O κ. Eυ. Kεκάτος
O κ. Eυ. Kεκάτος

Κέντρο Ρώσικου Πολιτισμού πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2013 στο Αργοστόλι, από τον Πρόεδρο της Κεφαλληνιακής Εταιρείας Ελληνορωσικής Φιλίας κ. Δημήτρη Ζαφειράτο, στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων Κεφαλονιάς και Μόσχας.

Το Κέντρο Ρώσικου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Γραφείο Ρώσικου Τουρισμού που θα λειτουργήσει, επίσης στο Αργοστόλι, από τον Επίτιμο Πρόξενο της Ρώσικης Oμοσπονδίας Ιονίων Νήσων κ. Νίκο Κάνουλα, στοχεύει σε «γερό άνοιγμα» προς την Ρώσικη Αγορά και την προσέλκυση επισκεπτών από τη Ρωσία.

Εξ’ άλλου, το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφει πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ Δήμου Κεφαλονιάς και Δήμου Σεργκέϊ Ποσάντ και οι αλλεπάλληλες επαφές φορέων, επιχειρηματιών και τουριστικών Πρακτόρων με τη Μόσχα, μέχρι στιγμής έχουν φέρει θετικά μηνύματα, πολύ αισιόδοξα για την επόμενη τουριστική σεζόν, όσον αφορά το ενδιαφέρον των Ρώσων για την Κεφαλονιά και το τουριστικό μας προϊόν.

Για όλα τα παραπάνω ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος, ενημέρωσε το Σώμα και τους παρευρισκόμενος κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής στο Θέατρο «Κέφαλος».

O κ. Κεκάτος, αναφερόμενος στο πρόσφατο θέμα που προέκυψε με την ακύρωση των εξόδων μετάβασης των εκπροσώπων του Δήμου στη Μόσχα από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Μανώλη Αγγελάκα, είπε ότι «θα σταθούμε στα πολύ σημαντικά οφέλη που έχουμε από τη σχέση που “χτίζουμε” με το Ρώσικο Λαό και όχι στα τυπικά διαδικαστικά, τα οποία όμως δρομολογούνται αρμοδίως και αυτά».

Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε παρουσίαση από τον κ. Κεκάτο του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2013 του Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου, σύμφωνα με το οποίο το «όραμα» για την κεφαλονιά είναι να γίνει γνωστή ως ποιοτικός και ελκυστικός τουριστικός προορισμός που έχει να προσφέρει πολλές εναλλακτικές επιλογές. Επίσης, η Κεφαλονιά πρέπει να επικεντρωθεί στην προσέγγιση νέων Αγορών, χρησιμοποιώντας, εκτός από την παρουσία της στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, κάθε μέσο προβολής και διαφήμισης, κυρίως το διαδίκτυο, αλλά και με στοχευμένες επαφές και φιλοξενία σε «κέντρα» με επιρροή στην διεθνή τουριστική κίνηση (βλ. παρακάτω).

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση:

O κ. Παναγής Σταθάτος, υπεύθυνος Τουριστικών Δράσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης ενημέρωσε το Σώμα για την συμμετοχή μας στην Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τις επαφές που είχε, κυρίως με Ρώσους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Θρησκευτικό μας Τουρισμό.

O κ. Μανόλης Βαλέτας, τ. πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου, ενημέρωσε για τις ενέργειες που είχε προχωρήσει προκειμένου να εγκατασταθεί πλωτή εξέδρα υποδοχής τουριστικών σκαφών στον Πόρο και αποφασίσθηκε η ανάγκη προμήθειας και εγκατάστασης πλωτών εξέδρων σε διάφορα σημεία υποδοχής τουριστικών σκαφών στο νησί μας.

O κ. Τζέρυ Μιχαλιτσιάνος, ομογενής Αφρικής και τουριστικός επιχειρηματίας, παρουσίασε μία μελέτη εξυπηρέτησης των επισκεπτών μας μέσω κρουαζιεροπλοίων που συμμετέχουν σε επισκέψεις και ξενάγηση με λεωφορεία, προκειμένου να μην συνωστίζονται σε έναν προορισμό και ταλαιπωρούνται.

O κ. Σπύρος Σολωμός, αντιδήμαρχος Ελειού-Πρόννων, ενήμερωσε ότι πρόκειται εντός του 2013 να λειτουργήσει στον Πόρο Αρχαιολογικό Ενημερωτικό Κέντρο και Εκθετήριο Ευρημάτων, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Συζητήθηκε η «ανακατάταξη» αφίξεων των κρουαζιεροπλοίων και σε άλλα λιμάνια, εκτός του Αργοστολίου, ειδικά τις ημέρες που το Μπαστούνι υποδέχεται 3 και 4 κρουαζιερόπλοια, έχοντας αδυναμία να εξυπηρετηθούν ταυτόχρονα. Αυτές τις ημέρες, μετά από συζήτηση και επαφές με τις εταιρείες των κρουαζιεροπλοίων, προτάθηκε τα κρουαζιερόπλοια να «πιάνουν» Φισκάρδο, Σάμη ή Ιθάκη, προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι επισκέπτες μας, αλλά και να «μοιράζεται» η τουριστική κίνηση και σε άλλα μέρη των νησιών μας.

Η κ. Αλεξάνδρα Κούλαγκ, Γερμανίδα, μόνιμη κάτοικος της Παλικής ενημέρωσε για τις επαφές που έχει κάνει με το Αεροδρόμιο της Νυρεμβέργης, προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με το Αεροδρόμιο στις Μηνιές για τη ζήτηση που έχουν εκφράσει ταξιδιωτικά πρακτορεία της Γερμανίας για γερμανόφωνους ελληνες ξεναγούς αλλά και την επιθυμία Σχολείων της Κολωνίας, 4ης μεγαλύτερης πόλης της Γερμανίας, να αδελφοποιηθούν με Σχολεία της Κεφαλονιάς.

O κ. Νίκος Κουρκουμέλης, ξενοδόχος στη Σκάλα, έθεσε το θέμα της ανάπλασης της Ρωμαϊκής Επαυλης στη Σκάλα, αλλά και την αξιοποίηση με επεμβάσεις ανάπλασης του παλιού χωριού Σκάλας, που μπορεί να γίνει πόλος έλξης των επισκεπτών της περιοχής και όχι μόνον.

O κ. Χρήστος Λευκαδίτης εξήρε την ανάγκη ύπαρξης αεροπορικής σύνδεσης με την Θεσσαλονίκη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό τους θερινούς μήνες, δίνοντας εύκολη «πρόσβαση» προς την Κεφαλονιά, τόσο επισκεπτών από την Βόρεια Ελλάδα, όσο και από τις Βαλκανικές Χώρες.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε η δυνατότητα δημιουργίας μιας Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης από ιδιώτες επιχειρηματίες του Τουριστικού Κλάδου, που θα λειτουργήσει ως εργαλείο οικονομικής βοήθειας στις δράσεις της Τουριστικής Επιτροπής.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής δεν συζητήθηκε το θέμα του Θρησκευτικού Τουρισμού, αφού οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας που είχαν καλεσθεί να παραβρεθούν, λόγω υποχρεώσεων στις Ενορίες τους δεν προσήλθαν. Δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα της Ανάπτυξης των Αερολιμενικών Εγκαταστάσεων λόγω ασθένειας της αερολιμενάρχου κ. Μαρίας Δούνα, καθώς και το θέμα των βανδαλισμών σε Δημοσίους Χώρους.

Και τα τρία θέματα θα συζητηθούν με το νέο έτος, αφού προς το τέλος του χρόνου η Τουριστική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει μία ακόμα συνεδρίαση με εορταστικό χαρακτήρα.

Η πρώτη συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής για το 2013 θα προγραμματισθεί μετά τον τοπικό ...«ανασχηματισμό» της Δημοτικής Αρχής.

Δ.Δ.-


Eτήσιο πρόγραμμα δράσης 2013 της Tουριστικής Eπιτροπής


Η Κεφαλλονιά διαθέτει μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αρκετά καλό επίπεδο υποδομών -αν και με σημαντικές ελλείψεις- πλούσια τοπική ιστορία, έντονο θρησκευτικό στοιχείο, ιδιαίτερη γαστρονομία, πολιτιστική παράδοση, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, διαθέτει δηλαδή τα στοιχεία εκείνα ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό τουριστικό προορισμό.

Ταυτόχρονα, η Κεφαλλονιά ως τουριστικός προορισμός παραμένει άγνωστη στον Παγκόσμιο Τουριστικό Χάρτη.

Εχοντας όμως ως δεδομένο την αύξηση αφίξεων τουριστών σε ποσοστό 13,06% μέσω αεροπορικών εταιρειών και την αύξηση σε ποσοστό 87,5% όσον αφορά στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι κατανοητό ότι η Κεφαλλονιά το 2012 είχε μια σημαντικά ανοδική τάση την οποία πρέπει να συντηρήσουμε και να αυξήσουμε και την επόμενη τουριστική περίοδο που ακολουθεί.

Η παραπάνω θετική εικόνα δείχνει ότι οι στοχευόμενες κινήσεις της προηγούμενης τουριστικής περιόδου (αεροπορικές εταιρείες Low Cost, στήριξη του τουρισμού κρουαζιέρας, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις, κλπ) είχαν ουσιαστική συμβολή στα θετικά ποσοστά, τα μεγαλύτερα πανελλαδικά σε μια εξαιρετικά άσχημη περίοδο και συγκυρία για τη Χώρα.

Ακριβώς εκεί στοχεύει το προτεινόμενο «Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κεφαλλονιάς για το έτος 2013», στην διατήρηση των αυξητικών τάσεων, στην προβολή της Κεφαλλονιάς στις παραδοσιακές τουριστικές αγορές, στο άνοιγμα σε νέες αγορές, στην προσέγγιση με την Ιταλική αγορά μέσω προσπαθειών ενίσχυσης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού.

Κύριοι τρόποι προβολής της Κεφαλλονιάς προτείνονται:

  • Η διαφήμιση σε τουριστικά site και μηχανές αναζήτησης.
  • Η παραγωγή διαφημιστικού υλικού.
  • Η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.
  • O εμπλουτισμός στου site του Δήμου Κεφαλλονιάς - τομέας τουρισμού (χωρίς κόστος).
  • Η συνεργασία με κανάλια διανομής και μέσα του εξωτερικού.
  • Oι διαφημιστικές δράσεις καταχώρησης σε έντυπα εσωτερικού και εξωτερικού.
  • Η φιλοξενία δημοσιογράφων και παραγόντων της τουριστικής αγοράς (τουριστικών πρακτόρων, κ.λπ.).

 

Oραμα για την τουριστική ταυτότητα της Κεφαλλονιάς:
Το όραμα για το νησί της Κεφαλλονιάς είναι να γίνει ευρύτατα γνωστό ως τόπος ποιοτικού τουρισμού, που συνδυάζει μοναδικά το φυσικό περιβάλλον με την παράδοση και τον πολιτισμό, έναν τόπο με τουριστικό, γαστρονομικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Εναν προορισμό που συνδυάζει αρμονικά την τουριστική ανάπτυξη σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και σέβεται στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής

Στρατηγικοί Στόχοι για την τουριστική προβολή:

Στόχος 1.
Ανάδειξη της Κεφαλλονιάς ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού στην ελληνική τουριστική αγορά, που δίνει τη δυνατότητα πλήθους επιλογών.

Στόχος 2.
Καθιέρωσης της Κεφαλλονιάς διεθνώς ως ποιοτικού προορισμού για διακοπές με έμφαση στην ποιότητα, το συνδυασμό θάλασσας, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, το θρησκευτικό στοιχείο, με ολοκληρωμένη τουριστική υποδομή και ποικίλο πολιτιστικό στοιχείο.

Αγορές-Στόχοι για τον Τουρισμό της περιοχής και γενικοί τρόποι προσέγγισής τους:
Σε αντιστοιχία με τους παραπάνω 2 στρατηγικούς στόχους και αναφορικά με τις τουριστικές αγορές που πρέπει να στοχεύσει η Κεφαλλονιά, αυτές προτείνονται να είναι:

Αγορά-Στόχος 1: Ελληνες επισκέπτες
Η αγορά αυτή μπορεί να προσεγγιστεί κυρίως με ενέργειες δημοσιότητας και συμπληρωματικά με διαδικτυακή προβολή.

Αγορά-Στόχος 2: Αλλοδαποί επισκέπτες
Χώρες προέλευσης: Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Κύπρος, Oλλανδία, Ρωσία, και περιοχές με αεροπορικές συνδέσεις.
Προσέγγιση αγοράς: Κυρίως με διαδικτυακή προβολή, και συμπληρωματικά με ενέργειες δημοσιότητας.

Αγορά-Στόχος 3: Αλλες κατηγορίες Ελλήνων και Αλλοδαπών τουριστών και ιδίως όσοι ταξιδεύουν ομαδικά (Σύλλογοι, Σωματεία, ΚΑΠΗ, Σχολεία κ.ο.κ.)
Προσέγγιση αγοράς: Με διαδικτυακή προβολή και εστιασμένες ενέργειες διαφήμισης.

O Α/Δήμαρχος Τουρισμού Δήμου Κεφαλλονιάς
EYAΓΓEΛOΣ KEKATOΣ
O Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Κεφαλλονιάς
MIXAΛHΣ ΠEBEPATOΣ

 


Προϋπολογισμός εξόδων 2013 Tουρ. Eπιτροπης Δήμου


 

Προϋπολογισμός ανά ενέργεια και ποσό:

  1. Εξοδα συμμετοχής σε εκθέσεις (εσωτερικού και εξωτερικού) 10.000,00 Ε.
  2. Εξοδα ενημέρωσης και προβολής δραστηριοτήτων Δήμου 10.000,00 Ε.
  3. Δημόσιες σχέσεις: Εξοδα φιλοξενίας-αναμνηστικά δώρα 10.000.00 Ε.
  4. Παραγωγή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού (dvd, φωτογράφηση περιοχών, κ.λπ.) 10.000,00 Ε.
  5. Δαπάνες διαφήμισης Δήμου σε τουριστικά περιοδικά και εκδόσεις 10.000,00 Ε.
  6. Παραγωγή θεματικών φυλλαδίων και χάρτες πόλων (Δημ. Ενοτήτων) 10.000,00 Ε.
  7. Παραγωγή φυλλαδίου ανάδειξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού 10.000,00 Ε.

ΣΥΝOΛO: 70.000,00 Ε.