Γ. Kουρής
Γ. Kουρής

Πανηγυρική είναι η δικαίωση των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Aνδρέα Kουρή, αφού το Συμβούλιο Πλημελλειοδικών έκανε δεκτή την προσφυγή τους για έξοδο από τις φυλακές.

Oι δύο εκδότες (πατέρας και υιός), που είναι ήδη ελεύθεροι, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για χρέη από μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.

Oι συνήγοροι των δύο εκδοτών κ.κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Θέμης Σοφός δήλωσαν ότι «η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δικαιοσύνη καθώς διόρθωσε τα λάθη που έκαναν εκείνοι που τους προφυλάκισαν».

Σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας, υπουργοί, τ. υπουργοί και άλλοι παράγοντες, επικρίνουν την πρωτοφανή προφυλάκιση στην εκπομπή του Kontra Channel «Επί του Πιεστηρίου» την περασμένη Παρασκευή (10/5/2013) την οποία ο «Η» σας παρουσιάζει:

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Να πάμε σε ένα θέμα το οποίο είναι επίσης τις τελευταίες ώρες από τα πρώτα θέματα στα Μέσα Ενημέρωσης, στα διαδικτυακά Μέσα, αλλά και στα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης και έχει σχέση με την αποφυλάκιση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή για την γνωστή υπόθεση του ALTER. Μετά από 45 μέρες αποφυλακίζονται και οι δύο με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο αποδέχεται ότι προφανώς ότι όλη αυτή η διαδικασία η οποία προηγήθηκε ήτανε όπως είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, ο συνήγορος του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή, που είναι δίπλα μας και μαζί μας σήμερα, καλησπέρα κ. Δημητρακόπουλε, διορθώθηκε ένα λάθος, όπως είπατε στη δήλωση που κάνατε, έτσι, ένα λάθος που έγινε πριν από 45 μέρες.
 • Δημητρακόπουλος: Είναι γεγονός ότι απόψε είναι μία πολύ ευχάριστη βραδιά, διότι τερματίστηκε μιά αδικία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα κάτι το οποίον δεν ευχόμαστε ούτε στον μεγαλύτερο εχθρό μας. Να είναι άδικα κάποιος μέσα στη φυλακή. Για 45 ολόκληρες νύχτες και μέρες. Και ειλικρινά σας μιλάω, επειδή σ' όλο αυτό το χρονικό διάστημα πήγαινα και στις φυλακές Ναυπλίου και στις φυλακές Κορυδαλλού, και βίωνα, αν θέλετε, το μαρτύριο το προσωπικό και του Γιώργου και του Αντρέα Κουρή και σας έλεγα ότι αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί κυριαρχούν τα συναισθήματα πρέπει να ξέρετε όταν είσαι μέσα στη φυλακή, πάνε σε δεύτερη μοίρα τα νομικά επιχειρήματα..
 • Παρουσιαστής: Oταν έχεις κάνει το Πάσχα μεσ' τη φυλακή, όταν έχεις περάσει αυτές τις μέρες, ναι...
 • Δημητρακόπουλος: Ε, σας λέω, σας λέω ότι πηγαίνοντας στον Γιώργο τον Κουρή στο Ναύπλιο, όπου θα πρέπει να ξέρετε δεν υπήρξε καμία διακριτική μεταχείριση, ήτανε σε ένα κελί μαζί με τέσσερις άλλους συγκρατούμενους, δεν υπήρξε κανένα προνόμιο, δεν υπήρξε καμία ιδιαίτερη μεταχείριση αυτό που μου έλεγε είναι “το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να 'ναι καλά ο γιός μου, να αντέχει ο γιός μου. Εγώ, το μαρτύριο αυτό, το σταυρό, -γιατί ήτανε και μέρες παραμονές Πάσχα- θα μπορέσω και θα το αντέξω”.
 • Παρουσιαστής: Και ήρθε η δικαίωση η οποία αναμενότανε.
 • Δημητρακόπουλος: O δε Ανδρέας ο Κουρής όταν πήγαινα στις φυλακές Κορυδαλλού μου 'λεγε Μιχάλη, αντέχω αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι ο πατέρας μου να μην πάθει τίποτα. Και μετά από τόσες μέρες, ξέρετε είναι και ανθρώπινη διάσταση, περιμέναμε παραμονές του Πάσχα μήπως συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο, είμαστε κάθε μέρα όλοι οι δικηγόροι έξω από το Συμβούλιο. Δεν έγινε αυτό. Κανονικά έπρεπε να συνεδριάσει τη Δευτέρα που μας έρχεται. Και όμως μάθαμε ότι απρόσμενα Παρασκευή, σήμερα δηλαδή, θα γινόταν ένα έκτακτο Συμβούλιο. Και σας πληροφορώ ότι ενώ κλείνουνε, κλείνει η γραμματεία των βουλευμάτων της Αθήνας στις 3 η ώρα, το βούλευμα αυτό βγήκε 4.32’. Δεν φύγαμε, περιμέναμε εκεί πέρα και το χαρμόσυνο νέο τελικά σε ένα λεπτό το 'χαμε μεταφέρει και στον Κορυδαλλό και στο Ναύπλιο.
 • Παρουσιαστής: Για το οποίο δώσατε κι' εσείς μεγάλη μάχη και με μεγάλο πάθος...
 • Δημητρακόπουλος: Oχι μόνο εγώ.
 • Παρουσιαστής: Ναι, ναι... Και ο κ. Σοφός.
 • Δημητρακόπουλος: Oχι μόνο εγώ. Κι ο Θεμιστοκλής ο Σοφός, κι ο κ. Oικονομίδης...
 • Παρουσιαστής: Και ο κ. Oικονομίδης.
 • Δημητρακόπουλος: ...ο δάσκαλός μας
 • Παρουσιαστής: Θα μιλήσουμε, θα μιλήσουμε και μαζί τους. Θα μιλήσουμε αργότερα, θα δούμε το ρεπορτάζ.
 • Δημητρακόπουλος: Ηταν μία συλλογική δουλειά, μία συλλογική εργασία...
 • Παρουσιαστής: Θα έχουμε να πούμε πολλά για το θέμα αυτό. Πολλά και ενδιαφέροντα. Θα ήθελα να καλησπερίσω και να καλωσορίσω τον, εγώ θα πω τον καθηγητή μου γιατί έτσι τον ξέρω εδώ και αρκετά χρόνια, τον καθηγητή Oικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά τον κ. Θόδωρο Κατσανέβα, που είναι μαζί μας, να τον καλησπερίσω, που είναι ο εμπνευστής του νέου κόμματος “Δραχμή 5 αστέρων”, το νέο κόμμα το οποίο το είχατε προαναγγείλει καιρό, αυτή τη βδομάδα μάθαμε και τ' όνομά του γιατί προφανώς θα κάνει και την πρώτη του εμφάνιση τις επόμενες εκλογές, ευρωεκλογές όποτε γίνουν. Θα κουβεντιάσουμε με τον κ. Κατσανέβα για το θέμα αυτό, για το θέμα του κόμματος της Δραχμής, έτσι όπως..., γιατί έχει προκαλέσει και πολλές συζητήσεις και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα 'θελα όμως επειδή αυτό θα το κάνουμε στη συνέχεια της εκπομπής, ένα πρώτο σχόλιο για την αποφυλάκιση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή.
 • Κατσανέβας: Κατ' αρχήν πρέπει να υπενθυμίσω αγαπητέ Σωτήρη, ότι αυτό το έχω προαναγγείλει από αυτές τις φιλόξενες αίθουσες...
 • Παρουσιαστής: Ακριβώς.
 • Κατσανέβας: Εδώ και πολύ καιρό και γι’ αυτό το θέμα, το θέμα δηλαδή της ανάγκης επιστροφής στο εθνικό νόμισμα έχω μιλήσει πολλά χρόνια πριν.
 • Παρουσιαστής: Σωστό είναι αυτό.
 • Κατσανέβας: Με βάση, στηριζόμενος σε μελέτες, σε βαθιά διάγνωση του θέματος και του προβλήματος και δεν είναι κάτι που βγήκε τυχαία αυτή τη στιγμή.
 • Παρουσιαστής: Θα τα πούμε αναλυτικά γι' αυτό στη συνέχεια.
 • Κατσανέβας: Για τον Γιώργο τον Κουρή, θα μου επιτρέψετε να πω, με τον οποίο είμαστε φίλοι και τα συναισθήματα ασφαλώς κυριαρχούν και η χαρά μας είναι μεγάλη, θα ήθελα να πω ότι δεν ήτανε απλά ένα λάθος, ήτανε κάτι πολύ παραπάνω. Φτάνουμε σε ακραία σημεία, συμπτώματα, όπου εεε, να προφυλακίζεται κάποιος για ηθική αυτουργία, για ένα θέμα για το οποίο μπορεί να αναλυθεί και θα το πούμε φυσικά, για το οποίο δεν μπορεί να έχει την ευθύνη. Πρόκειται, μπορεί να πει κανείς, υπάρχουν εικασίες, ότι ο Γιώργος και ο Αντρέας ο Κουρής έχουν στοχοποιηθεί πολιτικά γιατί δεν είναι απ’ αυτούς που χαμηλώνουν τη μέση και υποκύπτουνε σε κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις. Μπορεί να κατηγορηθεί ο Γιώργος ο Κουρής πιθανόν για πολλά. Και γω στο παρελθόν έχουμε έρθει σε μεγάλες συγκρούσεις ιστορικές…
 • Παρουσιαστής: Είναι αλήθεια…
 • Κατσανέβας: …έχουνε μείνει στην ιστορία… Τώρα γελάμε με όλα αυτά φυσικά, γιατί η ζωή και ο χρόνος τα παίρνει αυτά μαζί με τον άνεμο… αλλά εκείνο που ξέρω εγώ είναι ότι αυτή η απόφαση δεν ήταν άδικη, ήταν εξωφρενικά παράλογη και δεν έχει προηγούμενο απ’ ό,τι ξέρω και συγχώρεσέ με, στα δικαστικά χρονικά. Δεν έχει προηγούμενο, πουθενά, διεθνώς.
 • Παρουσιαστής: Θα τα κουβεντιάσουμε όλα αυτά, γιατί αυτό ειπώθηκε και τις προηγούμενες εβδομάδες σε συζητήσεις που έχουμε κάνει από δω. Πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ. Είναι μαζί μας ο κ. Στέφανος Μυτιληναίος, συνάδελφος δημοσιογράφος, συγγραφέας και στέλεχος του κόμματος, του καινούριου κόμματος του κ. Κατσανέβα. Θα τα πούμε όλα αυτά, Θα πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ που σχετίζεται με την υπόθεση της πανηγυρικής δικαίωσης του Γιώργου και Ανδρέα Κουρή και αμέσως μετά επιστρέφουμε.
 • Tο VIDEO της εκπομπής μπορείτε να το δείτε στο kefalonianmantata.gr

 


 

H Δικαιοσύνη αποκατέστησε ένα λάθος της                                                                          (16-5-13)


 

Στο χθεσινό μας φύλλο αναφερθήκαμε στην πανηγυρική δικαίωση των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Ανδρέα Κουρή, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελιοφικών να κάνει δεκτή την προσφυγή αποφυλάκισής τους.

Και οι δύο εκδότες (πατέρας και υιός) που είναι ήδη ελεύθεροι, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι για χρέη από μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, ύψους περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ σύμφωνα με το νόμο δεν είχαν καμία ποινική ευθύνη ως μη εκτελεστικά μέλη ενός Δ.Σ. Ανωνύμου Εταιρείας.

Παράλληλα με την είδηση αποφυλάκισης ο «Η» άρχισε από χθες να παρουσιάζει όσα ειπώθηκαν για την υπόθεση στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Καναλιού Kontra Channel.

Σήμερα δημοσιεύουμε τη δεύτερη συνέχεια:

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ. Είναι μαζί μας ο κ. Στέφανος Μυτιληναίος, συνάδελφος δημοσιογράφος, συγγραφέας και στέλεχος του κόμματος, του καινούριου κόμματος του κ. Κατσανέβα. Θα τα πούμε όλα αυτά, θα πάμε να δούμε ένα ρεπορτάζ που σχετίζεται με την υπόθεση της πανηγυρικής δικαίωσης του Γιώργου και Ανδρέα Κουρή και αμέσως μετά επιστρέφουμε.
 • Ρεπόρτερ: Πανηγυρική δικαίωση για Γιώργο και Ανδρέα Κουρή. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με πρόεδρο τον Μανώλη Φουκαράκη έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει, αφήνοντάς τους ελεύθερους, αίροντας την προσωρινή κράτηση, διορθώνοντας έτσι ένα λάθος που είχε σηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον επιχειρηματικό και επικοινωνιακό κόσμο της Χώρας.
 • Μιχάλης Δημητρακόπουλος-Δικηγόρος: Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος διότι μιά προσπάθεια που καταβάλλουμε εδώ και πάρα πολλές μέρες, ο συνάδελφός μου ο Θέμης ο Σοφός, ο κ. Oικονομίδης και ο κ. Γκότσης, έφερε αποτέλεσμα ικανοποιητικό. Η ελευθερία του Ανδρέα και του Γιώργου Κουρή πιστεύω ότι είναι μία νίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης διότι με αυτόν τον τρόπο αποκατάστησε ένα λάθος το οποίο είχανε πράξει ο ανακριτής και ο εισαγγελέας που είχαν διατάξει την προσωρινή κράτηση του πατέρα και του γιού Κουρή. Πιστεύω επίσης ότι με αυτή την απόφασή της η ελληνική Δικαιοσύνη περνάει και ένα νομικό μήνυμα ότι τα μη εκτελεστικά μέλη ενός διοικητικού Συμβουλίου Ανωνύμου Εταιρείας καθώς και οι μέτοχοι δεν έχουνε ποινική ευθύνη. Ακολουθώντας την πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, τακτικών και διοικητικών, πιστεύω ότι όσοι, με μεγάλη ευκολία, αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή, θα πρέπει σήμερα να έχουν τύψεις. Και όχι μόνο τύψεις νομικές αλλά και ηθικές.
 • Θέμης Σοφός-Δικηγόρος: Η ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε ότι μόνο με την ψύχραιμη προσέγγιση των πραγμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε ορθή αξιολόγηση και χρυσή τομή της αλήθειας. Με το βούλευμα αποφυλάκισης των Γιώργου και Ανδρέα Κουρή αποδεικνύεται η αποκατάσταση της ουσιαστικής Δικαιοσύνης και της νομικής ορθότητος. Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ηθική αυτουργία σε μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, τη στιγμή που την ίδια χρονική περίοδο αποδεδειγμένα ο μέτοχος έχει εισφέρει στα ταμεία της Ανωνύμου Εταιρείας 6 εκατομμύρια Ευρώ.

Με την κίνηση αυτή, ο Γιώργος Κουρής, απέδειξε ότι η μόνη κίνηση, η μόνη πρόθεση που είχε ήταν να εξοφληθούν, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της Εταιρείας και όχι το αντίθετο για το οποίο κατηγορήθηκε και ο ίδιος και ο γιός του. Και φυσικά, θεωρώ ότι ήτανε σκληρή η αντιμετώπιση και προς τον πατέρα και προς τον υιό Κουρή για την προσωρινή τους κράτηση. Αν υποτεθεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει μιά καινούργια αντίληψη περί ηθικής αυτουργίας σε μη απόδοση φόρου μισθωτών υπηρεσιών, η θεωρία και η νομολογία δεν το έχουν ακόμα αντιμετωπίσει. O νόμος είναι σαφής. Υπεύθυνος για τη μη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών είναι ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος, τα εντεταλμένα μέλη και όσοι άλλοι οικονομικοί διευθυντές μπορούν να κατηγορηθούν για συνέργεια. Δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί κατηγορία σε άλλα πρόσωπα, πέραν όσων ο ίδιος ο νόμος προσδιορίζει αυστηρά. Κατά συνέπεια, η νομική ορθότητα, η αποκατάσταση της ουσιαστικής Δικαιοσύνης και η συμφωνία των πραγμάτων με τις νομοθετικές διατάξεις είναι κάτι που ακολούθησε το βούλευμα με το οποίο αποφυλακίστηκαν οι Γιώργος και Ανδρέας Κουρής. Και ως συνήγορός τους χαιρετίζω αυτήν την απόφαση διότι θεωρώ ότι με ψύχραιμη προσέγγιση αποκαταστάθηκε πλέον η Δικαιοσύνη.

 • Ρεπόρτερ: Πρώτος ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για ακτιβιστές-δικαστές.
 • Αντώνης Ρουπακιώτης-Υπουργός Δικαιοσύνης: Και εγώ ως επιστήμονας δεν αποδέχομαι αυτήν την θεσμική επιλογή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δηλώνει ότι δεν αποδέχεται ακτιβιστικές συμπεριφορές στο Δικαστικό Σώμα και πιστεύει ότι και αυτό τις αποφεύγει.
 • Ρεπόρτερ: Η προφυλάκιση για πρώτη φορά στα χρονικά μη εκτελεστικών μελών Ανωνύμων Εταιρείων εξέπληξε και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.
 • Γιάννης Αδαμόπουλος-Πρόεδρος Δ.Σ.Α.: Η απόδοση ποινικών ευθυνών σε μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μιας Ανώνυμης Εταιρείας, ανατρέπει όσα μέχρι σήμερα έχει θεσμοθετήσει η Πολιτεία σχετικά με την ευθύνη των μη εκτελεστικών μελών που ουδεμία σχέση είχαν με τη διοίκηση ή τη διαχείριση της Ανώνυμης Εταιρείας. Και υπενθυμίζω ότι επ' αυτού υπάρχει και η 173 του 2001, κι' άλλες βέβαια γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου το Κράτους που όπως γνωρίζουμε είναι κατά κάποιον τρόπο νομικός σύμβουλος της εκάστοτε Κυβέρνησης και διαβάζω ένα κομμάτι ενδιαφέρον από τη γνωμοδότηση που σας είπα, που αναφέρει ότι ευθύνη δεν μπορεί να έχουν ούτε οι αναπληρωτές των προέδρων ή διευθυνόντων συμβούλων ακόμη και αν άσκησαν διοίκηση ή αν ανέχθησαν διαχείριση εταιρικών υποθέσεων. Συνεπώς, το νομικό θέμα που με ρωτήσατε, έχει λυθεί με σειρά αποφάσεων των δικαστηρίων.
 • Διονύσης Γκούσκος-Δικηγόρος: Η προφυλάκιση Γιώργου και Ανδρέα Κουρή είναι μία απαράδεκτη ενέργεια. Και επί της ουσίας και από πλευράς νομικής. Είναι απαράδεκτη, διότι ολοφάνερα, κανείς από τους δυο δεν είναι ούτε ύποπτος φυγής αλλά ούτε και ύποπτος διάπραξης νέων παρεμφερών αδικημάτων. Αρα λοιπόν, η ουσία δεν τηρήθηκε ή παραγνωρίστηκε και ο νόμος παραβιάστηκε.
 • Ρεπόρτερ: Την απόφαση προφυλάκισης του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή είχε καταδικάσει με ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας:

«O Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την έκπληξή του για την απόδοση ευθυνών σε μη εκτελεστικά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών, τα οποία δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να φέρουν οποιαδήποτε ευθύνη σχετικά με τη διαχείριση ή τη διοίκηση της επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν. Υπενθυμίζουμε εξάλλου τη σχετική υπ' αριθμ. 173/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Γ), η οποία έγινε δεκτή από τον Υπουργό Oικονομίας και Oικονομικών.

Επιπλέον, μία τέτοια εξέλιξη αφενός ανατρέπει όσα είχε θεσμοθετήσει η Πολιτεία σχετικά με το νομικό καθεστώς του μη εκτελεστικού μέλους στα Δοικητικά Συμβούλια των Ανωνύμων Εταιρειών και αφετέρου αναμένεται να στερήσει από τον επιχειρηματικό κόσμο ανθρώπους με κύρος, γνώση και εμπειρία, οι οποίοι δεν πρόκειται να δεχτούν πλέον τη συμμετοχή τους στα ως άνω Διοικητικά Συμβούλια, τη στιγμή που ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή.

Με σεβασμό στην κρίση της Δικαιοσύνης και με την πεποίθηση ότι η απονομή της δεν πρέπει να υποτάσσεται σε καμία σκοπιμότητα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει για ακόμα μία φορά την ανάγκη, στις δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της Χώρας, να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των δικαστικών λειτουργών από το πολιτικό κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, προκειμένου να είναι σε θέση να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους, υποκείμενοι αποκλειστικά και μόνο στο νόμο και τη συνείδησή τους.

Τέλος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών διακηρύσσει την αντίθεση του δικηγορικού σώματος στη διεύρυνση της προσωρινής κράτησης με νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως και στην κατά περίπτωση νομοθέτηση με αφορμή θέματα της επικαιρότητας, ενώ αυτονόητη είναι και η αντίθεση του Συλλόγου μας στο θεσμό της διοικητικής κράτησης».

 • Ρεπόρτερ: Εντονες ήταν και οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου μιλώντας στη Real News ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενώσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστηρίζει ότι «σε μιά περίοδο που η επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα, με χιλιάδες επιχειρήσεις να προσπαθούν να επιβιώσουν, έρχονται να προστεθούν και οι ποινικές διώξεις σε μη εκτελεστικά μέλη διοικητικών συμβουλίων εταιρειών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, καθώς αποθαρρύνονται τα φυσικά πρόσωπα να στελέχωσουν τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων σε θέσεις μη εκτελεστικών μελών».
 • Ρεπόρτερ: Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος μιλώντας και αυτός στη Real News υποστηρίζει ότι «οι διώξεις μη εκτελεστικών μελών διοικητικών συμβουλίων εταιρειών δημιουργεί προβλήματα στην επιχειρηματικότητα. Σε λίγο καιρό κανένας επιχειρηματίας δεν θα θέλει να είναι μη εκτελεστικό μέλος σε διοικητικό συμβούλιο εταιρείας. Η αυστηρότητα του νόμου πρέπει να έχει και ουσία και όχι να εξαντλείται σε τυπικότητες».
 • Ρεπόρτερ: Στην ίδια λογική κινείται και η τοποθέτηση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη στη Real News ότι «το ζήτημα που έχει προκύψει φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τα μη εκτελεστικά μέλη των εταιρειών, καθώς δεν είναι δυνατόν να απειλούνται με ποινικές διώξεις τη στιγμή που ο ίδιος ο νόμος αναφέρει ότι δεν φέρουν οποιαδήποτε ποινική ευθύνη. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα. Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν προβλήματα στη συγκρότηση διοικητικών συμβουλίων λόγω έλλειψης μη εκτελεστικών μελώ».
 • Ρεπόρτερ: Υπέρ του Γιώργου και Ανδρέα Κουρή είχε καταθέσει ο εκδότης και ισχυρός άνδρας του ΔOΛ Σταύρος Ψυχάρης ο οποίος με επιστολή του τόνιζε: «Αγαπητέ κύριε Κουρή, μου προκάλεσε έκπληξη η πληροφορία ότι έχει κινηθεί εναντίον σου και τους υιού σου πονική δίωξη διότι δήθεν εμποδίσατε τους υπευθύνους της διοικησης του τηλεοπτικού σταθμού Alter να καταβάλλουν τον Φ.Μ.Υ για το έτος 2011. Oλος ο δημοσιογραφικός κόσμος, η διαφημιστική αγορά, οι τράπεζες, οι δημόσιες υπηρεσίες και όλοι οι ασχολούμενοι με θέματα Τύπου και Τηλεοράσεως γνωρίζουν ότι ούτε εσύ, ούτε ο υιός σου Ανδρέας ασχοληθήκατε ποτέ με τη διοίκηση και τη διαχείριση του Alter. Oλοι εμείς οι συναλλασσόμενοι με το Alter, οι οποίοι αγοράζουμε από το σταθμό αυτόν DVDs και CDs γνωρίζαμε ότι το αφεντικό είναι ο Κώστας Γιαννίκος. Με αυτόν παζαρεύαμε και αυτόν πληρώναμε. Βεβαίως ένας κακεντρεχής θα έλεγε ότι ...καλά να πάθεις αφού εσύ εγκατέλειψες από ετών τον σταθμό στην τύχη του, ο δε υιός σου εγκατέλειψε όλα τα άλλα για να ασχολείται με την Real News. Ελπίζω ότι το δικαστήριο θα καταλάβει αμέσως πόσο αφελής είσαι. Με φιλικούς χαιρετισμούς Σταύρος Π. Ψυχάρης».
 • Ρεπόρτερ: O εκδότης της Real News Νίκος Χατζηνικολάου είχε μιλήσει για λάθος της Δικαιοσύνης.
 • Νίκος Χατζηνικολάου: Η Δικαιοσύνη κάνει λάθος και η γνώμη μου είναι σαφώς πως έκανε λάθος χθες προφυλακίζοντάς τον, διότι έζησα το Alter επί τέσσερα σχεδόν χρόνια και είναι γνωστό και στον τελευταίο κλητήρα του σταθμού ότι ο Ανδρέας Κουρής δεν είχε εκτελεστικό ρόλο. Δεν μετείχε στη Διοίκηση.  Αλλά εν πάσει περιπτώσει η προφυλάκιση συνήθως γίνεται όταν κάποιος είναι ύποπτος φυγής ή όταν υπάρχει κίνδυνος να τελέσει νέα αδικήματα. Δεν ισχύει τίποτε από αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση και αυτό επιτείνει την αμφιβολία μου για την ορθότητα της απόφασης του ανακριτή να προφυλακίσει για την υπόθεση του Alter μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Και μάλιστα όταν κάποια άλλα μη εκτελεστικά μέλη του ίδιου Διοικητικού Συμβουλίου αφέθηκαν ελεύθερα, εν μάλιστα εκ των οποίων ασκούσε και Διοίκηση. Ηταν γενικός διευθυντής. Δηλαδή, για να μην λέμε πολλά, κάτι δεν πάει καλά με την απόφαση αυτή. Αυτή είναι η γνώμη μου. Επίσης το 'χω ξαναπεί και θα το πω πάρα πολλές φορές είμαστε σε μιά εποχή που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, των Ελλήνων, είναι περίπου 56 δισ. 55-56 δισ. είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο. Το λέω για να καταλάβουμε πόσο εκτεταμμένο είναι αυτό για το οποίο προφυλακίστηκαν χθες και για να καταλάβουμε επίσης ότι όποιος συμπολίτης μας διώκεται για χρέη προς το Δημόσιο δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από μας με τον τρόπο που αντιμετωπιζότανε προ κρίσης. Είναι διαφορετικά τα μεγέθη, είναι αλλιώς τα πράγματα. Και εν πάσει περιπτώσει εγώ δεν προδίδω τους φίλους μου στις δυσκολίες. Δεν προδίδω τους φίλους μου στις δυσκολίες. Νομίζω ότι μπροστά είναι η υπόθεση, δεν έχει άλλωστε γίνει δίκη, θα... γίνει και ελπίζω και εύχομαι ο Ανδρέας Κουρής να αθωωθεί.
 • Ρεπόρτερ: Η υπόθεση της προφυλάκισης μη εκτελεστικών μελών έφτασε και στη Βουλή με επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών.
 • Νίκος Νικολόπουλος-Ανεξάρτητος Βουλευτής-Συντ. Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος: Oλοι οι βουλευτές ή τελοσπάντων με όσους έχω μιλήσει, απ' όλα τα κόμματα, ξέρετε τι λέγανε; Πως γίνεται απ’ τη μία να κάνουμε γενική αμνηστία για όλους εκείνους που έδωσαν εκατομμύρια στα κόμματα με την εγγύηση ότι θα τα ψηφίζουν για πάντα οι πολίτες και ότι αφού πήρανε τόσο στις προηγούμενες, τόσο στις πιο προηγούμενες, τόσο θα παίρνουνε πάντα, άσχετα αν το ΠΑΣOΚ τώρα παίρνει 5%. Και την ίδια ώρα να βλέπουν σε φωτογραφία τον Γιώργο Κουρή με χειροπέδες να οδηγείται στη φυλακή για ποιό πράγμα; Γιατί δεν, ο ίδιος τουλάχιστον, καμία από εκείνες τις ευθύνες, που οι νόμοι προβλέπουν. Αυτά ξέρετε λοιπόν, παραπέμπουν μοιραία σε άλλου είδους προσεγγίσεις και συζητήσεις;

«Ερωτάται ο κ. Υπουργός, αν θεωρεί ότι το ακραίο μέτρο της προφυλάκισης των Γεωργίου και Ανδρέα Κουρή που έχει καταφανώς ακτιβιστικό χαρακτήρα με το ως άνω συγκεκριμένο παράδοξο και ανυπόστατο σκεπτικό ως ηθικών αυτουργών και ως υπόπτων διενέργειας και άλλων παρόμοιων εγκλημάτων έχει παρόμοια δικαστικά προηγούμενα.

Τι είδους νέα εγκλήματα μπορεί να διαπράξουν ο πατέρας και γιός Κουρής στην περίπτωση ενός τηλεοπτικού σταθμού που είναι κλειστός;

Πόσο ανταποκρίνεται στην αίσθηση του μέτρου, του δικαίου και της σοβαρότητας η προφυλάκιση ατόμων και μόνο για εντόνωνς αμφιλεγόμενη ηθική αυτουργία, η οποία αν μη τι άλλο μένει να αποδειχτεί σε τακτική δικάσιμο.

Προβληματίζει την κυβέρνηση το αν τέτοιες -σε κάθε περίπτωση κραυγαλέα υπερβολικές- αποφάσεις αντί να βοηθούν την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης, επιπείπτωντας τελικώς “επί δικαίων και αδίκων” έχουν το αντίθετο αποτέλσμα;».

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Λοιπόν, είδαμε τι λένε για το θέμα αυτό, τι είπανε για το θέμα αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, κορυφαίοι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου, του επιχειρηματικού κόσμου, έτσι, που περνάει τόσα αυτήν την περίοδο, του εκδοτικού και του δημοσιογραφικού χώρου και όχι μόνο.
 • Tο VIDEO της εκπομπής μπορείτε να το δείτε στο kefalonianmantata.gr

 


H απόφαση αποκαθιστά την τάξη                                                                          17-5-2013


 

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των θέσεων που διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Kontra Channel, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Ανδρέα Κουρή, μιά απόφαση που ήταν και μιά πανηγυρική δικαίωση για τους δύο εκδότες.

Στο σημείο αυτό της εκπομπής, μιλάει ο τ. υπουργός, βουλευτής και καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρώην υπουργό, βουλευτή και καθηγητή του οποίου θα ζητήσουμε την άποψή του και έχει αναφερθεί ήδη, το προηγούμενο διάστημα, στο θέμα αυτό... Καλησπέρα σας κ. Υπουργέ...
 • Παυλόπουλος: Καλησπέρα σας κ. Ξενάκη και καλησπέρα στους καλεσμένους σας.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν για να σας ακούσουμε και εσάς σε μιά παρέμβασή σας για το θέμα αυτό, γνωρίζοντας ότι έχετε και κάποιες τηλεοπτικές υποχρεώσεις και πρέπει γρήγορα να μην είστε κοντά μας...
 • Παυλόπουλος: Εχουν συνοψιστεί στην ερώτηση που είχαμε καταθέσει μαζί με τον κ. Λοβέρδο και άλλους συναδέλφους και νομίζω πως η σημερινή απόφαση, εγώ δεν έχω την ελευθερία την οποίαν έχουν οι δύο συνήγοροι, δηλαδή ο κ. ο Γκούσκος και ο κ. Δημητρακόπουλος, αλλά μπορώ να πω ότι η απόφαση η οποία ελήφθη σχετικά με την αποφυλάκιση των κ. Κουρή, αυτή η απόφαση βρίσκεται ακριβώς στο πνεύμα της ερώτησης την οποίαν είχαμε καταθέσει. Τι είχαμε πει σε αυτή την ερώτηση;
 • Παρουσιαστής: Θυμίστε μας ακριβώς...
 • Παυλόπουλος: Και δεν είναι μονάχα θέμα Δικαιοσύνης, γιατί συνηθίζουμε να τα ρίχνουμε στη Δικαιοσύνη...
 • Παρουσιαστής: Και μία ερώτηση να πω εγώ, το οποίο δεν είναι συνηθισμένο, κατατέθηκε από βουλευτές πολλών και διαφορετικών...
 • Παυλόπουλος: Oλων...
 • Παρουσιαστής: ...κομμάτων έτσι;
 • Παυλόπουλος: Oλων σχεδόν των κομμάτων.
 • Παρουσιαστής: Ακριβώς. Δεν ήτανε μία ερώτηση από ένα κόμμα, αλλά ήτανε διακομματική ερώτηση, δεκάδων βουλευτών.
 • Παυλόπουλος: Και η ερώτηση αυτή τοποθετεί το ζήτημα περισσότερο προς την πλευρά της νομοθετικής εξουσίας.
 • Παρουσιαστής: Ακριβώς...
 • Παυλόπουλος: Τι έχει συμβεί κ. Ξενάκη... Εχει συμβεί ότι μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης έχουν ψηφιστεί ποινικές διατάξεις, διατάξεις δηλαδή που ποινικοποιούν οικονομικές συμπεριφορές ανεξάρτητα από την υπαιτιότητα εκείνου ο οποίος έχει την οικονομική συμπεριφορά. Παραδείγματος χάριν μη εκτελεστικά μέλη Ανωνύμων Εταιρειών. Τι ευθύνη μπορούν να έχουν; Τι εγκληματική συμπεριφορά μπορεί να καταλογίσει κανείς σε τέτοια μέλη, όταν αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη διαχείριση της Εταιρείας. Ή παραδείγματος χάριν, κάποιος αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του όχι επειδή είναι φοροφυγάς αλλά επειδή υπάρχει αντικειμενική αδυναμία. Σ' αυτές τις περιπτώσεις όταν ποινικοποιείς τις συμπεριφορές αυτές και ταυτίζεις εκείνον που κάνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, εκείνον που φοροδιαφεύγει, εκείνον που εισφοροδιαφεύγει με τον άνθρωπο που βρίσκεται σε αντικειμενική αδυναμία λόγω της κρίσης, και πολλές φορές με υπαιτιότητα του κράτους, τότε από 'κει και πέρα καταλύεται όλο το ποινικό μας σύστημα.

Αυτό ακριβώς θέσαμε και νομίζω πως η απόφαση η σημερινή, η οποία αφορούσε ανθρώπους που αποδεδειγμένα δεν ήταν εκτελεστικά μέλη, αποδεδειγμένα όσοι είχαν περάσει απ' το Alter ξέρανε πολύ καλά ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη διαχείριση του καναλιού αυτού, τι είδους ποινική καταστολή μπορούσε να υπάρξει εναντίον αυτών των ανθρώπων; Γι' αυτό είπα λοιπόν ότι με τη σημερινή απόφαση αποκαθίσταται η τάξη, με αφορμή τους κ. Γιώργο και Ανδρέα Κουρή, αλλά θέλω να πιστεύω ότι το αντίστοιχο θα συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις άλλων ανθρώπων που δεν είναι επώνυμοι, που έχουν τις ίδιες συνέπειες και που πρέπει πολύ σοβαρά να δούμε αυτό το ζήτημα μέσα στη δινή οικονομική κρίση, γιατί αν συνεχίσουμε να ποινικοποιούμε συμπεριφορές επαναλαμβάνω ανθρώπων που βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία τότε από 'κει και πέρα οι συνέπειες είναι καταλυτικές για το κοινωνικό σύνολο και για το κράτος δικαίου.

 • Σχολιαστής: Πάντως κ. Παυλόπουλε σ’ αυτήν την περίπτωση δεν είχαμε αλλαγή ή τροποποίηση είτε του νομοθετικού πλαισίου είτε του πονικού. Ε, μιλάμε για μία υπόθεση στην οποία τοποθετήθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο ιστορικότερος Σύλλογος ως Σύλλογος με πάνω από 20.000 μέλη, πάνω στην απόφαση. Αυτή η απόφαση δεν έχει να κάνει ούτε με την οικονομική κρίση, αλλά έχει να κάνει προφανώς, γιατί κάποιοι ήθελαν τους Κουρήδες στη φυλακή. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.
 • Παυλόπουλος: Θα μου επιτρέψετε, είναι μιά πάγια αρχή μου στον τομέα αυτό, να μην σχολιάζω δικαστικές αποφάσεις, αλλά όταν λέω ότι με την απόφαση τη σημερινή αποκαταστάθηκε η τάξη των πραγμάτων και των διατάξεων που ισχύουν και του ιδίου του Συντάγματος, νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Αλλά τονίζω ότι θα ‘πρεπε κι' ο νομοθέτης να είναι πιο σαφής, παραδείγματος χάριν στην ποινική καταστολή. Γιατί παραδείγματος χάριν, το επαναλαμβάνω, να μην ξεκαθαρίσουμε ποιά μέλη Ανωνύμων Εταιρειών και γενικά Εταιρειών αφορά γενικότερα η ποινική ευθύνη όταν δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους; Καλό είναι λοιπόν σ' αυτές τις περιπτώσεις ο ίδιος ο νομοθέτης...
 • Σχολιαστής: Τα μη εκτελεστικά μέλη τουλάχιστον, εσείς γνωρίζετε καλύτερα, τα μη εκτελεστικά...
 • Παυλόπουλος: Κι' εγώ δεν είχα...
 • Σχολιαστής: Τα μη εκτελεστικά προβλέπεται ότι δεν έχουνε καμία ευθύνη...
 • Παυλόπουλος: Να ξεκαθαρίσω κάτι, να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα.
 • Σχολιαστής: ...Δεν είναι ξεκάθαρο αυτό κ. Παυλόπουλε;
 • Παυλόπουλος: Σαφώς. Αλλά μην ξεχνάτε ένα πράγμα. Oτι αυτό το πράγμα το έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις και μάλιστα για ανθρώπους οι οποίοι υπηρετούσαν σε νομικά πρόσωπα, επαναλαμβάνω σε νομικά πρόσωπα, του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Βέβαια σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα, ε μιά Ανώνυμη Εταιρεία, αν και δεν ασχολούμαι με το ποινικό δίκαιο, δεν το είχα ξαναδεί. Oπως και να 'χει το πράγμα, επαναλαμβάνω, σε τούτη τη στιγμή και ο νομοθέτης και η Δικαιοσύνη, πρωτίστως όμως ο νομοθέτης, πρέπει να ξεκαθαρίσουν ένα πράγμα. Ποιά είναι πραγματικώς κολλάσιμη συμπεριφορά και τι είναι εκείνο το οποίο κάνει τον άνθρωπο θύμα της οικονομικής κρίσης. Αν δεν το κάνουμε, βάζουμε βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής.
 • Μιχάλης Δημητρακόπουλος-Δικηγόρος: Κε Παυλόπουλε, εγώ θα ήθελα να σας παρακαλέσω, ο Μιχάλης ο Δημητρακόπουλος είμαι, χρόνια πολλά...
 • Παυλόπουλος: Γι’ αυτό είπα ότι μεγαλύτερη Μιχάλη μου, μιλάμε στον ενικό γιατί είμαστε συνάδελφοι και στη δικηγορία, με μεγαλύτερη άνεση μιλάει ένας συνήγορος υπεράσπισης που έχει ζήσει αυτήν την κατάσταση...
 • Δημητρακόπουλος: Εγώ θα ήθελα να σας παρακαλέσω ένα πράγμα όμως, επειδή έχετε τεράστια εμπειρία πολιτική και νομική κατάρτιση, θα το πω δημόσια το 'χω πει και σε ανύποπτο χρόνο, ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει φήμη πανεπιστημιακού σε όλη την Ευρώπη... Εγώ όταν ήμουν το '86 στη Γαλλία τον είχαν ως πρότυπο τον κ. Παυλόπουλο... Oι Γάλλοι καθηγητές. Κλείνω την παρένθεση... Θα ήθελα να σας παρακαλέσω το εξής κ. καθηγητά. Εεε, αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ελλάδα αυτόφωρο διάρκειας 20 μηνών. Ειπατε προηγουμένως ότι υπάρχουνε πολίτες οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους. Κι' όμως υπάρχει ένας νόμος απ' το 2011 του κ. Παπακωνσταντίνου που τον έχει σε ισχύ και ο σημερινός υπουργός Oικονομικών ο κ. Στουρνάρας που λέει, εσύ που οφείλεις 5.100 Ευρώ μπορώ για 20 μήνες με διαδικασία αυτοφώρου να σε συλλαμβάνω. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι πρωτοφανές, δεν υπάρχει σε άλλη Χώρα στον πλανήτη και τη στιγμή που πρέπει να δώσουμε μιά ανάσα στους ανθρώπους που χρωστάνε, δεν πρέπει να 'χουμε ένα τέτοιο δικονομικό ποινικό οπλοστάσιο που να μπορεί για 20 μήνες να τους παίρνει απ' το σπίτι τους Σαββατοκύριακο και να τους πηγαίνει στη φυλακή. Θα 'θελα να πάρετε μιά πρωτοβουλία, με το κύρος που έχετε, με την εμπειρία και τη γνώση, να καταργηθεί αυτό το πρωτοφανές που ισχύει μόνο στη Χώρα μας. 20 μήνες διάρκεια αυτοφώρου για ανθρώπους που χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο. Δε μιλάω τώρα για τον φοροφυγά, γι’ αυτόν που χρωστάει. Δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει 5.100 Ευρώ.
 • Παυλόπουλος: Μιχάλη ήδη με την ερώτηση που κάναμε, κάναμε το πρώτο βήμα. Από 'κει και πέρα εγώ πιστεύω ότι ο κ. Ρουπακιώτης, και με την εμπείρια και με το ήθος που έχει θα προβεί στις κατάλληλες συνθήκες σε συνεργασία με τους άλλους υπουργούς...
 • Παρουσιαστής: Μάλιστα...
 • Παυλόπουλος: ...Αν δεν γίνει όμως αυτό το πράγμα, να 'σαι βέβαιως ότι θα πάρουμε την πρωτοβουλία, επαναλαμβάνω δε, ότι αυτό το είχαμε τονίσει και επί Καστανίδη και επί Παπακωνσταντίνου όταν θεσπίζονταν αυτές οι διατάξεις, λέγοντας ότι αυτή η άκρατη ποινικοποίηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη σημερινή εποχή δεν συνάδει με καμία αρχή του ποινικού δικαίου, που εσύ και οι συνάδελφοί σου στο χώρο της ποινικής δικηγορίας το ξέρετε καλύτερα απο μένα.
 • Παρουσιαστής: Γιατί σήμερα μιλάμε για την υπόθεση αυτή του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή, όμως αυτή η..., αυτό το θέμα αφορά δεκάδες χιλιάδες Ελληνες πολίτες...
 • Παυλόπουλος: Αυτό είπα, αυτό είπα κι' από την αρχή...
 • Παρουσιαστής: ...έτσι;
 • Δημητρακόπουλος: Ετσι είναι. Ετσι είναι.
 • Παυλόπουλος: ...Ας είναι το επώνυμο παράδειγμα των Γιώργου και Ανδρέα Κουρή...
 • Παρουσιαστής: Ακριβώς...
 • Παυλόπουλος: ...ένα παράδειγμα για να μπορέσουμε ακριβώς να υπερβούμε αυτή την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί...
 • Παρουσιαστής: Μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες που είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση.
 • Παυλόπουλος: Και τον απλό άνθρωπο. Και τον απλό φορολογούμενο.
 • Παρουσιαστής: Αυτό, αυτό λέω... Τον απλό φορολογούμενο που βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Κε Παυλόπουλε, κ. Υπουργέ σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρέμβαση...
 • Παυλόπουλος: Να 'στε καλά, εγώ σας ευχαριστώ, καλή δύναμη, καλό Σαββατοκύριακο.
 • Σχολιαστής: Επίσης κ. υπουργέ.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, ζητάω... Να 'στε καλά... Ζητάω... Θα πάμε σ' ένα πολύ σύντομο διάλλειμμα, 2-3 λεπτά, αμέσως μετά ο λόγος στους καλεσμένους μας.

 


«Ο Γ. Κουρής δεν διαχειρίστηκε ποτέ δημόσιο χρήμα» 18-5-2013


 

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των θέσεων που διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Kontra Channel, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Ανδρέα Κουρή, μιά απόφαση που ήταν και μιά πανηγυρική δικαίωση για τους δύο εκδότες.

Στο σημείο αυτό της εκπομπής, μιλάει κυρίως ο καθηγητής κ. Θόδωρος Κατσανέβας.

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Λοιπόν, επιστρέφουμε στην κουβέντα μας που ελπίζω να είναι ενδιαφέρουσα, γιατί δεν είναι μιά κουβέντα που αφορά μόνο δύο πρόσωπα, με αφορμή την απόφαση για την αποφυλάκιση του Γιώργου και του Ανδρέα Κουρή -τη σημερινή απόφαση-, εεε, είναι μιά συζήτηση που δεν αφορά μόνο δυό πρόσωπα, τα συγκεκριμένα, όπως έλεγε ο κ. Δημητρακόπουλος που είναι μαζί μας σήμερα, αφορά κάθε πολίτη ο οποίος οφείλει αυτή τη στιγμή, και φοβάμαι ότι αυτοί είναι πάνω..., όχι φοβάμαι, είναι πάνω από 2-2,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι οι οποίοι χρωστάνε χρήματα στο ελληνικό δημόσιο. Και κινδυνεύουν έτσι όπως είναι η νομοθεσία, κι' έτσι όπως ερμηνεύεται από κάποιους πολλές φορές οι νομοθεσία, να βρεθούν στην ίδια και σε χειρότερη θέση.
 • Μιχάλης Δημητρακόπουλος-Δικηγόρος: Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το οποίο, δυστυχώς όσοι έχουμε το βαρύ φορτίο να ασχολούμεθα με την ποινική δικηγορία... Ασχολούμεθα δηλαδή, έχουν αποθέσει πάνω μας οι πολίτες το βάρος της προσωπικής τους ελευθερίας... Καθημερινά δηλαδή ένας δικηγόρος που ασχολείται με τα ποινικά παλεύει για την ελευθερία του εντολέα του. Σας λέω λοιπόν ότι αισθάνομαι πάρα πολύ μεγάλη θλίψη... Καθημερινά... Oταν περνάω απ' την Εισαγγελεία και βλέπω επιχειρηματίες να στοιβάζονται στη σειρά και να είναι με τις χειροπέδες, δίπλα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουνε ληστέψει, έχουνε βιάσει, έχουνε σκοτώσει... Και μάλιστα στενοχωριέμαι ακόμη περισσότερο όταν βλέπω την ελληνική Αστυνομία που βγάζει δελτία Τύπου... Σήμερα, συλλάβαμε 15 πολίτες... Την άλλη μέρα 20 πολίτες... Για χρέη προς το Δημόσιο. Κι' αναρωτιέμαι, ο επιχειρηματίας, ο οποίος είδε οι συνθήκες ζωής της Χώρας ν' αλλάζουν απ' τη μιά μέρα στην άλλη, συντριπτικά.. Oι αξίες να πέφτουνε, να εξαϋλώνονται... Αντί να του δώσεις ένα χέρι βοηθείας, εσύ τον οδηγείς στη φυλακή; Αυτό είναι Κράτος δικαίου; Αντί να του διευκολύνεις τη δυνατότητα να πάρει μία ανάσα επιχειρηματική, να μπορέσει να παλέψει, να βάλει τα χρέη του σ' ένα πρόγραμμα, να μη διώξει κόσμο, να μην απολύσει... Oταν του περνάς τις χειροπέδες για χρέη που έχει προς το δημόσιο, βοηθάς ποιόνε; Τι επιδιώκεις; Τι πετυχαίνεις;
 • Παρουσιαστής: Δεν τον αφήνεις και τον ίδιο να δουλέψει, την επιχείρηση την οδηγείς στο κλείσιμο...Αυτό σημαίνει ότι οδηγείς κι' άλλους ανθρώπους στην ανεργία...
 • Δημητρακόπουλος: Στην ανεργία...
 • Παρουσιαστής: ...Κι' αυτό έχει να κάνει με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει...
 • Δημητρακόπουλος: Αποκλειστικά...
 • Παρουσιαστής: Ναι...
 • Δημητρακόπουλος: ...Oταν αυτή τη στιγμή ξέρει ο Ελληνας πολίτης, και μάλιστα ίσως να μην το ξέρουνε, ότι υπάρχει αυτόφωρο όταν χρωστάς 5.000 και 1 Ευρώ, διάρκειας 20 μηνών... Που μπορούν να μπουν στο σπίτι σου... Χωρίς ένταλμα εισαγγελικό, χωρίς τίποτα, και να σε πιάσουνε και να σε οδηγήσουνε στη φυλακή...
 • Θόδωρος Κατσανέβας-Καθηγητής Oικονομικών: Αλλά όχι να σε προφυλακίσουνε για 2 μήνες...
 • Δημητρακόπουλος: Oχι...
 • Κατσανέβας: Ετσι; Εδώ υπάρχει και μιά διαφορά.
 • Δημητρακόπουλος: Oχι... Μπορεί... Να σας πω κάτι;
 • Κατσανέβας: Μιλάμε για μιά εξωφρενική περίπτωση, η περίπτωση Κουρή, έτσι; Που ξεπερνάει τα όρια...
 • Δημητρακόπουλος: Να ξέρετε ένα πράγμα. O κ. Κουρής, ήταν μιά..., να μη μείνουμε στην υπόθεση του Ανδρέα και του Γιώργου του Κουρή...
 • Κατσανέβας: Φυσικά..
 • Δημητρακόπουλος: Σαν τον Ανδρέα και τον Γιώργο τον Κουρή υπάρχουνε χιλιάδες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουνε τα ίδια προβλήματα και δεν ευθύνονται αυτοί, ευθύνεται, αν θέλετε, το ότι ξαφνικά, τα χρηματοοικονομικά δεδομένα της Χώρας... έτσι... πήγανε από το ναδίρ, πήγανε από πολύ ψηλά, απ' το ζενίθ στο ναδίρ.
 • Παρουσιαστής: Εδώ βεβαίως... ναι, ναι...
 • Δημητρακόπουλος: Και ξαφνικά, αντί η Πολιτεία να λάβει μέτρα προστασίας, όταν εκμιδενίζονται οι αξίες, όταν απολύονται άνθρωποι, όταν αυτή τη στιγμή δεν έχουν ούτε πρώτες ύλες ν' αγοράσουν... Oταν τους πνίγουν τα χρέη. Αντί να κάνει μιά παρέμβαση κοινωνική και να τους δώσει τη δυνατότητα να 'ναι ελεύθεροι... Να παλέψουνε για να ορθοποδήσουνε και μαζί μ' αυτούς οι επιχειρήσεις τους κι' οι εργαζόμενοι τους, έχουνε ένα νομικό οπλοστάσιο το οποίον, επί 20 μήνες τα πλημμελείματα-επί 5 χρόνια στα κακουργήματα, μπορούνε ανά πάσα στιγμή να τους βάλουνε μέσα.
 • Παρουσιαστής: Τώρα, ναι...
 • Δημητρακόπουλος: Κι' όταν ακούω ότι υπάρχει σχεδιασμός για να γίνουν ειδικές φυλακές γι' αυτούς που χρωστάνε στο δημόσιο, εκεί κάθομαι και φρίττω... Πραγματικά. Διότι έρχετε το Συμβούλιο Επικρατείας και τι λέει; Είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο... Κι' ενώ το κρίνει αντισυνταγματικό αυτό, το κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της Χώρας, το συνταγματικό δικαστήριο...
 • Παρουσιαστής: Μπαίνουνε μέσα αβέρτα άνθρωποι.
 • Δημητρακόπουλος: ...Απ' την άλλη ποινικοποιούν τα χρέη προς το δημόσιο, τα κάνουν αυτοτελές ποινικό αδίκημα, με αυτόφωρο επαναλαμβάνω, διάρκειας 20 μηνών, και τους βάζουνε μέσα όταν χρωστάνε 5.000 και 1 Ευρώ.
 • Παρουσιαστής: Τώρα... Να σας ρωτήσω κάτι...
 • Δημητρακόπουλος: ...Ε, είναι απαράδεκτο αυτό.
 • Παρουσιαστής: Αυτή η σημερινή απόφαση, θα σας δώσω το λόγο κ. Κατσανέβα αμέσως μετά, αυτή η σημερινή απόφαση, είναι θα μπορούσαμε να πούμε και μιά απάντηση, θυμάστε αυτή τη δήλωση την περίφημη του κ. Ρουπακιώτη που μίλησε για ακτιβιστές-δικαστές..., και που είχε προκαλέσει και πολλές συζητήσεις τότε, και εδώ τις κάναμε αλλά δημόσιες συζητήσεις... Είναι μία απάντηση σε αυτούς τους -εφόσον υπάρχουν- ακτιβιστές-δικαστές; O ίδιος ο αρμόδιος υπουργός μίλησε γι' αυτούς, έτσι;
 • Δημητρακόπουλος: Κοιτάχτε...
 • Κατσανέβας: Θα ήθελα σε αυτό το θέμα...
 • Παρουσιαστής: Ναι, αμέσως μετά... Αμέσως...
 • Δημητρακόπουλος (προς τον κ. Κατσανέβα): Θέλετε να απαντήσετε;
 • Παρουσιαστής: Ναι κ. Κατσανέβα, αν θέλετε...
 • Κατσανέβας: Ναι αλλά θα μου επιτρέψετε...
 • Παρουσιαστής: ...Βεβαίως και πάμε στον κ. Δημητρακόπουλο μετά.
 • Κατσανέβας: Υπάρχει μία εύλογη αγανάκτηση του κόσμου για την διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, όλα αυτά τα χρόνια, και γι' αυτό ακούμε μιά βουή, ένα βουητό, ότι πρέπει να πάνε φυλακή κάποιοι... Ποιοί όμως είναι αυτοί; Αυτοί που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα. Αυτοί που είναι υπόλογοι για άπειρες καταχρήσεις. O Γιώργος ο Κουρής, το ξαναλέω, μπορεί να κατηγορηθεί για διάφορες ενέργειες πολιτικού χαρακτήρα και τα λοιπά, αλλά δεν έχει ποτέ με διαχείριση δημόσιου χρήματος. Πρόκειται για μία υπόθεση, η οποία θα κριθεί στα δικαστήρια στο μέλλον...
 • Παρουσιαστής: Oταν έρθει η ώρα τους, ακριβώς...
 • Κατσανέβας: Και αφορά, αφορά έναν τηλεοπτικό σταθμό που έκλεισε για λόγους που μπορούμε να εξηγήσουμε, που δεν έχουν σχέση με τον Γιώργο τον Κουρή, και που προφυλακίστηκε με το κατηγορητήριο της ηθικής αυτουργίας.
 • Παρουσιαστής: Ηθικής αυτουργίας, γιατί θα μας πει... Ναι, ναι...
 • Κατσανέβας: Επιμένω, γιατί δεν θέλω να παρέμβω στον καλό φίλο τον κ. Δημητρακόπουλο...
 • Παρουσιαστής: Θα δώσω, θα δώσω τον λόγο στον κ. Δημητρακόπουλο αμέσως μετά... Ηθική αυτουργία...
 • Κατσανέβας: Αλλά, αλλά επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω εδώ...
 • Παρουσιαστής: Ναι, ναι...
 • Κατσανέβας: Εδώ, η ηθική αυτουργία και για μη εκτελεστικά μέλη, δεν συναντάται πουθενά σε όλον τον κόσμο. Επειδή τυχαίνει να διδάσκω το μάθημα της Διοίκησης Ανθρωπίνων Πόρων στο Πανεπιστήμιο... Αυτά τα λέμε στους φοιτητές, τα γράφουμε..., και πρόσφατα βγαίνει ένα βιβλίο μου πάνω σε αυτό το θέμα...
 • Παρουσιαστής: Να το εξηγήσουμε τι σημαίνει ηθική αυτουργία στην περίπτωση αυτή;
 • Κατσανέβας: Ηθική αυτουργία σημαίνει ότι πίσω από τον Κώστα τον Γιαννίκο, εεε...
 • Παρουσιαστής: Πήγαινε και του έλεγε μην πληρώνεις, έτσι;
 • Κατσανέβας: Πήγαινε και του έλεγε κάνε αυτό, κάνε εκείνο...
 • Παρουσιαστής: Κάνε εκείνο, ακριβώς...
 • Κατσανέβας: ...κάνε τ' άλλο.
 • Παρουσιαστής: Για να καταλαβαίνει και ο κόσμος που δεν ξέρει νομικά.
 • Κατσανέβας: Εγώ προσωπικά κατέθεσα μαρτυρία στο δικαστήριο, έγγραφη μαρτυρία... Παρουσιαστής: Ναι...
 • Κατσανέβας: ...από συγκεκριμένη προσωπική μου περίπτωση...
 • Παρουσιαστής: Ναι.
 • Κατσανέβας: ...όπου στο Alter υπήρχε μία φοβερή σκευωρία, συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον μου, από έναν συνάδελφό σας δημοσιογράφο, δεν θέλω τώρα να γυρίσω στα παλιά -ο οποίος καταδικάστηκε τελικά να πληρώσει ένα πολύ μεγάλο τίμημα και το πλήρωσε στο τέλος, καλή του ώρα, για αυτές τις αθλιότητες-, εκείνη την εποχή, όντας φίλος προσωπικός με τον Γιώργο τον Κουρή του έλεγα μα πως είναι δυνατόν κανένα άλλο κανάλι, κανένας άλλος, να μη μου επιτίθεται και το δικό σου το κανάλι, του φίλου μου, μία τέτοια απίστευτη λασπο... επίθεση λάσπης, για την οποία θα πληρώσει βέβαια και πλήρωσε..., και τι μου απαντούσε... Δεν έχω καμία απολύτως σχέση. Μη με μπλέκεις. Φτάσαμε για ένα διάστημα να μη μιλάμε...

Γι' αυτό το θέμα. Αυτό...

 • Παρουσιαστής: Νομίζω αυτό που λέτε είναι χαρακτηριστικό, πάντως, το παράδειγμα.
 • Κατσανέβας: ...Oπως και η παρέμβασή μου για αντίστοιχη περιπτωση ενός άλλου αδικημένου από το κανάλι, πάλι από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, επίθεση η οποία δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί... Η ηθική αυτουργία λοιπόν, στην προκειμένη περίπτωση, στηρίχθηκε στο ότι ο Κώστας ο Γιαννίκος ήτανε ο αχυράνθρωπος, ο εμπροσθοφύλακας ή ο λεγόμενος «αυτοφωράκιας» του Γιώργου του Κουρή..., είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο σε κάποιους μεγάλους επιχειρηματίες αφήστε με, αυτό είναι πολύ σημαντικό...
 • Παρουσιαστής: Ναι, ναι...
 • Κατσανέβας: ...Και φεύγει από τα άλλα τα επιχειρήματα, δεν έχει ακουστεί άλλωστε... O «αυτοφωράκιας». Αυτό είναι εντελώς ψευδές... Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα... Από όλες τις μαρτυρίες όσων γνωρίζουν τον τρόπο διαχείρισης του Κώστα...
 • Παρουσιαστής: Και για πόσους ήξεραν πρόσωπα και πράγματα, έτσι;
 • Κατσανέβας: ...Αλλά και από ένα άλλο γεγονός που είναι λίγο γνωστό. O Κώστας ο Γιαννίκος ίσως είναι πολύ μεγαλύτερος σε ισχύ επιχειρηματίας, και έχει μία τεράστια διαδρομή μέσα στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, έχοντας τη διαχείριση πάμπολλων επιχειρήσεων, εεε, ραδιοφωνικών σταθμών, εταιρειών παραγωγής εκδοτικών...
 • Παρουσιαστής: Μάλιστα...
 • Κατσανέβας: ...Για τα οποία, προσωπικά ο ίδιος, χρωστάει στο ΙΚΑ και στην Εφορία, τεράστια ποσά.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, νομίζετε...
 • Κατσανέβας: Και δεν έχει..., δεν μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος που έχει τέτοιον όγκο, επιτρέψτε μου γιατί είναι σημαντικό το θέμα κ. Ξενάκη, αφήστε με το ξέρω πολύ καλά...
 • Παρουσιαστής: Εχουμε χρόνο αρκετό, μην ανησυχείτε... Θα ξαναγυρίσω...
 • Κατσανέβας: Oχι, αυτό το θέμα είναι πολύ πολύ σημαντικό. Ενας άνθρωπος ο οποίος είναι ο γνωστός Κώστας Γιαννίκος, δεν έχω τίποτα με τον άνθρωπο, αλλά είναι γνωστός, μία τεράστια οικονομική οντότητα... Δεν είναι ο εμπροσθοφύλακας κάποιου άλλου.
 • Παρουσιαστής: Μάλιστα...
 • Κατσανέβας: Αυτό δεν στέκει.
 • Παρουσιαστής: Αυτό δέχθηκε σήμερα η απόφαση...
 • Κατσανέβας: Είναι πα-ρά-λο-γο, εξωφρενικό. Και έχουμε βρει οφέλη του κ. Γιαννίκου, δεν θέλω να το πω... Εχουν βρεθεί, έχουν βρεθεί...
 • Παρουσιαστής: Αυτό που λέτε κ. Κατσανέβα...
 • Κατσανέβας: ...Του ίδιου. Πως μπορεί λοιπόν, ο..., ένας τρίτος, ο Γιώργος ο Κουρής, εγώ, ο κ. Δημητρακόπουλος, εσείς..., να βάλουν έναν τέτοιον άνθρωπο μπροστά και να του δίνουν εντολές κι' εκείνος να τις εκτελεί...
 • Παρουσιαστής: Πάντως σε πρώτη φάση...
 • Κατσανέβας: ...ως αχυράνθρωπος...
 • Παρουσιαστής: ...Σε πρώτη φάση  έγινε αποδεκτή αυτή η θεωρία, σήμερα όμως νομίζω αυτή ανατράπηκε. Ετσι δεν είναι...
 • Κατσανέβας: Μα με συγχωρείτε είναι παράλογο. Δεν στέκει. Πρώτον, ο Γιώργος ο Κουρής δε διαχειρίστηκε ποτέ δημόσιο χρήμα και δεύτερο δεν ήταν εκτελεστικό μέλος, αυτό είναι παγκοσμίως ποδεκτό και το διδάσκουμε, το ξαναλέω, στο Πανεπιστήμιο και τρίτον...
 • Σχολιαστής: Πάντως είχανε προηγηθεί αποφάσεις αθωωτικές με το σκεπτικό ότι το μη εκτελεστικό μέλος...
 • Κατσανέβας: Βεβαίως. Και τα έχουμε ζήσει και στα δικαστήρια.
 • Σχολιαστής: ...Διοικητικού Συμβουλίου δε φέρει καμία ευθύνη.
 • Κατσανέβας: Ακριβώς...
 • Σχολιαστής: Στην ίδια περίπτωση...
 • Κατσανέβας: Ετσι, έτσι, έτσι...
 • Σχολιαστής: Υπήρχανε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα...
 • Κατσανέβας: Ετσι, έτσι...
 • Σχολιαστής: ...αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις.
 • Κατσανέβας: Ασφαλώς. Και, και, τρίτον δεν έχει ξαναυπάρξει και βοηθήστε με...
 • Παρουσιαστής: Ναι, θα δώσω το λόγο τώρα...
 • Κατσανέβας: ...γιατί μίλησα με ανώτερους δικαστικούς, ποτέ παρόμοια απόφαση.
 • Παρουσιαστής: Αυτό λοιπόν, αυτό. Για να ξεκινήσουμε από 'κει.
 • Κατσανέβας: Αρα λοιπόν, κάτι συμβαίνει. Δε θα πάμε στο Κράτος δικαστών. Η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυστηρή, αλλά πρέπει να 'ναι και δίκαιη.
 • Παρουσιαστής: Αυτό είναι και Δικαιοσύνη.

 


«Δεν υπάρχει θέμα πολιτικής εκδίκησης»                                                                  21/5/2013


 

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση των θέσεων που διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Kontra Channel, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Ανδρέα Κουρή, μιά απόφαση που ήταν και μιά πανηγυρική δικαίωση για τους δύο εκδότες.

Στο σημείο αυτό της εκπομπής, μιλάνε κυρίως ο καθηγητής κ. Θόδωρος Κατσανέβας και ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

 • Μιχάλης Δημητρακόπουλος-Δικηγόρος: Παίρνω το νήμα της συζήτησης από εκεί που το σταμάτησε ο κ. Κατσανέβας. Oταν πήγαινα, λοιπόν, για να 'χουμε και κάποια έτσι, η αφήγηση να 'χει κάποια προσωπικά στοιχεία...
 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Ναι... Oπως αυτό που είπε και πριν ο κ. Κατσανέβας, που είχε ένα ενδιαφέρον έτσι;
 • Δημητρακόπουλος: ...Oχι, όχι. Oταν λοιπόν πήγαινα και έβλεπα τον Γιώργο τον Κουρή κάτω στο Ναύπλιο στις φυλακές, είχε μία ανησυχία. Μου λέει Μιχάλη, εγώ στη ζωή μου όλη, έκανα μεγάλες και ισχυρές πολιτικές και ρήξεις. Και φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή, πίσω από την προσωρινή μου κράτηση βρίσκεται μία πολιτική, αν θέλετε, εκδίκηση. Του είπα τότε του Γιώργου του Κουρή, το λέω και δημόσια... Εγώ μπορεί για τον Ζημιανίτη τον εισαγγελέα και την κ. Μοτσοβολέα την ανακρίτρια, που τον προφυλάκισαν τον Γιώργο και τον Ανδρέα τον Κουρή, να έχω νομικές ενστάσεις, αλλά τον διαβεβαίωσα και το λέω και τώρα δημόσια ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο οι δύο αυτοί δικαστικοί λειτουργοί να έδρασαν και να έβγαλαν αυτή την απόφαση κινούμενοι και παρωθούμενοι από πολιτικά κριτήρια. Ρητά και κατηγορηματικά, και όσοι μας ακούνε τώρα, αυτό είπα στον Γιώργο τον Κουρή και το λέω και στον κόσμο που μας ακούει, αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι συγκεκριμένοι δικαστές λειτούργησαν έτσι όπως πίστευαν...
 • Θόδωρος Κατσανέβας-Καθηγητής Oικονομικών: Ναι, αλλά μπορεί να υπάρχει πλάγιος επηρεασμός, προσέξτε, απ' το κλίμα...
 • Δημητρακόπουλος: ...Δεν υπάρχει... Προσέχτε, προσέχτε... Δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση. Αν υπήρχε έχω το θάρρος, θα το έλεγα δημόσια και θα αναλάμβανα και την ευθύνη μου.
 • Παρουσιαστής: Ξέρετε όμως τι λέει ο κ. Κατσανέβας;
 • Δημητρακόπουλος: Τι συμβαίνει όμως. Ξέρω τι λέει...
 • Παρουσιαστής: Ενδεχομένως το κλίμα του κολοσαίου που επικρατεί αυτόν τον καιρό...
 • Δημητρακόπουλος: Αυτό είναι άλλο. Αυτό είναι άλλο.
 • Παρουσιαστής: Ετσι; Να παίρνει δίκαιους και άδικους μαζί.
 • Δημητρακόπουλος: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι αυτό που και στη δίκη...
 • Κατσανέβας: Είναι το κλίμα, το κλίμα...
 • Δημητρακόπουλος: Είναι, κ. Κατσανέβα, είναι...
 • Κατσανέβας: Και αυτό δεν είναι παρέμβαση; Το κλίμα;
 • Δημητρακόπουλος: κ. Κατσανέβα είναι είναι, προσέχτε, προσέχτε...
 • Κατσανέβας: Το κλίμα που υπάρχει...
 • Δημητρακόπουλος: Αλλο είναι η παρέμβαση που διαμορφώνεται απ' τη δυναμική που έχει η κοινή γνώμη, ο Ελληνας πολίτης και άλλο είναι να γίνει πολιτική παρέμβαση σε δικαστή και να πει «προφυλάκισε τον Κουρή γιατί κάποτε μου 'χε κάνει ζημιά».
 • Κατσανέβας: Κε, φίλε Δημητρακόπουλε...
 • Δημητρακόπουλος: Αυτό, αυτό...
 • Κατσανέβας: ...να σε ρωτήσω κάτι;
 • Δημητρακόπουλος: Αυτό κ. Κατσανέβα, το αποκλείω...
 • Κατσανέβας: Εχω μία απορία.
 • Δημητρακόπουλος: Το αποκλείω. Το αποκλείω.
 • Κατσανέβας: Εντάξει, μιά φιλική απορία.
 • Δημητρακόπουλος: Πέστε μου...
 • Κατσανέβας: Πείτε μου. Καλώς η απόφαση αυτή...
 • Δημητρακόπουλος: Δεν είπα ότι ήτανε καλώς...
 • Κατσανέβας: ...έχουμε τις ενστάσεις μας. Καλώς ας την αφήσουμε, θέλω να πω.
 • Δημητρακόπουλος: Απορρίπτω, απορρίπτω την πολιτική παρέμβαση. Αυτό το απορρίπτω κάθετα...
 • Κατσανέβας: Εγώ, εγώ... Εγώ...
 • Δημητρακόπουλος: ...και το είπα και στον Γιώργο τον Κουρή.
 • Δημητρακόπουλος: Θα σας πω...
 • Κατσανέβας: ...γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ η διαδικασία...
 • Δημητρακόπουλος: Αφού, αφού, θα σας πω...
 • Κατσανέβας: Ενώ σε άλλες περιπτώσεις γίνεται η προφυλάκιση και σε δυό μέρες έχουμε την διαδικασία της σύγκλισης του δευτεροβαθμ...
 • Δημητρακόπουλος: Του Συμβουλίου, ας το πούμε έτσι.
 • Κατσανέβας: Του Συμβουλίου, για να αποφασίσει αν θα παραμείνει στη φυλακή. Πείτε μου...
 • Σχολιαστής: Και να προσθέσω και εγώ κάτι... Ποιά η σκοπιμότητα της προφυλάκισης στη  συγκεκριμένη υπόθεση.
 • Κατσανέβας: Πείτε μου εδώ. Εγώ επιμένω σ' αυτό και θυμώνω. Επιμένω σ’ αυτό. Να μου πείτε για την καθυστέρηση.
 • Παρουσιαστής: Αφήστε μας λοιπόν να μας πει.
 • Δημητρακόπουλος: Είναι, είναι... Πριν σας πω για την καθυστέρηση...
 • Κατσανέβας: Ε, δηλαδή, δε σας βάζω απέναντι...
 • Δημητρακόπουλος: Oχι, όχι, για όνομα...
 • Κατσανέβας: Αλλά θέλω οργισμένος, έτσι, όντας οργισμένο εγώ...
 • Δημητρακόπουλος: Oχι. κ. Κατσανέβα είναι σίγουρο.
 • Παρουσιαστής: Αλλωστε δεν είναι εκείνος υπεύθυνος για τη διευθέτηση.
 • Κατσανέβας: ...Να μου πείτε γιατί καθυστέρησε και να μου εξηγήσετε, ε με βεβαιότητα, ότι εδώ δεν υπάρχει, έτσι, κάτι περίεργο.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, για να σας ακούσουμε.
 • Δημητρακόπουλος: Θα σας πω...
 • Παρουσιαστής: Και για τα δύο.
 • Δημητρακόπουλος: Εεε, κ. Κατσανέβα, δεν είμαι άνθρωπος...
 • Κατσανέβας: Δε σας βάζω στον τοίχο, αλλά... προφανώς...
 • Δημητρακόπουλος: Oχι, όχι. Συνήγορος είμαι. κ. Κατσανέβα θα σας πω ένα πράγμα. Συνήγορος υπεράσπισης ήμουνα. Αρα, είμαι, είμαι μπορώ να σας πω κι εγώ στενοχωρημένος...
 • Κατσανέβας: Ε, προφανώς.
 • Δημητρακόπουλος: ...για την καθυστέρηση. Σας λέω όμως, και πρέπει οι Ελληνες πολίτες να 'ναι βέβαιοι γι' αυτό. Oτι η προσωρινή κράτηση του Ανδρέα και του Γιώργου του Κουρή δεν ήτανε αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης.
 • Κατσανέβας: Ωραία, γιατί καθυστέρησε να μου πείτε.
 • Δημητρακόπουλος: Τώρα. Απο 'κει και πέρα, απο 'κει και πέρα θα ξέρετε, υπήρξε μία πρωτοφανής δικαστική απόφαση. Η προσωρινή κράτηση του Ανδρέα και του Γιώργου του Κουρή, το είπα δημόσια, ήτανε κόντρα στη νομολογία αν θέλετε, κόντρα στην επιστημονική θεωρία...
 • Κατσανέβας: Και στη λογική.
 • Δημητρακόπουλος: ...κόντρα στη λογική, κόντρα, αν θέλετε, στην δραστηριότητα την οικονομική και την επιχειρηματική. Η οποία τι έλεγε; Oτι ευθύνη ποινική έχουνε αυτοί οι οποίοι διαχειρίζονται τα οικονομικά μιας εταιρείας. Ξαφνικά για πρώτη φορά υπάρχει μιά άλλη νομική αντίληψη. Την οποία την είχε ένας, μία ανακρίτρια και ο κ. εισαγγελέας. Αλλη νομική. Μπορεί να 'χουνε δίκιο, μπορεί να 'χουνε κι άδικο. Αυτό που τους είπα όμως είναι...
 • Κατσανέβας: Oτι έχουν άδικο.
 • Δημητρακόπουλος: Προσέξτε. Αφήστε, αφήστε, αφήστε...
 • Κατσανέβας: Εχουν άδικο.
 • Δημητρακόπουλος: Αφήστε κ. Κατσανέβα.
 • Κατσανέβας: Ε όχι. Δεν έχουν δίκιο.
 • Δημητρακόπουλος: κ. Κατσανέβα έχω μιά ρητορική διαδρομή. Αφήστε να ακολουθήσω τη δικιά μου διαδρομή.
 • Κατσανέβας: Και δεξιότητα ασφαλώς...
 • Δημητρακόπουλος: Επιτρέψτε μου. Σας ευχαριστώ. Αυτή την στιγμή, η θέση την οποίαν εξέθεσαν και η απόφαση την οποίαν πήραν ανακρίτρια και εισαγγελέας, να προφυλακίσουνε, να κρατηθούν προσωρινά, ήρθε δικαστικός σχηματισμός, ένα Συμβούλιο Πλημμελιοδικών με τρεις εξαίρετους δικαστές, μεταξύ των οποίων Μανώλης Φουκαράκης. Ενα διαμάντι της ελληνικής Δικαιοσύνης με τρομερή νομική γνώση και εμπειρία.
 • Κατσανέβας: Γνωστό.
 • Δημητρακόπουλος: Και συγχρόνος ευαισθησία. O άνθρωπος αυτός μαζί με δύο άλλους δικαστές ουσιαστικά αποδοκίμασαν, νομικά αποδοκίμασαν, την απόφαση των συναδέλφων τους. Που προσέχτε, η ανακρίτρια που προφυλάκισε τον Ανδρέα και τον Γιώργο τον Κουρή, συμμετείχε στο Συμβούλιο που έβγαλε το συγκεκριμένο βούλευμα. Ητανε μέσα. Δεν είχε δικαίωμα ψήφου, αλλά συμμετείχε. Αποδοκίμασαν λοιπόν οι συνάδελφοί της την απόφαση την οποία έβαλε. Αυτό για 'μένανε είναι νίκη της Δικαιοσύνης. Γιατί; Γιατί έρχεται, και το μήνυμα αυτό είναι στους Ελληνες πολίτες, έρχεται η Δικαιοσύνη και λέει ότι αν υπάρξει ένα σφάλμα δικαστικών λειτουργών, εδώ είναι η Δικαιοσύνη θεσμικά να το λύσει, και το 'κανε. Εγώ πιστεύω...
 • Σχολιαστής: Δεν υπάρχει ένα ηθικό θέμα κ. Δημητρακόπουλε;
 • Δημητρακόπουλος: ...πιστεύω, θα φτάσουμε και σ' αυτό..., πιστεύω ότι οι δύο δικαστές, η κ. Μοτσοβολέα και ο κ. Ζημιανίτης δεν είχαν δόλο. Εκαναν ένα λάθος νομικό. Αυτό το λάθος το νομικό το διόρθωσε η ίδια η Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να τους λιθοβολήσουμε, δεν πρέπει να τους δούμε με επιφύλαξη και καχυποψία...
 • Κατσανέβας: Να ήξερε και ο κόσμος... (Δεν ακούγεται ολόκληρη η φράση)
 • Δημητρακόπουλος: Λάθος ήτανε, λάθος ήτανε, για 'μένα λάθος ήτανε...
 • Παρουσιαστής: Εχουμε μηνύματα...
 • Δημητρακόπουλος: Αυτή είναι η άποψή μου, λάθος ήτανε...
 • Κατσανέβας: Γιατί καθυστέρησε να μας πείτε...
 • Δημητρακόπουλος: Η καθυστέρηση τώρα. Το θέμα το οποίον έπρεπε να αντιμετωπίσει το Δικαστικό Συμβούλιον ήτανε ένα τεράστιο νομικό θέμα. Εάν η μη ευθύνη των μη εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των απλών μετόχων, έτσι, μπορεί με την κατασκευή της ηθικής αυτουργίας να τους οδηγήσει στη φυλακή. Ηταν ένα θέμα νομικό καινούργιο. Δεν υπήρχε νομολογία. Δεν μπορούσαν να στηριχθούνε στον Αρειο Πάγο που είναι το στήριγμα του δικαστή. Και όταν να έχεις να αντιμετωπίσεις μιά επιχειρηματολογία που είχε ο κ. Ζημιανίτης στην αρνητική του πρόταση, ο δικαστής ήθελε χρόνο...
 • Παρουσιαστής: Μάλιστα.
 • Δημητρακόπουλος: ...για να μπορέσει να την αντιμετωπίσει.
 • Κατσανέβας: Δύο μήνες. Δύο μήνες.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ.
 • Δημητρακόπουλος: Να ξέρετε... Σας λέω ένα πράγμα.
 • Κατσανέβας: Δύο μήνες...
 • Παρουσιαστής: Παρακαλώ. Παρακαλώ γιατί πρέπει να βγάλουμε τον κ. Γεωργιάδη.
 • Δημητρακόπουλος: Η Δικαιοσύνη, κ. Κατσανέβα, η Δικαιοσύνη, μία κουβέντα...
 • Παρουσιαστής: Ναι, ναι, ναι.
 • Δημητρακόπουλος: Η Δικαιοσύνη...
 • Κατσανέβας: Δικαιοσύνη που αργεί δεν είναι Δικαιοσύνη.
 • Δημητρακόπουλος: ...λειτούργησε... Θα σας πω ένα πράγμα...
 • Κατσανέβας: Γνωστό, δικό σας.
 • Δημητρακόπουλος: Εχετε δίκιο αλλά δυστυχώς η Δικαιοσύνη επειδή είναι τεράστιος ο φόρτος εργασίας που έχουν οι Ελληνες δικαστές...
 • Παρουσιαστής: Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα έτσι κι' αλλιώς για όλον τον Κόσμο.
 • Δημητρακόπουλος: Εγώ στο Δικαστικό Συμβούλιο περίμενα παραμονές Πάσχα, ήτανε οι συνεργάτες μου εκεί πέρα, ασκούσανε πίεση σ' ένα σημείο ίσως κι' ανεπίτρεπτη. Oι άνθρωποι όταν μπόρεσαν να βγάλουν το βούλευμα το έβγαλαν και νομίζω ότι αυτό το βούλευμα είναι, σηματοδοτεί κάτι πολύ θετικό στο χώρο της Δικαιοσύνης και το μήνυμα που δίνει στους Ελληνες πολίτες είναι ότι μη λιθοβολείτε τη Δικαιοσύνη, εμείς θεσμικά θα διορθώσουμε κάποιες νομικές αστοχίες μελών της Δικαιοσύνης.
 • Κατσανέβας: Και η Δικαιοσύνη κρίνεται όπως όλοι μας.
 • Παρουσιαστής: κ. Κατσανέβα, παρακαλώ. Πάμε, πάμε σας παρακαλώ στην τηλεφωνική μας γραμμή.
 • Δημητρακόπουλος: Oλοι. Oλοι κρινόμαστε. Δεν υπάρχει κανένας... Και εμείς την κρίνουμε αυτή τη στιγμή, κι' εγώ την κρίνω.
 • Παρουσιαστής: Και την είχατε μιά φορά..., την είχατε παρακρίνει κιόλας.
 • Δημητρακόπουλος: Ετσι; Oυδείς είναι υπεράνω της κριτικής.


Aδωνις: Πρόκειται για μιά σωστή απόφαση

Συνεχίζουμε και σήμερα τη δημοσίευση των θέσεων που διατυπώθηκαν στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» του Kontra Channel, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης των συμπατριωτών μας εκδοτών Γιώργου και Ανδρέα Κουρή, μιά απόφαση που ήταν και μιά πανηγυρική δικαίωση για τους δύο εκδότες.

Στο σημείο αυτό της εκπομπής, μιλάνε κυρίως ο βουλευτής Αδωνης Γεωργιάδης, ο καθηγητής Θόδωρος Κατσανέβας και ο δικηγόρος Μιχάλης Διμητρακόπουλος.

 • Παρουσιαστής (Σωτήρης Ξενάκης): Λοιπόν, λοιπόν, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ένας από τους 40 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση για την οποία κουβεντιάζαμε πριν με τον κ. Πρόκοπη Παυλόπουλο, διακομματική ερώτηση βεβαίως κι' έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα, στην τηλεφωνική μας γραμμή, να του δώσω τον λόγο να μας πει για τη σημερινή απόφαση. Καλησπέρα κ. Γεωργιάδη...
 • Αδωνις Γεωργιάδης-Βουλευτής: Καλησπέρα, Χριστός Ανέστη.
 • Παρουσιαστης: Αληθώς, αληθώς.
 • Γεωργιάδης: Καλησπέρα και σ' όλο το πάνελ και στον κ. Δημητρακόπουλο που έχει και ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας ασφαλώς.
 • Μιχάλης Δημητρακόπουλος-Δικηγόρος: Αδωνι, σ' ευχαριστώ πολύ... O κ. Γεωργιάδης τιμά το Ελληνικό Κοινοβούλιο, θα το λέω και όποιος έχει αντίθετη άποψη με επιχειρήματα, γιατί κανένας..., ο λόγος του, κι' εκεί που διαφωνείς με τον Αδωνι τον Γεωργιάδη...
 • Παρουσιαστής: Κι' εσείς διαφωνείτε σε πολλά.
 • Δημητρακόπουλος: ...έχει πληρότητα, έχει πληρότητα. Oταν δεν μπορούν να τον αντιμετωπίσουν με επιχειρήματα τον κ. Γεωργιάδη τον βρίζουνε... Κι' αυτό είναι απαράδεκτο.
 • Θεόδωρος Κατσανέβας-Καθηγητής Oικονομικών: Εγώ ξέρω ότι είναι δύσκολος τύπος.
 • Παρουσιαστής: Για να τον ακούσουμε λοιπόν...
 • Κατσανέβας: Για να το ελαφρύνω λίγο...
 • Δημητρακόπουλος: Ευτυχώς που δεν είναι δικηγόρος γιατί θα 'ταν αντίπαλος ισχυρός.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, κ. Γεωργιάδη...
 • Κατσανέβας: Εγώ, εγώ προσπαθώ να το ελαφρύνω Αδωνι...
 • Γεωργιάδης: Λοιπόν, εχώ χαίρομαι πάρα πολύ με την απόφαση. Η σημερινή απόφαση είναι μιά ορθή απόφαση. Και είναι μιά ορθή απόφαση για τους εξής δύο λόγους. O πρώτος λόγος είναι ότι αν ίσχυε η απόφαση της προφυλακίσεως που αποφάσισαν η ανακριτής και ο κ. εισαγγελέας στην αρχική φάση αυτής της ιστορίας, πιστεύω ότι θα άνοιγε μία τρομακτική οδός ώστε να κινδυνεύουν στο μέλλον, με προφυλάκιση μάλιστα, όλα τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ανωνύμων Εταιρειών αυτής της Χώρας.
 • Κατσανέβας: Και των Δήμων, και των Δήμων...
 • Γεωργιάδης: Βεβαίως... Και ο κυριότερος λόγος που εγώ ασχολήθηκα από την αρχή μ' αυτό είναι ότι φοβήθηκα ότι αυτήν την εποχή που το γενικό κλίμα είναι έτσι πολύ οξυμένο και υπάρχει αυτή η αίσθηση της αρένας, ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σ' ένα σημείο που στην κυριολεξία θα φάμε ο ένας τον άλλον. O δεύτερος λόγος είναι ότι έχοντας ο ίδιος δραστηριοποιηθεί σε επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχω αν θέλετε τη δυνατότητα να μπορώ να κρίνω -σ' ένα κάποιο βαθμό- μία τέτοιου είδους απόφαση που αφορά τις επιχειρήσεις. Και είχα από την αρχή την ακλόνητη πεποίθηση ότι αν οι δύο αυτοί άνθρωποι, ο Ανδρέας και ο Γιώργος Κουρής, δε λεγόντουσαν Ανδρέας και Γιώργος Κουρής και λεγόντουσαν Ανδρέας και Γιώργος Δημητρακόπουλος -λέω ένα τυχαίο παράδειγμα- δεν θα είχαν προφυλακιστεί. Προφυλακίστηκαν απλώς και μόνο διότι πλήρωσαν το βάρος του ονόματός τους σε μία εποχή που το κλίμα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ οξυμένο.
 • Κατσανέβας: Ετσι είναι...
 • Γεωργιάδης: Η προφυλάκιση έχει δύο βασικούς λόγους για τους οποίους μπορεί να γίνεται. O πρώτος λόγος είναι ο κίνδυνος διαφυγής στο εξωτερικό, αδιανόητο για τον Γιώργο και τον Ανδρέα Κουρή που δεν μπορούν να πάνε κάπου και να φύγουνε αφού είναι πασίγνωστοι στην Ελλάδα κι' έχουν τεράστια -ούτως ή άλλως- συμφέροντα και περιουσίες στην Ελλάδα...
 • Παρουσιαστής: Και επιχειρήσεις...
 • Γεωργιάδης: ...που δεν έχει νόημα να φύγουνε. Και ο δεύτερος λόγος είναι ο φόβος ότι μπορεί να επαναλάβουν την ίδια πράξη. Μα που να επαναλάβουν την πράξη αφού το Alter έχει κλείσει.
 • Παρουσιαστής: Σωστό...
 • Γεωργιάδης: Αρα, λοιπόν, οι δύο βασικοί λόγοι που επιτρέπουν σ' ένα δικαστικό σώμα να λάβει το εξαιρετικά αυστηρό μέτρο της προφυλάκισης..., γιατί η προφυλάκιση είναι ευθύς εξ υπαρχής ένα πολύ αυστηρό μέτρο γιατί αυτός που προφυλακίζεται μπορεί να αθωωθεί αύριο στο Δικαστήριο, άρα θα 'χει περάσει ένα χρόνο στη φυλακή ενώ τελικά είναι αθώος... Αυτό, λοιπόν, το πολύ αυστηρό μέτρο ελήφθη σε μία κατηγορία που αν υιοθετηθεί ανοίγει την κερκόπορτα για να κινδυνεύει ο κάθε μέτοχος μιας Ανώνυμης Εταιρείας. Αρα, λοιπόν, σήμερα έρχεται η Ελληνική Δικαιοσύνη, σωστά απολύτως τα είπε ο κ. Δημητρακόπουλος, και έρχεται να θεραπεύσει ένα πρωτογενές σφάλμα. Δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση, ούτε στην αρχική φάση, ούτε σήμερα. Η Δικαιοσύνη αποφάσισε ανεξάρτητα και αυτόνομα και μόνη της.
 • Δημητρακόπουλος: Ετσι...
 • Γεωργιάδης: Και γενικά πρέπει να αφήνουμε τη Δικαιοσύνη να το κάνει και πρέπει να τη σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη.
 • Δημητρακόπουλος: Ετσι είναι.
 • Γεωργιάδης: Για μένα η σημερινή απόφαση είναι μία απόφαση που ενισχύει την εμπιστοσύνη μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη, και ότι στο τέλος...
 • Δημητρακόπουλος: Προσυπογράφω Αδωνι.
 • Γεωργιάδης: ...ο αθώος θα είναι αθώος και ο ένοχος θα είναι ένοχος...
 • Δημητρακόπουλος: Oπως τα λες...
 • Γεωργιάδης: Κι' αυτό είναι σημαντικό. Είναι νίκη για τη Δικαιοσύνη σήμερα αυτό...
 • Δημητρακόπουλος: Ετσι... Μιλάει πολύ σωστά. Μιλάει πολύ σωστά ο Αδωνις.
 • Γεωργιάδης: ...Δεν είναι μόνο για όποιον ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση. Προσωπικά είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με αυτήν την εξέλιξη. Τη θεωρώ πολύ σωστή εξέλιξη.
 • Δημητρακόπουλος: Νίκη της Δικαιοσύνης. Πολύ σωστά τοποθετήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.
 • Παρουσιαστής: Και καλό είναι μιά που πήρατε την πρωτοβουλία με αφορμή και την ερώτηση που καταθέσατε πριν από λίγες εβδομάδες 40 βουλευτές απ' όλα τα κόμματα, κι' επειδή το πρόβλημα αυτό -όπως πολύ σωστά είπατε- δεν αφορά μόνο τους δύο συγκεκριμένους αλλά πάρα πολύ κόσμο, να προχωρήσετε και σε κάποιες ρυθμίσεις νομοθετικές που θα επιτρέπουν και σε κόσμο να ανασάνει, ο οποίος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί στην ίδια θέση στην οποία βρέθηκε...
 • Γεωργιάδης: Μα το έχουμε προτείνει...
 • Παρουσιαστής: ...ο Γιώργος και ο Ανδρέας Κουρής. Ναι.
 • Γεωργιάδης: Αυτό λέμε στην ουσία στην ερώτηση γιατί στο παρόν επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου μην κοροϊδευόμαστε, χιλιάδες εταιρείες μπορεί να βρεθούν με τα ίδια προβλήματα, δε σημαίνει ότι επειδή κάποιος θα βρεθεί με τα ίδια προβλήματα πρέπει κατ' ανάγκη να μπαίνει στη φυλακή και μάλιστα προφυλακισμένος...
 • Παρουσιαστής: Κι' όταν μάλιστα υπάρχουνε...
 • Γεωργιάδης: Είναι άλλο να τους καταδικάζετε και άλλο να τους προφυλακίζετε.
 • Παρουσιαστής: Ναι... Και όταν πολύ σωστά είπατε πριν ότι υπάρχουνε συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους η προφυλάκιση γιατί κάποιος είναι ύποπτος φυγής, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν προφανώς...  Δε, δε φαίνεται να ισχύουν.
 • Γεωργιάδης: Μα, μα σας λέω οι δύο, οι δύο λόγοι...
 • Κατσανέβας: Μπορώ να εξηγήσω τον κ. Γεωργιάδη, έτσι λίγο, μπορώ να του...
 • Γεωργιάδης: ...για την προφυλάκιση εδώ αυτονοήτως δεν μπορούν να ισχύσουν. Αυτονοήτως.
 • Κατσανέβας: Αδωνι, θέλω εγώ να σου υπενθυμίσω ότι..., σήμερα είσαι στη Νέα Δημοκρατία...
 • Παρουσιαστής: O κ. Κατσανέβας είναι...
 • Κατσανέβας: ...ότι ο Αντώνης ο Σαμαράς, ο πρωθυπουργός, τον οποίο εγώ προσωπικά και συμπαθώ και σέβομαι απόλυτα, πριν από κάποια χρόνια είχε διατυμπανίσει την αποποινικοποίηση των χρεών, θα το θυμάσαι ασφαλώς...
 • Γεωργιάδης: Φυσικά, ναι.
 • Κατσανέβας: Ε, έτσι; Και μάλιστα νομίζω  είχε προωθήσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αυτό μάλιστα ήτανε σε εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή τραγική εικόνα και κατάσταση. Πως εξηγείς λοιπόν σήμερα, που τα πράγματα έχουνε φτάσει στον Καιάδα, από οικονομική άποψη, να συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Αφήστε τον Γιώργο τον Κουρή έξω. Να συλλαμβάνονται επιχειρηματίες πολίτες, που εντάξει, υπάρχουνε και κάποιοι που πρέπει γιατί το έχουνε κάνει πλέον συνήθεια να λειτουργούνε με αυτόν τον τρόπο, ασφαλώς, εκεί πρέπει να υπάρξει η αυστηρότητα και ο αυστηρός πέλεκυς της Δικαιοσύνης να πέσει επ' αυτών... Αλλά εδώ κινδυνεύουνε σήμερα, άπειροι νέοι άνθρωποι, ώριμοι άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν σε οικονομικό αδιέξοδο, όχι εξαιτίας της δικής τους κακοδιαχείρισης αλλά γιατί η οικονομική κατάσταση της Χώρας βρίσκεται σε τραγική κατάσταση.
 • Γεωργιάδης: Ναι, γι' αυτό όμως...
 • Κατσανέβας: Πως λοιπόν μπορεί ο κ. Πρωθυπουργός, τον σέβομαι σας το ξαναλέω, σε εποχές που δεν ήταν τα πράγματα όπως τα σημερινά...
 • Παρουσιαστής: Για να απαντήσει...
 • Κατσανέβας: ...να μην κάνει κάτι, να μην πάρει μία νομοθετική πρωτοβουλία...
 • Παρουσιαστής: Για να απαντήσει, για να απαντήσει για να κλείσουμε...
 • Κατσανέβας: ...σήμερα που η κατάσταση είναι τραγική. Αφήστε τον Γιώργο τον Κουρή.
 • Γεωργιάδης: Μα, έχει λάβει. Η ρύθμιση που ψηφίσαμε για τις 48 δόσεις έχει ακριβώς αυτό το νόημα. Oτι κύριε πράγματι δεν μπορείς να πληρώσεις γιατί βρίσκεσαι σε τόσο μεγάλη οικονομική αδυναμία λόγω της κρίσης, δεκτόν. Κάνεις 48 δόσεις κι' αρχίζεις και εξοφλείς το χρέος σου ώστε να φαίνεται ότι έχεις την πρόθεση να το εξοφλήσεις κι' ότι δεν έχεις την πρόθεση να βαρέσεις φέσι στο Κράτος. Γιατί εδώ πέρα θ' αφήσεις δύο αγαθά. Το ένα είναι αυτόν που έχεις βρεθεί σε οικονομική αδυναμία λόγω της κρίσης, σεβαστό αγαθό. Και το άλλον αυτόν που του κόβουμε μισθούς και συντάξεις γιατί το Κράτος δεν έχει λεφτά. Αρα, το Κράτος πρέπει να εισπράξει αυτά που του χρωστάνε. Εχεις λοιπόν να συνδυάσεις δύο διαφορετικά αγαθά εδώ. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε υπό αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, είναι να συνδυάσουμε αυτές τις δύο, αρχικά αντιδιαμετρικά, διαφορετικές αφετηρίες.
 • Παρουσιαστής: Μάλιστα.
 • Γεωργιάδης: Και νομίζω ότι προσπαθεί ο Σαμαράς στο μέτρο του εφικτού να το κάνει.
 • Παρουσιαστής: Κε Γεωργιάδη, ευχαριστούμε πολύ...
 • Δημητρακόπουλος: Πριν το κλείσετε...
 • Γεωργιάδης: Εγώ ευχαριστώ.
 • Δημητρακόπουλος: ...εγώ, εγώ Αδωνι θέλω να σε παρακαλέσω αυτό που παρακάλεσα και τον υπουργό, τον κ. Παυλόπουλο τον καθηγητή, πριν από λίγο. Πρέπει να πάρετε νομοθετική πρωτοβουλία, έχεις τη δύναμη, έχεις το τσαγανό, θα το πω έτσι απλά, να καταργηθεί το αυτόφωρο διάρκειας 20 μηνών για αυτούς που χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο 5.000 τώρα, 10.000 αύριο.
 • Γεωργιάδης: Ναι, αυτό το 'χουμε πει ότι...
 • Δημητρακόπουλος: Oταν κάποιος είναι σε οικονομική αδυναμία δεν πρέπει για 20 μήνες να τον πιάνεις και να τον πηγαίνεις στη φυλακή. Πρέπει να του δίνεις ανάσα ζωής.
 • Γεωργιάδης: Πρέπει να σου πω ότι τέτοια πρωτοβουλία θα ληφθεί τουλάχιστον ως προς την αλλαγή του ύψους, το οποίο πρέπει να πάει πολύ πιο ψηλά, γιατί τα 5.000 σήμερα είναι ένα ποσό που το χρωστάμε σχεδόν όλοι.
 • Δημητρακόπουλος: Και το αυτόφωρο να καταργηθεί, να μην μπορεί να γίνεται σύλληψη. Τον Ελληνα δεν θέλουμε να τον βάλουμε στη φυλακή, να του δώσουμε τη δυνατότητα να επιβιώσει Αδωνι. Το αυτόφωρο πρέπει να καταργηθεί διάρκειας 20 μηνών. Σκοτώνεις, διάρκεια 48 ωρών. Χρωστάς στο ελληνικό δημόσιο αυτόφωρο διάρκειας 20 μηνών μπορούν να σε συλλάβουμε. Μόνο στην Ελλάδα. Με το νόμο του Παπακωνσταντίνου.
 • Παρουσιαστής: Πρέπει να πάμε σε διάλλειμμα.
 • Δημητρακόπουλος: Τον οποίο διατηρεί ο Στουρνάρας. Ακόμα.
 • Κατσανέβας: Για 5.000 δηλαδή πάει κάποιος μέσα, σήμερα.
 • Δημητρακόπουλος: Βέβαια.
 • Κατσανέβας: Ε, ωραία, τότε Αδωνι τι μας λες ότι έχει αλλάξει κάτι;
 • Γεωργιάδης: Ενα λεπτό, ένα λεπτό.
 • Κατσανέβας: Πως έχει αλλάξει δηλαδή;
 • Γεωργιάδης: Πάμε πάλι απ' την αρχή.
 • Παρουσιαστής: Μιά κουβέντα κ. Γεωργιάδη για να κλείσουμε.
 • Γεωργιάδης: Με τη ρύθμιση που ψηφίσαμε για χρέος έως 5.000...
 • Δημητρακόπουλος: Θα πάει δέκα τώρα...
 • Κατσανέβας: Θα πάει εφτά...
 • Γεωργιάδης: ...μπορείς να πηγαίνεις και να πληρώνεις 10 ευρώ το μήνα.
 • Δημητρακόπουλος: Ναι...
 • Γεωργιάδης: Το ύψος των 5.000 ως προς το ποινικό σκέλος θα πάει τουλάχιστον στις 10.000. Θα διπλασιαστεί.
 • Παρουσιαστής: Μάλιστα...
 • Γεωργιάδης: Αρα, λοιπόν, η Κυβέρνηση παίρνει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
 • Δημητρακόπουλος: Για 10.000 και 1 ευρώ θα πηγαίνεις φυλακή δηλαδή...
 • Κατσανέβας: Μα είναι τώρα, είναι, είναι πράγματα αυτά τώρα; Είναι πράγματα αυτά Αδωνι;
 • Γεωργιάδης: Ενα λεπτό...
 • Κατσανέβας: Για 10.000 ευρώ αν χρωστάς στην Εφορία θα πας φυλακή;
 • Γεωργιάδης: Ενα λεπτό βρε παιδάκι μου. Στις 10.000...
 • Κατσανέβας: Είναι δυνατόν; O πρωθυπουργός να λέει ότι θα αποποινικοποιήσουμε εντελώς τα χρέη...
 • Παρουσιαστής: Σου λέει ότι στις 10.000 κάνεις ρύθμιση.
 • Κατσανέβας: Πρόκειται για μιά ανάλγητη πολιτική η οποία δεν εξηγείται...
 • Γεωργιάδης: Ξαναλέω...
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν...
 • Σχολιαστής: Είναι θέμα νομικού πολιτισμού.
 • Κατσανέβας: Oχι δεν είναι, δεν είναι... Είναι απαράδεκτο.
 • Γεωργιάδης: Σας είπα, σας είπα...
 • Κατσανέβας: Και δεν έχει σχέση ο Γιώργος ο Κουρής...
 • Παρουσιαστής: Κε Κατσανέβα παρακαλώ.
 • Γεωργιάδης: ...ότι συμφέροντα έχουν κι' αυτοί που τους κόβουμε λεφτά και πρέπει το δημόσιο να έχει λεφτά για να μην τους τα κόβει...
 • Κατσανέβας: Τι μου λες τώρα... Με 10.000 ευρώ χρέη στην Εφορία...
 • Παρουσιαστής: Κε Γεωργιάδη... Κε Κατσανέβα... Πρέπει να 'ρθείτε μιά μέρα να είστε εδώ.
 • Κατσανέβας: Σας παρακαλώ. Θα πάει φυλακή ο μέσος πολίτης;
 • Γεωργιάδης: Τα 10.000 τα κάνει 48 δόσεις...
 • Κατσανέβας: Ε, γι' αυτό θα αυτοκτονήσει λοιπόν...
 • Σχολιαστής: Μα ποινικοποιείς, ποινικοποιείς το «δε μπορώ»;
 • Κατσανέβας: Θα οδηγήσετε στην αυτοκτονία τον κόσμο... Αυτό κάνετε.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, λοιπόν, λοιπόν...
 • Κατσανέβας: Είναι ντροπή. Είναι ντροπή.
 • Γεωργιάδης: Κε Κατσανέβα, ψυχραιμία, ψυχραιμία.
 • Παρουσιαστής: Πρέπει να 'ρθείτε να την κάνουμε την κουβέντα εδώ στο στούντιο.
 • Γεωργιάδης: Εχουμε κληρονομήσει δυστυχώς πολλά χρέη απ' το παρελθόν...
 • Κατσανέβας: Καλά, εντάξει...
 • Σχολιαστής 2: Ε, όχι τα κληρονομήσατε Αδωνι. Oχι μόνο κληρονομήσατε.
 • Κατσανέβας: ...Ρίξτε τα, ρίξτε τα και στον Τρικούπη τώρα.
 • Παρουσιαστής: Λοιπόν, θα την κάνουμε τη συζήτηση, εδώ πέρα, αυτή. Κε Γεωργιάδη ευχαριστώ πολύ...
 • Γεωργιάδης: Λοιπόν, ευχαριστώ κι' εγώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ.
 • Παρουσιαστής: ...πρέπει να πάμε σε διάλλειμμα κ. Κατσανέβα. Πάμε σ' ένα διάλλειμμα, επιστρέφουμε να συνεχίσουμε την κουβέντα μας με τους καλεσμένους μας.