Ο Δημήτρης Μητροπάνος, μέσα από τα δικά του λόγια...

Μια μικρή ανθολογία από αντρικές κουβέντες, από αυτές που συνήθιζε να μοιράζει απλόχερα στις συνεντεύξεις του ο αγαπημένος λαϊκός ερμηνευτής που έφυγε χθες από την ζωή.

"Ο Ζαμπέτας είναι ο ...μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι".

"Δυστυχώς, δεν έχουμε άξιους πολιτικούς, ακόμη και εκείνοι που δεν φάγανε, αν δεχτούμε ότι υπήρξαν και τέτοιοι, είναι το ίδιο συνένοχοι επειδή γνώριζαν και δεν έκαναν τίποτε. Δεν έχω καταλάβει ποτέ, αυτήν την καμένη γη, που έλεγαν όλοι ότι παραλάμβαναν, και σκοτώνονταν για να την πάρουν, τι την ήθελαν αυτήν την ξεραΐλα, όπως δεν έχω καταλάβει τι τους χρειαζόμασταν τους Ολυμπιακούς".

"Ο δημιουργός είναι που χαράσσει τούς δρόμους, ο τραγουδιστής είναι εκτελεστικό όργανο".

"Λαϊκό τραγούδι δεν υπάρχει σήμερα με την έννοια που το είχαμε μάθει σε παλιότερες δεκαετίες. Από την ώρα που μάθαμε να κλίνουμε σε όλους τους χρόνους το ρήμα βολεύομαι, μας έμειναν μόνο τα ερωτικά τραγούδια και τα χαζοτράγουδα της εκτόνωσης".

"Ο Καζαντζίδης τραγούδαγε μοναδικά τη φτώχεια και την προσφυγιά. Οταν οι εποχές άλλαξαν, μοιραία αυτά τα τραγούδια δεν ακούγονταν. Τώρα που ξανάνοιξε το ίδιο κεφάλαιο, αφορούν πάλι πολύ κόσμο".

"Kάποιοι πιστεύουν ότι ως Eυρωπαίοι θα είναι κάτι παραπάνω, δεν έχουν συνηδητοποίησει πόσο χειρότερα είναι. Γιατί δεν γίνεται να είσαι Eυρωπαίος και να κάνεις τη ζωή που κάνουμε στην Eλλάδα. Για να ζεις όπως ζουν αυτοί, θα πρέπει να πηγαίνεις το πρωί στις οχτώ στη δουλειά σου, θα γυρνάς στις οχτώ το βράδυ, θα βλέπεις τηλεόραση μέχρι τις εννιάμισι και θα κοιμάσαι για να ξυπνήσεις το πρωί και να ξαναπάς στη δουλειά". (το είχε πει όταν μπαίναμε στο ευρώ)

"Τώρα έχουμε το δεύτερο μνημόνιο, σε λίγο θα έρθει και το τρίτο και σε μερικά χρόνια θα πάμε σε πτώχευση. Εκεί πάει το πράγμα, αφού το σχέδιο δεν έχει αποτέλεσμα. Πόσα ακόμη να κόψεις από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Η κατάσταση μου θυμίζει αυτό που λένε στα χωριά: Πάνω που μάθαμε στο γαϊδούρι να μην τρώει, ψόφησε."

"Η Ιστορία δείχνει ότι δυστυχία κι άνθηση των τεχνών πάνε μαζί. Αυτό είναι καλό για την τέχνη, αλλά κακό για τη ζωή μας".

"Πιο πολύ μετράει τι αρέσει σε μένα περισσότερο, όχι ότι δεν με ενδιαφέρει η επιτυχία, αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Το όλο θέμα είναι στα καλά τραγούδια, αυτή είναι η κληρονομιά μας. Εν αρχή ην ο δημιουργός, ο τραγουδιστής είναι σημαντικός, μπορεί να απογειώσει ή να χαντακώσει ένα τραγούδι, αλλά και να το χαντακώσει, αν είναι καλό θα το πει κάποιος άλλος και θα κάνει την καριέρα του".

"Με νοιάζει τι θα μείνει από το όνομά μου και θέλω να λένε ότι πέρασε ένας λαϊκός τραγουδιστής που είχε ήθος, αρχές και ήταν καλός. Αυτή θα είναι και η κληρονομιά που αφήνω στα παιδιά μου".

"Εγώ είχα πει στους παιδικούς μου φίλους αν με δουν να την ψωνίζω να επέμβουν -και όποτε χρειάστηκε ανέλαβαν δράση. Αν είσαι τελείως μόνος, δεν θα πάρεις σωστές αποφάσεις".

"Το στούντιο δεν είναι το φόρτε μου, η ηχογράφηση ενός δίσκου δεν είναι μια διαδικασία που απολαμβάνω".

"Είναι δώρο ζωής η δωρεά του νεφρού που έκανε η αδελφή μου σε μένα όταν αντιμετώπισα πρόβλημα υγείας. Όμως με τρομάζει και η εμπορία οργάνων που την θεωρώ εμετική. Είναι τραγικό... Κάποιοι πουλάνε σπίτια για ένα μόσχευμα και στην τελική δεν τους το δίνουν μετά. Τα έζησα και είδα πολλά..."

(mensguide.gr)