O κ. Σπ. Γαλιατσάτος
O κ. Σπ. Γαλιατσάτος
Ψυχραιμία στη συμπεριφορά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό της Κεφαλονιάς και μη μετάδοση πανικού προς τους ξένους τουρίστες, καθώς και η παροχή ευελιξίας από τους επιχειρηματίες στις πληρωμές των τουριστών με τη χρήση πιστωτικών καρτών. Αυτά είναι τα συμπεράσματα που προέκυψαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο με αντικείμενο τις οικονομικές εξελίξεις στην Χώρα μας και τις επιπτώσεις τους στην τουριστική κίνηση του νησιού μας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Σπύρος Γαλιατσάτος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος και τουριστικοί Φορείς του τόπου μας. Παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ενώ συμμετείχαν ακόμα η πρόεδρος της Oμοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων κ. Κατερίνα Ατσάρου, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Χρήστος Λευκαδίτης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παναγής Κοκκόλης, ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου “Η Κράνη” κ. Κωσταντίνος Πρέντζας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστικών Επαγγελμάτων “O Αρκείσιος” κ. Χρήστος Καμπανός, οι κ.κ. Ανδρέας Παντελειός και Δημήτρης Καλαφάτης από το χώρο της εστίασης, ο διευθυντής του Medi terranee κ. Θοδωρής Παντούλιας, η πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Συλλόγου Mediterraneo κ. Μιλένα Μαρκουτζά-Μεσσάρη, οι τουριστικοί πράκτορες κ.κ. Θανάσης Καραπέτσας και Κίμωνας Γασπαράτος, ο προϊσταμένος Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου κ. Σταύρος Κορκός-Κουρής και ο Επίτιμος Πρόεδρος ΣΕΔ και Δ. του Πόρου κ. Γιώργος Μεταξάς.

Oι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση συζήτησαν τις αγωνίες τους για τα προβλήματαπου έχουν δημιουργηθεί με την τραπεζική αργία και τους φόβους τους για τις επόμενες ημέρες, ενώ αναζήτησαν λύσεις.

O κ. Κεκάτος, στην τοποθέτησή του, ξεκαθάρισε ότι η συνάντηση αυτή δεν κρύβει καμία πολιτική σκοπιμότητα. O κ. Γαλιατσάτος μίλησε για τα σκληρά μέτρα που θέλουν να επιβάλουν οι δανειστές, καθώς και ότι η αντιμετώπιση της καταστάσης στα Ιόνια Νησιά είναι καλύτερη σε σχέση με άλλες περιοχές, εφόσον γίνονται δεκτές οι πιστωτικές κάρτες και δεν υπάρχουν ουρές στα ΑΤΜ των τραπεζών. Ωστόσο πρότεινε να πρυτανεύσει η ψυχραιμία, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και θα υπάρχουν.

O κ. Μιχάλατος μίλησε για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις συναλλαγές των επιχειρηματιών και μοιράστηκε τους φόβους του για ελλείψεις ειδών. Επιπλέον, πρότεινε προς τον Δήμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης των δημοτικών τελών των επιχειρηματιών, σε περίπτωση που αυξηθεί τελικά ο ΦΠΑ.

Η κ. Ατσάρου έθεσε τα κυριότερα προβλήματα και τόνισε ότι γίνονται ακυρώσεις στις κρατήσεις, κυρίως όμως από την Booking.com, που ακολουθεί πολλές φορές αυτή την τακτική. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι αφίξεις μέσω των tour operators.

O κ. Τιμοθεάτος από τη μεριά του πρότεινε να μην μεταδίδεται ο πανικός μας στους τουρίστες.

Αισιόδοξο μήνυμα έστειλε η κ. Μαρκουτζά-Μεσσάρη από τους Ιταλούς με τους οποίους συνομιλεί, που έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα στήριξης και θα επισκεφθούν τη Χώρα μας μόνο με μετρητά.