλιοθήκες, ένα εναλλασσόμενο οδοιπορικό σε παρθένα δάση, σε μεγαλουπόλεις και σε θάλασσες, θα ξετυλίξουν την ιστορικά τεκμηριωμένη μαγεία τους στα μάτια των θεατών και θα τους παράσχουν γνώσεις που μέχρι σήμερα -κινηματογραφικά- τουλάχιστον παραμένουν άγνωστες.

Επίσης, το έργο αυτό, θα αναδείξει σε μία τόσο κρίσιμη καμπή της Ελλάδας, μιά ιστορική περίοδο και ένα μεγάλο κατόρθωμα από ένα σύγχρονο για την εποχή του «Oδυσσέα», που ακόμη και σήμερα δεν έχει πάρει τη θέση που του αναλογεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον κόσμο ευρύτερα, καθώς είναι ο πρώτος ευρωπαίος που έφθασε στον νότιο-δυτικό Καναδά, γεγονός που τιμά την πατρίδα μας ιδιαίτερα.

Για την A.M.K.E «Εκφραση 3»
Κώστας Μανιουδάκης