Tον πρόδωσε η ζήλεια μιάς από τις γυναίκες του...

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν προδόθηκε στους Αμερικανούς από μια από τις συζύγους του που ζήλευε την μικρότερη από όλες, σύμφωνα με θεωρία που διατυπώνει πακιστανικός πρώην αξιωματικός.

Δέκα μήνες μετά, οι συνθήκες και οι λεπτομέρειες της αμερικανικής επιχείρησης εναντίον του ηγέτη της αλ Κάιντα στην πόλη Αμπονταμπάντ του βορείου Πακισταν, παραμένουν μυστηριώδεις, τροφοδοτώντας πολλές θεωρίες, όπως αυτή της προδοσίας.

Ο Σαουκάτ Καντίρ ταξίαρχος εν αποστρατεία, διεξήγαγε έρευνες επί οκτώ μήνες. Χάρη στις διασυνδέσεις του με ανώτατα στελέχη του πακιστανικού στρατού μπόρεσε να επισκεφτεί το σπίτι στον οποίο κρυβόταν ο Μπιν Λάντεν - το σπίτι γκρεμίστηκε τον Φεβρουάριο - και να μιλήσει με τους πράκτορες που ανέκριναν τις συζύγους του.

Μετά από αυτά κατέληξε στη θεωρία ότι ο Μπιν Λάντεν, περιθωριοποιημένος και αποδυναμωμένος, έπεσε θύμα συνωμοσίας της αλ Κάιντα, η οποία χρησιμοποίησε μια από τις συζύγους του για να βάλει τους Αμερικανούς στα ίχνη του.

Όπως και οτιδήποτε άλλο που αφορά το τέλος του ηγέτη της αλ Κάιντα, έτσι και η θεωρία αυτή πάσχει από έλλειψη αποδείξεων. Και φυσικά υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι αμερόληπτη.

Σύμφωνα με τον Καντίρ, ο Μπιν Λάντεν "είχε αρχίσει από το 2001 να δείχνει σημάδια πνευματικής διαταραχής, αναγκάζοντας σταδιακά το δεξί του χέρι Αϊμάν αλ Ζαουάχρι να σκέφτεται να τον εξοντώσει. "Είχε βαρεθεί τις τρέλες του Μπιν Λάντεν" όπως το ότι ήθελε να εγκαταστήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο στο Πακιστάν, εξηγεί ο ταξίαρχος.

Η αλ Κάιντα αποφάσισε να κρύψει τον Μπιν Λάντεν στο Αμπονταμπάντ και για το λόγο αυτό χτίστηκε το μεγάλο αυτό σπίτι, στο οποίο ο αρχηγός της οργάνωσης εγκαταστάθηκε το 2005 με δύο από τις συζύγους του και πολλά από τα παιδιά τους, ανάμεσά τους και ο γιος του Χαλίντ. Συνολικά 27 άτομα διέμεναν στο σπίτι, σύμφωνα με τον Καντίρ.

Ο Μπιν Λάντεν εγκαταστάθηκε στον τελευταίο όροφο με τη νεαρότερη σύζυγό του, την 29 Άμαλ Αμπντουλφατάχ από την Υεμένη. Μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά, τα δύο από τα οποία γεννήθηκαν στο Αμπονταμπάντ.

Σύμφωνα με τον πακιστανό ταξίαρχο, όλοι ζούσαν αρμονικά στο σπίτι -οι δύο σύζυγοι Άμαλ και Σιχάν, μητέρα του Χαλίντ, δεν είχαν προβλήματα μεταξύ τους.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακοτρείο, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν τον Μάρτιο του 2011 όταν έφτασε μια άλλη σύζυγος του Μπιν Λάντεν, η Χαϊρία, με την οποία είχε παντρευτεί την δεκαετία του '80 και είχε να την δει από το 2001.

Ο Καντίρ είναι πεπεισμένος: Η Χαϊρία πρόδωσε τον Μπιν Λάντεν. Το ίδιο πιστεύει και η Άμαλ, όπως δήλωσε στη διάρκεια της ανάκρισής της, προσθέτει ο ίδιος.

Φτάνοντας στο σπίτι, η γυναίκα αυτή που ήταν παθολογικά ζηλιάρα εγκαταστάθηκε στον πρώτο όροφο και γρήγορα προκάλεσε υποψίες, ειδικά στον Χαλίντ με την στάση της. Ο ίδιος ο γιος του Μπιν Λάντεν την ρωτούσε συνέχεια τι επιδιώκει και εκείνη απαντούσε: "Θέλω να κάνω κάτι τελευταίο για τον σύζυγό μου". Ανήσυχος ο Χαλίντ θέλησε να προειδοποιήσει τον πατέρα του, αλλά εκείνος ως μοιρολάτρης, του απαντούσε "Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει".

Σύμφωνα με την Άμαλ, ο Μπιν Λάντεν μάλλον αισθανόταν ότι ο θάνατός του πλησιάζει, υποστηρίζει ο Καντίρ.

Ο πακιστανός πρώην στρατιωτικός είναι σίγουρος πως η Χαϊρία είχε λάβει οδηγίες από την ηγεσία της αλ Κάιντα να στρέψει την προσοχή των Αμερικανών προς το σπίτι στο Αμπονταμπάντ. Μάλιστα, η παρακολούθηση μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας της Χαϊρία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πειστούν πως ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν εκεί.

Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της αποκλείει κάθε περίπτωση συνωμοσίας, επισημαίνοντας πως εντόπισε τον Μπιν Λάντεν με δικά της μέσα. Ο πακιστανικός στρατός επιμένει ότι δεν γνώριζε πως ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο Αμπονταμπάντ. Σύμφωνα με τον Σαουκάτ Καντίρ, τον εντόπισαν αργά στα τέλη Απριλίου και τον πρόλαβαν οι Αμερικάνοι.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν αποδείξεις. Θα βρεθούν μια μέρα;", αναρωτιέται ο πρώην στρατηγός και καταλήγει: "είναι όπως η υπόθεση JFK".

(Real.gr)