Ο ομογενής συμπατριώτης μας Τζέρι Γεωργάτος, οδεύει προςτη Γερουσία
Ο ομογενής συμπατριώτης μας Τζέρι Γεωργάτος, οδεύει προςτη Γερουσία

O ομογενής Κεφαλονίτης Τζέρι (Γεράσιμος) Γεωργάτος, ο «καθημερινός ήρωας» των Αυστραλών, θα είναι υποψήφιος γερουσιαστής με τη σημαία του νεοϊδρυθέντος πολιτικού κόμματος WikiLeaks Party.

Oυδείς εξεπλάγη όταν το όνομα του Γεωργάτου, πανεπιστημιακού και δημοσιογράφου, εμφανίστηκε στη λίστα των υποψήφιων γερουσιαστών με το WikiLeaks Party του Ασάνζ. Η ανθρωπιστική δράση του Ελληνα ομογενούς, η ενασχόλησή του με τα δικαιώματα των Αβορίγινων και ο αγώνας του υπέρ της διαφάνειας στη διοίκηση, τον έχουν φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο με τις Αρχές -καθιστώντας τον ταυτόχρονα ιδανικό για τη «δουλειά».

Η ανταπόκριση του κόσμου στην υποψηφιότητά του έχει υπάρξει θερμή. Ιδρυτής της οργάνωσης Φοιτητές Χωρίς Σύνορα και της Wheelchairs for Kids, που έχει δωρίσει πάνω από 26.000 αναπηρικές καρέκλες σε παιδιά σε πάνω από 66 χώρες, ο Γεωργάτος θεωρείται καθημερινός ήρωας από τους Αυστραλούς. «Καμιά φορά με λένε ιδεαλιστή. Δεν με πειράζει...».

Από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, στην οποία έχει βρει άσυλο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ο ιδρυτής της WikiLeaks, Julian Assange, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα επτά υποψηφίων του κόμματός του για τη Γερουσία, από τη Βικτώρια, τη Δυτική Αυστραλία και τη Νέα Νότια Oυαλία για τις στις επικείμενες εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστραλία.

O Τζέρι Γεωργάτος, είναι γιός των Ναπολέων και Αγγελικής Γεωργάτου, που μετανάστευσαν στη δεκαετία του 50 από την Κεφαλονιά στην Αυστραλία, οι οποίοι ίδρυσαν βραδινά σχολεία ελληνικής γλώσσας βοηθώντας τους έλληνες μετανάστες της δεκαετίες του '60 και '70 να μάθουν την «ξένη γλώσσα», αλλά και να διαδώσουν την ελληνική.

Το ζεύγος Γεωργάτου, μετά την δουλειά τους, ο Ναπολέων εργαζόταν ως εργάτης σε εργοστάσιο της Φορντ, ενώ η Αγγελική ήταν ράφτρα σε ραφείο της πόλης, δίδασκαν ελληνικά και βοηθούσαν τους Ελληνες της περιοχής.

Από το έργο τους αυτό, οι γονείς του Τζέρι Γεωργάτου έγιναν πολύ γνωστοί στην Αυσταλιακή Ηπειρο.

O γιός τους, από παιδί βοηθούσε τους γονείς του, για να εξελίχθηκε σε πολύ ενεργό μέλος Ανθρωπιστικών Ιδρυμάτων.