Το βιβλίο του καπετά Γιώργου Σπηλιώτη «Tο ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη»

Το εσπέρας της 26ης Αυγούστου 2015 η Κοριαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου της Κεφαλονιάς πλημμύρησε από κόσμο για την παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή καπετά - Γιώργου Σπηλιώτη «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο μουσικός κ. Γεώργιος Ζαφειράτος, ο Γυμναστής κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, παροπλισμένοι ναυτικοί, βετεράνοι αθλητές, ποιητές, λογοτέχνες και πλήθος κόσμου.

O Αντιδήμαρχος Κεφαλληνίας, στα θέματα Τουρισμού και Πολιτισμού, κύριος Ευάγγελος Κεκάτος συντόνισε την εκδήλωση. Για το βιβλίο μίλησαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ποιητής Κώστας Καρούσσος, ο Γεν. Έφορος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ποιητής Γιώργος Μαρινάκης και ο Φιλόλογος τέως Λυκειάρχης του Πειραματικού Σχολείου Πανεπ. Πατρών Φώτης Δημητρόπουλος.

O ποιητής Χάρης Μελιτάς, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, απήγγειλε τμήματα από το έργο του Σπηλιώτη και η καλλιτέχνης Αυγούστα Παυλάτου με το πιάνο χάρισε στο ακροατήριο θαλασσινές νότες.

Εν συνεχεία στο βήμα εκκλήθηκε ο ποιητής καπετά - Γιώργος Σπηλιώτης και κατασυγκινημένος μίλησε για το κέντρισμα που έλαβε από τις Μούσες για να γράψει το «Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο καπετά Γιώργος Σπηλιώτης βετεράνος αθλητής των 800 μ. μίλησε για το πώς κτίστηκε το στάδιο στο Αργοστόλι.

«Η ιδέα ήταν του τότε Γυμναστή Παναγιώτη Καραγιάννη, που πλαισιωμένος από τους αείμνηστους γιατρό Λουκιανό Δανάλη και το Χριστόφορο Βουτσινά (Βουνά) έπεισε τον αείμνηστο ευεργέτη Γεώργιο Βεργωτή να χρηματοδοτήσει το έργο με το ποσό των 100.000 δολαρίων, το 1955».

O Δήμος Κεφαλληνίας δια του Αντιδημάρχου κ. Ευάγγελου Κεκάτου απόψε τιμά τον Λουκιανό Δανάλη. O γιός του ιατρός Γεράσιμος Δανάλης παρακαλείται να έλθει να παραλάβει ένα αναμνηστικό δώρο «Τιμής Ένεκεν» για την συμβολή του πατέρα του στην δημιουργία του σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής».

Δια του ιατρού Γεωργίου Κουρή, βετεράνου αθλητή της δεκαετίας του 1960, ο Δήμος Κεφαλληνίας απόψε απονέμει στο Παναγιώτη Καραγιάννη μία τιμητική πλακέτα «Τιμής Ένεκεν» για την προσφορά του στην Παιδεία του νησιού και στην δημιουργία του σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής».

Εν συνεχεία ο Καπετά - Γιώργος Σπηλιώτης πρότεινε δημόσια στο Δήμο Κεφαλληνίας να στηθεί η προτομή του ευεργέτη Γεωργίου Βεργωτή στο στάδιο και να αναρτηθεί μία μαρμάρινη πλάκα που να αναφέρονται τα ονόματα των πρωτεργατών Παναγιώτη Καραγιάννη και Λουκιανού Δανάλη για να ενθυμούνται οι νεότερες γενιές. O Αντιδήμαρχος κ. Κεκάτος ευχαρίστως δέχθηκε την πρόταση και υποσχέθηκε να την υλοποιήσει.

O κύριος Γεράσιμος Σταματάτος, από τους ολίγους απομείναντας λογίους στο νησί, γνώστης του θέματος δημιουργίας του σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής» παρέθεσε λεπτομέρειες στην υπόθεση ως επίλογο της βραδιάς. Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης η συγκίνηση όλων ήταν εμφανή.

Η εκδήλωση έκλισε με νότες μουσικής από το « Θάλασσα Πλατιά, σ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζεις...» αφιερωμένο σε όλους τους λάτρες της θάλασσας από την Αυγούστα Παυλάτου.