Image

Βαθειά ανάσα πήρε χθες το πρωϊ η Χώρα μας, καθώς μετά από ένα ολονύχτιο θρίλερ στις Βρυξέλλες επιτεύχθηκε συμφωνία με τους Εταίρους μας έστω και επώδυνη, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας -που, ως γνωστόν, έχει απωλέσει τη δεδηλωμένη- ετοιμάζει εντυπωσιακό ανασχηματισμό, την ώρα που το κόμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό διάλυση (Χθες στο γραφείο της αντιπροέδρου της Βουλής κ. Βάσω Χαραλαμπίδου συνεδρίασαν 30 περίπου βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσουν την στάση τους).

Oλα δείχνουν ότι η Χώρα μας εισέρχεται σε ένα πολύ καυτό πολιτικό καλοκαίρι, καθώς πρέπει να προχωρήσουν άμεσα κρίσιμες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τη στιγμή που υπάρχουν τρανταχτές διαφοροποιήσεις και αντιδράσεις κορυφαίων υπουργών, αλλά και πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Oι όποιες αλλαγές στο υπουργικό σχήμα αναμένονται ακόμη και σήμερα ή το αργότερο αύριο, ενώ στο παρασκήνιο οι ζυμώσεις έχουν προχωρήσει, ώστε να υπάρξουν οι αποφάσεις με φόντο τη συμφωνία με τους δανειστές μας.

Σάλος με Βαρουφάκη

Στο μεταξύ, ενώ υπάρχουν στον ορίζοντα ακόμη σενάρια για δημιουργία Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, σάλος έχει δημιουργηθεί με τον τ. υπουργό Oικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος με δηλώσεις του υποστήριξε ότι είχε σχέδιο να επαναφέρει τη Χώρα μας στη δραχμή!

Επίσης μεγάλος πονοκέφαλος για την Κυβέρνηση είναι η στάση που θα κρατήσει η πρόδρος της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ενώ ψήφισε «παρών» στην Βουλή δημιουργώντας ρωγμή στην Κυβέρνηση εν τούτοις δεν παραιτείται, προκειμένου η Κυβέρνηση «να τρέξει» την συμφωνία με την Ευρωζώνη ψηφίζοντας τα μέτρα μέχρι αύριο.

Στην Κυβέρνηση υπάρχει μεγάλος φόβος μήπως η εκκεντρική κ. Κωνσταντοπούλου φαλκιδεύσει τις διαδικασίες και υπάρξει πρόβλημα με την προώθηση της συμφωνίας.

Χθες επρόκειτο να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της προέδρου της Βουλής, κάτι που τελικά δεν έγινε και υπήρχαν πληροφορίες ότι η πρόταση αυτή μάλλον θα κατατεθεί μευθαύριο Πέμπτη, δηλαδή μία μέρα μετά τη ψήφιση των μέτρων.

O πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με την κ. Κωνσταντωπούλου, την ώρα που χθες βράδι υπήρχαν πληροφορίες ότι σήμερα ίσως παραιτηθεί από την θέση της και προεδρεύσει αύριο ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, όπως έγινε και στη συνεδρίαση αργά το βράδι της περασμένης Παρασκευής.