O πρόεδρος της Tουριστικής Eπιτροπής κ. Eυάγγελος Kεκάτος, αντιδήμαρχος
O πρόεδρος της Tουριστικής Eπιτροπής κ. Eυάγγελος Kεκάτος, αντιδήμαρχος

Μετά την ολοκλήρωση της 1ης Ημερίδας Τουριστικής Ανάπτυξης (22-4-12) μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι έγινε εφικτό να προσεγγιστούν σε μεγάλο βαθμό οι αντικειμενικοί στόχοι που είχαν τεθεί από την αρχή, στόχοι για τους οποίους άλλωστε θεωρήθηκε αναγκαία η πραγματοποίηση της εν λόγω Ημερίδας. Oι στόχοι αυτοί ήταν:

1. O απολογισμός του έργου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής.
2. H αξιοποίηση της Διαδικτυακής Προβολής του Νησιού.
3. H συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.
4. H επισήμανση των προϋποθέσεων γα την ορθή διαχείριση κατακόρυφης αύξησης των προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων.

5. H ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού ως παράγοντας τόνωσης της τοπικής οικονομίας.

6. H συνεργασία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων-Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας με την Τουριστική Επιτροπή με σκοπό την αξιοποίηση του Επιστημονικού Δυναμικού του Νησιού σε θέματα Τουριστικής προβολής του Νησιού.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, ο βουλευτής κ. Σπύρος Μοσχόπουλος, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο αντιδήμαρχος κ. Σάββας Σαββαόγλου, ο πρόεδρος της κεδηκε κ. Αγγελος Κωνσταντάκης, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Διονύσης Αραβαντινός.

Χαιρετισμό επίσης απέστειλαν, ο υφυπουργός κ. Πέτρος Αλιβιζάτος και η υποψήφια βουλευτής κ. Σίσσυ Αντωνάτου.

Στις εργασίες προήδρευσαν, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Γεράσιμος Στρίντζης, η διευθ. Αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Ευάγγελος Κεκάτος.

Η ημερίδα ήταν χωρισμένη σε 2 μέρη: Στο πρώτο μέρος η θεματολογία είχε να κάνει με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, το Διαδίκτυο, τον τουρισμό κρουαζιέρας, την τουριστική ανάπτυξη των λιμένων και την κατάθεση προτάσεων από το ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την τουριστική ανάπτυξη, ενώ το δεύτερο μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο στις εναλλακτικές μορφές Τουρισμού (τουρισμός υπαίθρου, γαμήλιος τουρισμός, προσκυνηματική περιήγηση, κυνηγητικός τουρισμός), τον θεσμό των Αδελφοποιήσεων, τη σημασία της αισθητικής παρέμβασης και την διεθνή πρωτοβουλία της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Κεφαλονιάς.
Πιο συγκεκριμένα:

1. Η ημερίδα ήταν ακριβώς το αποτέλεσμα της γόνιμης και ενεργού συμμετοχής των Μελών της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και όχι μόνο, εφόσον πέρα από τα μέλη της, η Επιτροπή είναι «ανοικτή» και δίνει λόγο σε οποιονδήποτε έχει να καταθέσει την άποψή του, να προβληματίσει, να παρακολουθήσει και να πληροφορήσει για επίκαιρα Θέματα Τουρισμού. Από τον Αύγουστο του 2011 και στις 26 έως σήμερα Συνεδριάσεις της, η Επιτροπή με πολύ σοβαρό τρόπο παράγει ουσία, φέρνει ιδέες, καταθέτει προβλήματα που ζητούν λύση, ενημερώνει, πληροφορεί και προτείνει.

2. Με την εισήγηση του συμπολίτη μας κ. Διονύση Κολοκοτσά, στελέχους της Google, δόθηκε η πραγματική διάσταση της σημασίας του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών στην ανάπτυξη του Τουρισμού. Δεν ήταν λίγες οι φορές που το ακροατήριο νόμιζε ότι βλέπει εικόνες από το μέλλον, που όμως στην ουσία ήταν εικόνες από το σήμερα και το κοντινό αύριο. Επίσης δεν ήταν λίγοι εκείνοι που παρακολουθώντας την συγκεκριμένη εισήγηση προβληματίστηκαν σοβαρά για το ενδεχόμενο να αλλάξουν πολλά πράγματα και διαδικασίες που είχαν να κάνουν με την προβολή, την διαφήμιση της επιχείρησης τους και την προσέγγιση των τουριστών.

3. Μια πραγματικότητα που ζούμε πλέον στο νησί μας είναι η ύπαρξη πτήσεων από Εταιρείες low cost. Mια ιδέα που ξεκίνησε μέσα από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής και υλοποιήθηκε με την βοήθεια και συνεργασία τόσο μεμονωμένων ατόμων όσο και αρμόδιων φορέων. Η συνεργασία με τις εταιρείες Ryanair και easyJet κάνει πλέον πράξη ένα μόνιμο ζητούμενο επιστημονικών διατριβών τουριστικού περιεχομένου, την «επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου». Ζητούμενα τώρα είναι η κίνηση αυτή να έχει συνέχεια, με τη συνέπεια και την συνεχή στήριξη των φορέων, των επιχειρήσεων και όλων όσων εμπλέκονται με τον τουρισμό.

4. Σημαντική επίσης η εισήγηση της κ. Kρίσυ Παλάση, μιάς προσωπικότητας στον χώρο των συμβούλων τουρισμού κρουαζιέρας. Με δεδομένη πλέον την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού προσεγγίσεων των κρουαζιερόπλοιων στην Κεφαλλονιά, η κ. Παλάση με απλά λόγια σημείωσε τα οφέλη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, τους τρόπους μεγιστοποίησης των πλεονεκτημάτων, το «γιατί» με το συγκεκριμένο είδος τουρισμού δεν επωφελείται μόνο το Αργοστόλι ή μόνο η Σάμη αλλά ολόκληρη η Κεφαλονιά, τους μελλοντικούς στόχους διαχείρισης του τουρισμού κρουαζιερόπλοιων.

5. Αμεσα σχετική, ήταν και η εισήγηση του λιμενάρχη κ. Γιώργου Καλιτσουνάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες για την ορθή τουριστική ανάπτυξη των λιμένων. O τουρισμός κρουαζιερόπλοιων, και όχι μόνο, επεσήμανε ο λιμενάρχης, εξαρτάται από την τήρηση κανόνων ασφαλείας και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, στοιχεία που, το μεν πρώτο πρέπει να διατηρηθεί, το δε δεύτερο να ενισχυθεί και να γίνουν άμεσα βήματα βελτίωσης.

6. O κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό υλοποιήσιμων και με χαμηλό κόστος των προτάσεων, έδειξε ακριβώς πόσο σημαντική και ουσιαστική μπορεί να είναι η συμβολή του τρίτου βαθμού εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας, ιδιαίτερα στον τομέα της λειτουργικής προβολής. Τα οφέλη της συνεργασίας του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας είναι ήδη ορατά καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η εφαρμογή μέρους των προτάσεων.

7. Επίσης η εισήγηση του κ. Σταύρου Τραυλού, πολιτικού μηχανικού, επεσήμανε την σημασία της αισθητικής παρέμβασης που απαιτεί τη λήψη συγκεκριμένων ώριμων αποφάσεων, καθώς και της τουριστικής αξιοποίησης του θεσμού της Αδελφοποίησης, θέμα που εισηγήθηκε ο επίτιμος πρόξενος της Σερβίας κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς, παραθέτοντας των σημαντική εμπειρία του τον τομέα των Αδελφοποιήσεων και τα πλεονεκτήματα που μπορούν να προέλθουν από αυτές.

8. Oι εισηγήσεις των: κ. Γεράσιμου Τιμοθεάτου για τις Low Cost Flights, κ. Παναγή Μεταξάτου για τον Τουρισμό Υπαίθρου-Αγροτοτουρισμό, κ. Παντελιού για τον Γαμήλιο Τουρισμό, κ. Νίκου Σκλαβούνου για τον Κυνηγετικό Τουρισμό, κ. Πανταζή Πανταζόπουλου για τον Θεραπευτικό Τουρισμό, κ. Ευστάθιου Πουλίδη για τον Θρησκευτικό-Προσκυνηματική Περιήγηση, είχαν ξεχωριστή σημασία, καθώς επισημάνθηκαν οι δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης των μορφών αυτών τουρισμού στην Κεφαλλονιά, πολλές από τις οποίες στοχεύουν παράλληλα στην προστασία της υπαίθρου, στην ανάδειξη, προβολή και προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

9. Τέλος, άριστες εντυπώσεις δημιούργησε η παρουσίαση των κ.κ. Διονύση Σταθάτου και Σπυριδούλας Μιχαλάτου, του Ταξιδιού «Ανταπόδοσης Ευχαριστιών στην Ιταλία», οι οποίοι και παρέδωσαν στο Προεδρείο τις τιμητικές πλακέτες και τις αναμνηστικές εκδόσεις των Ιταλών δημάρχων προς τους Θεσμικούς Φορείς του νησιού μας.

Τέλος, εκφράζονται οι εγκάρδιες ευχαριστίες του κ. Κεκάτου, σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους τις εργασίες, σε όλα τα μέλη της Επιτροπής, σε όλους τους ομιλητές, στην αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς, στην Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλονιάς, στα ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στον πρόεδρο της ΚΕΔΗΚΕ κ. Αγγελο Κωνσταντάκη, στον ιδιοκτήτη του KEFALONIA CHANEL κ. Νίκο Λυκούδη, στον Προϊστάμενο Τουρισμού του Δήμου κ. Μιχάλη Πεβεράτο και σε όλους τους λειτουργούς των ΜΜΕ που κάλυψαν τις εργασίες της Ημερίδας.