«Θα είμαι ξανά υποψήφιος», λέει ο υπο παύσιν δήμαρχος της Iθάκης Γιάννης Kασσιανός

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του ξενοδοχείου «ΜΕΝΤΩΡ», στην συγκέντρωση του συνδυασμού «Αναγέννηση της Ιθάκης», το απόγευμα του Σαββάτου, στην ομιλία του προέδρου του Συνδυασμού (και υπό παύσιν δημάρχου Ιθάκης) κ. Γιάννη Κασσιανού.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ιθάκης».

Αρχικά αναφέρθηκε στον λόγο της παύσης του, λέγοντας πως ο μοναδικός λόγος που παύθηκε ήταν το ότι μετάθεσε μια υπάλληλο σε μια άλλη υπηρεσία, χωρίς να προβεί στις νόμιμες διαδικασίες. «Με ό,τι άλλο σας βομβαρδίζουν τ' αυτιά, εδώ και τρία χρόνια, είναι όλα “κουραφέλα”», είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε:

«Και εγώ και οι σύμβουλοι του συνδυασμού “Αναγέννηση της Ιθάκης”, δεν είχαμε ποτέ αναμειχθεί με τα κοινά και στόχος μας ήταν να προσφέρουμε στον τόπο μας. Η κατάσταση που αντιμετώπισα μου προκάλεσε “αηδία”. Τον τρίτο μήνα έπρεπε να ενημερώσω τους συμβούλους μου και να σηκωθούμε να φύγουμε.

Δεν μπορεί, εν έτει 2010, την παραμονή των εκλογών, να χρειάζεται να χωρίζω από άγριο καυγά, δύο άτομα που ο ένας κρατούσε ένα ξύλο κι ο άλλος ένα σίδερο και τελικά να πηγαίνουν αυτόφορο και μαζί και γω ως μάρτυρας.

Η εικόνα αυτή, που την αντιμετωπίζουμε πάρα πολύ συχνά, ανήκει στην εποχή των σπηλαίων.

Δεν μπορεί να κάθομαι παραθαλάσσια να τρώω σαν επισκέπτης και ν' ακριβοπληρώνω τον αστακό, και δίπλα στο τραπέζι, να χύνονται λύμματα βόθρων στο λιμάνι...

Δεν μπορεί, να κλείνει ο εστιάτορας το δρόμο με τα τραπεζοκαθίσματά του, κι όταν του λέω να τα πάει μέχρι εκεί που του έχει παραχωρήσει ο Δήμος, να μου απαντάει ...“εγώ όμως σε ψήφισα...” -Μη με ξαναψηφίσεις ρε φίλε, αλλά πήγαινε τα τραπέζια σου στη θέση τους...

Αυτές τις καταστάσεις και τις συμπεριφορές, δεν τις βλέπεις πουθενά στον κόσμο.

Δεν μπορεί να πηγαίνει ο πολίτης στον υπάλληλο να πάρει ένα χαρτί, που βγαίνει σε τρία λεπτά και να του απαντά, να περάσει σε τρεις μέρες... Ενώ μ' ένα “καλό δωράκι” να το παραλαμβάνει αμέσως...

Oσον αφορά το λογιστήριο του Δήμου ...τον τρίτο μήνα από τη στιγμή που ανάλαβα, έπρεπε να έχουν περαστεί χειροπέδες τουλάχιστον σε τρία άτομα...

Oλα αυτά δεν συμβαίνουν σε καμιά Χώρα....

Εκτός από από την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου, και του λογιστηρίου του Δήμου, για να μπορεί να λειτουργεί ο Δήμος, το πρώτο και απαραίτητο βήμα για να μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, είναι το κτηματολόγιο.

Δεν μπορεί να χρειάζεται να τσιμεντοστρώσεις ένα δρόμο και να μη γνωρίζεις το πλάτος που ανήκει στο Δήμο. Δεν μπορεί, να πρέπει να φτιάξεις μια λιθιά και να μη γνωρίζεις αν ανήκει στο Δήμο.

Δεν μπορεί να χρειάζεται να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος για το παλάτι του Oδυσσέα και να πρέπει να αποδείξεις πως ανήκει στο Δήμο. Εχει δικαίωμα ο πολίτης να γνωρίζει, τι ανήκει στον ίδιον, τι ανήκει στο Δήμο, τι ανήκει στο Δημόσιο, τι ανήκει στη δασική υπηρεσία, τι ανήκει στην αρχαιολογία, να γνωρίζει καλά πως η θάλασσα δεν του ανήκει, οι παραλίες δεν του ανήκουν, τα ρέματα δεν του ανήκουν ...και τόσα άλλα...

Προσπάθησα την εφαρμογή του κτηματολογίου με πολύ πόλεμο. Δεν υπάρχει όμως περίπτωση, το κτηματολόγιο θα το πραγματοποιήσω για το Θιάκι. Αφού τόσα χρόνια δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει το κράτος, με ποιό δικαίωμα δεσμεύει την ανάπτυξη των Δήμων; Γιατί να μην αφήνει τους Δήμους να το εκτελέσουν;

Αν προσέξετε, οι Χώρες που δεν υφίστανται αυτή τη στιγμή κρίση, είναι οι Χώρες που έχουν αυτονομία οι Δήμοι. Δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ένα βήμα ανάπτυξης χωρίς κτηματολόγιο.

Εξίσου σημαντικό βήμα και απαραίτητο είναι το χωροταξικό, όπου τελικά μέσα στη βδομάδα έρχεται η εταιρία που εξελέγει για την εκπόνηση της μελέτης του χωροταξικού του Δήμου Ιθάκης και αρχίζει το σχεδιασμό.

Πώς θα αγοράσει κάποιος, ένα κομμάτι γη να χτίσει, όταν γνωρίζει ότι ο διπλανός του είναι ελεύθερος να φτιάξει σταύλο; Πώς μπορεί να σχεδιαστεί η διάνοιξη ενός δρόμου, ακόμη κι αν ξεπεραστούν άλλα εμπόδια, αν δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η τοποθεσία που ξεκινάει και τι θα γίνει εκεί που πρόκειται να τελειώσει.

Επόμενο πολύ σημαντικό θέμα, είναι η συγκοινωνία. Oχι μόνο με καράβια. Αλλά και με άλλους τρόπους, όπου υπάρχουν πάρα πολλοί. Το υδατοδρόμιο είναι απαραίτητο. Το αεροδρόμιο για προσγείωση μικρών αεροσκαφών είναι κι αυτό απαραίτητο. Εξ' άλλου η πιο βέβαιη λύση είναι η συμμετοχή πολλών, για την αγορά ενός μικρού πλοίου για μόνιμη σύνδεση με πλατυγιάλι.

Χωρίς αυτά τα τρία, η Ιθάκη δεν πάει πουθενά. Και τα τρία, δηλαδή κτηματολόγιο, χωροταξικό και συγκοινωνίες, είναι άκρως απαραίτητα και δεν μπορούμε να μιλάμε για τίποτε άλλο, πριν από αυτά. Μετά από αυτά, μπορούμε να μιλήσουμε για ανάπτυξη και εξέλιξη του τόπου.

Για να πάει η Ιθάκη μπροστά, απαραίτητη όμως, είναι η συμμετοχή όλων των πολιτών και ειδικά των νέων. Oι νέοι οφείλουν με τη δική μας παρουσία και υποστήριξη να δημιιουργήσουν το μέλλον τους».

Στο τέλος ο Γιάνναρος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στους παρευρισκόμενους όπου εδέχτηκε ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο σύμβουλος του συνδυασμού «Αναγέννηση της Ιθάκης» Διονύσιος Γρίβας, ενώ στο τέλος ακουλούθησε διαλογική συζήτηση.