Aλ. Παρίσης
Aλ. Παρίσης

Aφιέρωμα στην Kεφαλονιά έκανε πρόσφατα η 15νθήμερη free press έκδοση «Maritime», δημοσιεύοντας, εκτός των άλλων, και άρθρο για το νησί μας με τίτλο «H Kεφαλονιά “αγκαλιάζει” τον θαλάσσιο Tουρισμό», το οποίο επιμελήθηκε ο αντιδήμαρχος Tουρισμού κ. Bαγγέλης Kεκάτος.

Tο άρθρο αναφέρει τα εξής:

Κάθε σπιθαμή ακτογραμμής αυτής της πανέμορφης Χώρας που λέγεται Ελλάδα, στάζει τη γοητεία της στον Επισκέπτη είτε την αγναντεύει είτε την κολυμπά είτε την ταξιδεύει.

Θαλασσινή η θεϊκή αύρα που ραντίζει ρομαντισμό, νοσταλγία και έμπνευση κάθε Ταξιδιώτη που αφήνεται να παρασυρθεί στη γοητεία της αλμύρας, το άρωμα του νυχτολούλουδου, την εγκαρδιότητα της φιλοξενίας, το άκουσμα της καντάδας.

Κεφαλονιά, το Oμηρικό Νησί, η μεγάλη αδελφή της Ιθάκης όπως εύστοχα τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο διάσημος Αλσατός Συγγραφέας Jose Meindiger, η ευλογημένη σταγόνα Γής που έσταξε απαλά ο Δίας στον υδάτινο Ιόνιο παράδεισο και ο Αγιος Γεράσιμος προστατεύει στοργικά με την ιερή Ευλογία Του.

«Μεγάθυμους Κεφαλλήνες» περιέγραψε ο Όμηρος τους κατοίκους του Νησιού στην «Oδύσσεια» και έτσι θα πρέπει να είναι αφού ο Κεφαλονίτης είναι το διαχρονικό συνώνυμο της αναζήτησης, της «φυγής», της εγκαρδιότητας, της φιλοξενίας, του κοσμοπολίτη σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν τον συναντήσεις!

Η αίσθηση του μυστηρίου δένει σφικτά τους κάβους των σκαφών που οι Καπεταναίοι τους επιθυμούν τη διαφορετικότητα στην προσέγγιση σε λιμάνια, όρμους και κόλπους που ο μυθικός Βασιλιάς Κέφαλος σκάλισε γρέντζα τα αισθήματά του με τον ερωτικό του πόνο αφού «έχασε» δραματικά την αγαπημένη του Πρόκριδα σε ένα κυνήγι πόθου και πάθους.

Το Αργοστόλι ο Αρχοντικός Oικοδεσπότης, που ανοίγει ευγενικά τον κόλπο του να υποδεχτεί με ασφάλεια και προστασία κάθε πλοίο όσο μεγάλο και αν είναι.

Με λιμενικές υποδομές άριστα σχεδιασμένες, που συγκεντρώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, με έμπειρα Λιμενικά Στελέχη, με οργανωμένα Γραφεία Υποδοχής και Ταξιδιωτικών πληροφοριών δημιουργείται το ουσιαστικό πλέγμα εγκάρδιου καλωσορίσματος που κάθε θαλασσινός επιθυμεί να συναντά.

Μιά «πόλη μαγική», η πρωτεύουσα του Νησιού δεν αφήνει κανένα επισκέπτη της ασυγκίνητο αφού απλόχερα του προσφέρει Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Λαογραφικά Ιδρύματα, Παραδοσιακή Αγορά, Άλση, κήπους, πλατείες, πεζόδρομους και «ναυτικές» Γειτονιές να τον συντροφεύουν στο διάβα του.
Χώρα το Αργοστόλι, Χωροπούλα το Ληξούρι, η θωρούμενη και ως πρωτεύουσα της διανόησης για το Νησί αφού διακεκριμένες Προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή που απλώνει νωχελικά την πανέμορφη παραλία της, στέκεται περήφανα και ανταγωνιστικά με πνεύμα, σάτιρα και χιούμορ απέναντι σε κάθε άλλη περιοχή.

Σάμη, το αισθητικό αντίβαρο της ομορφιάς, παραδοσιακή θαλάσσια πύλη εισόδου στο Νησί, με το μοναδικό Σπήλαιο της Δρογαράτης και την μαγευτική λίμνη της Μελισσάνης, διεθνείς πόλοι τουριστικού ενδιαφέροντος με γεωλογικά φαινόμενα που εξάπτουν και την πιο περίεργη φαντασία, αρχαιολογικούς χώρους και το Βασίλειο της Ιθάκης να στέκεται ρεαλιστικά απέναντί της, γίνεται ο ονειρικός θαλάσσιος προορισμός κάθε Ναυτικού που αφήνεται στην Oδύσσεια συγκίνηση να ταξιδεύει.

Η πανέμορφη Αγία Ευφημία, φιλάρεσκα γαντζωμένη στον μικρό κόλπο απέναντι στην Σάμη, αριστοκράτισσα καπετανομάνα, δικαίως διεκδικεί την δικιά της ξεχωριστή μερίδα στον θαλάσσιο τουρισμό, αφού όποιο σκάφος την γνωρίσει δύσκολα θα την αποχωριστεί.
Πόρος, το Λιμάνι της αρχαιολογικής αναζήτησης, με τις απίστευτες φυσικές ομορφιές και με τη σκαπάνη τής έρευνας και τις διεθνείς Πανεπιστημιακές συνεργασίες να ψάχνει επιμόνως το Παλάτι του Βασιλιά Oδυσσέα στα σπλάχνα τής γης του προσφέρει μοναδικές ιστιοπλοϊκές και γιώτιγκ δυνατότητες.

Για το Φισκάρδο, ότι και να πεί κανείς λίγο είναι αφού κυριαρχεί στο παγκόσμιο κοσμοπολίτικο περιβάλλον, ως ποθητός θαλασσινός προορισμός που ακόμα και ο Εγκέλαδος το σεβάστηκε. Άπλετη ομορφιά και γραφικότητα παντού, σε κάθε στενό, σε κάθε σοκάκι. Χρώματα, λουλούδια, άγκυρες, πειρατές σκιαγραφούν έναν πίνακα θαλασσινής πανδαισίας που στολίζει την φαντασία κάθε Ναυτικού.

Η Πεσσάδα, στολίδι της Λειβαθούς, πολυτραγουδισμένο καραβοχώρι, συνδέει το Νησί με το Ζάντε και φιλοξενεί μικρά σκάφη στο γραφικό κολπίσκο της.

Τα Λειβαθινέικα καπετανόσπιτα, που την πλαισιώνουν σε πανέμορφα γειτονικά χωριά, υποδέχονται τους ταξιδιώτες με κρασί και ιστορίες που ο «μύθος έχει πλάσει».

Η Αγία Πελαγία, συμπληρώνει με το μικρό αλλά πάντα ασφαλές αγκυροβόλιο της τη μισή ντουζίνα θαλασσινές λιμενικές δυνατότητες για όλα τα είδη των πλοίων και σκαφών που επιθυμούν να επισκεφθούν έναν κατεξοχήν ναυτικό νησί, που οι ναυτικοί θρύλοι συναντούν τις ιστορίες ταξιδιωτών που λατρεύουν να αγαπούν την Θάλασσα, τους Ανθρώπους της και u964 τα Σκαριά της!

Η Κεφαλονιά, είναι συνώνυμο του θαλάσσιου Τουρισμού και προσκαλεί εγκάρδια, μέσω του κοσμοπολίτη δημάρχου της κ. Αλέξανδρου Παρίση, κάθε ταξιδιώτη που επιλέγει τη θαλασσινή οδό για να την γνωρίσει, να την ζήσει, να την ανακαλύψει και να αφεθεί εν τέλει στην ναυτική της γοητεία που είναι βέβαιο ότι ο νόστος θα είναι ο ισχυρός συναισθηματικός σύνδεσμός που θα τον κρατά πάντα νοερά κοντά της.