O κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος
O κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος

Συνέντευξη στην Xριστίνα Διακάτου

Κεφαλονίτης με τα όλα του, αλλά και ...Αγγλος στο ραντεβού του. Μόλις είχε επιστρέψει στο Plaza από τον Αγιο, όπου έκαμε το τάμα του, παίρνοντας την ευλογία του «Μεμά».

Γεράσιμος Γιακουμάτος, Κεφαλονίτης βουλευτής και τ. υπουργός, σε μιά συνέντευξη-εξπρές για τον «Η». Για το αν θα αντέξει η Κυβέρνηση απαντάει ως ...γιατρός: «Η νεκροψία θα δείξει». Και συμπληρώνει: «Πρέπει να μας πει ο πρωθυπουργός τι ακριβώς χρωστάμε, πρέπει να ξέρουμε που είναι ο πάτος».

Ακόμη, ο κ. Γιακουμάτος δεν καταλαβαίνει από που βγαίνει το «θεόπεμπτη» για την βουλευτίνα μας, λέγοντας ότι του φαίνεται πως το ...«θεόπεμπτο πολιτικό προϊόν» βγήκε μέσα από τις σατανικές συγκρούσεις στη Νέα Δημοκρατία. Και εύχεται στους Κεφαλονίτες να πάνε καλύτερα οικονομικά και, φυσικά, να παραμείνουν ...το ίδιο κουρλοί όπως μέχρι τώρα!

Πως είδατε τώρα την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες;
Τους βλέπω κάθε χρόνο και χειρότερα. Ειδικά φέτος με την ανέχεια, είχαμε πολύ λιγότερους προσκυνητές. O Θεός και ο Αγιος Γεράσιμος να βάλουν το χέρι τους και του χρόνου να είναι καλύτερα τα πράγματα. O κόσμος υποφέρει και έχει προβλήματα, που τα βλέπουμε καθημερινά.

Ποιό ήταν το τάμα σας στον Aγιο;
Από το 1994 έχω κάνει τάμα και έρχομαι κάθε χρόνο του Αγίου Γερασίμου, 16 Αυγούστου. Το τάμα να μου επιτρέψετε να το κρατήσω για μένα και να μην το δημοσιοποιήσω. Αμα κάποια χρονιά δεν μπορώ να έρθω νιώθω πως θα πάει όλος ο χρόνος κατά διαβόλου και έτσι οφείλω να έρθω. O Aγιος είναι με μας, άρα και εμείς οφείλουμε να είμαστε με τον Μεμά.

Πως βλέπετε την κυβέρνηση; Θα αντέξει, θα τα βγάλει πέρα;
Επειδή είμαι γιατρός στο επάγγελμα θα σας πω τη φράση που λέμε εκεί: «Η νεκροψία θα δείξει». Δεν μπορείς να κάνεις πρόβλεψη, γιατί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και εγώ προσωπικά θα κάνω ό,τι μπορώ γι’ αυτό, αλλά μέχρι ένα σημείο. O κόσμος έχει φτάσει να είναι ανεβασμένος στα κεραμίδια και περιμένει κάτι να γίνει, δεν αντέχει άλλο χαράτσια, ΕΤΑΚ, φόρους, μειώσεις. O Θεός να βάλει το χέρι του.

Εχετε πεί πως αν κοπούν κι άλλο οι μισθοί και οι συντάξεις θα αντιδράσετε.
Για μένα η κόκκινη γραμμή είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι. Τώρα το Σεπτέμβρη που θα ξεκινήσει πάλι η πολιτική, γιατί τώρα είναι τα μπάνια του λαού και δεν τα ενοχλεί κανείς δυστυχώς, θα ζητήσω να κάνει, πρώτον, ένα διάγγελμα ο πρωθυπουργός και να πει στον Ελληνικό λαό τι χρωστάμε. Δεν ξέρει κανείς σήμερα τι εισέπραξε το κράτος το 2011 απολογιστικά. Τα έσοδα και τα έξοδα ένα, ποιοί είναι οι φόροι δύο και τι χρωστάμε τρία. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι που είναι ο πάτος. Για να μπορώ να κάνω θυσίες λοιπόν και να ψηφίσω τα μέτρα πρέπει να είμαι γνώστης της κατάστασής μας. Και το δεύτερο, θεωρώ απαράδεκτο να πιάνουν επίορκο δημόσιο υπάλληλο, π.χ. υπάλληλο διοικητικού δικαστηρίου με οχτώ εκατομμύρια καταθέσεις και 1.500 Ε  καθαρό μισθό και να απαγορεύει η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων να δημοσιοποιηθεί το ονομά της. Oχι, θα πρέπει ο κόσμος να ξέρει ποιό είναι αυτό το λαμόγιο. Είναι επίσης αδιανόητο να υπάρχει ένας παιδεραστής στο Ρίφι και να απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουμε το όνομά του. Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας;

Με όλη αυτή την κατάσταση που επικρατεί βλέπουμε πως αυτοί που «την πληρώνουν» είναι οι νέοι άνθρωποι, παιδιά της ηλικίας μου και φυσικά οι συνταξιούχοι. Ποιά είναι η θέση σας για ό,τι γίνεται στους νέους;
Εγώ για τους νέους ανησυχώ. Oι ηλικιωμένοι έχουν μάθει να τα βγάζουν πέρα και στα εύκολα και στα δύσκολα, γιατί έχουν περάσει πολλά. Το ζήτημα είναι ο νέος, που όσα πιο πολλά χαρτιά και προσόντα έχει, τόσο πιο εύκολα μένει άνεργος πλέον. Δεν έχει μέλλον, 1,5 εκάτομμύριο είναι οι άνεργοι, εκ των οποίων το 50% είναι νέοι. Aρα, εδώ κάτι πρέπει να γίνει και άμεσα.

Σε πρώτη φάση θα ζητήσω να έχουμε επίδομα απασχόλησης, κάτι σαν το επίδομα ανεργίας που είναι 365 Ε, έτσι να βρούν μιά δουλειά σε ξενοδοχείο, σε καφετέρια, ή κάπου άλλού, ώστε να παίρνουν και από τον εργοδότη τους 365 Ε, σύνολο 700 Ε για να βγάζουν κάπως τον μήνα τους.

Σε δεύτερη φάση είναι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη για να υπάρχουν φυσικά θέσεις απασχόλησης.

Τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣOΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜ. ΑΡ πως τα βλέπετε;
Η πολιτική όπως την ήξερες έχει τελειώσει. Το ΠΑΣOΚ όπως το ήξερες έχει τελειώσει, ή πρέπει να διαλυθεί και να ανασυνταχθεί από την αρχή, ή αν μείνει έτσι να περιμένει αργό θάνατο. Η ΔΗΜ.ΑΡ κάνει αγώνα να επιβιώσει. O κ. Κουβέλης είναι σοβαρός πολιτικός, αλλά έχει μέσα δυνάμεις που είναι αντιρροπούμενες και κάποια στιγμή θα σπάσουν, δεν θα αντέξουν. Για την Ν.Δ. είναι η τελευταία ευκαιρία που παίρνει. Γι’ αυτήν είναι ή τώρα ή ποτέ. Φοβάμαι πάρα πολύ για νέα πολιτικά σχήματα, γιατί δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι η κατάσταση.

Αυτά τα νέα πολιτικά σχήματα γιατί πρέπει να τα φοβάστε δηλαδή; Δεν θα είναι κάτι καλό για την πολιτική σκηνή; Αφού βλέπουμε πως ο κόσμος έχει βαρεθεί να ψηφίζει συνέχεια τους ίδιους ανθρώπους που δεν κάνουν και κάτι καλό γι’ αυτόν.
Εξαρτάται. Αν είναι «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», τότε δεν αλλάζει τίποτα. O κόσμος χρειάζεται νέα πολιτικά σχήματα, που θα λένε την αλήθεια με οποιδήποτε κόστος και που δεν θα χαϊδεύουν αφτιά. Που θα δουλεύουν για την πατρίδα και όχι για την πάρτη τους.

Ποιά είναι η γνώμη σας για το Δήμο Κεφαλονιάς και τον κ. Αλέξανδρο Παρίση;
Τι να σας πω. Δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τον κ. Παρίση γιατί τον Αλέκο τον ξέρω πολλά χρόνια. Για τον Δήμο ισχύει το «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί δεν έχει λεφτά, είναι καταχρεωμένος και στην προσπάθεια που γίνεται για να σωθεί κανένας Παρίσης δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού δεν υπάρχουν λεφτά. Δυστυχώς κάναμε τον Καλλικράτη, αλλά δεν προβλέψαμε τις χρηματοδοτήσεις.

Είστε 23 χρόνια βουλευτής. Για πόσο ακόμα θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την πολιτική;
Είχα πεί προεκλογικά και με είχαν ρωτήσει, γιατί δεν φεύγω. Απάντησα πως έχω υποχρέωση σε όσους με στήριξαν και με στηρίζουν να μην τους πουλήσω. Αμα είναι ας μην με ψηφίσουν, να μην βγώ να ησυχάσω. Εγώ δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψω. O λαός θα αποφασίσει πότε θα λήξει η σχέση που έχω με την περιφέρειά μου.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη χαρά που έχετε πάρει ως βουλευτής και ποιά η μεγαλύτερη λύπη;
Η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν όταν πριν από 23 χρόνια βγήκα πρώτη φορά βουλευτής, βέβαια αμέσως η χαρά έγινε λύπη όταν μου «φάγανε» τη θέση. Να ξέρετε πως στην πολιτική υπάρχουν λίγες μόνο στιγμές χαράς. Oλος ο άλλος χρόνος είναι στενοχώρια. Η μεγαλύτερη στενοχώρια ήταν στις φετινές εκλογές. Kατέβηκα στην Β’ Αθηνών, όπου σαρώνω, και τα 9 στα 10 σταθερά τηλέφωνα ήταν κομμένα, λόγω κρίσης. Εκεί που ζητάς από έναν ψηφοφόρο σου να σε στηρίξει, εκείνος σου λέει πως δεν γίνεται να το κάνει γιατί το ίδιο κόμμα τον έφερε σε αυτή τη θέση, στη θέση της πείνας. Αυτή είναι η μεγαλύτερη στενοχώρια.

Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Η κεφαλονίτικη ...κούρλα μου. Και όταν λέω κούρλα δεν εννοώ την τρέλα, αλλά την αυξημένη υπερηφάνεια του Κεφαλονίτη.

Μήπως έχετε μιλήσει με την δική μας βουλευτή, την κυρία Θεοπεφτάτου;
Τώρα από που βγαίνει «θεόπεμπτη» δεν το κατάλαβα. Δεν την βλέπω για κάτι τέτοιο. Μου φαίνεται πως μέσα από τις σατανικές συγκρούσεις της Ν.Δ. βγάλανε ένα «θεόπεμπτο πολιτικό προϊόν». Δεν εξελέγει, την έβγαλαν οι Νεοδημοκράτες από τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Σαν Κεφαλονίτης που είστε, βλαστημάτε καθόλου;
Κερκυραίος κερατάς, Ζακυνθινός ρουφιάνος, Κεφαλονίτης βλάσφημος. Oμως δεν βλαστημάω τα θεία και επειδή έχουμε θεοποιήσει τον Αγιο, δεν βλαστημάω ούτε αυτόν. Βλαστημώ ανώδυνα.

Μια ευχή για την Κεφαλονιά και τους Κεφαλονίτες.
Εύχομαι του χρόνου να είναι σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση απ' ό,τι είναι φέτος. Και φυσικά οι Κεφαλονίτες να παραμείνουν το ίδιο κουρλοί, όπως μέχρι τώρα. Να μην αλλάξουν καθόλου.


Κεφαλονιά, η αγάπη που δε σβήνει ποτέ


Τι σημαίνει για σας η Κεφαλονιά;
Είναι η αγάπη που δεν σβήνει ποτέ. Η καταγωγή μου, το DNA είναι κεφαλονίτικο. O,τι και να κάνω δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω αυτά τα άγια νερά και αυτά τα άγια χώματα.

Πολλοί λένε ότι το νησί μας είναι ένα τρελοκομείο. Συμφωνείτε;
Κοιτάχτε, επειδή ο Aγιος Γεράσιμος θεραπεύει τους βουρλισμένους όλους, φαίνεται πως ξέχασε να θεραπεύσει τους Κεφαλονίτες. Aσε τους, λοιπόν, στην χρόνια πάθησή τους.