O πρόεδρος της Eπιτροπής Aγώνα κ. Σπ. Aρσένης
O πρόεδρος της Eπιτροπής Aγώνα κ. Σπ. Aρσένης

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ερήμωση της Ιθάκης, έστειλε στο υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο την ακόλουθη επιστολή, για να μην μπει λουκέτο στο ΕΠΑ.Λ. Ιθάκης:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με οδύνη πληροφορήθηκε ο λαός της Ιθάκης ότι το Υπουργείο σας εξετάζει το κλείσιμο του Επαγγελματικού Λυκείου Ιθάκης.

Ενα Λύκειο που αποτελεί συνέχεια του Ιστορικού Ναυτικού Γυμνασίου Ιθάκης το οποίο ιδρύθηκε στην Ιθάκη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 από Ελβετούς Φιλέλληνες που ήταν μέλη του Ελληνοελβετικού Συλλόγου ΖΑΝ ΕΥΝΑΡΝΤ. O Σύλλογος συνέχισε μέχρι πρόσφατα να στέλνει ηθική και υλική βοήθεια στο σχολείο και έχει επί δεκαετίες οργανώσει πρόγραμμα αδελφοποίησης του Κολλεγίου ΚΑLVIN της Γενεύης με το Ναυτικό Γυμνάσιο Ιθάκης με ανταλλαγή μαθητών.

Το Ναυτικό Γυμνάσιο μαζί και η Μαθητική Εστία του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας που και αυτή έκλεισε, έδωσαν τα πιο ικανά στελέχη στην Ελληνική Ναυτιλία, τόσο σαν πλοιάρχους όσο και σαν στελέχη Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων όπου ακόμη διαπρέπουν.

Θα είναι φοβερό πλήγμα για την Oμηρική Ιθάκη το κλείσιμο του Ναυτικού Λυκείου της. Θα την αποκόψει από την ιστορία της και τη Ναυτική της παράδοση που συνεχίζεται από την εποχή του Oδυσσέα. Θα αναγκάσει δεκάδες οικογένειες, που τα παιδιά τους διάλεξαν το ναυτικό επάγγελμα, να φύγουν από την Ιθάκη σε τόσο δύσκολους οικονομικά καιρούς.

Η επανεξέταση του θέματος αυτού είναι επιβεβλημένη.

Η Λαϊκή Συνέλευση των Ιθακησίων με εξουσιοδότησε, ως Πρόεδρό της, να σας ζητήσω όπως με απόφασή σας κατοχυρώσετε τη συνεχή λειτουργία του ΕΠΑ.Λ. Ιθάκης. Το μαθητικό δυναμικό του έχει αυξηθεί σε σχέση με το σχολικό έτος 2011-2012. Το ίδιο συμβαίνει και στο μαθητικό δυναμικό στους τομείς πλοιάρχων και μηχανικών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη για να μην υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία του.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Ιθάκης όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων με ομόφωνες αποφάσεις τους ζητούν τη συνέχιση λειτουργίας του ΕΠΑ.Λ. Ιθάκης γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της Ιθάκης και θα μειωθεί η όποια αναπτυξιακή της προοπτική.

Περιμένουμε την απάντησή σας.

Με τιμή
Σπύρος Αρσένης
π. Δήμαρχος Ιθάκης
(1975-1995)
Πρόεδρος Επιτροπής
Αγώνα ενάντια στην ερήμωση της Ιθάκης