NTOMINO KATAΣTPOΦHΣ

Η Ενωση Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης εκφράζει ανοικτά την αντίθεσή της στην αύξηση του ΦΠΑ διαμονής στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 23%, αλλαγή την οποία η Κυβέρνηση καλείται να πραγματοποιήσει στο άμεσο μέλλον.

Ως γνωστόν -αναφέρει ανακοίνωση της Ενωσης- η εν λόγω αύξηση θα λειτουργήσει ως ντόμινο παρασύροντας στην καταστροφή όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκομένους στον τουρισμό, δηλαδή ξενοδόχους και ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά και μια σειρά από επαγγέλματα και υπηρεσίες που άμεσα ή έμμεσα στηρίζονται στον τουρισμό.

Είναι γνωστό πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό, μιας και είναι το μοναδικό εξαγώγιμο προϊόν που διαθέτει και χρειάζεται την στήριξη της πολιτείας και όχι σπασμωδικές κινήσεις και μέτρα που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή του. Είναι γνωστό ότι ανάλογα βιαστικά μέτρα που έχουν παρθεί και κατά το παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις το μόνο που έχουν επιφέρει είναι την αύξηση της φοροδιαφυγής, την μείωση της απασχόλησης, και την εμφάνιση φαινομένων μαύρης εργασίας, ενώ παράλληλα οδήγησαν στην εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους μοιραία οδηγούνται σε κλείσιμο.

Στην παρούσα φάση αξίζει να αναφέρουμε πως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου όλα αυτά τα χρόνια έχουν εξαιρεθεί από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις από το καθεστώς της νησιωτικής πολιτικής που εφαρμόζεται στο Αιγαίο, δεν απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σαν αντιστάθμισμα της μειονεκτικότητας και ζητάμε να επεκταθεί το μέτρο και η ισονομία σε όλα τα νησιά.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μέτρα στήριξης και όχι από μέτρα εξόντωσης. Σαφώς και ο τουριστικός κλάδος, όπως και οι υπόλοιποι κλάδοι στην χώρα μας, δέχεται να στηρίξει το διαπραγματευτικό έργο της Κυβέρνησης σε μια δύσκολη για την Χώρα κοινωνικό-οικονομική περίοδο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί να επωμισθεί το γιγάντιο οικονομικό βάρος που η Κυβέρνηση συζητά να ψηφίσει.

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους φορείς πως ο τουρισμός στην Ελλάδα επιβάλλεται να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστικό προϊόν για την προσέλκυση κόσμου. Στην αντίθετη περίπτωση η καταστροφή της τελευταίας οικονομική πηγής που μας έχει απομείνει είναι προ των πυλών, καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων.

 


 

«Μπρος-οπίσω, ανάποδα»: 13% ο ΦΠΑ στα Ξενοδοχεία


Ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές ήταν χθες βράδι κατά την εκτύπωση του «Η» ραγδαίες, τα γεγονότα άλλαζαν συνεχώς.

 

Ετσι, υπήρχαν πληροφορίες ότι οι Θεσμοί επαναδιατύπωσαν τη θέση τους πάνω στον ΦΠΑ των ξενοδοχίων, κι ενώ είχαν «βάλει τον πύχη» απ’ το 13% στο 23%, υπαναχώρησαν και πρότειναν στην Κυβέρνηση να παραμείνει στο 13%, με στόχο να διευκολύνουν την ελληνική πλευρά. Ωστόσο κι αυτό δεν ήταν κάτι σίγουρο.