Της Ελεάννας Τρυφίδου

Αφροδισιακά... προκρίθηκε στον τελικό της Γιουροβίζιον, η Ελλάδα και η Ελευθερία Ελευθερίου το Σάββατο θα διεκδικήσει την καλύτερη δυνατή θέση. Στον τελικό κατάφερε να περάσει και η Ήβη Αδάμου και η Κύπρος επιστρέφει δυναμικά στα τελικά του διαγωνισμού τραγουδιού μετά από πολλά χρόνια.

Στον τελικό του Σαββάτου πέρασαν: Ρουμανία, Μολδαβία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Δανία, Αλβανία, Κύπρος, Ελλάδα, Ρωσία, Ιρλανδία.

«Η Ελλάδα είναι τόσο φτωχή που δεν είχε να αγοράσει ένα κανονικό φόρεμα στην τραγουδίστρια». Αυτό ήταν το σχόλιο του Βρετανού σχολιαστή του BBC όταν η Ελευθερία Ελευθερίου εμφανίστηκε επί σκηνής. Οι Έλληνες που μένουν στην Αγγλία και παρακολουθούσαν τη μετάδοση εξαγριώθηκαν και ενημέρωσαν τα ελληνικά μέσα για το σχόλιο. Παρά τα ειρωνικά σχόλια πάντως η Ελευθερία Ελευθερίου τα κατάφερε.

Τραγούδησε η «Ελευθερία Παπαρίζου»

Η Aphrodisiac Ελευθερία Ελευθερίου με αγγλικό στίχο, ολίγον μπουζούκι, συρτάκι και ικαριώτικο είναι η αλήθεια ότι μας θύμισε Έλενα Παπαρίζου με κούνημα Σαρμπέλ και μαλλιά Καλομοίρας... Μέσα από ένα τεράστιο κοχύλι βγήκε η... Αφροδίτη του 2012 με ένα σούπερ μίνι που μάλλον τη δυσκόλευε παρά την κολάκευε όπως και τα ψηλοτάκουνα. Θερμό χειροκρότημα και μια αξιοπρεπής προσπάθεια από ένα κορίτσι που δεν σταμάτησε να χαμογελά και γιατί άλλωστε. Μειονέκτημα τα μακρινά πλάνα που δεν επικέντρωναν στο κοριτσίστικο πρόσωπο της Ελευθερίας Ελευθερίου αλλά και η χορογραφία που θύμιζε My Number One, και όχι στην καλύτερη εκδοχή του.

Οι Ρωσίδες Μπάμπουσκες

Με σύνολο ηλικίας τα 486 χρόνια (!) οι Μπαμπούσκες από τη Ρωσία εμφανίστηκαν στη σκηνή του Μπακού με τον αέρα του φαβορί. «Πάρτι για όλους», ο τίτλος του τραγουδιού και το κοινό παραληρούσε πριν ακόμα ξεκινήσουν. Με φόντο έναν παραδοσιακό φούρνο οι γλυκές κυρίες από τη Ρωσία ξεσήκωσαν το Crystal Palace... γιατί μερικές φορές το μίνι δεν κάνει τη διαφορά.

 

 

Η Κύπρος

Η Ήβη Αδάμου κατάφερε να σπάσει το σερί των αποτυχιών της Κύπρου και πέρασε φέτος τον τελικό με το La la love. Εντυπωσιακή με έντονο κόκκινο κραγιόν και με ένα γυναικείο μπαλέτο που έκανε τη διαφορά η νεαρή κύπρια τραγουδίστρια έδωσε τον καλύτερο εαυτό της. Με διαφορετική φωνή από τις συνηθισμένες προς το τέλος του τραγουδιού η Ήβη χαλάρωσε και κέρδισε το χειροκρότημα.

Η «ακτινογραφία» του φετινού διαγωνισμού

«Άναψε τη φωτιά σου...» είναι το φετινό σύνθημα της Γιουροβίζιον στην πόλη των ανέμων όπως ονομάζεται το Μπακού. Πρώτο εμφανίστηκε το Μαυροβούνιο με ένα τραγούδι με έντονο ευρωσκεπτικισμό. «Ευρώ, Νεύρο» ο τίτλος και ένα τραγούδι με συρραφή ελληνικών λέξεων σε παραδοσιακό-ραπ, αν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Στα αγγλικά ήταν το πρώτο καλησπέρα από τους οικοδεσπότες, στα αζέρικα το δεύτερο και στα γαλλικά το τρίτο. Το Μπακού Crystal Palace κατασκευάστηκε από... Γερμανούς μέσα σε οκτώ μήνες. Όπως και πέρσι έτσι και φέτος η Μαρία Κοζάκου ήταν στην περιγραφή. Το παράθυρο της ψηφοφορίας ανοίγει μετά την ολοκλήρωση και του 18ου τραγουδιού για 15 μόνο λεπτά.

Λίγο πριν από τον πρώτο ημιτελικό τα προγνωστικά έδιναν πρόκριση στην Ελευθερία Ελευθερίου και το «Aphrodisiac» αλλά και στην Κύπρο με την Ήβη Αδάμου.

Σύμφωνα με τα πρακτορεία στοιχημάτων, η Ελλάδα, με απόδοση 12, περνούσε πέμπτη στον τελικό μαζί με την Κύπρο, ενώ πρώτη περνούσε η Ρουμανία με 1/19, δεύτερη η Δανία με 1/16 και τρίτη η Ισλανδία με 1/7.

Στο κέντρο Τύπου του Crystal Hall, όπου διεξάγεται το poll του Ogae, του επίσημου φαν κλαμπ της Γιουροβίζιον σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα περνούσε στον τελικό πρώτη με 412 ψήφους, ενώ ακολουθούσαν η Ρουμανία με 408 και η Ρωσία με 404.

(real.gr)