Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος
Ο κ. Θ. Γαλιατσάτος

O περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας θα συμμετάσχουν αύριο στην εξόδιο ακολουθία για τον Μητροπολίτη Γεράσιμο, ενώ μεσίστια κυματίζει από χθες η σημαία στο κτίριο του Διοικητηρίου και θα κυματίζει έτσι μέχρι και αύριο.

Παράλληλα την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας θα παραμείνουν κλειστές οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας.

Ειδικότερα από την Πε.Εν. εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

H Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, με συγκίνηση εκφράζει τη βαθειά της θλίψη για την κοίμηση του αγαπητού μας, Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου. Η μέγιστη αγάπη των συμπολιτών του που, τον περιέβαλε ως απότοκη συνέπεια του πνευματικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού του έργου, μετατρέπεται σε βαθειά οδύνη. Υπήρξε ταπεινός, φιλάνθρωπος, άοκνος εργάτης της Oρθοδοξίας και αυτή του η εικόνα, θα παραμένει για πάντα στην καρδιά και την σκέψη του ποιμνίου του.

Εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, στην πνευματική του οικογένεια και τους οικείους του.

Η σημαία στο Διοικητήριο και στις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, θα κυματίζει μεσίστια, τις 22, 23 και 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Την 24ην Ιουνίου, ημέρα της εξόδιου ακολουθίας και της ταφής του, θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες της.

O Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο Αντιπεριφερειάρχης των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, θα συμμετάσχουν στην εξόδιο ακολουθία, μαζί με τους άλλους εκπροσώπους, της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.

Αντί στεφάνων, θα καταθέσουν ποσό υπέρ του Φιλόπτωχου Ταμείου, της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας

O Αντιπεριφερειάρχης
Περιφερειακών Ενοτήτων
Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚOΥΛOΓΚΩΝΑΣ

Επίσης την λύπη τους για την κοίμηση του Μητροπολίτη Γεράσιμου εξέφρασαν διάφοροι παράγοντες και φορείς:

Δήμος Κεφαλονιάς

Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και εκφράζω την θλίψη μου για την κοίμηση του αγαπημένου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και προσωπικού μου φίλου κυρού Γεράσιμου.

Δυστυχώς η πρόσφατη μεγάλη χαρά του Κεφαλονίτικου λαού για την εκλογή του στον Μητροπολιτικό θρόνο, μετατρέπεται σήμερα σε θρήνο και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για να μετριάσουν την οδύνη.

Υπήρξε ένας Αγιος άνθρωπος, ένας ταπεινός εργάτης της Εκκλησίας, ένας φιλάνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την αγάπη του για τον Θεό, την ιεροσύνη και τον συνάνθρωπό του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη,

O Δήμαρχος Κεφαλονιάς
Αλέξανδρος Παρίσης

Ανεξάρτητη Αγαπημένη Κεφαλονιά

Η 22α Ιουνίου 2015 έμελλε να είναι η μέρα που σημάδεψε ανεξίτηλα τους απανταχού Κεφαλονίτες και τις Κεφαλονίτισσες. Σήμερα ο Μακαριστός μας Μητροπολίτης Γεράσιμος εκοιμήθη…

Το νησί μας θρηνεί τη μεγάλη απώλεια. Τα λόγια φτωχά για να περιγράψουν την βαθιά θλίψη μας.

Αγαπημένε μας πατέρα Γεράσιμε η μνήμη σου θα μείνει χαραγμένη στις ψυχές μας με αγάπη.

Αιωνία Σου η Μνήμη

Από το Γραφείο Τύπου της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛOΝΙΑ

• ΚΕΔΗΚΕ

Η ξαφνική απώλεια του Σεβαστού Μητροπολίτη μας κυρού Γεράσιμου συγκλονίζει τους Κεφαλονίτες ανά τον κόσμο.

Ενας φωτισμένος Ιεράρχης πνευματικός, πολυσέβαστος που με το έργο του αγκάλιαζε όλη την κοινωνία μας.

Δεν υπάρχουν λόγια που να αποτυπώνουν την βαριά μας θλίψη, όμως γνωρίζουμε ότι στις καρδιές όλων ήταν και θα παραμείνει ο «δικός μας παπάς», «ο Παπά-Γεράσιμος» το σεμνό τέκνο της τοπικής μας κοινωνίας που ακούραστα και με μεγάλη αφοσίωση από νεαρή ηλικία τάχθηκε στην Εκκλησία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλλονιάς συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος για το νησί μας, ομόφωνα αποφάσισε την τριήμερη αναστολή όλων των προγραμματισμένων πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. σε όλες τις τιμητικές εκδηλώσεις έτσι όπως έχει εκδοθεί το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως, επίσης αποφάσισε την Τετάρτη 24 Ιουνίου ημέρα της εξοδίου Ακολουθίας όλες οι Αθλητικές και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις του Δήμου μας να παραμείνουν κλειστές και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

Για το Δ.Σ

O Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Κ.Ε.

Αγγελος Δ. Κωνσταντάκης

• Κοργιαλένειο Δ.Σ.

Ψήφισμα επιθανάτιου ευγνωμοσύνης

Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο αφού συνήλθε εκτάκτως στο Γραφείο του σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 και ώρα 12.00’ μ.μ., υπό την Προεδρεία του Αντιπροέδρου του κ. Παναγιώτη Μπαζίγου, παρόντων του Γενικού Γραμματέως κ. Γ.Ν. Μοσχοπούλου, του ταμία κ. Ι. Κεκάτου και όλων των Μελών αυτού, κ. Γ. Μπάλλα, κ. Β. Ζησιμάτο και κ. Α. Κονιδάρη, παρουσία της Γραμματέως αυτού κ. Κ. Αντωνέλου, παρόντος επίσης και του επίτιμου Γραμματέως κ. Γ. Ι. Σταματάτου, με την αναγγελία της θλιβερής είδησης, της εις Κύριον μεταστάσεως, του Μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας, του Κεφαλλήνος κυρού ΓΕΡΑΣΙΜOΥ ΦΩΚΑ, και Προέδρου του Κοργιαλενείου Ιδρύματος, αφού άκουσαν όλοι με συγκίνηση τον Αντιπρόεδρο αυτού, ο οποίος εξήρε την αυθεντική μορφή αγιοσύνης, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη που χαρακτήριζε όλη την πορεία της ζωής του,. απεφάσισε ομοφώνως τα εξής:

Ετήρησεν ενός λεπτού σιγήν εις την μνήμην του, δεηθέν υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, ένθα οι δίκαιοι αναπαύονται.

Υπέστειλε την Σημαία του κτηρίου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, η οποία θα παραμείνει μεσίστια επί 3/ήμερον.

Θα παραστεί, σήμερα, σύσσωμο κατά την άφιξη της Σορού του από την Αθήνα στο νησί μας, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αργοστολίου, όπου θα εκτεθεί σε Λαϊκό Προσκύνημα και θα παραστεί επίσης στην εξόδιο Ακολουθία την Τετάρτη στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου.

Εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια αυτού προς τους οικείους του.

O Αντιπρόεδρος του ΚΔΣ
Παν. Μπαζίγος
τεως Δ/ντης
Παθ. Κλιν. Γ.Ν.Ν.Κ.

• Ωδείο Αργοστολίου «Ρόκκος Βεργωτής»

Το Δ.Σ. της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας μετά την αναγγελία για τον απροσδόκητο θάνατο του αξιαγάπητου και αξιοσέβαστου Μητροπολίτη μας κυρού Γεράσιμου Φωκά συνήλθε εκτάκτως

και αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να αναρτήσει μεσίστια την σημαία της Σχολής κατά την διάρκεια του τριήμερου πένθους από 22-24/6,

2) Να παραστεί το Δ.Συμβούλιο και η Μπάντα της Σχολής, κατά την αναχώρηση του μακαριστού Μητροπολίτη από την Μητρόπολη Αργοστολίου και

3) Να εκφράσει συλλυπητήρια στην τοπική εκκλησία και στην οικογένεια του εκλιπόντος Μητροπολίτου μας.

Για το Δ.Σ.

O Πρόεδρος Νίκος Φαμπιάτος

Η Γραμματέας Νίκη Κοσμάτου

• Eνωση Ξενοδόχων

Βαθύτατη θλίψη για την αιφνίδια εκδημία του νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Μακαριστού κυρού Γερασίμου.

Η Ενωση Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και συγκίνησή της για την αιφνίδια εκδημία του νεοεκλεγέντα Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Μακαριστού κυρού Γερασίμου.

Η απώλειά του λίγες μέρες πριν την ενθρόνισή του βύθισε το νησί μας στο πένθος.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό Του έργο, το οποίο ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια προσέφερε ως πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεώς μας στους συνανθρώπους μας που το είχαν τόσο ανάγκη.

Η λύπη μας γιγαντώνεται από το γεγονός ότι δεν πρόλαβε από τη νέα θέση ως Μητροπολίτης να προσφέρει τη μέγιστη ψυχική, πνευματική και φιλανθρωπική βοήθειά Του στο ποίμνιό Του όπως και ο ίδιος αγωνιωδώς το προσδοκούσε.

Καλό Παράδεισο Σεβάσμιε Πατέρα. Το μεγαλείο της πνευματικής Σου Ιεροσύνης θα συνεχίσει να μας φωτίζει από τους ουρανούς.

Το Δ.Σ. της Ενωσης αποφάσισε ομόφωνα:

1) Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κεφαλληνίας και την οικογένειά του.

2) Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία.

O Πρόεδρος της Ενωσης
Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Γεράσιμος Ι.Τιμοθεάτος

• Αδελφότητα Πειραιά

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, αμέσως μετά την αναγγελία της κοίμησης του Μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γεράσιμου, με συναισθήματα βαθειάς θλίψης, συνήλθαν σε συνεδρίαση έκτακτα, σήμερα Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015 και ώρα 1 μ.μ. και ομόφωνα αποφάσισαν:

1) Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας από σήμερα 22 Ιουνίου έως και την επόμενη μέρα της κηδείας του Μακαριστού Μητροπολίτου.

2) Να παραστεί στις εκδηλώσεις πένθους και τη Νεκρώσιμη Ακολουθία του κοιμησθέντος Μητροπολίτου, η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας κ. Στέλλα Βουτσινά.

3) Να παραμείνουν τα γραφεία του Συλλόγου μας κλειστά σε ένδειξη πένθους, την Τετάρτη 24 Ιουνίου, ημέρα της νεκρώσιμου Ακολουθίας και της ταφής του.

4) Να δοθεί αντί στεφάνου ένα ποσό στο Παιδικό Σπίτι του Πειραιά, στον Πειραιά, στη μνήμη του Ιεράρχη της προσφοράς και της αγάπης.

5) Το Δ.Σ. να εκφράσει τα συλλυπητήριά του α) στην Εκκλησία της Ιεράς Μητρόπολης Κεφαλληνίας και β) στους οικείους του εκλιπόντος Ιεράρχη.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος
Μαριολένη Νεοφύτου

O Γενικός Γραμματέας
Νέστωρ Παπαθεοδωράτος

• Σωματείο «Λυσσίπη»

Η Πρόεδρος και τα μέλη του φιλανθρωπικού και πολιτιστικού Σωματείου Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Λυσίππη», Παραρτήματος των «Θυγατέρων της Πηνελόπης» της AHEPA, εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον πρόωρο και άδικο χαμό του Δεσπότη μας, Γερασίμου Φωκά. Η ανιδιοτέλεια και η ανθρωπιά του ήταν και θα είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους τον γνωρίζαμε και διακρίναμε καθημερινά το μεγαλείο της ψυχής του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ειρήνη Στεφάτου
Πρόεδρος «Λυσίππης»

• ΕΠΣΚΙ

Ψήφισμα για τον θάνατου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γεράσιμου

Με την αναγγελία του θανάτου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. που συνεδρίασε εκτάκτως μόλις πληροφορήΒηκε το λυπηρό γεγονός, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣΚΙ, αισθανόμενο βαθύτατη θλίψη για τον αιφνίδιο θάνατο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

1) Να εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Κεφαλληνίας και την οικογένειά του

2) Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία

3) Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο για τρεις ημέρες

4) Να αργήσουν τα Γραφεία της Ενωσης και το Ενωσιακό Αθλητικό Κέντρο την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

O πρόεδρος
Ε. Μαζαράκης

O Γεν. Γραμματέας
Γ. Κουράκος

• Λύκειο των Ελληνίδων, παράρτημα Αργοστολίου

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων-Παραρτήματος Αργοστολιού, ευθύς μετά την αναγγελία του αδόκητου θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου με αισθήματα βαθειάς θλίψης, συνήλθε σε συνεδρίαση σήμερα, 22 Ιουνίου 2015 και ώρα 10 π.μ. και ομόφωνα αποφάσισαν:

1) Να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για την 23/11 Ιουνίου μουσικοχορευτική εκδήλωση του Λυκείου στην Πλατεία Βαλλιάνου, η οποία πραγματοποιείται παραμονή του Αη Γιάννη Λαμπαδιάρη επί τη λήξη του χορευτικού έτους.

2) Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στα Γραφεία του Λ.Ε.Α. (Λεωφ. Βεργωτή 70) από σήμερα 21 Ιουνίου 2015 μέχρι και την επόμενη της κηδείας του Μακαριστού Μητροπολίτου.

3) Σώμα χορευτών του Λ.Ε.Α με εθνική φορεσιά να παραστεί στις εκδηλώσεις πένθους για τον κοιμησθέντα Μητροπολίτη.

4) Σύσσωμο το Δ.Σ. να παραστεί στις εκδηλώσεις πένθους.

5) Το Δ.Σ. να εκφράσει τα συλλυπητήρια του α) στην τοπική εκκλησία της Ι.Μ. Κεφαλληνίας και β) στην κατά κόσμο οικογένεια του αποδημήσαντος Μητροπολίτου.

Αργοστόλι 22 Ιουνίου 2015

Η Πρόεδρος
Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη

Η Γραμματέας
Ζαφειρούλα Μαγουλά


3ήμερο πένθος κήρυξε ο Δήμος Κεφαλονιάς

 


Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Δήμο Κεφαλονιάς μέχρι αύριο Τετάρτη, λόγω της απρόσμενης κοίμησης του Μητροπολίτη Γερασίμου, ενώ οι σημαίες στο Δημοτικό Μέγαρο και σε όλα τα καταστήματα του Δήμου θα κυματίζουν μεσίστιες. Επίσης αύριο θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων.

 

Σε ανακοίνωση του ο Δήμος αναφέρει:

O Κεφαλονίτικος λαός συντετριμμένος για την μεγάλη απώλεια του πατέρα Γερασίμου γιατί στις καρδιές και στην μνήμη όλων των Κεφαλλονιτών ήταν και θα είναι « ο πατέρας μας » , θρηνεί για τον άδικο και απρόσμενο χαμό του. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλλονιάς πενθεί. Αυτές τις στιγμές του μεγάλου πένθους για το νησί μας το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Μακαριστό Ιεράρχη και Ποιμενάρχη μας κύρό Γεράσιμο .

Η Δημοτική Αρχή, ως ελάχιστο φόρο τιμής προτείνει:

1) Να κηρύξει σε τριήμερο πένθος τον δήμο (22/06/2015 - 24/06/2015).

2) Να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στο Δημοτικό Μέγαρο και σε όλα τα Δημοτικά Καταστήματα του Δήμου.

3) Να παραστεί και να συμμετάσχει σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο στην εξόδιο ακολουθία καθώς και στην υποδοχή του σκηνώματός του, στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας

Αργοστολίου στις 6.30 μ.μ σήμερα 22/6/2015

4) Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας (24/06/2015) να παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων.

5) Να παιανίσει η Φιλαρμονική της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου κατά τη διάρκεια της εξόδιου πομπής.

6) Να κατατεθεί ποσό πεντακοσίων ευρώ εις μνήμη του ποιμενάρχη μας στον Oρφανοτροφείο Αργοστολίου 'O Σωτήρ'.

7) Να εκφράσει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

O Δήμαρχος Κεφαλλονιάς
Αλέξανδρος Παρίσης


«Yπήρξε ένας Aγιος άνθρωπος»

 


 

Είμαι βαθύτατα συγκλονισμένος και εκφράζω την θλίψη μου για την κοίμηση του αγαπημένου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας και προσωπικού μου φίλου κυρού Γεράσιμου.

Δυστυχώς η πρόσφατη μεγάλη χαρά του Κεφαλονίτικου λαού για την εκλογή του στον Μητροπολιτικό θρόνο, μετατρέπεται σήμερα σε θρήνο και ειλικρινά δεν υπάρχουν λόγια για να μετριάσουν την οδύνη.

Υπήρξε ένας Άγιος άνθρωπος, ένας ταπεινός εργάτης της Εκκλησίας, ένας φιλάνθρωπος που έβαζε πάνω από όλα την αγάπη του για τον Θεό, την ιεροσύνη και τον συνάνθρωπό του.

Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη

O Δήμαρχος Κεφαλλονιάς
Αλέξανδρος Παρίσης