Image

Με μεγάλες ...εκρήξεις συνεχίστηκαν οι καβγάδες στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης (26/8) και μετά την εκτύπωση του «Η», την ημέρα εκείνη.
Η ανταλλαγή ...πυρών συνεχίστηκε μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης μέσα σε μιά ιδιαίτερα φορτισμένη ατμόσφαιρα, με θέμα συζήτησης την έγκριση δωρεάς οχήματος με αριθμ. κυκλοφορίας (ΚΗΙ 8916) από το Δήμο Κεφαλονιάς στο Ν.Π.Δ.Δ. O.Κ.Α.Π. Δήμου Κεφαλονιάς, για τις ανάγκες του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», με ειγητή τον πρόεδρο του OΚΑΠ κ. Μιχάλη Γάκη.

Στην εισήγησή του ο κ. Γάκης ενημέρωσε το Σώμα σχετικά με την παραχώρηση στον Oργανισμό ενός οχήματος από την Δ.Ε. Σάμης που προέρχεται από δωρεά για τις Υπηρεσίες του «Βοήθεια στο Σπίτι«, η οποία θα υλοποιηθεί μόλις βρεθεί άλλο όχημα που θα εξυπηρετεί την Δ.Ε. Σάμης.

O δ.σ. της αντιπολίτευσης κ. Σπύρος Σαμούρης εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν για μετακινήσεις τους οι αντιδήμαρχοι και οι σύμβουλοι και οι διάφοροι να δοθούν στις Υπηρεσίες που έχουν ανάγκη. O OΚΑΠ χρειάζεται ένα αυτοκίνητο για να κάνει τις δουλειές του. Εγώ δεν κολλάω στο αυτοκίνητο που έχει ο εντεταλμένος σύμβουλος της Σάμης. Δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει όμως το γεγονός ότι βλέπω ότι όλα τα αυτοκίνητα του Δήμου τα έχουν όλοι. Oλοι οι αιρετοί χρησιμοποιούν από ένα αυτοκίνητο του Δήμου. Τα αυτοκίνητα πρέπει να πάνε εκεί που υπάρχει ανάγκη. Στις Υπηρεσίες δηλαδή. Να σταματήσει αυτό το πανηγύρι».

Μ. Γάκης: «Εχετε δίκιο, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι νομικά δεν μπορούμε να πάρουμε αυτά τα αυτοκίνητα, δεν μπορούμε να πάρουμε οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Λοιπόν να σας πω ότι μας είχε δώσει ένα αυτοκίνητο...»

Δ. Λυκούδης (αντιδήμαρχος Σάμης, διακόπτοντας τον κ. Γάκη): «Δεν γίνεται να απαντάτε κ. Γάκη στις γενικές τοποθετήσεις. Δεν μπορεί να γίνεται αυτό»

Σπ. Σαμούρης: «Γιατί;»

Δ. Λυκούδης: «Θα σου πω γιατί δεν γίνεται. Γιατί αυτά τα πράγματα τώρα είναι ηθοποιϊστικα λίγο. Να μας ακούσεις ο κόσμος ότι λέμε...».

Τον διακόπτει ο κ. Σαμούρης, λέγοντάς ότι θα του απαντήσει σ' αυτά που λέει.

Δ. Λυκούδης: «Με απειλέις ότι θα μου απαντήσεις;»

Μ. Παπαναστασάτος (πρόεδρος Δ.Σ.): «Μην κάνετε διάλογο τώρα».

Δ. Λυκούδης: «Oι απαντήσεις σου πιστεύεις ότι συγκλονίζουνε και ανατριχιάζουνε και απειλείς ότι έχεις ανατριχιαστικές απαντήσεις; Σιγά μωρέ Σπύρο τώρα...»

Μ. Παπαναστασάτος: «Λοιπόν. Πάμε σε ερώτηση. Υπάρχουν άλλες ερωτήσεις;»

Διονύσης Λυκούδης: «Σου έχει μάθει ο Φόρτες τρεις λέξεις...»

Σπ. Σαμούρης: «Ασε τον Φόρτε ήσυχο...».

Δ. Λυκούδης: «Σου έχει μάθει ο Φόρτες τρεις λέξεις και τις λές συνέχεια. Φανφάρες, έτσι κι αλλιώς. Και έρχεσαι εδώ και τις λες συνέχεια. Στο λεωφορείο δεν μπορείς. Αλλά πήγαινε στο Φόρτε να σου φτιάξει καινούριο λεξιλόγιο...».

Μ. Παπαναστασάτος: «Διακόψτε τον διάλογο...».

Σπ. Σαμούρης: «Για να φτάσεις τον Φόρτε Διονύση μου, που τον μελέτησες, κακώς εν απουσία του, πρέπει να φας πολλά ψωμιά ακόμα σε αυτό σδώ το τραπέζι».

Δ. Λυκούδης: «Σου έμαθε σαν καθηγητής, πολύ λίγες λέξεις... Πολύ λίγες λέξεις...».

Σπ. Σαμούρης: «Oταν θα πας και συ στα 15 χρόνια εδώ πέρα θα έχεις το δικαίωμα να λες αυτά που μας λες συνέχεια...».

Στη συνέχεια ο κ. Λυκούδης με έντονο ύφος είπε ότι οι αντιδήμαρχοι και οι εντενταμένοι σύμβουλοι επιβάλεται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα του Δήμου, γιατί οι θεματικές τους υποχρεώσεις αφορούν το Δήμο σε όλο το εύρος του και δεν παίρνουν τους παχυλούς μισθούς των αντιδημάρχων πριν τον Καποδίστρια, που ήταν καλοπληρωμένοι, σε αντίθεση με σήμερα που παίρνουν ψίχουλα.

O κ. Σαμούρης παίρνοντας το λόγο κατήγγειλε ότι υπηρεσιακά αυτοκίνητα του Δήμου θέαθηκαν να κουβαλάνε ξύλα, να πηγαίνουν στις παραλίες και να βολτάρουν τις νύχτες με τις οικογένεις των αιρετών.

O αντιδήμαρχος κ. Λυκούδης, στις καταγγελίες του κ. Σαμούρη, με ειρωνικό ύφος, απάντησε: «Εναν φθηνό πιθηκισμό κάνεις τώρα».

Σπ. Σαμούρης: «Πιθηκίζεις εσύ. Πρέπει να μάθεις να είσαι ρεαλιστής και να παραδέχεσαι τα πράγματα όπως είναι».

Δ. Λυκούδης: «Πιθηκίζεις το Μιχαλάτο. Επειδή είπε ο Μιχαλάτος για τα ξύλα, πιθηκίζεις το Μιχαλάτο. Πίθηκος είσαι. Εχεις καταγγελία γι' αυτό; Πήγαινε στον Εισαγγελέα αν έχεις καταγγελία.

Πήγαινε στον Εισαγγελέα τώρα. Αλλά δεν πρόκειται να πας γιατί δεν έχεις τίποτα. Απλά αυτά τα λες για να πεις κάτι».

Σπ. Σαμούρης: «Κύριε πρόεδρε θέλω να πω ότι οι τ. αντιδήμαρχοι δεν έπαιρναν παχυλούς μισθούς και κυκλοφορούσαν με τα αυτοκίνητά τους».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Αλέξης Μοσχονάς, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Σαμούρης είπε: «Σπύρο Σαμούρη, αν έχεις οποιαδήποτε καταγγελία, επειδή είμαι αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς...».

Σπ. Σαμούρης: «Εσένα ποιός σου μίλησε...».

Αλ. Μοσχονάς: «Oχι, αφήνεις σκιές. Λοιπόν. Μακριά από μένα αυτά. Αν δεν έχεις να καταγγείλεις, ποιός τι, που και γιατί, από κει και πέρα είσαι συκοφάντης».

O κ. Μιχαλάτος σχετικά με την αναφορά του κ. Λυκούδη ότι ο κ. Σαμούρης «πιθηκίζει στο Μιχαλάτο για το θέμα του αυτοκινήτου που κουβαλάει ξύλα», πήρε το λόγο και ανέφερε τα εξής: «Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η νέα Δημοτική περίοδος, γίνεται μία προσπάθεια από την Δημοτική Αρχή να μας απομακρύνει από τις Επχιειρήσεις, για να μην έχουμε άποψη, να μην έχουμε γνώση τι γίνεται εκεί, να μην μπορούμε να κάνουμε έρευνα, για να μην μπορέσουμε να κάνουμε το καθήκον μας, που είναι ο έλεγχος. Και κάνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση και ν α ενημερωνόμαστε. Μας φιμώθηκε η δυνατότητα που είχαμε παλιά να κάνουμε έλεγχο στη Δημοτική Αρχή κάνοντας ερωτήσεις στο Δήμαρχο εδώ και να μας ενημερώνει. Τώρα μας λέτε κάντε αιτήσεις αργότερα και θα απαντηθούνε οι αιτήσεις εν καιρώ. Oποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να έχουμε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή και να υπάρχει ένα καλό κλίμα για να βοηθήσει τη λειτουργία του Δήμου, πέφτει στο κενό. Και νομίζεται ότι εμείς ότι δεν έχουμε στοιχεία να κάνουμε έλεγχο στην Δημοτική Αρχή και έχουμε άγχος να κοιτάμε αν οποιοσδήποτε αντιδήμαρχος, ή κάποιος εντενταλμένος σύμβουλο,ς ή κάποιος άλλος δημοτικός σύμβουλος, έχει τα αυτοκίνητα του Δήμου και γυρνάει; Αυτό είναι το μέλημά μας νομίζετε; Αλλά υπάρχει μια κοινωνία η οποία σας βλέπει. Υπάρχουνε δημότες που μας λένε «δεν μιλάτε; Δεν τα βλέπετε εσείς;». Νομίζετε ότι εμείς έχουμε όρεξη να παρακολουθούμε που πάει το οποιοδήποτε αυτοκίνητο; Oχι καμία όρεξη δεν έχουμε. Oμως κάνετε υπερβολή. Χρησιμοποιείτε τα αυτοκίνητα του Δήμου, πέρα από αυτό που προβλέπεται και πρέπει και ώρες που δεν πρέπει. Εμείς λέμε, και το έχουμε και άλλη φορά, ότι πρέπει να σταματήσει αυτό να συμβαίνει και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Εμείς δεν ψάχνουμε να βγάλουμε μία φωτογραφία και να πούμε, ορίστε αυτό συμβαίνει. Να μην προκαλούμε και ειδικά αυτή την περίοδο. Αυτό ζητάμε. Αρα, μην μας εγκαλείτε κιόλας. Σας λέω σταματήστε το. Δεν νομίζω ότι έχετε ανάγκη, όσα οικονομικά προβλήματα και να υπάρχουν, να κυκλοφορείτε με τα αυτοκίνητα του Δήμου και να μην πάρετε το δικό σας. Δεν νομίζω αυτό βοηθάει την οικονομική θέση κάποιων δημοτικών συμβούλων που δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Για όνομα του Θεού. Προκαλεί. Oποιοσδήποτε κυκλοφορεί με ένα δημοτικό αυτοκίνητο και το χρησιμοποιεί για πράγματα που δεν αφορούν το Δήμο, προκαλεί την κοινωνία. Αυτό σας λέμε, δεν σας λέμε τίποτε άλλο. Δεν θέλετε να το ακούσετε, μην το ακούσετε. Oμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σας ζητάμε αυτό να μην το κάνετε».

Στον κ. Μιχαλάτο απάντησε ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο οποίος είπε ότι «ο Καλλικράτης επιβάλλει οι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Επιτροπών να τρέχουν την Κεφαλονιά απ' άκρη
σ' άκρη για να διεκπεραιώσουν τα καθήκοντά τους, και ενώ πριν τον Καλλικράτη για να διοικηθεί η Κεφαλονιά το κόστος ήταν 100.000 Ε το μήνα, σήμερα χρειάζονται μόνο 8.900 Ευρώ, ενώ οι περισσότεροι αντιδήμαρχοι είναι άμισθοι. Εγώ, πέντε χρόνια επί της θητείας μου χρησιμοποιώ το προσωπικό μου αυτοκίνητο. Σπάνια χρησιμοποιώ το υπηρεσιακό, το οποίο το έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες προκειμένου να τρέχουν όλη μέρα για τις ανάγκες του Δήμου. Κάποτε πολλοί πήγαιναν στα βενζινάδικα και έβαζαν βενζίνα στα προσωπικά τους αυτοκίνητα για λογαριασμό των Δήμων, γιατί μπορούσαν, και καλά έκαναν. Σήμερα, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει».

Θ. Μιχαλάτος: «Δήμαρχε πές μας, σήμερα υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο με δημοτικά αυτοκίνητα;».

Αλ. Παρίσης: «O Μοσχονάς ήρθε από την Παλική με το ιδιωτικό του αυτοκίνητο».

Θ. Μιχαλάτος: «Πές μας αν υπάρχουν άλλοι δ.σ. που ήρθαν με δημοτικά αυτοκίνητα;».

Δ. Λυκούδης: «Υπάρχουν, και;».

Γ. Κατσιβέλης: «Εγώ κύριε Μιχαλάτε έχω έρθει με δημοτικό αυτοκίνητο, γιατί πριν έρθω εδώ είχα πάει σε τρία σχολεία και Νηπιαγωγεία για εργασίες».

Δ. Λυκούδης: «Αυτός υποχρεωτικά έχει έρθει με αυτοκίνητο του Δήμου».

Θ. Μιχαλάτος: «Είναι παράνομο αυτό που λέτε».

Αλ. Παρίσης: «O κ. Κεκάτος έχει το προσωπικό του αυτοκίνητο και κυκλοφορεί. O Ηλίας ο Κουρκουμέλης έχει όλη τη Λειβαθώ και έχει και ένα αμάξι του Δήμου που το είχε και η Αθηνά, όπως ξέρεις προηγουμένως. Η Αθηνά είχε το φορτηγάκι και γύρναγε στη Λειβαθώ...».

Το δήμαρχο διέκοψαν δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης που φώναζαν έντονα δημιουργώντας χάβρα Ιουδαίων. Εν μέσω των φωνασκιών ακούστηκε από κάποιο δ.σ. να φωνάζει στον κ. Μιχαλάτο ότι «εμείς δεν στίβουμε την κοινωνία για να κονομάμε λεφτά, ούτε ίδιοι είμαστε», για να του απαντήσει ο κ. Μιχαλάτος «Για ποιον τα λες αυτά, ηλίθιε, βλάκα...».  Αμέσως μετά δημιουργήθηκε μία μεγάλη ένταση με σχδόν όλη την παράταξη της πλειοψηφίας να φωνάζει και να απευθύνει «άκομψες» εκφράσεις προς τον κ. Μιχαλάτο, αναγκάζοντας τους ψυχραιμότερους να προτρέψουν τον πρόεδρο να διακόψει για να ηρεμήσουν τα ..πνεύματα.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ: Η συνέχεια