Η πρώτη σελίδα από την έκθεση-φωτιά του Ορκωτού Λογιστή για τα ...πεπραγμένα στην ΔεαΙ Ιθάκης, στην προ Κασσιανού εποχή
Η πρώτη σελίδα από την έκθεση-φωτιά του Ορκωτού Λογιστή για τα ...πεπραγμένα στην ΔεαΙ Ιθάκης, στην προ Κασσιανού εποχή

Κόλαφος είναι η Εκθεση του Oρκωτού Λογιστή κ. Γιώργου Βανόπουλου, που διενήργησε οικονομικό έλεγχο στη Δημοτική Αναπτυξιακή Επιχείρηση Ιθάκης (ΔΑΕΙ), για τα έτη 1999-2010 (12 έτη), μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιθάκης στις 10-11-2011.

Τον οικονομικό έλεγχο προκάλεσε ο τ. δήμαρχος Ιθάκης κ. Γιάννης Κασσιανός, ο οποίος θεωρούσε ότι κάτι «χοντρό» παιζόταν με την ΔΑΕΙ και ειδικότερα με το Πρόγραμμα «Oδύσσεια Περίπλους», μετά από αδυναμία εξεύρεσης του αρχείου του,με τα φορολογικά βιβλία και τις δράσεις του από το 1999 έως το 2006, κάτι που επαληθεύεται και από την Εκθεση του Oρκωτού Λογιστή.

Σύμφωνα με την Εκθεση, «χορός εκατομμυρίων δραχμών και ευρώ» «κυκλοφόρησε» όλα αυτά τα χρόνια στην Ιθάκη, άλλες φορές προς άγνωστη κατεύθυνση και άλλες προς συγκεκριμένους αποδέκτες, όπως φαίνεται και από τα extaits της Εθνικής και Αγροτικής Τράπεζας.
Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό, αναφέρει η Εκθεση: «Yπήρξε μεγάλος αριθμός επιταγών που εκδόθηκαν στο όνομα αιρετών ή συνεργατών του Δήμου και της ΔΕΑ (Σ.Σ.: ΔΑΕΙ), κυρίως στην τετραετία 1999-2002, εισπράξεις χωρίς αντιστοίχηση με την ΕΤΕ, μη έκδοση ή απώλεια των προσιδιαζόντων παραστατικών σύμφωνα με τον ΚΒΣ, μη θεώρηση στοιχείων και βιβλίων, μηδενικές φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν και εν γένει παντελής έλλειψη λογιστικής απεικόνισης. Η ως άνω λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι παράλληλα με το Ταμείο της ΔΕΑ λειτουργούσε και ένα δεύτερο εξωλογιστικό ταμείο σε μετρητά ή καταθέσεις, διαπίστωση που ενισχύεται και από το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν εισπράξεις που δεν έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία της ΔΕΑ και πληρωμές εξωλογιστικές».

O Oρκωτός Λογιστής, λόγω έλλειψης φορολογικών στοιχείων, χρηματικών ενταλμάτων, γραμματίων είσπραξης, παραστατικών κ.λπ. στοιχείων, δεν κατάφερε να βγάλει καθαρή εικόνα για την δράση της Επιχείρησης που διαχειρίστηκε για την «Oδύσσεια Περίπλους» που φαίνεται ότι έκανε διακίνηση εκατομμυρίων δραχμών και ευρώ, από την εικόνα τουλάχιστον που δίνει η Εκθεση.
Σύμφωνα με την Εκθεση, το μεγάλο οικονομικό μπάχαλο αναφέρεται έως και τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ από το 2007 και μετά, διαπιστώθηκε χρηστή ταμειακή διαχείριση.

Κατά την «κρίσιμη» και προς έρευνα περίοδο, διαβάζοντας κάποιος τα στοιχεία που παραθέτει η Εκθεση του Oρκωτού Λογιστή, διαπιστώνει ότι δήμαρχος και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης (για τα έτη 1998-2006) ήταν ο κ. Τηλέμαχος Καραβίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μία επιστολή του τότε δημάρχου κ. Τηλέμαχου Καραβία, που ως δήμαρχος Ιθάκης και πρόεδρος της ΔΑΕΙ, στις 23/10/2003 στέλνειπρος την εξωτερική συνεργάτιδα κ. Αλεξάνδρα Δενδρινού, την οποία ενημερώνει ότι «δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να βρούμε αρχείο με φορολογικά παραστατικά της ΔΑΕΙ. Δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί άμεσα το εν λόγω αρχείο καθώς επίσης και του ότι δεν βρέθηκαν ούτε λογιστικά βιβλία της επιχείρησης προκειμένου να θέσουμε υπ' όψη σας ώστε να είστε σε θέση να φτιάξετε τις δηλώσεις που δεν έχουμε υποβάλει μέχρι σήμερα, σας παρακαλώ όπως προχωρήσετε σε υποβολή μηδενικών δηλώσεων για όσα από τα οικονομικά έτη 1998-2003 δεν έχουν υποβληθεί. Είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου να λυθεί προσωρινά η εκκρεμότητα της υποβολής τους στη ΔOΥ Ιθάκης και να είναι η ΔΑΕΙ σε θέση να πάρει Φορολογική ενημερότητα και να θεωρήσει βιβλίο Εσόδων-Εξόδων, ώστε να λειτουργήσει σωστά από εδώ και πέρα. Δεσμευόμαστε να σας ενημερώσουμε μόλις έχουμε αρχείο στα χέρια μας, προκειμένου αυτές να τροποποιηθούν».

Μ' άλλα λόγια, ο πρόεδρος της ΔΑΕΙ και δήμαρχος Ιθάκης κ. Καραβίας, ήξερε ότι από το 1998 στην Επιχείρηση ήταν όλα «στον αέρα», και έδινε εντολή στην κ. Δενδρινού να προβεί σε παράνομες εικονικές και μάλιστα μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, όταν μέχρι τότε, εκατομμύρια δραχμές και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μπαινόβγαιναν στα Ταμεία και στους τραπεζικούς λογαριασμούς της ΔΑΕΙ.

Γι' αυτό, ο Oρκωτός Λογιστής στην Εκθεσή του αναφέρει ότι «...ανακύπτει το γεγονός ότι υπήρξαν εξωλογιστικές συναλλαγές και κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία ενδεχόμενα να εμπίπτουν και στην περιπτωσιολογία του νόμου 3691 /2008 ή σε διατάξεις άλλων νόμων, που θα κριθούν από τις αρμόδιες αρχές».

O Ν.3691/2008 είναι ο νόμος που αναφέρεται στην πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλες διατάξεις, μεταξύ των οποίων και αυτή περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της σύστασης οργάνωσης ή ομάδας δύο τουλάχιστον ατόμων για τη διάπραξη μιάς ή περισσότερων εγκληματικών πράξεων και η συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση ή ομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η Εκθεση του Oρκωτού Λογιστή, ήδη έχει πάρει το δρόμο προς την Αρμόδια Επιτροπή Διαφάνειας για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ παράλληλα, η Εκθεση θα κοινοποιηθεί στην Εισαγγελέα Κεφαλληνίας.

Μετά τα παραπάνω, δικαιώνεται ο «Η» που έγραφε από τις 5/11/2013 ότι «η υπόθεση της Ιθάκης, απ' όλα όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας, φαίνεται ότι για πολλά χρόνια ακόμα θα πρωταγωνιστήσει στις Δικαστικές αίθουσες και στα γραφεία των Oικονομικών Ελεγκτών».

Δ.Δ.-