Image

Τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια μεταξύ των οποίων και το «δικό μας» παραχωρεί στην γερμανική Fraport με απόφασή της η Κυβέρνηση, σε υλοποίηση του σχετικού διαγωνισμού που έχει ολοκληρωθεί προ μηνών και μετά από την εισήγηση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ στις 3 Ιουλίου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά την διάρκεια του Κυβερνητικού Συμβουλίου Oικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣOΙΠ) που συνεδρίασε στις 13 Αυγούστου και χθες δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Την απόφαση υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και οι υπουργοί Oικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Oικονομίας Γ. Σταθάκης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Σκουρλέτης.

Πρόκειται για την πρώτη αποκρατικοποίηση που υλοποιείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως προκύπτει από το ΦΕΚ δεν υπάρχει κάποια αλλαγή και η σύμβαση θα γίνει βάση των όρων του διαγωνισμού που είχε κατακυρωθεί στην γερμανική εταιρία. Το τίμημα που θα καταβάλει η Fraport ανέρχεται σε 1,23 δισ.

Η υλοποίηση του συγκεκριμένου project περιλαμβανόταν στο Μνημόνιο που έγινε νόμος του κράτους στις 14 Αυγούστου. Δηλαδή η κυβέρνηση υλοποίησε μία ημέρα νωρίτερα την δέσμευση που ανέλαβε, μέσω του 3ου Μνημονίου.

Τα 14 αυτά αεροδρόμια είναι της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. Η γερμανική Fraport δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα και διατηρεί στάση αναμονής παρακολουθώντας ωστόσο «στενά» την κατάσταση στην Ελλάδα, ειδικά με τα νέα δεδομένα.

Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια πλειοδότης ανεδείχθη η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport - Slentel Ltd, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ' έτος, ποσοστό 25% από τα από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης. Παράλληλα, δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.
«Ναυαρχίδα» της εταιρείας είναι ο αερολιμένας της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, διαχειρίζεται τα αεροδρόμια του Ανόβερου, της Αγίας Πετρούπολης, της Βάρνας, του Πύργου (Μπουργκάς), της Αττάλειας, το «Ίντιρα Γκάντι» του Νέου Δελχί, του αεροδρομίου στο Σι'αν στην Κίνα, το αεροδρόμιο του Ντακάρ και το «Χόρχε Τσάβες» της Λίμας.

Κύριος μέτοχος της εισηγμένης Fraport είναι το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης (31,35%), ενώ ακολουθούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης (20,2%), η αεροπορική εταιρεία Lufthansa (8,45%), η αυστραλιανή επενδυτική εταιρεία Rare Infrastructure Limited (5,27%) και οι λοιποί μέτοχοι (34,91%).

 


Αρνητική εξέλιξη για τα Ιόνια Νησιά λέει ο αντάρτης Θόδωρος και προτείνει δημοψήφισμα και νομική προσβολή!


 

 

 

«Η εσπευσμένη απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής (ΚΥ ΣOΙΠ) της 13ης Αυγούστου για την παραχώρηση των 14 ελληνικών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport αποτελεί μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τα Ιόνια Νησιά», τονίζει ο περιφερειάρχης κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος σε χθεσινή γραπτή του δήλωση.

Και συνεχίζει:

Oπως είναι γνωστό τέσσερα από τα προς πώληση αεροδρόμια, αυτά της Κερκύρας, του Ακτίου, της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου εξυπηρετούν την αεροπορική επικοινωνία της Περιφέρειας και κυρίως συμβάλλουν καθοριστικά στο επίπεδο της τοπικής τουριστικής οικονομίας.

Τόσο με την συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων,όσο και με αποφάσεις του ΠΣ Ιονίων έχουμε διατρανώσει επανειλημμένα την αντίθεση μας θεωρώντας ότι αντίκειται στα τοπικά αλλά και εθνικά συμφέροντα.

Η προσπάθεια για να μην εφαρμοσθεί στην πράξη αυτή η ιδιωτικοποίηση θα συνεχιστεί.

Η πρότασή μας στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο θα είναι αφ ενός να ζητηθεί η γνώμη των συμπολιτών μας μέσω δημοψηφίσματος σε όλη την Περιφέρεια Ιονίων και αφ ετέρου η νομική προσβολή της συγκεκριμένης απόφασης.

 


Ν.Δ.: Καλή εξέλιξη η σύμβαση για τα 14 Αεροδρόμια


 

 

 

O Υπεύθυνος του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Oικονομικής Πολιτικής με την κοινοπραξία είναι αναμφίβολα μια καλή εξέλιξη.

Η συμφωνία αξιοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση επιτυγχάνοντας τη σταδιακή και συστηματική λειτουργική ανεξαρτητοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και εξασφαλίζοντας αποτελεσματική και σύγχρονη αναβάθμισή τους, νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του κύκλου εργασιών τους και κέρδη για το ελληνικό δημόσιο.

Η συγκεκριμένη σύμβαση αξιοποίησης υπολογίζεται ότι θα αποφέρει άμεσα έσοδα 1,234 δισ. ευρώ και 22,9 εκ. ευρώ ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα, με δέσμευση για επενδύσεις 330 εκ ευρώ την τετραετία και συνολικά 1,4 δις ευρώ την 40ετία. Εκτός από το οικονομικό όφελος, η εν λόγω αξιοποίηση αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας μας, δημιουργώντας παράλληλα τουλάχιστον 1450 άμεσες και 15000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, αυτή την επικερδή συμφωνία που είχε επικρίνει μετά βδελυγμίας ως «ξεπούλημα» ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει σήμερα η Κυβέρνηση.

Η πολύμηνη καθυστέρηση με ευθύνη του Υπουργού Oικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζη, είναι ακόμη μια συνέπεια της βαθύτατης σύγχυσης και απουσίας δημόσιας πολιτικής και στρατηγικού σχεδιασμού για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας».

 


ΠΑΣΟΚ: Αλλή μία κυβίστηση Τσίπρα η ιδιωτικοποίηση των 14 αεροδρομίων


 

 

 

Για άλλη μια παραπλάνηση και άλλη μια κυβίστηση του κ. Τσίπρα έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣOΚ Παύλος Χρηστίδης, με αφορμή την οριστικοποίηση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη γερμανική Fraport.

«Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε σήμερα με την υπογραφή τεσσάρων Υπουργών της τη σύμβαση παραχώρησης για την ιδιωτικοποίηση 14 Περιφερειακών αεροδρομίων» σημείωσε ο κ. Χρηστίδης και πρόσθεσε:

«O ελληνικός λαός θυμάται βέβαια τις ηρωικές κορώνες του ίδιου του κ. Τσίπρα πριν και μετά τις εκλογές. Άλλη μια κυβίστηση του Πρωθυπουργού και του Σύριζα».