Eνας Iταλός σεφ στο PREMIER

Tης XPIΣTINAΣ ΔIAKATOY

Μπαίνοντας στο PREMIER με κατακλύζουν υπέροχες μυρωδιές, πλησιάζω προς την κουζίνα όπου με περιμένει ο κ. Πιέρρο Κονιόμε. Με χαιρετάει με ένα πολύ ζεστό χαμόγελο και μετά η συζήτηση ξεκινάει.

Θέλω να μου πείτε λίγα πράγματα για σας.
Γεννήθηκα στο Μπάρι της Ιταλίας, σε ένα χωριό που το λένε Altamura. Στην Ελλάδα ήρθα πρώτη φορά για διακοπές, το 1980. Η πρώτη μου στάση εδώ ήταν η Θεσσαλονίκη και έπειτα η Καστανιά Τρικάλων. Εκεί έμεινα πέντ’-έξι μέρες και αμέσως μετά πήγα στην Αθήνα όπου παρέμεινα. Μ’ άρεσε περισσότερο η Αθήνα γιατί έμοιαζε με το ιταλικό κλίμα. Εκεί έψαξα για δουλειά και βρήκα σ’ ενα μαγαζί που το λένε La Bustola σαν πιτσαδόρος, έπειτα, με τα χρόνια, με βάλανε στην κουζίνα σαν βοηθό μάγειρα.
Κεφαλονιά ήρθα Μεγάλη Παρασκευή του ‘83, όπου βρήκα δουλειά στο La Gondola. Αγάπησα την Κεφαλονιά και αποφάσισα να μείνω. Στη συνέχεια δούλεψα το ‘84 στο Castello και το ‘90 μέχρι το ‘93 σε ένα άλλο μαγαζί που λεγόταν Tabianno. Το ‘93 άνοιξα το δικό μου μαγαζί όπου πήγαινε πολύ καλά μέχρι πριν 6 μήνες που έκλεισε, κι έτσι άρχισε η συνεργασία μου με τον κ. Ευάγγελο Κονάδη. Μια πολύ ωραία συνεργασία, που με κάνει να αισθάνομαι ότι είμαι στο σπίτι μου.

Πριν έρθετε στην Ελλάδα μαγειρεύατε;
Είμαι μέσα στις κουζίνες από 12 ετών. Εχω γυρίσει όλη την Ιταλία μαγειρεύοντας και έχω πάει και δυό-τρείς φορές στην Γερμανία. Στην Ελλάδα, είπαμε, ήρθα το ‘80. Δεν έμαθα λοιπόν εδώ να μαγειρεύω, αντίθετα έμαθα στους Κεφαλονίτες αρκετά πράγματα. Εδωσα πολύ από την δουλειά μου εδώ.

Ποιό ελληνικό και ποιό ιταλικό φαγητό σας αρέσει να φτιάχνετε και ποιό θέλει πιό πολύ ο κόσμος;
Από ελληνικά φεύγει πιο πολύ το παστίτσιο, η κρεατόπιτα, ο μουσακάς. Τα ζητάνε πολύ. Ιταλικά, επειδή η μία κουζίνα από την άλλη είναι αρκετά διαφορετικές, προτιμούν περισσότερο τα μακαρόνια, τα ορεκέτε, φτιάχνουμε ορεκέτε με μπρόκολο, με φούγκι (μανιτάρια)και ορεκέτε ραγκού.

O κόσμος προτιμά την ιταλική ή την ελληνική κουζίνα;
Την ιταλική την προτιμούν πιο πολύ οι Ιταλοί που θα έρθουν εδώ. Βέβαια έχουμε και Κεφαλονίτες πελάτες που τρώνε από τα ιταλικά πιάτα μας, προτιμούν βέβαια πιο πολύ τα μακαρόνια. Oι δύο κουζίνες, όπως είπαμε, είναι αρκετά διαφορετικές, εμείς θέλουμε τα φαγητά να είναι λίγο πιο πικάντικα, ενώ εσείς όχι και έτσι δύσκολα αλλάζει κάποιος αυτό που του αρέσει.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, σας αφήνω να τελειώσετε τη δουλειά σας!
Και εγώ ευχαριστώ.