ΔIONYΣHΣ ΛYKOYΔHΣ

Με μία δήλωση-βόμβα του αντιδημάρχου και αναπληρωτή δημάρχου κ. Διονύση Λυκούδη, για παραίτησή του σε περίπτωση νίκης του αδελφού του και υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. στις επερχόμενες εκλογές κ. Χαράλαμπου Λυκούδη, ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς που πραματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο. Η συνεδρίαση αποτελεί συνέχεια της διακοπείσας συνεδρίασης του Δ.Σ. της Τρίτης 26/8.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής δημάρχος ζήτησε το λόγο για μία δήλωση (λόγω απουσίας του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση, ο κ. Λυκούδης εκτελούσε και χρέη αναπληρωτή δημάρχου). Oπως τόνισε ο κ. Λυκούδης, με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές και επειδή λόγω της υποψηφιότητας του αδελφού του και υποψήφιου βουλευτή κ. Χαράλαμπου Λυκούδη, ορισμένοι κάνουν λόγο για «οικογενειοκρατία», ο ίδιος δηλώνει ότι σε περίπτωση εκλογής του αδελφού του θα παραιτηθεί αυθημερόν από τη θέση αναπληρωτή δημάρχου και αντιδημάρχου.
Αμέσως μετά τη δήλωση του κ. Λυκούδη, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Νίκος Γκισγκίνης κατηγόρησε τον αναπληρωτή δήμαρχο για «προεκλογικό παιχνίδι», ενώ τόνισε, ότι θα έπρεπε να δηλώσει την παραίτηση του μετά τα αποτελέσματα των εκλογών και όχι προεκλογικά.

O επικεφαλής της παράταξης «Ριζοσπάστες Ξανά» κ. Μάκης Δημητράτος, υποστήριξε ότι «ο κ. Λυκούδης αν θέλει να παραιτηθεί, να παραιτηθεί από σήμερα».

Στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση των θεμάτων του Δ.Σ., στη διάρκεια της οποίας δεν έλλειψαν οι διαφωνίες, οι εντάσεις και τα επεισόδια.

Τα πρώτα δύο θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την «Κατάρτιση Σχεδίου Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2015», με  εισηγήτρια την αντιδήμαρχο Oικονομικών κ. Σοφία Γαρμπή. Η αντιπολίτευση είχε πολλές ενστάσεις κυρίως όσον αφορά τα έργα που έχουν μείνει «πίσω» ή σταματήσει. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκισγκίνης αναφέρθηκε σε έγγραφο που υπάρχει από τις 15/6/2015 για αναστολή έργων , λέγοντας ότι θα έπρεπε να είχει κατατεθεί νωρίτερα στο Δ.Σ. Η αντιδήμαρχος κ. Γαρμπή εξήγησε ότι τα έργα αυτά παραμένουν, αλλά δεν υπάρχει πίστωση για το έτος 2015, ενώ πρόσθεσε ότι λόγω φόρτου εργασίας του τμήματος που ασχολείται με τον προϋπολογισμό δεν είχε πάει το έγγραφο στο Δ.Σ. και όχι σκόπιμα. Επιπλέον, ο κ. Γκισγκίνης κατέθεσε την πρόταση να γίνει τροποποίηση του προϋπολογισμού και με το ποσό των 200.000Ε να γίνουν οι απαιτούμενες επισκευές για την ασφάλεια των ασφάλεια των παιδιών στο Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου. Eπίσης, ο δ.σ. της παράταξης «Ενωμένη Τετράπολη» κ. Βασίλης Ρουχωτάς κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι δεν έχει γίνει αποκατάσταση των ζημιών από τους σεισμούς και τα χρήματα χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες του Δήμου.

Στη συνέχεια, ενώ είχε πάρει το λόγο ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Γιώργος Τζωρτζάτος και μιλούσε για τον Παραλιακό Δρόμο του Ληξουρίου, απευθυνόμενος στον κ. Ρουχωτά είπε ότι εκείνος χειροκροτούσε όταν είχε έρθει ο υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης στην Κεφαλονιά, ενώ εκείνος που βοήθησε πραγματικά το νησί ήταν ο τ. υπουργός Υποδομών κ. Χρυσοχοϊδης, κάτι που έθιξε τον κ. Ρουχωτά.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν παίρνοντας το λόγο ο κ. Λυκούδης είπε προς τον κ. Ρουχωτά: «Λες πράγματα ανεδαφικά. Εμείς εντάξαμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δημοπρατήσαμε τα έργα. Εμείς φταίμε που κάποιοι πήραν τα λεφτά από τους κωδικούς και τα έδωσαν στο ΔΝΤ και τα Ταμεία έμειναν άδεια;». O κ. Ρουχωτάς απάντησε «Σιγά τα ωά» και ο κ. Λυκούδης συνέχισε λέγοντας: «Πες μας τα δικά σου ωά όταν δεν έχεις ούτε ένα ευρώ τους τελευταίους εφτά μήνες από την Κυβέρνηση».

O κ. Γκισγκίνης κατηγόρησε κάποιους δ.σ. ότι «εδώ μέσα παίζουνε με επικοινωνιακούς όρους στα πλαίσια της προεκλογικής εκστατείας, εκπροσωπώντας συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, αφενός με την παρουσία του δημάρχου στη Ρηγίλλης προχθές με τη ΝΔ, αφετέρου με άλλους που εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια ο δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Αραβαντινός προέτρεψε τον κ. Λυκούδη «να σταματήσει το παραμύθι του εκθειασμού του κ. Χρυσοχοϊδη, αφού δεν έχουν γίνει όσα είχε υποσχεθεί εδώ και δύο χρόνια». O κ. Λυκούδης του απάντησε: «Κάποια στιγμή θα σου απονέμω τον τίτλο του Βέγγου του Δ.Σ.».

Oσον αφορά το θέμα της Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού ψηφίστηκε η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής.

Ακολούθησε η συζήτηση του θέματος για έγκριση συμμετοχής του Δ. Κεφαλονιάς σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Βαγγέλη Κεκάτο.

Τις επιφυλάξεις της για τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής για τον Τουρισμό διατήρησε η αντιπολίτευση. Ειδικότερα, ο κ. Ρουχωτάς τόνισε ότι «η απόλυτη εξειδίκευση είναι επιβεβλημένη. Δεν είναι ο τουρισμός one man show. Η Κεφαλονιά είναι τελευταία στον Τουρισμό στα Ιόνια Νησιά. Θέλουμε ένα πραγματικά ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα συζητηθεί με τους φορείς παρά να τρέχουμε σε όλες τις εκθέσεις».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Λυκούδης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Ρουχωτά ότι ψευδώς ανέφερε ότι η Ζάκυνθος έχει 1.000.000 επισκέπτες με charters, λέγοντάς του: «Θεωρείς ότι είσαι ο φωτεινός παντογνώστης κάθε φορά που μιλάς. Μπορείς να αποδείξεις αυτά που λες; Συνέχεια ψέματα και θεατρινισμούς». Η ένταση συνεχίστηκε με τον κ. Ρουχωτά να απαντάει «εσύ είσαι ο πάπας», ο κ. Λυκούδης να λέει: «Επειδή δεν είμαι πάπας σε προκαλώ να αποδείξεις ότι δεν έχει η Ζάκυνθος 1.000.000 επισκέπτες με charters. Δεν αντέχεις την αλήθεια» και ο κ. Ρουχωτάς να προσθέτει «το ποιος δεν λέει την αλήθεια, το ξέρουμε».

Αργότερα, ενώ είχε πάρει το λόγο ο κ. Δημητράτος υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει συνολική τουριστική πολιτική, υπήρξε λεκτικό επεισόδιο με τον κ. Τζωρτζάτο, στον οποίο ο κ. Δημητράτος είπε: «Ακόμα και την Χούντα υποστήριζες». O κ. Τζωρτζάτος φανερά ενοχλημένος και εκνευρισμένος ζήτησε από τον κ. Δημητράτο να ανκαλέσει και ενώ εκείνος δεν το έκανε συνέχισε λέγοντας «Μας αποκάλεσε ότι υποστηρίζαμε τη Χούντα όταν εκείνος ήταν υποστηρικτής του Ιωσήφ. Τώρα έρχεστε σαν τον Πόντιο Πιλάτο και νίπτετε τας χείρας σας. Τι γίνεται  μήπως ψάχνετε νέα πολιτική στέγη; Πρόκειται για παραίτηση;

Στο πλευρό του κ. Τζωρτζάτου τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούν να κατηγορούν τον κ. Τζωρτζάτο «πολιτικά αποτυχημένοι». Τα πυρά συνεχίστηκαν από τις δύο πλευρές και για το λόγο αυτό ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάκης Παπαναστασάτος αναγκάστηκε να διακόψει για πέντε λεπτά τη συνεδρίαση.
Μετά την διακοπή, συνεχίστηκε η συζήτηση για το θέμα της συμμετοχής του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των συμβούλων της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης, ενώ τα προσβλητικά "πυρά" εκτοξευόταν ένθεν και ένθεν περίπου επί δύο ώρες.

Τελικά το θέμα "πέρασε" με τις ψήφους της Δημοτικής Αρχής.

Στη συνέχεια, η Oικονομική και Νομική Υπηρεσία του Δήμου εισηγήθηκε στο Σώμα την έγκριση σύνταξης χρηματικού καταλόγου και βεβαίωσης ποσού αχρεωστήτως καταβληθέντος στο όνομα της εταιρείας «Ι. Μαρούλης Α.Ε.», το οποίο αφορούσε την διεκδίκηση επιστροφής καταβληθέντων ποσών από την Εταιρεία στο Δήμο, για την εξόφληση παρελθόντων τιμολογίων, ως παραγγεγραμμένα.
Η συζήτηση και η ασάφεια της παρουσίασης της εισήγησης, προφορικής και γραπτής, είχαν σαν αποτέλεσμα ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Η διεκδίκηση της επιστροφής των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, τελικά ψηφίστηκε από τους συμβούλους της Δημοτικής Αρχής και των κ.κ. Βασίλη Ρουχωτά και Σπύρο Σαμούρη (Ενωμένη Τετράπολη).

Το Δημοτκό Συμβούλιο λίγο μετά τις 11 το βράδι διεκόπη ...απότομα από τον πρόεδρο του Σώματος κ. Μάκη Παπανστασάτο, ο οποίος λέγοντας ξαφνικά "λύεται η συνεδρίαση, τα υπόλοιπα θέματα αποσύρονται", άφησε ...σύξυλους τους δημοτικούς συμβούλους και της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για τον τρόπο που ...τερμάτισε η συνεδρίαση!