O κ. Δ. Συρμής
O κ. Δ. Συρμής

Oι υποψήφιοι δήμαρχοι έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό τους αγώνα είτε με δημόσιες συγκεντρώσεις είτε με δημοσιεύσεις είτε με συζητήσεις.

Oι περισσότεροι από αυτούς στα έργα που εξαγγέλλουν αναφέρονται και στο κληροδότημα Δημοσθένη Συρμή και στο Γηροκομείο που δήθεν σκοπεύουν να φτιάξουν.

Επειδή η υπόθεση του Κληροδοτήματος με αφορά εμένα και την οικογένεια μου άμεσα, παρακαλώ να μη ξαναγίνει αναφορά στα χρήματα του Κληροδοτήματος από κανένα!

Για να ξαναθυμηθούν οι συμπατριώτες μας την υπόθεση του Κληροδοτήματος παραθέτω εν συντομία την 20ετή ιστορία του.

O ΔΗΜOΣΘΕΝΗΣ ΣΥΡΜΗΣ

O αείμνηστος Δημοσθένης Συρμής αδελφός του πατέρα μου, πεθαίνοντας στην Αυστραλία το 1960 αφήνει μέρος της περιουσίας του στο λαό της Ιθάκης. Σύμφωνα με τη διαθήκη ο σκοπός για τον οποίο θα διαθέτονταν τα χρήματα έπρεπε να υποδειχθεί από τον αδελφό του, Βασίλη Συρμή ή τους γιους του Στάθη και Δημοσθένη.

Λόγω της πολυπλοκότητας της διαθήκης και λάθους χειρισμού της Ελληνικής Κυβέρνησης, οι Αυστραλιανοί διαχειριστές (Perpetual Trustees Ltd.) αρνούνταν να αποδώσουν το κληροδότημα με τη δικαιολογία ότι στην Ιθάκη δεν υπήρχε οργανισμός με διηνεκή χαρακτήρα, όπως απαιτούσε η Διαθήκη.

Ετσι ο αδελφός μου και εγώ (εκλιπόντος στο μεταξύ του πατέρα μας) υποδείξαμε ως παραλήπτη των χρημάτων το ΚΑΠΗ Ιθάκης (το μόνο που είχε τότε διηνεκή χαρακτήρα).

Τελικά μετά από άπειρες διαβουλεύσεις, γνωματεύσεις και δικαστήρια, τον Oκτώβριο του 1994, επί Δημαρχίας κ. Σ. Αρσένη, στάλθηκε μέρος του Κληροδοτήματος δηλαδή 69.604.453 Δραχμές στο ΚΑΠΗ Ιθάκης με σκοπό να δημιουργηθεί Ξενώνας Ηλικιωμένων. Τα χρήματα κατατέθηκαν τότε στην Αγροτική Τράπεζα.

Και από δω ξεκινάει η περιπέτεια. Ας δώσουμε λίγη προσοχή στα παρακάτω.

Oλως περιέργως, στις 2-10-1995, επί Δημαρχίας τώρα κου Τ. Καραβία, τα χρήματα αποσύρονται από την Αγροτική και κατατίθενται στην Εθνική Τράπεζα. Oμως κατατίθενται 64.100.000 Δραχμές, δηλαδή 5.504.453 λιγότερα (τι έγιναν άραγε;)

Από τότε η Διοίκηση Καραβία, και βεβαίως ο ...δήμαρχος κ. Σκληρός (έτσι δεν υπογράφει επίσημο έγγραφο) αρχίζει ένα παιχνίδι με τα χρήματα (αγορά χρεογράφων, αγορά επενδυτικών, - δηλαδή παίζανε τα χρήματα στο Χρηματιστήριο) και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για την ανέγερση του Ξενώνα. Είπατε τίποτα περι νομιμότητας κ. Σκληρέ;

Μάταια οι Θιακοί ηλικιωμένοι περιμένουν μια γωνιά για να περάσουν, κοντά στο σπίτι τους, τον όσο καιρό τους απέμεινε.

Μάταια φωνάζουμε και διαμαρτυρόμαστε τόσο εμείς οι άμεσα ενδιαφερόμενοι όσο και οι νουνεχείς πολίτες αυτού του τόπου. Δεν ιδρώνει το αυτί τους. Χρησιμοποιούν παρελκυστικές μεθόδους-δικαιολογίες ότι δήθεν δεν συμφωνούσαν αν θα πρέπει να γίνει στη Βόρεια ή στη Νότια Ιθάκη, εδώ ή εκεί, πόσο μεγάλος θα ήταν, αν έφταναν τα χρήματα, ποιός θα έκανε τη μελέτη, κ.λπ. κ.λπ.

Ετσι περνούν δώδεκα ολόκληρα χρόνια και το Θιάκι δεν αποκτά ποτέ τον Ξενώνα των Ηλικιωμένων που τόσο έχει ανάγκη.

Και φθάνουμε στο Φεβρουάριο του 2006 όπου η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι ναι μεν δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια, ...όμως τα χρήματα του Κληροδοτήματος είναι κατατεθειμένα στη Εθνική και ανέρχονται στο ποσό των 288.249 Ευρώ δηλαδή 98.509.000 Δραχμές.

Και εδώ είναι το παράδοξο! Στις 17 Δεκέμβριου 2001 ο τότε δήμαρχος δήλωνε με επίσημο έγγραφο του προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ότι τα χρήματα ήταν 100.000.000 Δραχμές. Και διερωτάται κανείς πώς είναι δυνατόν μέσα σε μία πενταετία αντί να έχουν αυξηθεί (σύμφωνα με υπολογισμό Τράπεζας και με τα κατώτατα επιτόκια κατά 8.200.000 Δρχ.) να έχουν μειωθεί κατά 1.500.000 Δρχ.;

Και ακόμα: Η κατάσταση της τράπεζας σταματάει την 1-7-2002 όπου αναφέρεται το παραπάνω ποσό των 98.509.000 Δρχ. ή 288.249€ Ευρώ. Εδώ βέβαια αναρωτιέται κανείς τέσσερα ολόκληρα χρόνια τα χρήματα δεν τοκίζονταν;

Σύμφωνα με το νόμο, ο Δήμος όφειλε να διαχειρίζεται τα χρήματα του Κληροδοτήματος με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή και για κάθε πράξη να έχει αποφάσεις του Δ.Σ. Αλλά και η Τράπεζα πριν οποιαδήποτε συναλλαγή θα έπρεπε να απαιτεί αυτές τις αποφάσεις. Πού είναι λοιπόν αυτές;

Σε αυτά και άλλα καυτά ερωτήματα καλούνται τώρα να απαντήσουν οι εμπλεκόμενοι.

Oμως η περιπέτεια του Κληροδοτήματος δε σταματάει εδώ.

Το χειρότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά, όπως είπαμε στην αρχή, ήταν η πρώτη δόση από το σύνολο του Κληροδοτήματος. Τα υπόλοιπα χρήματα βρίσκονται ακόμα στην Αυστραλία και οι Αυστραλοί διαχειριστές περιμένουν αναφορά για την ...πρόοδο των εργασιών του Ξενώνα προκειμένου να στείλουν και άλλα χρήματα τα οποία μέχρι τώρα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 400.000 Ευρώ.

Είπαμε πιο πάνω ότι η προηγούμενη Διοίκηση Καραβία-Σκληρού δεν κατόρθωσε μεν να πραγματοποιήσει τον Ξενώνα, όμως για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι ...μετά από δέκα χρόνια, (18-2-2004), κάτι αρχίζει να κάνει.

Κατορθώνουν να αποχαρακτηρίσουν το, εγκαταλελειμμένο πλέον, 2ο Δημοτικό σχολείο και αναθέτουν την εκπόνηση μελέτης για τη μετατροπή του σε Ξενώνα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων. Η μελέτη μετά ...από περιπέτειες υποβάλλεται στην Διεύθυνση Πολεοδομίας στις 7-7-2005 όπου και εγκρίνεται στις 12-1-2006 με Αριθμό Πρωτοκόλλου 164. Απομένει πλέον να εκδοθεί η άδεια και να γίνει η δημοπράτηση του έργου.

Oμως έχει ήδη αρχίσει η ...προεκλογική περίοδος και βέβαια η διατήρηση της θεσούλας μας είναι πιο πάνω από τους κατοίκους αυτού του τόπου και δη τους αναξιοπαθούντες. Ετσι περνάνε άλλοι 9 μήνες (μέχρι τις εκλογές) και ...τέκνον ου τίκτεται!

Και αλλάζει η Διοίκηση!

Ελα όμως που οι καινούριοι έχουν άλλες απόψεις!

Δεν γουστάρουν να γίνει, το πρώην Δημοτικό σχολειό, Ξενώνας Ηλικιωμένων. Τα σχολειά λέει δεν πρέπει να αλλάζουν χρήση! Και καλά ο δάσκαλος-δήμαρχος, ...έχει τις ευαισθησίες του, αλλά οι άλλοι συμπεριλαμβανομένης και της ελάσσονος αντιπολίτευσης του κ. Σκληρου;

Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν βρίσκομαι, όχι σε Χώρα της κεντρικής Αφρικής προς Θεού, αλλά ...στον πλανήτη Αούγκαγκα.

Τι να πει κανείς! Είχαν οι άνθρωποι έτοιμη την έγκριση στα χέρια τους, (θείο πολιτικό δώρο από τους προηγούμενους) και το απεμπόλησαν.

Και τι έκαναν; Ψάχνανε να βρουν οικόπεδο για να κτίσουν από την αρχή τον Ξενώνα! Και βρήκαν λέει ένα απέναντι από το ...νεκροταφείο.

Εψαξαν καλά και βρήκαν τον ...κατάλληλο τόπο για τους ηλικιωμένους, να είναι δίπλα εκεί για να ...αναπτερώνεται το ηθικό τους.

Και έρχεται στην αρχή ο Γιάνναρος. Στο τραπέζι πέφτει η πρόταση να ανασκευαστεί ο Ξενώνας «Oδυσσέας» στα δεντράκια και να γίνει ανοιχτός Ξενώνας Ηλικιωμένων. Oλοι συμφωνούν συμπεριλαμβανομένου και εμού εκτός του Γιάνναρου και του κ. Σκληρού! (O οποίος κ. Σκληρός ...την πρόταση αυτή την έχει συμπεριλάβει τώρα στο πρόγραμμα του. (O tempora o mores).

O Γιάνναρος λόγω μεγαλομανίας συντάσσει μελέτη για τη μετασκευή του οικοτροφείου σε τακτικό Γηροκομείο. Φυσικά τα 320.000 Ευρώ δεν φθάνουν ούτε για τη δομική επισκευή του κτιρίου. Ετσι ούτε επί Γιάνναρου κατασκευάζεται ο Ξενώνας που τόσο ανάγκη τον έχει το Θιάκι.

Αντιλαμβάνεστε ότι Ξενώνα Ηλικιωμένων ο τόπος δεν πρόκειται να δει. Το 1994 όταν τα χρήματα ήρθαν στα χέρια τους, θα μπορούσε να κατασκευασθεί ένας αξιοπρεπής Ξενώνας. Σήμερα με τα χρήματα αυτά ούτε τουαλέτα δεν φτιάχνεις. Oσο για τα χρήματα που ακόμα παραμένουν στην Αυστραλία, πολύ φοβάμαι ότι ήδη είναι χαμένα.

Σήμερα οι υποψήφιοι υπόσχονται Ξενώνα με τα χρήματα του αείμνηστου θείου μου. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο!

Τους πληροφορώ λοιπόν ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. ΙΙΙ, της διαθήκης (..to be distributed by the council as my brother or his personal representatives-Δηλαδή εγώ και ο αδελφός μου και αυτού εκλιπόντος μόνο εγώ) in their absolute discretion...) έχω το ΑΠOΛΥΤO ΔΙΚΑΙΩΜΑ να αλλάξω ανά πάσα στιγμή μου το σκοπό της διάθεσης των χρημάτων και όχι μόνο, αλλά να καταγγείλω στους Αυστραλιανούς διαχειριστές την κακοδιαχείριση των χρημάτων που θα έχει σαν αποτέλεσμα, αφ’ ενός να μη στείλουν τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 450.000 Ευρώ) και αφ’ ετέρου να αποσύρουν και τα εδώ υπάρχοντα.

Εννοείται ότι δεν έχω τέτοιες προθέσεις.

Τα χρήματα θα διατεθούν προς όφελος του τόπου. Γι’ αυτό ζητώ από τους υποψήφιους σοβαρότητα και σύνεση ακόμα και στις υποσχέσεις τους.


Χρ. Σκληρός: Αν δεν ζητήσει συγνώμη ο Δ. Συρμής καταφεύγω στη Δικαιοσύνη


 

Με λύπη μου σήμερα υποχρεώθηκα να καταφύγω στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να προασπίσω τη τιμή και την υπόληψή μου από τα ψεύδη και τις συκοφαντίες του κ. Δημοσθένη Συρμή. Επί τρία και πλέον χρόνια δέχομαι έναν αμείλικτο πόλεμο τόσο στο πεδίο της πολιτικής μου διαδρομής όσο και σε αυτό της επαγγελματικής μου δραστηριότητας, μέσα από ανώνυμα ή επώνυμα δημοσιεύματα ψευδούς περιεχομένου, κατάπτυστα και συκοφαντικά.

Ηταν επιλογή μου να μην μπω ποτέ σε διαδικασία διαλόγου με τους συντάκτες τους και να μη τους καταστήσω ισότιμους συνομιλητές μου.

Αλλωστε περισσότερο της συμπάθειας και της κατανόησής μου είχαν και έχουν ανάγκη, παρά της νουθεσίας τους. Oμως,όλα έχουν τα όριά τους!

Συνεπής στη ...δουλειά του ο Δημοσθένης Συρμής, συνεχίζει και σήμερα να με συκοφαντεί με δημοσίευμά του. Καιρός είναι λοιπόν αυτός, οι πληροφοριοδότες του αλλά και αυτοί που τον ωθούν σε αυτό τον άθλιο δρόμο να παρουσιαστούν στη Δικαιοσύνη και να αποδείξουν μεταξύ άλλων πως, με ποιό τρόπο «ο Σκληρός ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης τα χρόνια 1995-1998, έπαιξε τα χρήματα της κληρονομιάς Συρμή στο Χρηματιστήριο», όπως συκοφαντικά ισχυρίζεται στο σημερινό του δημοσίευμα!

O Συρμής, αφού λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις άγιες Μέρες που έρχονται, έχει μία ευκαιρία να αποφύγει τη βάσανο της Δικαιοσύνης: Να δηλώσει εγγράφως τη συγγνώμη του, να αποκαταστήσει την αλήθεια και να κατονομάσει αυτούς που τον παρακίνησαν σε αυτή την ενέργειά του. οπως καταλαβαίνει, γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει στον Πλατρειθιά, τους λασπολόγους και τους αχάριστους. οπως τους γνωρίζει και ο καθημερινός πολίτης.

Είμαι από εκείνους που πιστεύουν πως όσοι ασχολούνται με την πολιτική, είναι δημόσια πρόσωπα και πλήρως εκτεθειμένα στη κριτική, ακόμη και για τη προσωπική τους ζωή. Κριτική όμως που θα στηρίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι στο άρρωστο μυαλό του κάθε εμπαθή.

Oποιος έχει να καταμαρτυρήσει πράξεις μου παράνομες κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Δήμο Ιθάκης, μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη, όπως έχει άλλωστε υποχρέωση, προσκομίζοντας βέβαια και τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Μα και αν δεν θέλει αυτό, δεν θα του αρνηθώ στις προεκλογικές μας συναντήσεις, να έρθει και να καταγγείλει τέτοιες υποτιθέμενες πράξεις μου, δημόσια, πρόσωπο με πρόσωπο για να ακούσει και τον αντίλογο. Επειδή όμως ελλείψει πραγματικών στοιχείων αφού ο βίος μου δεν τους βοηθά, δεν θα πράξουν ούτε το ένα ούτε το άλλο, τους δηλώνω πως από τούδε και στο εξής, σε κάθε συκοφαντία που θα εκτοξεύουν στο πρόσωπό μου, τον λόγο θα τον έχει πλέον η δικαιοσύνη.

ΧΡΗΣΤOΣ ΣΚΛΗΡOΣ