O κ. Θανάσης Συνοδινός
O κ. Θανάσης Συνοδινός

Στην ελληνική καταγωγή του στάθηκε ο ομογενής Θανάσης Συνοδινός κατά την παρθενική του ομιλία στην αυστραλιανή ομοσπονδιακή γερουσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «δημοκρατίας», πρόκειται για έναν πολιτικό με μέλλον, που κάποιοι δεν αποκλείουν ακόμα και να γίνει κάποτε πρωθυπουργός στη χώρα των καγκουρό. «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή μου» τόνισε ο κ. Συνοδινός και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα αποτελεί τη βάση του δυτικού πολιτισμού».

Και όταν κάποιοι από τους παρευρισκομένους στα θεωρεία γέλασαν εκείνος τους απάντησε: «Για όσα έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο έπρεπε να πληρώνετε». Και προφανώς αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα σχολίασε με χιουμοριστική διάθεση: «Και πιθανότατα θα πληρώσετε...»

O κ. Συνοδινός, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Oυαλίας, κινήθηκε επί 30 χρόνια στους δαιδάλους της αυστραλιανής πολιτικής σκηνής, αλλά χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα υπό την ιδιότητα του διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού «ο πλέον ισχυρός Ελληνας της Αυστραλίας», αλλά και «ο πιο ισχυρός Αυστραλός του παρασκηνίου της πολιτικής».

Και οι δύο γονείς του είχαν καταγωγή από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς.

«Αρα είμαι δύο φορές στενοκέφαλος και επίμονος» έχει πει με χιούμορ. «Εχω σχέσεις με την Ελλάδα και πηγαίνω κάθε τόσο στην Κεφαλονιά. Μου αρέσει που κρατά ακόμα το ελληνικό χρώμα, χωρίς να έχει χαλάσει από τον τουρισμό. Υπάρχουν βέβαια και συγγενείς εκεί, όπως και στην Αθήνα αλλά και στον Βόλο».

Στη ομιλία του, την οποία παρακολούθησαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον αρχηγό τους Τόνι Αμποτ, ο κ. Συνοδινός παρουσίασε «τα οράματά του για το αύριο» της Αυστραλίας, τα οποία και προβλήθηκαν από τις πρώτες σελίδες του αυστραλιανού Τύπου, αφού ο Κεφαλλονίτης πολιτικός θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη της αντιπολίτευσης και «σίγουρος υπουργός», όταν η παράταξη ανέλθει στην εξουσία. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να δέχεται περισσότερους μετανάστες. «Είμαι υπέρ της μεγάλης Αυστραλίας, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας» υπογράμμισε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Συνοδινός, παρά τη θέση που κατείχε, δεν ήταν ποτέ αποκομμένος από την ομογένεια της Αυστραλίας. Ως ενεργό μέλος της ομογένειας επί σειράν ετών ασχολήθηκε με καυτά θέματα του ελληνισμού, όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και το Πατριαρχείο, κάτι που μετέπειτα συνέχισε με διακριτικότητα λόγω της πολιτικής του θέσης.