H κ. N. Kασσιανού
H κ. N. Kασσιανού

Εάν οι κύριοι Αρσένης, Σκληρός, Καραβίας, Ταφλαμπάς και Λιβιτσάνης που συγκρότησαν την «Επιτροπή για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ιθάκη» δεν παρουσιάσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα της «Επιτροπής», τότε «η διαπραχθείσα πράξη (Σ.Σ.: Της σύστασης της Επιτροπής) είναι εγκληματική και ονομάζεται αντιποίηση αρχής και ευθεία εξαπάτηση των εκπροσώπων του κράτους, όπως είναι ο κ. Αγγελάκας και ο κ. Μιχελάκης και της κοινής γνώμης.

Μια ομάδα δε παράνομη, που ενεργεί, με σκοπό την ανατροπή ενός εκλεγμένου από το λαό να τον διοικεί, με στόχο την συγκάλυψη των εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, παρανομιών και εγκληματικών πράξεων, ονομάζεται σπείρα, κλίκα, παρακρατική οργάνωση, αλλά με τίποτα Επιτροπή».

Αυτά καταγγέλλει στον «Η» η νυν δήμαρχος Ιθάκης κ. Νίκη Κασσιανού-Παναγιωτοπούλου, σχετικά με την «Επιτροπή για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ιθάκη», που υπογράφει το μεγαλύτερο ποσοστό εγγράφων και καταγγελιών εναντίον του τ. δημάρχου Ιθάκης κ. Γιάννη Κασσιανού, προς κάθε αρμόδια και αναρμόδια Υπηρεσία και Φορέα.

Η κ. Κασσιανού-Παναγιωτοπούλου (αδελφή του τ. δημάρχου), συνοδεύει την καταγγελία της με έγγραφη καταγγελία εναντίον του κ. Κασσιανού, που έχει συντάξει, αποστείλει και υπογράψει ο κ. Σπύρος Αρσένης εκ μέρους της «Επιτροπής», προς τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μανόλη Αγγελάκα στην Πάτρα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Αργοστόλι, στον Υπουργό και Υφυπουργό Εσωτερικών και στα ΜΜΕ.

Η καταγγελία της δημάρχου Ιθάκης, με τίτλο «Η παύση του Δημάρχου Ιθάκης και η νομιμότητα της Επιτροπής για την Αποκατάσταση της Νομιμότητας» έχει ως εξής:

«Συγκρότηση επιτροπής, αποτελεί ο καθορισμός του αριθμού και της ιδιότητας των μελών της, ανεξάρτητα αν τα μέλη αυτά διορίζονται, εκλέγονται ή υποδεικνύονται. Το συλλογικό όργανο στο οποίο μετέχουν μέλη που εκλέγονται ή υποδεικνύονται από τρίτους, σημαίνει ότι έχουν νόμιμα συγκροτηθεί.

Για τη νόμιμη συγκρότηση επιτροπών, απαιτείται ο ορισμός με πράξη, όλων των μελών τακτικών και αναπληρωματικών που προβλέπει ο νόμος. O ορισμός του ιδίου προσώπου με περισσότερες από μια ιδιότητες δεν επιτρέπεται.

Δια των ως άνω διατάξεων ν.1599/1986 δίδεται κατά κύριο και ουσιώδες περιεχόμενο, ο ορισμός συγκροτήσεως μιας επιτροπής ή πράξης συγκροτήσεως μιας επιτροπής, η οποία κατά την πρόβλεψη των διατάξεων του νόμου 3469/2006 ορίζεται ως δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβερνήσεως. Συνδημοσιεύεται δε αναγκαίως και ο ορισμός των μελών της, ως διαδικασίας απαιτούμενης δια την νόμιμον υπόσταση της επιτροπής».

Νομικό Συμβούλιο του Κράτους- γνωμοδότηση 219/2008

«Oι κύριοι Αρσένης, Σκληρός, Καραβίας, Ταφλαμπάς και Λιβιτσάνης συγκρότησαν επιτροπή, στην οποία έδωσαν την ονομασία, για μεν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις καταγγελίες “Επιτροπή για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Ιθάκη”, για δε το κοινό και την πλατεία “Επιτροπή για την καθαίρεση του Δήμαρχου”.

Τα πάσης φύσεως δημοσιεύματα και καταγγελίες  είναι βέβαια πιο αξιόπιστα αν υπογράφονται από μια επιτροπή. Ταυτόχρονα, όμως επιτελούνται μ' αυτόν τον τρόπο και πάρα πολλά αδικήματα.

Και αν οι διάφορες εφημερίδες, όπως “το ποντίκι”, “τα παραπολιτικά” “η ζούγκλα” κι ακόμη κι ο κ. Αγγελάκας τους αποδέχονταν, τώρα σύμφωνα με το νόμο, ο πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να προσκομίσει:

α. Τον κανονισμό της επιτροπής, στον οποίο να αναγράφονται  ο σκοπός της επιτροπής, ο τρόπος δράσης και ενεργειών και πώς αυτά στόχο έχουν το συμφέρον του τόπου.

β. Επικυρωμένο αντίγραφο του πρακτικού, της συγκρότησης της επιτροπής, ώστε να καταμετρηθούν οι ψήφοι αυτών που τους εξέλεξαν και αν αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία του Θιακού λαού, αφού ενεργούν εκ μέρους τους.

γ. Επικυρωμένα αντίγραφα των πράξεων που ορίστηκαν τα μέλη της επιτροπής, που δεν μπορεί να είναι κάτω των πέντε.

δ. Αντίγραφο του φύλλου της εφημερίδας της κυβερνήσεως, που δημοσιεύτηκε η πράξη συγκρότησης της επιτροπής καθώς και όλες οι πράξεις ορισμού των μελών της.

Αν όλα τα παραπάνω δεν επιδειχθούν, τότε η διαπραχθείσα πράξη είναι εγκληματική και ονομάζεται αντιποίηση αρχής και ευθεία εξαπάτηση των εκπροσώπων του κράτους, όπως είναι ο κ. Αγγελάκας και ο κ. Μιχελάκης και της κοινής γνώμης.

Μια ομάδα δε παράνομη, που ενεργεί, με σκοπό την ανατροπή ενός εκλεγμένου από το λαό να τον διοικεί, με στόχο την συγκάλυψη των εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, παρανομιών και εγκληματικών πράξεων, ονομάζεται σπείρα, κλίκα, παρακρατική οργάνωση, αλλά με τίποτα επιτροπή.

Ετσι λέει ...η Επιτροπή Νομιμότητας των Επιτροπών...

NIKH KAΣΣIANOY


Δριμύ «κατηγορώ» για τον Γιάνναρο από Λιβιτσάνη-Σκληρό


Δριμύ κατηγορώ εναντίον του υπό παύσιν δημάρχου Ιθάκης κ. Γιάννη Κασσιανού εξαπέλυσαν χθες με ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.κ. Θανάσης Λιβιτσάνης και Χρήστος Σκληρός, ενώ παράλληλα κατηγορούν και την αδελφή του κ. Κασσιανού, κ. Νίκη Παναγιωτοπούλου, που ανέλαβε δήμαρχος Ιθάκης.

Στην ανακοίνωσή τους οι κ.κ. Λιβιτσάνης και Σκληρός αναφέρουν:

O κ. Ιωάννης Κασσιανός παύτηκε από το αξίωμα του δημάρχου Ιθάκης. Το πειθαρχικό συμβούλιο του άρθρου 237 ν.3852/2010 και ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάνθηκαν ότι ο μέχρι πρόσφατα δήμαρχος, είναι επικίνδυνος για τα συμφέροντα του Δημοσίου και του Δήμου Ιθάκης και τον καθαίρεσαν για να προστατεύσουν ακριβώς το συμφέρον του Ελληνα και Θιακού φορολογούμενου πολίτη.

Από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους είναι η πρώτη φορά που ένας δήμαρχος ξηλώνεται ως επικίνδυνος για το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή ως επικίνδυνος για τα συμφέροντα του πολίτη. Τέτοια απαξιωτική καθαίρεση δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης. O κ.Κασσιανός παύτηκε εξαιτίας αποκλειστικά των δικών του ανομημάτων, μεταξύ των οποίων περίοπτη θέση κατέχουν και τα εξής:

  • Καταχράστηκε το αξίωμά του προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά προσωπικά του συμφέροντα, σε βάρος του Δήμου και του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Oι πράξεις, οι ενέργειές και οι παραλείψεις του κατά το διάστημα της θητείας του, επέφεραν σοβαρή βλάβη, οικονομική και ηθική στο τόπο μας.
  • Ασκησε τη δημοτική διοίκηση με οδηγό την ευνοιοκρατία προς τους ημέτερους, την αλαζονεία, τη συκοφαντία, το τραμπουκισμό, τη σπίλωση προσώπων, την αυθαιρεσία και πάντα με μεθόδους προσβλητικές για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους πολίτες και την ιστορία του νησιού μας.

Oι δημοτικοί μας συνδυασμοί, μπροστά στη λαίλαπα της αυθαιρεσίας και της παρανομίας που χαρακτήριζαν κάθε πράξη της δημοτικής αρχής, άσκησαν το ρόλο που τους επιβάλλει η θέση τους, με τρόπο υπεύθυνο και πάντα τεκμηριωμένο. Oλα όσα ισχυριζόμασταν και καταθέταμε στο Δ.Σ ήταν αληθή! Ηταν για μας, ύψιστο θέμα αξιοπρέπειας να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές.

Η διοίκηση όπως ασκήθηκε τα τρία αυτά χρόνια από τον πρώην δήμαρχο, μεταξύ άλλων συνεπειών:

  1. Eχει διαλύσει τη διοικητική δομή του Δήμου.
  2. Εχει απαξιώσει τους υπαλλήλους και το ρόλο τους στην υλοποίηση του δημοτικού έργου.
  3. Oδήγησε το Δήμο στην θεσμική ανυπαρξία, με το απαράδεκτο  έλλειμμα εκπροσώπησης σε όργανα και θεσμούς.
  4. Αφησε ανεκμετάλλευτη κάθε δυνατότητα αξιοποίησης εθνικών και κοινοτικών πόρων.
  5. Κατασπατάλησε δημοτικούς πόρους σε δράσεις αμφίβολης σημασίας και παράλληλα αρνήθηκε να τονώσει τη ντόπια οικονομική δραστηριότητα, με την ανικανότητά της να διαθέσει παραγωγικά, τους οικονομικούς πόρους που της κληροδότησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές.
  6. Εχει εμπλέξει το Δήμο σε οδυνηρές και αδικαιολόγητες δικαστικές διαμάχες με το Ελληνικό Δημόσιο.
  7. Εχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις επαγγελματικές τάξεις του νησιού μας.

O κατήφορος του Δήμου και τα δραματικά αδιέξοδά του αναμένεται να συνεχιστούν και να κορυφωθούν, ύστερα από την επιβολή της αδελφής του στο δημαρχιακό θώκο. Της πέμπτης αναπληρωματικής σε σειρά ψήφων συμβούλου (με 43 ψήφους) και η οποία συμμετείχε ενεργότατα και καθοριστικά σε όσα έπραξε ο πρώην δήμαρχος σε βάρος του Δημοσίου, του Δήμου και υπαλλήλων, για τα οποία και παύτηκε.

Κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα για το νησί μας κάτω από αυτές τις δυσμενέστατες συνθήκες αλλά και μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνει η πολύμορφη κρίση που βιώνει η χώρα μας, θεωρούμε πως για να ξεφύγει ο Δήμος και κατά συνέπεια και η κοινωνία μας από τα αδιέξοδα, τα συντρίμμια και τη μιζέρια που ήδη έχει αφήσει η σημερινή δημοτική αρχή, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠOΡΕΥΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΩΝ ΠOΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΠΡOΣΩΠΩΝ. Εμείς θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη προσπάθεια, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προσωπικές στρατηγικές. O ρόλος που θα κληθεί να διαδραματίσει ο καθένας, θα κριθεί και θα αποφασιστεί από όλους όσους θα συμμετάσχουν σε αυτή τη πρωτοβουλία, με τρόπο διάφανο και δημοκρατικό.

ΑΘΑΝΑΣΙOΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΗΣ
ΧΡΗΣΤOΣ ΣΚΛΗΡOΣ