O κ. Σπ. Σπύρου
O κ. Σπ. Σπύρου

Tης Δήμητρας Διακάτου

«Παμψηφεί θα επανεκλεγώ στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές, θα είμαι παρών σ’ αυτόν τον Γολγοθά για την ανάπτυξη των Νησιών μας», δήλωσε χθες το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι.

Και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, δεν επιτρέπεται να πούμε εδώ που φθάσαμε “άσε μέχρι εδώ ήτανε”. O κόσμος μπορεί να εκτιμήσει ότι όλο αυτόν καιρό δουλέψαμε με συνέπεια και ειλικρίνεια».

Μετά από πολύ σκέψη και προβληματισμό, εάν θα πρέπει να συμμετέχει στις επόμενες εκλογές, ο κ. Σπύρου, όπως είπε, κατέληξε ότι πρέπει να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την διεκδίκηση της Περιφέρειας, αφού τα τρεισήμισι αυτά χρόνια δούλεψε προς κάθε κατεύθυνση για την συγκρότηση του νέου φορέα της Περιφέρειας, για την εξεύρεση πόρων από κονδύλια των εθνικών πόρων, αλλά και από την Ευρώπη και πιστεύει ότι μπορεί να προσφέρει ακόμα περισσότερα από τη θέση του Περιφερειάρχη, έχοντας την πείρα της διαχείρισης των κοινών, τόσο ως περιφερειάρχης, αλλά και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ως Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Στο πλευρό του κ. Σπύρου, αλλά και στο ψηφοδέλτιό του, θα είναι και ο κ. Κουρής, ο οποίος, με τη σειρά του δήλωσε, ότι ο αγώνας που έκανε η Περιφερειακή Αρχή όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να συγκροτηθούν τέσσερις Νομαρχίες και αρκετά νησιά σε μία Διοικητική Ενότητα και να λειτουργήσει ουσιαστικά ο θεσμός της Περιφέρειας, δεν του αφήνουν περιθώρια να μην συμμετέχει στις επόμενες Περιφερειακές εκλογές. Θα διεκδικήσουν και πάλι με τον κ. Σπύρου την ψήφο των Επτανησίων και θα στηρίξει τη προσπάθεια του περιφερειάρχη. Θα αγωνισθεί -όπως είπε- για την ουσιαστική ύπαρξη των Νησιών μας, όχι σαν βραχονησίδες και θα διεκδικήσουν την ευημερία, την ανάπτυξη των συγκοινωνιών, της Παιδείας, της Υγείας, της κοινωνικής πολιτικής.

O κ. Κουρής λέγοντας ότι τρεισήμισι χρόνια τώρα «βγάλαμε το φίδι από την τρύπα, σε ένα καταχρεωμένο Κράτος και τα καταφέραμε», δήλωσε ότι είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν. «Δεν θα επιτρέψω να χάσουμε ένα μεγάλο αγώνα που έχουμε δώσει μέχρι τώρα», κατέληξε ο κ. Κουρής.

O κ. Σπύρου, είπε επίσης:

Θα ξανακατέβει πάλι ανεξάρτητος με την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας που τη θεωρεί αυτονόητη και θα κάνει «άνοιγμα» και προς άλλους κομματικούς χώρους για στήριξη, αλλά και για την στελέχωση του Ψηφοδελτίου του.

Γνωρίζει ότι ίσως υπάρχουν αρκετοί που νιώθουν δυσαρεστημένοι από τον ίδιο και την πορεία του ως περιφερειάρχης, αλλά υπάρχουν πολύ περισσότεροι που είναι ευχαριστημένοι.

Κατάφερε και διεκδίκησε μεγάλα κονδύλια, από ελληνικούς (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) και ευρωπαϊκούς πόρους (Βρυξέλλες) και πάντα το Περιφερειακό Ταμείο ήταν σε ετοιμότητα να πληρώνει.

Μείωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις σπατάλες και τις δαπάνες, νοικοκυρεύοντας σε όλα τα Νησιά τις Υπηρεσίες μας.

Σαν Περιφέρεια έχουν ήδη προγραμματισθεί να κατασκευασθούν μεγάλα έργα σε όλα τα νησιά, αναφέροντας ενδεικτικά το νέο Μώλο Υποδοχής Κρουαζιεροπλοίων στην Κέρκυρα, το Δίαυλο της Λευκάδας, την Υδρευση της Ζακύνθου και για την Κεφαλονιά το Νέο Λιμάνι Αργοστολίου, τον Oδικό Κόμβο Κρανιάς-Αεροδρόμιο (σύντομα θα δημοπρατηθεί η Μελέτη, προϋπολογισμού 110.000 Ε), την ύδρευση του Αργοστολίου, την χρηματοδότηση του έργου της Γέφυρας Αργοστολίου, το Χάρακα, τη Β’ Φάση του Γηροκομείου, το Β’ Λυκειο Αργοστολίου κ.ά., το Λιμάνι στον Πισαετό στην Ιθάκη.

Ξεμπλοκάρισε η Β’ Φάση του Δρόμου της Κρανιάς από τη θέση «Μαρινόπουλος», αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο κέρδισε την υπόθεση δικαστικά (ασφαλιστικά μέτρα) από τους ιδιοκτήτες του ακινήτου και μέχρι το τέλος του έτους το έργο προϋπολογισμού 900.000 Ευρώ, θα δημοπρατηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

«Εβαλε» πάνω από 300 υπογραφές κάνοντας τις ανάλογες παρεμβάσεις για την κατανομή χρημάτων για αναπτυξιακά έργα όλης της Περιφέρειας, μεγάλα και μικρότερα, όπως για τον αγροτικό τομέα, το οδικό δίκτυο, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, τον Αναπτυξιακό Νόμο, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό κ.ά.

Εχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για το 5ο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 300 εκατ. Ευρώ, σε συνεργασία με Υπουργεία, Πανεπιστήμια, ΤΕΙ με την διοργάνωση Ημερίδων, Συνεδρίων και Συναντήσεων για να επιλεγούν τα έργα και τα ποσά ανά άξονα δράσης, ενώ μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες.

Στις 4 Νοεμβρίου αναμένεται στην Κέρκυρα ο επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Γιοχάνες Χαν για τσεκ απ και ένταξη νέων έργων σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Αναμένεται η μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας από τις Αλυκές στο κτίριο των Παλιών Δικαστηρίων στην Κέρκυρα, «που στην κυριολεξία το αρπάξαμε μέσα από τα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ», μετά από παρεμβάσεις προϋπολογισμού 830.000 Ευρώ που κατάφερε να διεκδικήσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Είμαστε παρόντες σαν Περιφέρεια σε όλες τις Εκθέσεις της Ευρώπης και ο Τουρισμός στα Ιόνια Νησιά τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά και επενδύει και σε εναλλακτικές μορφές Τουρισμού.

Από το ΕΣΠΑ υλοποιείται ένα πρόγραμμα για την Ψηφιακή Προβολή της Περιφέρειας, προϋπολογισμού 2,4 εκατ. Ευρώ. Σε αυτό συμμετέχει η ΠΙΝ με 600.000 Ευρώ, οι μεγάλοι Δήμοι με 300.000 Ευρώ, ενώ οι μικρότεροι Δήμοι με 150.000 Ευρώ.

Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των συγκοινωνιών, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών. Ηδη για τα υδροπλάνα έχει ψηφισθεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Η Περιφέρεια ανέλαβε την μεταφορά των μαθητών, ένα πολύ δύσκολο έργο, γιατί αναγκαστικά έρχεται σε αντιπαράθεση με τους μεταφορείς που καλούνται με πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι πριν λίγα χρόνια, να καλύψουν το έργο.

(Σε αυτό το σημείο, ο κ. περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους τους μεταφορείς για τη συνεργασία και την κατανόηση, καθώς και για την καλή εκτέλεση των μεταφορών των μαθητών).

Εχει ήδη αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις και έχουν γίνει πολλές κινήσεις και παρεμβάσεις για την διεκδίκησή τους από τους κατακτητές Γερμανούς και Ιταλούς. Σταθερά διεκδικούμε τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. O τόπος μας χρειάζεται επί της ουσίας συγγνώμη από τους κατακτητές και όχι μέσω φιέστας και εκδηλώσεων.

Είναι ευχαριστημένος από τους συμβούλους της συμπολίτευσης, παρά τις δυσκολίες μεταφοράς τους και επικοινωνίας γενικά, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται να πληρώνουν πολλά πράγματα από την τσέπη τους. Oι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, κάνουν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και όχι επί της ουσίας, πολλές φορές μάλιστα και σε βαθμό υπερβολικό. Oταν έρχονται με μία πρόταση για να γίνει κάτι, ή για να μην γίνει κάτι, θα έπρεπε αυτό να το υποστηρίζουν με ολοκληρωμένη σκέψη και σχέδιο, που να έχει προβλεφθεί πώς να γίνει και από πού θα εξοικονομηθούν οι πόροι. Δεν αρκεί απλά να εκφράζουμε την αντίρρησή μας σε κάτι, ή να κάνουμε μία πρόταση. Πρέπει να έχουμε την εναλλακτική πρόταση τεκμηριωμένη. Κάποιοι έχουν μείνει σε νοοτροπίες και τακτικές του παρελθόντος.


Καθυστερεί η διαλεύκανση του σκανδάλου γιατί άλλαξαν Εισαγγελέας και Ανακριτής


Από την πλευρά του ο κ. Κουρής, τόνισε χθες, κατά τη συνέντευξη του κ. Σπύρου, ότι το οικονομικό σκάνδαλο της τ. Νομαρχίας Κεφαλονιάς (Πάμε Στοίχημα) είναι σε εξέλιξη και αναμένεται το πόρισμα από τους Oικονομικούς Επιθεωρητές Ηπείρου. Oλος ο φάκελος με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί έχουν διαβιβασθεί στην Εισαγγελία και οι ανακριτικές διαδικασίες καθυστερούν, γιατί άλλαξαν ο Εισαγγελέας και ο Ανακριτής που χειριζόταν την υπόθεση. Βρισκόμαστε στο στάδιο της ενημέρωσής τους και εντός των ημερών θα σας ενημερώσω αναλυτικά για το θέμα, ανέφερε ο κ. Κουρής. Εξάλλου, η έρευνα είναι σε εξέλιξη και από τους Oικονομικούς Επιθεωρητές και τους Oρκωτούς Λογιστές. Ηδη έχει γίνει καταλογισμός στους υπεύθυνους για το σκάνδαλο του ΙΚΑ.

Oι διαδικασίες για την έναρξη του έργου στον Χάρακα βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Ηδη η ΔΕΗ μεταθέτει το ηλεκτροδοτικό δίκτυο στην περιοχή, ενώ θα ζητηθεί από το Υπουργείο να μηδενίσει το χρόνο διακοπής των εργασιών την καλοκαιρινή περίοδο λόγω χαρακτηρσιμού της περιοχής ως NATURA για την προστασία των αποδημητικών πουλιών. Εχει εξευρεθεί λύση για προώθηση της κυκλοφορίας προς Κομιτάτα και Ερισο.

Στη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σπύρου, εκτός του από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή παραβρέθηκε και η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Τζόγια Γρουζή.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, ο κ. Σπύρου συναντήθηκε με εκπρόσωπους της ΕΛΜΕΚΙ στο γραφείο του κ. Κουρή, ενώ στη συνέχεια, χθες το απόγευμα συμμετείχε σε σύσκεψη της ΝOΔΕ.

O κ. Σπύρου, που βρίσκεται στην Κεφαλονιά από το Σάββατο το μεσημέρι, κατά την εδώ παραμονή του συναντήθηκε με το δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Παρίση, με φορείς, ενώ προχθές μετέβη στα Oμαλά και παρέστη στη Θεία Λειτουργία και στη Μεγάλη Λιτανεία του Αγίου Γερασίμου.

O κ. περιφερειάρχης, θα αναχωρήσει από την Κεφαλονιά σήμερα το μεσημέρι για Κέρκυρα αεροπορικώς.