O Pώσος γλύπτης Βιατσεσλάβ Tσεμποτάρ
O Pώσος γλύπτης Βιατσεσλάβ Tσεμποτάρ

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτόκλητου ο κορυφαίος Ρώσος γλύπτης Βιατσεσλάβ Τσεμποτάρ παρέδωσε στο Μουσείο Βυζαντινής και Χριστιανικής Τέχνης Αθηνών το αυθεντικό μοντέλο του μνημείου του Αγίου.

O Απόστολος Ανδρέας που σταυρώθηκε στη γή της Ελλάδας, που αποτελούσε τότε τμήμα της Ρωμαικής αυτοκρατορίας, είναι ο πρώτος Ιεράρχης της Ρωσικής γής και προστάτης του Ρωσικού Στόλου. Μετά από ανοικτό διαγωνισμό που έγινε υπό την αιγίδα των αρχών της Αγίας Πετρούπολης, το μοντέλο του διάσημου γλύπτη Βιατσεσλάβ Τσεμποτάρ κέρδισε το πρώτο βραβείο. O απόστολος Ανδρέας στο σύμπλεγμα αυτό πετά με ένα ουράνιο πλοίο κόντρα στους ανέμους. O δημιουργός του έργου με αριστοτεχνική έμπνευση εικονίζει το πλοίο του Αγίου να πετάει και όχι να πλέει.

Η ευθυτενής και δυναμική φιγούρα του Αγίου με ένα μακρύ σταυρό δηλώνει την ασκητική δέηση, την απαρέγκλητη προσήλωση και τον εσωτερικό δυναμισμό της μορφής.Το σώμα του Αποστόλου μετασχηματίζεται σε ιστό, ο χιτώνας του γίνεται πανί και τα φτερά του χιτώνα σχηματίζουν το σχήμα του Σταυρού.

O Γλύπτης που είναι και αρχιτέκτονας δημιούργησε το μνημειακό σύμπλεγμα με θαυμάσια πλαστικότητα σε ένα ύφος που εμπεριέχει στοιχεία από τη μεγάλη βυζαντινή παράδοση, τη δυτική μεσαιωνική τέχνη, τα σουρρεαλιστικά συνειρμικά σύμβολα της εποχής μας και βέβαια τη Ρώσικη θρησκευτική παράδοση.

Oλα αυτά όμως τα απέδωσε με το προσωπικό του ύφος. Το 2014 που είναι αφιερωμένο στην 300η επέτειο του Ρωσικού Πολεμικού Στόλου, το έργο του Τσεμποτάρ θα έχει στηθεί με ύψος 5 μέτρων στην θαλάσσια πρωτεύουσα της Ρωσίας την Αγία Πετρούπολη .