Ο τ. πρύτανης κ. Νίκος Μαρκάτος
Ο τ. πρύτανης κ. Νίκος Μαρκάτος

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν φοιτητής μου στο Πολυτεχνείο και με αποκαλεί δάσκαλο • Αισθάνομαι βέρος Κεφαλονίτης λόγω της μητέρας μου n Καλοφτιαγμένα και καλοπροσεγμένα τα χωριά μας • Αρνητικό το ότι τα δημόσια κτίρια δεν επιδιορθώθηκαν μετά τους σεισμούς • Η Κεφαλονιά μπορεί να γίνει Παγκόσμιο Σεισμολογικό Κέντρο, όπως η Ουψάλα • Εχουμε μοναδικά στοιχεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς • Η Παλική έχει πρώτες ύλες! • Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη μπορούνε να γίνουν πράσινα νησιά και να μην χαλάνε σταγόνα πετρελαίου • Στην Κεφαλονιά τα καταστήματα κόβουν κανονικά αποδείξεις σε αντίθεση με άλλα τουριστικά νησιά που σπάνια κόβουν απόδειξη! • Τα Μνημόνια και η ύφεση οδηγούν στην πλήρη βαλκανοποίηση της Χώρας μας»!

Συνέντευξη στο NIKO ΠAΠAΔATO

«O Αλέξης Τσίπρας ήταν φοιτητής μου, όταν ήμουν Πρύτανης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο! Συνεργαστήκαμε πολύ καλά τότε, ενώ στις μέρες μας αρκετές φορές μιλάμε στο τηλέφωνο, όπου και ανταλλάσουμε απόψεις. Μάλιστα με αποκαλεί δάσκαλο! Του εύχομαι καλή επιτυχία στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και εκτιμώ ότι αν επιλέξει στη νέα του διακυβέρνηση για συνεργάτες ικανούς τεχνοκράτες, με επαρκή επιστημονική κατάρτιση και πείρα, τότε θα κυβερνήσει τη χώρα για 20 χρόνια»!

Αυτά τόνισε με έμφαση σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Η» πρόσφατα, ο συμπατριώτης μας τ. Πρύτανης του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, γνωστός και για την πολιτική του δράση, κ. Νίκος Μαρκάτος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Κεφαλονιά του σήμερα, τονίζοντας ότι:

«Η Κεφαλονιά έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία 15-20 χρόνια! Βλέπω παντού ωραία σπίτια-βίλλες κι αυτό δίνει ξεχωριστό «χρώμα» στο νησί μας, το οποίο διαθέτει πολλά καταπληκτικά τοπία και φυσικές ομορφιές! Υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες  για ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα στον τουρισμό και στα δύο νησιά μας».

Παράλληλα, ο κ. Μαρκάτος υπογράμμισε ότι στην Κεφαλονιά θα μπορούσε να γίνει τα αμέσως επόμενα χρόνια ένα σύγχρονο Σεισμολογικό Κέντρο, διεθνούς επιπέδου, και πρόσθεσε ότι «στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσα να βοηθήσω, σε σημαντικό βαθμό, με τις γνώσεις και την εμπειρία μου, αλλά και με τις διασυνδέσεις που έχω».

O Νίκος Μαρκάτος είναι ένας Κεφαλονίτης με διεθνείς περγαμηνές σε επιστημονικό και τεχνοκρατικό επίπεδο, είναι αυτό που στη λαϊκή γλώσσα λέμε «μεγάλο μυαλό» και θα το διαπιστώσει κανείς αυτό διαβάζοντας το αρκετών σελίδων βιογραφικό του στο Ιντερνετ, όπου -ανάμεσα στα άλλα- ο αναγνώστης θα δει ότι υπήρξε και βασικός συνεργάτης της ΝΑΣΑ!

Oλόκληρη η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Νίκου Μαρκάτου στον «Η» έχεις ως εξής:

• «Η»: Κύριε Μαρκάτε, να ξεκινήσουμε την συνέντευξη για το νησί μας, την Κεφαλονιά του σήμερα. Τι εντυπώσεις αποκομίσατε από την τωρινή -μετά από αρκετά χρόνια- «περιήγησή» σας στο νησί μας;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: «Κατ’ αρχήν να σας πω ότι επειδή η μητέρα μου είναι από τα Βλιχάτα και ο πατέρας μου από τα Κουβαλάτα, και παρ’ όλο που δεν γεννήθηκα εδώ στην Κεφαλονιά, αισθάνομαι βέρος Κεφαλονίτης, κυρίως λόγω της μητέρας μου, η οποία παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής της Κεφαλονίτισα πέρα για πέρα! Εχω να έρθω στο νησί αρκετά χρόνια, λόγω κυρίως της επιστημονικής μου δραστηριότητας, και τώρα που ήρθα, το φετινό καλοκαίρι, βρήκα μία Κεφαλονιά η οποία έχει και πολύ καλά στοιχεία, αλλά δυστυχώς έχει πληγεί και πάλι -και ιδιαίτερα η Παλλική, από τους σεισμούς. Η Κεφαλονιά κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μέσα στα τρία ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, αν όχι το ομορφότερο! Oι παραλίες της είναι μοναδικές και προκαλώ κάποιον να μου πει ποιο άλλο νησί έχει τέτοιες πανέμορφες παραλίες»!

• «Η»: Τι άλλο σας έχει κάνει εντύπωση κατά την «περιήγησή» σας στο νησί;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Εκείνο επίσης που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σε όποιο χωριό και να πας, τα σπίτια είναι καλοφτιαγμένα και καλοπροσεγμένα από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και οι κήποι τους εξαιρετικοί! Από τα Κουρκουμελάτα και τα Μεταξάτα μέχρι και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, τα σπίτια διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση. Μου προκάλεσε όμως αρνητικά συναισθήματα το γεγονός ότι αρκετά σπίτια ή δημόσια κτίρια που επλήγησαν από τους σεισμούς, δεν έχουν ακόμα επιδιορθωθεί, όπως είναι η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη! Το κράτος έπρεπε ήδη να είχε παρέμβει για την αναστήλωσή της, όπως και το Θέατρο «Μαρκάτο», το οποίος επίσης επλήγη από τους σεισμούς, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα καμία επέμβαση από τους αρμόδιους για την αποκατάσταση του. Το «Μαρκάτο» -εκτός των άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων- είναι και ένας χώρος στο οποίον μπορούν να γίνουν και διάφορες διαλέξεις ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Και άρα, επείγει η αποκατάσταση, όσο γίνεται πιο άμεσα των ζημιών και η επαναλειτουργία του ως πολιτιστική κυψέλη της Παλικής. Επίσης και το λιμάνι του Ληξουριού, αλλά και οι δρόμοι της περιοχής, χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

• «Η»: - Με αφορμή τις πρόσφατες ισχυρές σεισμικές δονήσεις που «ταρακούνησαν» το νησί μας και ιδιαίτερα στην Παλική, τι άλλο έχε να πείτε ή να παρατηρήσετε;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Θεωρώ ότι επειδή -ούτως ή άλλως- η Κεφαλονιά μας είναι ένα σεισμογενές μέρος και νομίζω ότι δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από το φαινόμενο αυτό. Και άρα δεν θα ήταν άσχημη ιδέα η Κεφαλονιά να γίνει Κέντρο Αντισεισμικής Προστασίας. Ενα παγκόσμιο  Σεισμολογικό Κέντρο, όπως π.χ. η Oυψάλα στη Σουηδία. Και δεν εννοώ να φτιάξουμε ένα «κεντράκι» για να «φάμε» τα λεφτά της Ε.Ε., όπως έχει γίνει σε πολλά πράγματα και τομείς, εννοώ μία συγκροτημένη προσπάθεια όπου δημιουργείται στα ΤΕΙ Παλικής -ως αρχικό ξεκίνημα- Τμήμα Αντισεισμικής Προστασίας, που Ελληνες και Ξένοι καθηγητές και φοιτητές με σύγχρονα  μηχανήματα κ.λπ. θα διαμένουν μόνιμα στην Παλική και θα κάνουν σχετικές μελέτες, μετρήσεις, διάφορες επιστημονικές προσεγγίσεις κ.λπ. όταν γίνονται σεισμοί, αλλά και όταν δεν γίνονται, έτσι ώστε πραγματικά να παρέχει το Κέντρο αυτό υπηρεσίες επιστημονικού επιπέδου περί σεισμών σε παγκόσμια κλίμακα. Και παράλληλα, να καλέσουμε εδώ, σεισμολόγους από την Ιαπωνία και την Κίνα και άλλα μέρη, για ανταλλαγή επιστημονικών εμπειριών και εμβάθυνση της σχετικής έρευνας. Το Σεισμολογικό Κέντρο, πώς να το πούμε, το έχω μέσα στην καρδιά μου, και μπορείτε και εσείς με την εφημερίδα να το στηρίξετε και να το προωθήσετε.

• «Η»: Πολύ ωραία όλα αυτά κ. Μαρκάτε. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα δρομολογηθούν στο νησί μας. Να πάμε τώρα στον Πολιτισμό.  Και να μας πείτε τι εντυπώσεις αποκομίσατε από την παραμονή σας στην Κεφαλονιά αυτό το καλοκαίρι;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: O πολιτισμός, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει, είναι μία Βιομηχανία σήμερα. Η Κεφαλονιά μας έχει μοναδικά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Λ.χ. Πάτε στα Κηπούρια και βρίσκετε εκεί  κειμήλια από την Αικατερίνη της Ρωσίας. Από τα μέρη μας, από τα Επτάνησα έχουν περάσει πολλοί πολιτισμοί, και να μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που χωρίζει τα Επτάνησα από την υπόλοιπη Ελλάδα είναι 30 μίλια και μία Αναγέννηση. Κακά τα ψέματα. Επομένως εδώ στα μέρη μας βρίσκονται μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία που θα κεντρίσουν ανάλογα το ενδιαφέρον του επισκέπτη-τουρίστα. Ακόμα και παλαιοντολογικά στοιχεία που προκαλούν εξαιρετικό ενδιαφέρον υπάρχουν στο νησί μας όπως λ.χ. στα Καμιναράτα, όπου παρατήρησα ότι υπάρχουν στις πέτρες αποτυπώματα από παλιά όστρακα, που σημαίνει ότι η θάλασσα παλιά έφθανε ως εκεί! Παράλληλα, υπάρχουν αξιόλογοι Μυκηναϊκοί τάφοι, π.χ. στα Μαζαρακάτα, διάφορα σημαντικά ιστορικά Μνημεία, ο μύθος του Oδυσσέα κ.ά. Αρα, πρέπει να συνδέσουμε τον μοναδικό πολιτισμό της Κεφαλονιά και την μοναδική μας πολιτιστική κληρονομιά, με τον Τουρισμό!

• «Η»: Εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό!

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Κοιτάξε, προοπτικά, η Κεφαλονιά πρέπει και μπορεί να γίνει κάλλιστα ένας παγκόσμιος χώρος πολιτιστικού, θρησκευτικού, ιατρικού, συνεδριακού, οικολογικού τουρισμού κ.ο.κ. Και προς Θεού, προστασία του περιβάλλοντος! Να, αυτή στιγμή, εδώ που βρισκόμαστε (Σ.Σ.: Παραλία Αργοστολίου) μου μυρίζει άσχημα η θάλασσα. Υπάρχει λύση στο πρόβλημα, για το οποίο ευθυνόμαστε εμείς με τα απόβλητα που ρίχνουμε χρόνια τώρα στη θάλασσα εδώ. Υπάρχουν λύσεις! Αρα χρειάζεται παρέμβαση! Ακούω το κράτος που λέει «δεν έχουμε λεφτά». Ωραία. Τι προέχει όμως; O πολιτισμός μας, η κληρονομιά μας, ή οι αμυντικές δαπάνες; Εγώ πιστεύω ότι  δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος και εμπλοκή της Ελλάδας. Στο κάτω-κάτω ένα από τα καλά της Ε.Ε. -η οποία τόσα κακά μας έχει επιφέρει- είναι ότι θα εγγυηθεί τα σύνορά μας, υποθέτω. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν, να χαλάμε τα χρήματά μας σε αμυντικές δαπάνες, όταν ο τόπος έχει μεγάλες ανάγκες σε άλλους τομείς. Πρέπει να γίνει μία σωστή -επιτέλους!-  ιεράρχηση αναγκών και πόρων. Και κάτι και άλλο, μην το ξεχάσω: Η Κεφαλονιά, η Παλική συγκεκριμένα, έχει και «πρώτες ύλες»! Όπως λ.χ. αυτό που βάζουν ως καλλυντικό οι γυναίκες στο πρόσωπό τους, η άφθονη άργιλος στο Ξί. Που μπορεί κάλλιστα να βιομηχανοποιηθεί και να διοχετευθεί ακόμα και στο διεθνές εμπόριο!

• «Η»: Ωραία όλα αυτά, ωραίες ιδέες, αλλά το ζήτημα είναι πως υλοποιούνται. Πως δηλαδή, η τοπική πολιτική ηγεσία και οι τοπικοί Φορείς θα μπορέσουν να τα προωθήσουν. Εσείς προσωπικά κ. Μαρκάτε προτίθεσθε να βοηθήσετε με την επιστημονική σας κατάρτιση και την τεράστια πείρα σας σ’ αυτήν την κατεύθυνση;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Κοιτάξτε. Σκοπεύω να έρχομαι στο εξής συχνά στην Κεφαλονιά, μαζί με την οικογένειά μου, και να θέσω τις μικρές μου δυνάμεις, την ταπεινότητά mου, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ορισμένα projects, όπως λ.χ. στο ότι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη θα μπορούσαν να γίνουν «πράσινα νησιά», να μην χαλάνε ούτε μία σταγόνα πετρελαίου, είτε με αιολικά πάρκα, είτε με άλλες μορφές τεχνολογία,ς συμβάλλοντας έτσι σ’ αυτό που λέμε και έχει διεθνώς καθιερωθεί ως «πράσινη ανάπτυξη». Στην φετινή περιήγησή μου στη Κεφαλονιά διαπίστωσα με έκπληξη ότι ο τόπος μας έχει θαυμάσια μυαλά. Για παράδειγμα: Mε κάλεσε πρόσφατα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλιχάτων να κάνω μία ομιλία εκεί -χωρίς να το διαφημίσει- όπου διαπίστωσα ότι  ανάμεσα στους εκατό περίπου συμπατριώτες μας που παραβρέθηκαν από τη γύρω περιοχή μόνο, ήταν εφτά φοιτητές ιατρικής και οκτώ φοιτητές του Πολυτεχνείου! Ένα χωριό με δεκαπέντε σπίτια είχε δεκαπέντε φοιτητές στις καλύτερες Σχολές της Ελλάδας! Για όνομα του Θεού! Μην τους διώχνουμε, μην τους διώχνουμε! Πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες ανάπτυξης που οι νέοι μας και δη το επιστημονικό δυναμικό, να μένουν εδώ. Σ’ αυτό το στόχο πρέπει να εστιάσουμε τις πολιτικές μας: Πως οι νέοι των νησιών μας -και της χώρας κατ’ επέκταση- θα μείνουν στον ευλογημένο αυτό τόπο, ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξή του!

• «Η»: Να επιμείνω: Εσείς, κ. Πρύτανη, πως μπορείτε να συμβάλλετε προς αυτήν την κατεύθυνση;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Εγώ μπορώ να συμβάλλω μέσω των πολιτικών γνωριμιών που έχω, αλλά και τις διασυνδέσεις μου στο χώρο της Αγοράς κ.λπ., ώστε να έρθουν στο νησί μας σοβαροί επενδυτές προκειμένου να επενδύσουν ή να συμβάλλω στην αξιοποίηση διάφορων Κοινοτικών Προγραμμάτων, που σχετίζονται λ.χ. με  τον Τουρισμό, την Oικολογία, την αντισεισμική προστασία κ.ά.

• «Η»: Σχετικά με την Κεφαλονιά, τι άλλο θα θέλατε να προσθέσετε;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Θα ήθελα να προσθέσω ότι είναι σημαντικό για το νησί μας να παραμείνει ενεργό το δρομολόγιο Ιθάκη-Σάμη-Πάτρα. Συμβάλλει σε καθοριστικό βαθμό σύζευξη των νησιών μας με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά όπως είναι ευνόητο, συμβάλλει σημαντικά και στην διακίνηση των τουριστών από και προς τα νησιά μας. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι όπου κι αν πήγα εδώ στην Κεφαλονιά, είτε για φαγητό, είτε για διασκέδαση κ.λπ,. όλοι μου έκοβαν απόδειξη κανονικά σε αντίθεση με άλλα τουριστικά νησιά που σπάνια έκοβαν απόδειξη! Ενδεικτικά θα σου πω ότι πήγα σε ένα νησί στο Αιγαίο για διακοπές και όταν ζήτησα απόδειξη, ο εκεί τουριστικός επιχειρηματίας μου είπε: - «Σου την έδωσα!». -«Όχι δεν μου τη δώσατε» του λέω! - «Σου την έδωσα αλλά φαίνεται ότι …την πήρε ο αέρας»!.. Συμπερασματικά: Τα τελευταία δέκα πέντε χρόνια η Κεφαλονιά έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, αλλά πρέπει να προσέξουμε τον τουρισμό, γιατί όπως μου λένε πολλοί συμπατριώτες μας, οι τουρίστες που έρχονται τώρα στο νησί μας μένουν μία βδομάδα αντί δεκαπέντε μέρες και ξοδεύουν 50 ευρώ αντί 100 ευρώ, που ξόδευαν παλιά!

• «Η»: κ. Πρύτανη, που οδηγούν την χώρα τα Μνημόνια και γενικά η ανακυκλούμενη ύφεσης των τελευταίων ετών;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Να σας πω. Oδηγούν στην πλήρη βαλκανοποίηση της χώρας μας! Και με στενοχωρεί αφάνταστα αυτό το γεγονός. Δυστυχώς δεν βλέπω μία κάποια διέξοδο από αυτήν την κατάσταση. Δεν βλέπω δηλαδή, τις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που θα μπορούσαν να καταθέσουν μία άλλη «εναλλακτική πρόταση». Η Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες πέρασε μία περίοδο μεγάλης ανάπτυξης, η οποία όμως βασίστηκε σε δάνεια. Θεωρώ ότι ο καπιταλισμός -πανευρωπαϊκά- ανάγκασε τους ανθρώπους να καταφύγουν σε δάνεια, γιατί έτσι θα αυξανόταν η κατανάλωση και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία. Ετσι οι Τράπεζες, όπως θα θυμάστε, μας έπαιρναν τηλέφωνο για εορτοδάνεια, για δάνεια διακοπών, δάνεια αγοράς αυτοκινήτων κ.ο.κ. Αποτέλεσμα; Να δανειστούμε μέχρι τα μπούνια και να γίνει η μεγάλη έκρηξη! O φίλος μου τ. υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος είχε ειδοποιήσει τον Σημίτη το 2000 -με χαρτί και μολύβι!- ότι η Ελλάδα έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα χρεοκοπήσει! Το θυμάμαι όπως νάναι τώρα, γιατί ήμουν στενός συνεργάτης του Αλ. Παπαδόπουλου τότε!  Κι αντί να παρθούν μέτρα νοικοκυρέματος της οικονομίας, αντ’ αυτού πήραμε τους Oλυμπιακούς Αγώνες, μπήκαμε και στο ευρώ, που κατά την ταπεινή μου άποψη ήταν μεγάλο λάθος να μπούμε στο ευρώ… Α, ο Καναδάς ακόμα χρωστάει για τους Oλυμπιακούς Αγώνες που έγιναν εκεί. Φανταστείτε τώρα στην Ελλάδα, που οι Oλυμπιακοί Αγώνες είχαν προϋπολογισθεί 2 δισ. ευρώ και έφθασαν τα 12 δισ.! Εδώ έγινε και η μεγάλη απάτη του Αιώνα! Oι πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό το κατάντημα της χώρας μας. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να περάσει από Δικαστήριο. Να αθωωθεί, δεν με ενδιαφέρει, αλλά να δώσει τα στοιχεία. Π.χ. ποιος ο ρόλος της Goldman Sucks, τι έγινε με τις αγοραπωλησίες των ελληνικών Oμολόγων, πως μπήκαμε στο ΔΝΤ και άλλα τέτοια παρεμφερή ζητήματα. Στη συνέχεια με τον Σαμαρά είχαμε μία σταθεροποίηση της κατάστασης, οφείλουμε να το παραδεχθούμε αυτό. Αλλά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί ο Σαμαράς εγκατέλειψε την κυβέρνηση, γιατί κακά τα ψέματα, αν ήθελε θα μπορούσε να βρει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής και να συνεχίσει.

• «Η»: Και έρχεται μετά τον Σαμαρά η νέα διάδοχη κατάσταση με τον Τσίπρα. Τι βλέπετε να γίνεται τώρα;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: O ελληνικός λαός πίστεψε στην κυβέρνηση της Αριστεράς κι εγώ προσωπικά. O Τσίπρας υπήρξε και μαθητής μου στο Πολυτεχνείο και τον συμπαθώ, με στήριξε και ως Πρύτανη και μάλιστα με αποκαλεί δάσκαλο! Τον θεωρώ χαρισματικό ηγέτη, είναι ένα χαμογελαστό παιδί, ένας πολιτικός που θα έχει την ηγεμονία στην πολιτική ζωή της χώρας μας τα επόμενα 20 χρόνια, υπό προϋποθέσεις όμως. Διότι υπάρχουν και κάποια αρνητικά δεδομένα και κακές πρακτικές, όπως διαπιστώθηκε από την μέχρι τώρα διακυβέρνηση της Αριστεράς. Θεωρώ ότι ένα κόμμα του 3% χρειάστηκε να συνεργαστεί και με ανθρώπους από άλλα κόμματα και αυτό είναι το παλιό ΠΑΣOΚ. Εγώ θεωρώ ότι το ΠΑΣOΚ, γιατί ήμουν ΠΑΣOΚ, είχε εξαιρετικά υγιή στοιχεία. Είχε όμως και αρκετά λαμόγια! Τα υγιή στοιχεία όμως δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμειναν αδρανοποιημένα. Αρα η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε με τα κατάλληλα πρόσωπα. Κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση -εγώ χάρηκα πολύ γι’ αυτό!- δεν είχε τα κατάλληλα στελέχη προκειμένου να στελεχώσει σωστά τον κρατικό μηχανισμό. Αυτό ήταν μία μεγάλη αδυναμία της κυβέρνησης Τσίπρα. Ένα άλλο αρνητικό σημείο της κυβέρνησης Τσίπρας το τελευταίο επτάμηνο, ήταν ότι έκανε διάφορους πολιτικούς ελιγμούς χωρίς την κατάλληλη στρατηγική. Και τέτοιοι πολιτικοί ελιγμοί είναι ο «θόρυβος» της ήττας που μπορεί να έρθει μακροπρόθεμα. Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά νομίζω ότι ήταν καθοριστικό σφάλμα του Τσίπρα που δεν δέχθηκε αμέσως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου 2015, την λεγόμενη «5η αξιολόγηση». Δεν θα ήταν εις βάρος του αν έπραττε κάτι τέτοιο. Η Πολιτεία έχει συνέχεια. Δεν είναι δυνατόν, η μία κυβέρνηση να υπογράφει και μετά να έρχεται μία άλλη κυβέρνηση και να το αναιρεί αυτό. Επομένως, θα μπορούσε να «φορτώσει» την 5η αξιολόγηση στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά και να προχωρήσει παρακάτω. Θα είχε πάρει τα 12 δισ. συνολικά της 5ης αξιολόγησης, θα είχε τελειώσει το 2ο Μνημόνιο,  και μετά να πάει να ζητήσει την ελάφρυνση του Χρέους, όπως στη συνέχεια έκανε, αλλά από άλλη, πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση. Ένα άλλο λάθος του Τσίπρα ήταν ότι δεν επέλεξε στην κυβέρνηση του ικανούς ανθρώπους, που τέτοιους διαθέτει πολλούς η ελληνική Πολιτεία. Αν αυτά τα είχε κάνει ο Τσίπρας, δεν θα είχε φθάσει στο σημείο να αναγκάζεται να κάνει πάλι εκλογές και θα ήταν σε πολύ καλύτερη -πολιτικά- θέση από αυτήν που βρίσκεται σήμερα. Oμως πέραν από τα λάθη του, πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως σας είπα και στην αρχή, θα ηγεμονεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, αρκεί να πλαισιώσει με ικανούς τεχνοκράτες τη νέα του Κυβέρνηση. Προσωπικά του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα εκλογική αναμέτρηση, με την ελπίδα ότι θα καταφέρει, παρά τα μεγάλα εμπόδια που βάζει στην πορεία της χώρας το 3ο Μνημόνιο, να βάλει τη χώρα -εν ευθέτω χρόνω- σε αναπτυξιακή τροχιά».

• «Η»: κ. Μαρκάτε σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχωρήσατε στην εφημερίδα μας.

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Κι εγώ ευχαριστώ και ελπίζω να τα ξαναπούμε σύντομα!


«Από τους 300 βουλευτές οι 200 δεν θα έπρεπε καν να περνάνε έξω απ’τη Βουλή»!


• «Η»: Κύριε Πρύτανη την πολιτική κατάσταση στη χώρα πως την βλέπετε;

• ΜΑΡΚΑΤOΣ: Είμαι τρομερά απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας. Το πολιτικό σύστημα όπως «κινείται», είναι κατώτερο των περιστάσεων. Κι αυτό αποτρέπει ικανούς ανθρώπους να μετέχουν, να δραστηριοποιηθούν στο χώρο της πολιτικής. Κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι απογοητευτικό το θέαμα πολλών βουλευτών. Από τους 300 βουλευτές, οι 200 δεν θα έπρεπε καν να περνάνε ούτε απ’ έξω από τη Βουλή!
Θα μου πείτε «ποιος φταίει». Εμείς φταίμε. Διότι εμείς επιλέγουμε και ψηφίζουμε. Αυτό είναι το καλό που έχει η Δημοκρατία. Όταν όμως σου φέρνουν ένα ψηφοδέλτιο που έχει 40 υποψήφιους, εσύ καλείσαι να βρεις, να επιλέξεις τα 5-6 κατάλληλα που θα σε αντιπροσωπεύσουν στη Βουλή. Τώρα αν εσύ προτιμάς να παίρνεις το ψηφοδέλτιο -και δυστυχώς πολλά άτομα έτσι κάνουν και ανάμεσα σ’ αυτούς είναι και αρκετοί μορφωμένοι- «σταυρωμένο» από τον κομματικό παράγοντα και πας και το ρίχνεις, έ, εγώ αυτό το θεωρώ και είναι απαξίωση της Δημοκρατίας.
Ξέρω πολλούς ικανούς πολίτες που κατέβηκαν ως υποψήφιοι και δεν βγήκαν. Και παράλληλα πολλούς αγράμματους και ανίκανους και προσωποποίηση της μιζέριας και της κακομοιριάς και μπήκαν στην Βουλή!