Mπαίνει δυνατά ο Παύλος. Συνέντευξη του οικονομολόγου και εν δυνάμει υποψήφιου βουλευτή στο Nομό μας

Ας επιλέξουν οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί αυτόν που πιστεύουν ότι θα συμβάλει καλύτερα στη ανάπτυξη των νησιών μας. Αυτή τη φράση του εν δυνάμει υποψήφιου βουλευτή κ. Παύλου Παπαδάτου προβάλλει η εφημερίδα “Φιλελεύθερος Ριζοσπάστης” (εκδότης Βαγγέλης Ματσούκης), στην οποία ο κ. Παπαδάτος παραχώρησε συνέντευξη.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Η εφημερίδα μας στα πλαίσια της ενημέρωσης των συμπατριωτών μας για τις υποψηφιότητες της φιλελεύθερης παράταξης εν όψει των προσεχών βουλευτικών εκλογών παρουσιάζει στο φύλλο αυτό συνέντευξη του επικοινωνιολόγου-οικονομολόγου κ. Παύλου Παπδάτου. Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις σε επόμενα φύλλα.

Κύριε Παπαδάτε, γνωρίζουμε ότι είσαστε ένας από τους καταξιωμένους επικοινωνιολόγους της χώρας μας, υπήρξατε καθηγητής Marketing, αρθρογραφείτε πάνω σε οικονομικά θέματα. Συνεπώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι είσαστε ένας άνθρωπος που έχει μία σφαιρική γνώση του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας. Ποιοι κατά την γνώμη σας είναι οι κυριότεροι λόγοι που μας οδήγησαν έως εδώ;
Το μεγάλο κακό έγινε τα τελευταία δύο χρόνια αλλά τα θεμέλια της καταστροφής μπήκαν στην πρώτη δεκαετία διακυβέρνησης της χώρας μας από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς βέβαια να είναι άμοιρες ευθυνών και όλες οι επόμενες κυβερνήσεις. Ήταν η εποχή που άρχισε η αποβιομηχανοποίηση της χώρας και η “ποινικοποίηση” του κέρδους της επιχείρησης, αλλά επίσης και ο στρεβλός παραλληλισμός της τουριστικής ανάπτυξης με τον υποβιβασμό μας σε “γκαρσόνια της Ευρώπης”, ενώ το όνειρο του Έλληνα πήρε σαφές σχήμα: δημόσιος υπάλληλος.

Μπορείτε να μας πείτε κάποιες συγκεκριμένες ενέργειες που έκανε τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣOΚ και έφεραν την Ελλάδα στο σημείο που βρίσκεται σήμερα;
Υπέγραψε ένα μνημόνιο χωρίς να ξέρει τι υπογράφει. Απείλησε με φορολόγηση τις καταθέσεις δημιουργώντας συγχρόνως ένα κλίμα ανασφάλειας και δισεκατομμύρια ευρώ έκαναν φτερά από την Ελλάδα. O κύριος Παπανδρέου δυσφήμισε διεθνώς τη χώρα αποκαλώντας την “διεφθαρμένη” και έχω την εντύπωση ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την διαφορά μεταξύ ελλείμματος και χρέους. O κύριος Παπακωνσταντίνου αγνοούσε παντελώς τον τρόπο λειτουργίας των αγορών χρήματος, γιατί δεν εξηγούνται αλλιώς οι ενέργειές του. Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπήρξε ανίκανη και αντί να σταματήσει τη φοροδιαφυγή επιβάλλει κεφαλικούς φόρους, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ασχολήθηκε αποκλειστικά με την τρόικα αντί να φροντίσει να μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο αναπτυξιακό εργοτάξιο.

• Βλέπετε να βγαίνουμε σύντομα από την οικονομική κρίση; Θα χειροτερέψουν τα πράγματα;
Μα τι λέτε; Ακόμη δεν μπήκαμε στην κρίση …μόλις αρχίσαμε να την αισθανόμαστε! Oταν μία χώρα αδυνατεί να πληρώσει τους πιστωτές της και ζητά να της χαρίσουν το 50% των χρεών της, αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά έχει πτωχεύσει. Τώρα, αν η χώρα πτωχεύσει και τυπικά, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Τυπική πτώχευση επέρχεται όταν η χώρα δεν μπορεί να πληρώσει τους ληξιπρόθεσμους τίτλους της και οι δανειστές της τους καθιστούν απαιτητούς. Μία τέτοια ενδεχόμενη κατάρρευση, θα φέρει την κόλαση του Δάντη και τότε θα αντιληφθούμε τι σημαίνει «πτώχευση», γιατί σήμερα καλά περνάμε!

Τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ώστε να μην πτωχεύσουμε και τυπικά;
Το κούρεμα των ομολόγων να φθάσει το 70% και να περιλαμβάνει κάπως και τα ομόλογα της ΕΚΤ. Το επιτόκιο των νέων ομολόγων να είναι γύρω στο 3,5%. Να μας δοθεί μία καλή περίοδος χάριτος. Να απαγκιστρωθούν τα 15 δισ. του ΕΣΠΑ. Να μην δώσουμε 15% προκαταβολή για τα νέα ομόλογα. Να εκπονήσουμε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 10-15 δισ. ευρώ. Να ανακοινωθεί η εκλογίκευσης τη φορολογίας. Και αυτά υπό την προϋπόθεση ότι Ισπανία και Ιταλία θα «αντέξουν» και εμείς δεν θα βάζουμε τα συμφέροντα των συντεχνιών πάνω από τα συμφέροντα του κράτους: τότε η Ελλάδα θα έχει την ύστατη ευκαιρία να βρει τον δρόμο της ανάκαμψης χωρίς να σημαίνει ότι σίγουρα θα έχει αποφύγει την χρεωκοπία.

Ας έρθουμε όμως σε αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τους αναγνώστες μας που είναι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη. Θα μπορούσατε να μας πείτε τις είδους ενέργειες θα μπορούσαν να γίνουν στα νησιά μας ώστε να μπουν σε αναπτυξιακό δρόμο;
O τουρισμός για τα νησιά μας φαντάζει να είναι μονόδρομος, αλλά αυτό είναι λάθος. Μπορεί να αποτελέσει τον κύριο αναπτυξιακό μας άξονα, αλλά η κτηνοτροφία και η γεωργία μπορεί να συμβάλλουν στα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι η γεωργία και η κτηνοτροφία αναπτύσσονται χωρίς ένα υποτυπώδες πρόγραμμα και επιστημονική βοήθεια, αλλά το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει οργανισμός προώθησης των άριστων κεφαλλονίτικων προϊόντων μας. Ακόμη εντελώς ανεκμετάλλευτα είναι η μεταποίηση και οι υπηρεσίες. Σχετικά με τον τουρισμό: Είναι απαράδεκτο να έχει η Κεφαλονιά μόνο εκατόν σαράντα τρεις χιλιάδες τουρίστες. Πρέπει άμεσα να αναπτυχθεί ένα στρατηγικό τουριστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Τακτικές ενέργειες και αυτοσχεδιασμοί δεν φθάνουν.

Γνωρίζουμε ότι η εμπειρία σας στον τουρισμό είναι τεράστια αφού για έντεκα χρόνια είσαστε ο υπεύθυνος προβολής της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι ώστε να αναπτυχθεί ο τουρισμός των νησιών μας;
Αυτό θα είναι το πρώτο μου μέλημα μετά τις εκλογές. Σκοπεύω να εργαστώ στενά με την Δημοτική Αρχή αλλά και με την ένωση ξενοδόχων για την εκπόνηση ενός τουριστικού αναπτυξιακού προγράμματος των νησιών μας. Oι δυνατότητες που έχουμε είναι τεράστιες. Απλά δεν τις εκμεταλλευόμαστε.

Γιατί μετά τις εκλογές και όχι από τώρα; Αφού γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι είχατε κάνει ένα καταπληκτικό σποτ για την Κεφαλονιά που προβλήθηκε στα μεγάλα κανάλια.
Το γιατί όχι τώρα θα το ζητήσουμε άλλη φορά. Υπόσχομαι όμως σε όλους τους τουριστικούς φορείς και στην Δημοτική Αρχή ότι μετά τις εκλογές θα συνεργαστούμε ώστε τα νησιά μας να πάρουν την τουριστική μερίδα που τους αναλογούν και η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που έχουν σήμερα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα διεκδικήσετε την βουλευτική έδρα της Κεφαλονιάς μέσα από το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Oι συνυποψήφιοί σας δεν είναι ακόμη γνωστοί. Πιθανολογείται όμως ότι ο ένας εξ αυτών θα είναι ο σημερινός υφυπουργός τουρισμού και τ. βουλευτής κ. Πέτρος Αλιβιζάτος. Τι πιστεύετε, θα σας δυσκολέψει;
Προσωπικά δεν γνωρίζω ακόμη αλλά και δεν με ενδιαφέρει ποιοί θα είναι συνυποψήφιοί μου και ουδέποτε πρόκειται να τους δω ως ανταγωνιστές μου. Θα τους δω σαν συναγωνιστές που βασικός μας στόχος είναι να κερδίσει την έδρα η ΝΔ. Δεν με χωρίζει τίποτε με τον κ. Αλιβιζάτο με τον οποίο έχω πολύ καλές σχέσεις, για την πολιτική του παρουσία γνωρίζουν καλύτερα από εμέ οι συμπατριώτες μου, μιας και έχει παρελθούσα διαδρομή. Ας επιλέξουν οι Κεφαλονίτες και Θιακοί αυτόν που πιστεύουν ότι έχεις όλες τις απαιτούμενες γνώσεις και θα συμβάλει καλύτερα και περισσότερο στη ανάπτυξη των νησιών μας. Πάνω από όλα για μένα είναι η Κεφαλονιά και η Ιθάκη και έπειτα όλα τ’ άλλα. Εξι χιλιάδες άνεργοι σε Κεφαλονιά και Ιθάκη είναι ένα βαρύ τίμημα λανθασμένων πολιτικών επιλογών. Ας σταματήσουν εδώ. Αν συνεχίσουμε την ίδια πορεία σε λίγα χρόνια δεν θα μείνει ούτε ένας νέος στα νησιά μας.

Και για τους πολιτικούς σας αντιπάλους τι έχετε να πείτε;
Δεν υποτιμώ το ΠΑΣOΚ, ούτε και το γεγονός ότι είχε στο παρελθόν μεγάλη δύναμη στα νησιά μας. Oμως όλοι γνωρίζουν ότι αυτή η φορά ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει ήδη ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα.

ΕΡ. Στους Ιθακήσιους φίλους μας έχετε να πείτε κάτι;
ΑΠ. Βέβαια, ήδη έχουμε συζητήσει την δημιουργία του Ulysses cup που φιλοδοξώ να γίνει ο μεγαλύτερος ιστιοπλοϊκός αγώνας της Μεσογείου. Ακόμη θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για μια αναπτυξιακή πορεία του νησιού του Oδυσσέα. Τέλος θα ξανακοιτάξουμε το θέμα του αεροδρομίου της Ιθάκης, για το οποίο γνωρίζω ότι και ο εκδότης της εφημερίδας σας ο Καθηγητής κ. Βαγγέλης Ματσούκης έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί. Τον οποίο με την ευκαιρία θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ, γιατί ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που προσφέρουν τα μέγιστα στα νησιά μας αλλά πολλοί λίγοι το γνωρίζουν.

ΕΡ. Και μια προσωπική ερώτηση. Καλά, την εποχή που όλος ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται στο στόχαστρο του ελληνικού λαού και μάλιστα, θα μπορούσα να πω ότι οι πολιτικοί απαξιώνονται, εσείς, ένας επιτυχημένος άνθρωπος, γιατί θέλετε ν’ ασχοληθείτε με την πολιτική;
ΑΠ. Eφθασα σε ένα σημείο της ζωής μου που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου και στη χώρα μου μέσα από την πολιτική. Εξ άλλου αν εσείς με κατατάσσετε στους επιτυχημένους δεν θα έπρεπε να με παροτρύνετε να μπω στην πολιτική από το να με αποθαρρύνετε; Αν το σύστημα αποθαρρύνει επιτυχημένους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική, εσείς πώς πιστεύετε ότι θα βγούμε από την κρίση;

ΕΡ. Κύριε Παπαδάτε, χάρηκα που τα είπαμε. Ευχόμαστε πρώτα απ’ όλα καλή επιτυχία στην φιλελεύθερη παράταξη στις εκλογές στα νησιά μας, για την οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλετε κατά τρόπο αποφασιστικό, αλλά και σε σας προσωπικά ό,τι καλύτερο.
• ΑΠ. Κι εγώ σας ευχαριστώ.

ΓIΩPΓOΣ ZAPENTHΣ