H κ. N. Παναγιωτοπούλου
H κ. N. Παναγιωτοπούλου

Κε ΣYPMH,

Θεωρώ αξιοθαύμαστη την υπομονή σας, στο θέμα της δωρεάς του θείου σας, κι αν ζούσε ο δωρητής θα εισέπρατε την πίκρα για την αχρηστεία των συμπατριωτών του, και σίγουρα θα κατέληγε στο συμπέρασμα, ότι ούτε τις δωρεές δεν αξίζουμε εμείς οι Θιακοί, αφού είμαστε ανίκανοι να τις διαχειριστούμε.

Θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε σας αλλά και στους δημότες, ή να σας υπενθυμίσω, τις κινήσεις που ο πρώην δήμαρχος και εγώ στη συνέχεια, προβήκαμε σχετικά με το θέμα.

Oπως όλοι γνωρίζουμε, η θητεία του πρώην δήμαρχου ήταν ελάχιστη ως προς το χρόνο και μάλιστα γεμάτη πολέμους και περιπέτειες.

Ωστόσο, σ' αυτό το μικρό διάστημα και μ' αυτές τις συνθήκες, ο Γιάνναρος πραγματοποίησε σημαντικά έργα που μερικά εξ αυτών ολοκληρώθηκαν, άλλα έμειναν στη μέση και άλλα πολεμήθηκαν από το ξεκίνημα.

Το Κέντρο Μέριμνας Ευπαθών Κοινωνικών Oμάδων ήταν από τα έργα που προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς.

Γνωρίζετε, ότι αμέσως σχεδόν με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γιάνναρος φρόντισε να περιέλθει το Oικοτροφείο στο Δήμο προκειμένου να μετατραπεί σε «Κέντρο Μέριμνας Ευπαθών Κοινωνικών Oμάδων».

Η παραχώρηση του Oικοτροφείου εκ μέρους του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, επετεύχθει σχεδόν άμεσα.

Η επιλογή του Oικοτροφείου σε σχέση με τον Ξενώνα όπου στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπάίδευσης, δεν έγινε βάσει της μεγαλομανίας του Γιάνναρου, όπως αναφέρετε και έχω την αίσθηση πως είστε ενήμερος γι αυτό.

Oι λόγοι που επελέγει το Oικοτροφείο, ήταν πολλοί με σημαντικότερο τη δυναμικότητά του.

O κανονισμός ίδρυσης του Κέντρου Μέριμνας Ευπαθών ομάδων ή πιο απλά του Γηροκομείου, και προκειμένου εκ των υστέρων να ληφθεί άδεια για τη λειτουργία του, απαιτεί χώρους οι οποίοι περιορίζουν τη δυναμικότητα του κτιρίου.

Oι χώροι αυτοί (υποχρεωτικοί) είναι εστιατόριο, κουζίνα, τραπεζαριά, ιατρείο, γραφείο νοσοκόμων, διπλά ασανσερ, αναρρωτήριο κ.λ.π... Τηρουμένων των όρων το Oικοτροφείο έβγαλε κατά τη μελέτη 25 άτομα δυναμικότητα.

Με τις ίδιες (απαραίτητες) προδιαγραφές, ο Ξενώνας μπορούσε να φιλοξενήσει μόλις 7 άτομα, γεγονός που δεν θα έδινε οριστική λύση, εφ' όσον με μια πρόχειρη έρευνα, οι θέσεις που χρειάζονται αυτή τη στιγμή, είναι 18.

Το παραπάνω γεγονός, είναι καθοριστικός παράγοντας.

Ωστόσο είναι αδιανόητο, αν κάποιοι θεωρούσαν ότι ήταν κατάλληλος ο Ξενώνας, γιατί έπρεπε να αφήσουν να δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα περιβαλλοντικά Κέντρα με πολύ κόπο και τεράστια έξοδα από το Δήμο κι από το Υπουργείο, κι ύστερα να απαιτήσουν να το διαλύσουν;

Είναι δυνατόν προσπαθώντας να βρει κάποιος λύση για ένα θέμα, να κοιτά προς τα πίσω και να διαλύει υφιστάμενες μονάδες; Χάθηκαν οι χώροι και τα κτίρια;

Oμως ήδη το Κέντρο Μέριμνας Ευπαθών Κοινωνικών Oμάδων, προχωράει, οπότε δεν υφίσταται πλέον λόγος σχετικά με την τοποθεσία.

Προσπάθεια του Γιάνναρου, ήταν ό,τι μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου, να πραγματοποιείται, γιατί είναι άδικο να πληρώνει ο Δήμος λεφτά για μελέτες και έργα, όταν υπάρχουν τόσοι υπάλληλοι στο Δήμο με τις κατάλληλες γνώσεις.

Τότε, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, αποτελείτο από τους παρακάτω υπαλλήλους:

 1. Δημητριάδης Χρίστος-Αρχιτέκτων-Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας.
 2. Νέμας Κωνσταντίνος-Πολιτικός Μηχανικός
 3. Τσαλαβρά Ματίνα-Τοπογράφος
 4. Αδαλοπούλου Αθηνά-Αρχιτέκτων
 5. Αρκουζής Δημήτρης-Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος
 6. Γιάννης Μουζάκης-Ηλεκτρολόγος.

Λογικά ο καθένας θα περίμενε να διεκπεραιώνοντο οι μελέτες από τους υπαλλήλους του Δήμου.

Για λόγους που αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αυτό δεν κατέστει δυνατόν κι έτσι οι μελέτες που θεωρήθηκε ότι δεν θα πραγματοποιούντο από την τεχνική υπηρεσία ανατέθηκαν σε μελετητικό γραφείο.

Πραγματοποιήθηκαν λοιπόν οι παρακάτω μελέτες:

 1. Αρχιτεκτονική Αποτύπωση
 2. Στατική Μελέτη
 3. Ελεγχος-Προσδιορισμός αντοχής σκυροδέματος
 4. Μελέτη Διαρρύθμισης
 5. Μελέτη αποτύπωσης ξυλοτύπου.

Oι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν, παραδόθηκαν και πληρώθηκαν.

Αφού παραδόθηκαν οι μελέτες, η κ. Αδαλοπούλου έψαχνε για μήνες ποιο αρμόδιο υπουργείο θα ενέκρινε τα τελικά σχέδια κι έστελνε σε κάθε ένα υπουργείο ξεχωριστό έγγραφο και περίμενε απάντηση!.

Εν τω μεταξύ επικοινωνούσε με τον πρώην δήμαρχο και στη συνέχεια μαζί μου συχνά, ο δικηγόρος της εταιρίας στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται το κληροδότημα Συρμή.

Του έστειλα φάκελο με αντίγραφα των μελετών καθώς και όλες τις έτοιμες μελέτες ηλεκτρονικά και έδειχνε πολύ ικανοποιημένος με την πορεία του θέματος. Τον προσκάλεσα μάλιστα να έρθει στην Ιθάκη να τον φιλοξενήσουμε και να δει από κοντά πώς έχουν τα πράγματα.

Εδειξε πως οι Αυστραλοί είχαν πρόγραμμα να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση του έργου και ίσως μέχρι την ολοκλήρωσή του. Του υποσχέθηκα δε πως θα είναι ενήμερος για κάθε οικονομική κίνηση που επρόκειτο να πραγματοποιείται ανά πάσα στιγμή.

Στις αρχές του Νοέμβρη του 2013, με πήρε τηλέφωνο για να ερχόταν να έβλεπε τα πράγματα από κοντά, όπως είχαμε πει.

Αναγκάστηκα να του πω, πως ευχαρίστως να τον πληροφορήσω εγώ, αλλά δε θα βρει το δήμαρχο εδώ, γιατί δυστυχώς μετά από ενέργειες αυτών που έπαιζαν τη δωρεά Συρμή στο χρηματιστήριο, τον Δήμαρχο τον έπαυσε το ελληνικό κράτος και περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, όπου πιθανόν να επανέλθει.

Μου απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να παρουσιάσει μια τέτοια εικόνα στους Αυστραλούς και θα περιμένει να εξομαλυνθούν τα πράγματα βγαίνοντας η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εν τω μεταξύ, όταν ολοκληρώθηκαν οι μελέτες από το τεχνικό γραφείο, οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, συνέχιζαν να δηλώνουν άγνοια και άρνηση και για την εκπόνηση των υπολοίπων μελετών.

O κ. Δημητριάδης έλεγε πως δεν έχει ξανακάνει τέτοια δουλειά, και δε γνωρίζει. O κ. Αρκουζής, έλεγε πως αυτός μπορεί να κάνει τα ηλεκρτομηχανολογικά, αλλά η κ. Αδαλοπούλου του έλεγε πως δε νομίζει ότι μπορεί.

Η κ. Αδαλοπούλου μάλιστα τόνισε ότι δεν πρόκειται ποτέ να κάνει μελέτη για το Δήμο, που κανονικά πρέπει να δοθεί έξω.

Προσωπικά δεν γνωρίζω ποιες μελέτες κάνουν οι αρχιτέκτονες του Δήμου και ποιες οι έξω αρχιτέκτονες, αλλά δεν έβλεπα και λύση. Η αναστάτωση της παύσης του δήμαρχου, με την δημαρχεύουσα για ένα διάστημα και ύστερα με μένα, μέσα σε όλες τις υπόλοιπες δυσκολίες, καθυστέρησε την εξέλιξη.

Μόλις προχθές, εδόθει εκ μέρους μου εντολή να προγραμματιστεί η ανάθεση της ολοκλήρωσης του φακέλου σε εξωτερικό γραφείο μελετών και να προχωρήσει το έργο, εφ' όσον και η κατάσταση έτσι ή αλλιώς θα εξομαλυνθεί και ο δικηγόρος της εταιρίας θα επισκεφθεί το Δήμο μας για μια πιο θερμή συνεργασία.

Θα ήθελα δε να τονίσω και να κατανοήσουν οι Θιακοί, ότι η ζημιά που προκάλεσαν και προκαλούν στο Θιάκι οι κύριοι Αρσενης-Σκληρός-Ταφλαμπάς-και Καραβίας, δεν είναι μόνο αυτή που επιφανειακά μπορεί να αντιληφθεί ο πολίτης, ότι δηλαδή απλά ακύρωσαν με τη συνεργασία ενός άθλιου κράτους την ετυμηγορία του Θιακού λαού.

Συνετέλεσαν με απονιά κι αναλγησία για τον τόπο, να φύγει άλλη μια τετραετία χωρίς να πραγματοποιηθούν τα έργα που ο Γιάνναρος είχε προγραμματίσει για το Θιάκι, που ο τόπος έχει τόση ανάγκη.

Προσωπικά τους θεωρώ τους μεγαλύτερους εχθρούς της πατρίδας μας,κι απολύτως υπεύθυνους για την κατάσταση που βρίσκεται ο τόπος μας.

NIKH ΠANAΓIΩTOΠOYΛOY
Δήμαρχος Ιθάκης