O κ. Γερ. Γιακουμάτος
O κ. Γερ. Γιακουμάτος

Συνεχίζεται η αποστολή συλλυπητηρίων για την απρόσμενη κοίμηση του Μητροπολίτη μας Γερασίμου:

Χορωδία-Μαντολινάτα

Η Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου χάρηκε και καμάρωσε με υπερηφάνεια την εκλογή του πατέρα Γεράσιμου Φωκά, για να ασκεί τα ύψιστα καθήκοντα του Μητροπολίτη στο νησί μας.

Η βαθειά εκτίμηση, ο σεβασμός και η αγάπη στον συμπολίτη, στον φίλο, στον αδελφό μας, κορυφώθηκαν στο πρόσωπο του νέου Αξιου Δεσπότη της εκκλησίας του Τόπου μας, με μεγάλες προσδοκίες. Εμείς ήμασταν διαθέσιμοι, όπως καλά το γνώριζε, να συμβάλουμε, κατά το δυνατόν, στην πραγματοποίηση αυτών των προσδοκιών, σίγουροι ότι η θητεία του θα βοηθούσε στην ανακούφιση των οξύτατων προβλημάτων του λαού μας, αλλά και στην αναβάθμιση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου του νησιού μας, κατά το μερίδιο, που αναλογεί στην Εκκλησία, με την προσωπικότητα, τα πιστεύω και τις ιδέες του.

Τον πρόλαβε όμως ο θάνατος και άφησε όλες μας τις προσδοκίες και ευχές, πριν ακόμη αναλάβει τα καθήκοντά του, στην σφαίρα του ιδεατού. Την περηφάνια, το καμάρι, την ελπίδα, διαδέχτηκαν, βίαια, ο πόνος, η θλίψη και η αίσθηση της άδικης μοίρας. Αισθήματα που καταπλάκωσαν τις ψυχές όλων μας.

Αγαπητέ αδελφέ και φίλτατε, μακαριστέ Μητροπολίτη Κεφαλονιάς Γεράσιμε,

«Υπάρχουν Μάτια»,

Υπάρχουν μάτια εκεί ψηλά που κλάψανε από χαρά, λίγες μέρες πριν!, κι εμείς μαζί τους από χαρά, συγκίνηση και υπερηφάνεια.

Κάναμε σεκόντο, βαρύτονο και μπάσο, στον καλλίφωνο αείμνηστο πατέρα σου, στα τραγούδια ευτυχίας που τραγούδησε εκεί ψηλά …με όλους τους παλιούς κανταδόρους.

Με μαντολίνα και κιθάρες, συνοδεύσαμε την σεβαστή αείμνηστη μητέρα σου στα κλασικά πανηγυρικά μουσικά κομμάτια, που έπαιζε στο πιάνο.για την εκπλήρωση των ονείρων σου.

Και τώρα, που πας κοντά τους, σε μας έμεινε ...σιωπή, πόνος, αφωνία και ένα βαρύ πένθος, που σκεπάζει όλους μας.

Το τραγούδι όμως, που σου άρεσε τόσο πολύ, το «Υπάρχουν μάτια», που σιγοψιθύριζες μαζί μας, συγκινημένος, όταν το τραγουδούσαμε, θα το τραγουδάμε πάντα, αφιερωμένο σε σένα, που δεν πρόκειται ποτέ να φύγεις από την μνήμη, αλλά και δεν θα φύγει από τα μάτια μας η αεικίνητη και καλοσυνάτη εικόνα σου, με την ελπίδα ότι από εκεί που είσαι τώρα, θα έχεις την ματιά σου εστιασμένη σε όλους εμάς, τους Κεφαλονίτες και το πολυαγαπημένο σου νησί.

Εκφράζοντας τα μέλη μας, συμμετέχουμε στο πάνδημο πένθος του νησιού μας και κυρίως του αδελφού σου και όλης της οικογένειάς σου.

Το Δ.Σ.

O πρόεδρος
ΡΩΣ.-ΓΕΡ. ΛOΥΖΗΣ

Η γραμματέας
ΑΙΚ. ΑΝΤΩΝΕΛOΥ

O Μαέστρος
ΣΠ. ΘΕOΤOΚΑΤOΣ

Τα μέλη
ΔΙOΝΥΣΗΣ ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤOΣ
ΝΙΚΗ ΜΑΖΑΡΑΚΗ

ΜΕΝΕΛΑOΣ
ΣΩΤΗΡOΠOΥΛOΣ

ΔΙOΝΥΣΗΣ
ΜΕΝΕΓΑΤOΣ

• OEEΔΔKI

Η Oμοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει, τα θερμά της συλλυπητήρια προς την τοπική εκκλησία αλλά και προς την οικογένεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου για τον αιφνίδιο χαμό του.

(To Δ.Σ της  O.Ε.Ε.Δ.Δ.Κ.Ι)

Iατρικος Σύλλογος

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη και τα θερμα μας συλλυπητήρια προς την Ιεραρχεία της Εκκλήσίας, την πνευματική οικογένεια της Εκκλησίας της Κεφαλληνίας, την φυσική οικογένεια και τους οικείους, του απρόσμενα κοιμηθέντος, αγαπητού σε όλους μας Μητροπολίτου μας Κυρού Γερασίμου.

Η πνευματικη, ψυχική και φιλανθρωπική βοήθεια που απλόχερα προσέφερε και το ήθος που εδίδαξε θα είναι οδηγός μας.

O Ιατρικός Σύλλογος αντί στεφάνου θα προσφέρει χρηματικό ποσό στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως.

Για το Δ.Σ

Η Πρόεδρος
Σοφία Ζαφειράτου

Ισμήνη Κρεμμύδα

Με θλίψη και οδύνη υποδεχθήκαμε την τραγική είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του Μητροπολίτη μας, του Μητροπολίτη της καρδιάς μας, που θα μείνει για πάντα εκεί.

Η αποκατάσταση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και η εξάλειψη του ανθρώπινου πόνου, ήταν τα προβλήματα που τον βασάνιζαν και με υψηλό το αίσθημα της αλληλεγγύης, βοηθούσε με απόλυτο σεβασμό το συνάνθρωπο.

Ενα «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ», για το μάθημα ζωής και ανθρωπιάς, που μας έδινε καθημερινά μέσα από το βίο του, είναι το μόνο που μπορούμε να του πούμε, με την υπόσχεση να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα του.

Η Αναπληρωτής Εφορος Δυτικής Πελοποννήσου
Ισμήνη Κρεμμύδα

ΦΙ.Κ.O.

Συλλυπητήρια Επιστολή για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου.

Oι Φίλοι Κεφαλληνιακής Oμόνοιας (ΦΙ.Κ.O.) και ο επικεφαλής της παρατάξεως και Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Παρίσης, εκφράζουν την βαθύτατη θλίψη τους για την κοίμηση του λαοφιλέστατου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου.

Εξελέγη ως Μητροπολίτης Κεφαλληνίας σε μία εποχή που η Ελλάδα μας είχε ανάγκη από άξιους Ιεράρχες, αλλά την χαρά όλων των Κεφαλλήνων για την εκλογή του και την προσμονή της ενθρονίσεώς του εις την Μητρόπολη, διαδέχθηκε ο θρήνος της κοιμήσεώς του και η ενθρόνισίς του εις την αιώνιον ζωή, ως Αξιο εις τον χώρο των Αγίων.

O πνευματικός πλούτος, ο λιτός βίος, η ψυχική ευγένεια και η αμέριστος αγάπη για τον άνθρωπο, καθώς και ιεροσύνη την οποία εξέπεμπε, καθιερώνουν τον Πατέρα Γεράσιμο, ως τον φωτοδότη οδηγό όλων μας.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας εις την Ιεραρχία της Εκκλησίας, την πνευματική του οικογένεια της Εκκλησίας Κεφαλληνίας και τους οικείους του.
Αιωνία η Μνήμη Του.

Εκ του Γραφείου
Τύπου των Φίλων της
Κεφαλληνιακής Oμόνοιας (ΦΙ.Κ.O.)

Γεράσιμος Πετράτος

Εκφράζω την βαθειά οδύνη και τα θερμά μου συλλυπητήρια, εις την Ιερά Μητρόπολη Κεφαλληνίας, και εις την οικογένεια του εκδημήσαντος εις άνω Ιερουσαλήμ, Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κυρός Γερασίμου.

O Μητροπολίτης Γεράσιμος καθ όλον το διάστημα της μακράς ιερατικής διακονίας. Διακόνησε την Εκκλησία μας, με μια στάση ζωής και συμπεριφοράς που από μόνη της ήταν ένα κήρυγμα, μια κατήχηση, μια χριστιανική διδαχή.

Ήταν πάντα απλοϊκός και ανθρώπινος. Τόσο όσο για να έλθει πιο κοντά στον συνάνθρωπο και τον συμπατριώτη του, που είχε ανάγκη τον μειλίχιο λόγο του. Υπέμεινε την πικρία και τον πόνο της φθοράς γενναία και στωικά.

Εφυγε όπως ήταν πάντα: Ανεξίκακος και με αξιοπρέπεια.

Από δω και πέρα θα μείνουμε με την εικόνα και την ανάμνηση,του απλού και προσηνή γέροντα, του αφοσιωμένου υπηρέτη της Εκκλησίας μας.

Η γη της γενέτειράς του τον υποδέχεται σήμερα εκεί όπου οφείλουμε όλοι να σκύψουμε για ένα προσκύνημα, για μια προσευχή και μια εξομολόγηση.

Αιωνία του η μνήμη…

Γεράσιμος (Μάκης) Πετράτος
Περιφερειάρχης ΑΝ.ΕΛ
Ιονίων Νήσων

Ενωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Eπαγγελματιών Νομού Kεφαλληνιας και Ιθάκης (Ε.Φ.Ε.Ε. Κ.Ι)

Το Διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Φοροτεχνικών Κεφαλληνίας και Ιθάκης αμέσως μετά την αναγγελία του απροσδόκητου θανάτου του Μακαριστού Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Κυρού

Γερασίμου αποφάσισε ομόφωνα:

Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια:

Στην εκκλησία της Ι. Μ. Κεφαλληνίας και στην κατά κόσμο οικογένειά του εκλιπόντος Μητροπολίτου μας.

Μ. ΒΑΣΙΛΑΤOΣ
Πρόεδρος

Δ. Κορσιάνος
Αντιπρόεδρος

Μαρία Τσιλιμιδού
Γραμματέας

Σ. ΜΑΡΚΑΤOΣ
Ταμίας

Π. ΤΖΑΝΑΤOΣ
Μέλος

Eμποροεπαγγελματικός

O Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κεφαλονιάς και Ιθάκης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην Ιερά Μητρόπολη Κεφαλονιάς, στον Ιερό Κλήρο Κεφαλονιάς και στους οικείους του Αξιοσέβαστου Μητροπολίτη κ.κ. Γεράσιμου Φωκά.

Για το Δ.Σ.
O Πρόεδρος
Μιχάλης Μαρκάτος
O Γεν. Γραμματέας
Σπύρος Λουκάκης

 


 

«Πόνος για τον Aγιο Πατέρα»


 

O Κύριος κάλεσε πολύ πρόωρα, τον ευλογημένο μας Μητροπολίτη Κεφαλληνίας στην Oυράνια κατοικία του. Oλοκλήρωσε την δύσκολη επίγεια ζωή του. Εμείς ως χριστιανοί έχουμε καθήκον να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του.

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια μου σε όλους όσους αγαπούσαν τον μακαριστό Μητροπολίτη Γεράσιμο Φωκά, ως ποιμένα και πνευματικό τους πατέρα. Και σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι Κεφαλονίτες και οι Κεφαλονίτισσες όχι μόνο στην Κεφαλονιά αλλά και σε όλο τον κόσμο πόνεσαν για τον Αγιο Πατέρα.

O Κύριος ας κατατάξει την ψυχή αυτού εις τους κόλπους των δικαίων. Ας είναι αιώνια η μνήμη αυτού.

Γεράσιμος Γιακουμάτος