ΝΑΙ! Αναντικατάστατος

Δεν τον γνώριζα προσωπικά. Δεν είχαμε μιλήσει ποτέ. Γνώριζα καλά τον πατέρα του Σπύρο και λιγότερο τον διάσημο αδελφό του Θανάση.

Εντυπωσιάστηκα διαβάζοντας τους τελευταίους μήνες στον Ημερήσιο άρθρα συμπολιτών μας που ζητούσαν από την Ιερά Σύνοδο να τον εκλέξουν για νέο μητροπολίτη του νησιού μας και την ικανοποίηση του κόσμου που ακολούθησε η εκλογή του.

Αρχισα να ελπίζω πως η επίσημη εκκλησία θα ξανάβρισκε τον πραγματικό της ρόλο δίπλα στον άνθρωπο.

Και ξαφνικά, η είδηση του θανάτου του! Αν δεν μου το έλεγε σοβαρός φίλος, θα το θεωρούσα μακάβριο αστείο. Και να’ μαι στην εξόδιο ακολουθία μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες γνωστές φιγούρες με βουρκωμένα μάτια και ένα ερώτημα σιωπηλό στα χείλη

ΓΙΑΤΙ;

Oι επικήδειοι λόγοι που ακολούθησαν γεμάτοι συναίσθημα, λίγα λόγια και μεστά όπως ήταν και ο μακαριστός. «Μίλαγε λίγο – έκανε πολλά και το πιο σημαντικό: Αθόρυβα»

-Μάκη μου , έλειπα χρόνια μακριά σου, του είπε σχεδόν απολογητικά ο αγαπημένος του αδελφός Θανάσης και σ’ αυτό το «Μάκη μου» που επανέλαβε αρκετές φορές ξεχείλιζε η αγάπη, η τρυφερότητα, ο θαυμασμός.

Θαυμασμός ήταν το «Είσαι αναντικατάστατος» και σε αυτό συμφωνούμαι όλοι.

Σαν Κεφαλονίτης δηλώνω υπερήφανος για τους αδελφούς Φωκά και τους ευχαριστώ για την προσφορά τους. Ειδικά ο μακαριστός Μητροπολίτης μας Γεράσιμος μου αναπτέρωσε την ελπίδα ότι ο κόσμος αυτός μπορεί να σωθεί έχοντας τέτοιους ταγούς.

Η ζωή του να γίνει το φωτεινό παράδειγμα όλων μας όπως είπε και η βουλευτής μας.