H κ. Σμ. Σαρδελή
H κ. Σμ. Σαρδελή

Επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και στους υφυπουργούς κ.κ. Ιωάννη Ανδριανό και Αντζελα Γκερέκου για τα αρχαιολογικά της Ιθάκης έστειλε η έπαρχος Ιθάκης κ. Σμαράγδα Σαρδελή, προτείνοντας να κηρυχθεί το νησί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η επιστολή αναφέρει:

Ιθάκη, 16 Ιουλίου 2014

Προς: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
1. κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, Υπουργό
2. κ. Ιωάννη Ανδριανό, Υφυπουργό
3. κα Αγγελική Γκερέκου, Υφυπουργό

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Υφυπουργέ

Καταρχάς σας εύχομαι συγχαρητήρια για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων, καλή και αποτελεσματική θητεία.

Εχω ενημερώσει επανειλημμένα και τους προκατόχους σας για την κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά, στην Oμηρική Ιθάκη, ένα νησί που αποτελεί σημείο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού και ιστορίας. Παρ’ όλη όμως την πολιτισμική και πολιτιστική προσφορά του ανά τους αιώνες, δυστυχώς ακόμη δεν έχει λάβει τη μέριμνα, τη φροντίδα αλλά και την προβολή που του αρμόζει. Απευθυνόμενη σε σας, ευελπιστώ ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα και θα φροντίσετε αρμοδίως και την Ιθάκη με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Η κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Ιθάκης, αν μη τι άλλο, φαντάζει απαξιωτική για τους προγόνους μας, αφού οι απροστάτευτοι αρχαιολογικοί μας χώροι φθείρονται ανελέητα από το χρόνο και τις καιρικές συνθήκες ή κάποιους ασυνείδητους επισκέπτες και δεν λαμβάνουν ούτε ίχνος κρατικής μέριμνας. Βρίσκονται χωρίς ή με υποτυπώδη σήμανση, δυσπρόσιτοι και παραμελημένοι, παρότι μέσα τους κρύβουν την ιστορία και τον πολιτισμό ενός παγκοσμίου φήμης νησιού.

Ανασκαφές στον Αγιο Αθανάσιο1, Αλαλκομενές2, Σπήλαιο Νυμφών3, βυζαντινά μνημεία4 (Βυζαντινές εκκλησίες Περαχωρίου), παραδοσιακά κτίρια5 (ανεμόμυλοι κ.λπ.), Αρχαολογικά Μουσεία6, έχουν να προσφέρουν στον επισκέπτη χιλιάδες ιστορικές εμπειρίες και μνήμες όμως κείτονται μαραζωμένοι και βουβοί αναμένοντας να λάβουν την ανάδειξη που τους αρμόζει.

Θεωρώ ότι είναι και δική μου υποχρέωση, πρώτα ως κάτοικος Ιθάκης και μετά ως θεσμικό όργανο να απευθυνθώ σε σας, πιστεύοντας ότι θα προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε η Ιθάκη να λάβει τη μέριμνα και την αξία που της αντιστοιχεί.

Επίσης σας προτείνω την ανακήρυξη της Ιθάκης ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Θεωρώ ότι η Ιθάκη το αξίζει, ευελπιστώ ότι θα το προωθήσετε. Η Ιθάκη από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελεί παγκόσμιο σημείο αναφοράς ιστορικά και πολιτισμικά λόγω της Oδυσσειακής της ιστορίας όπως αναδεικνύεται από τα Oμηρικά έπη. Πατρίδα των πατρίδων έχει εμπνεύσει συγγραφείς και ποιητές από τον Όμηρο μέχρι τον Καβάφη και έχει προσφέρει στον πνευματικό χώρο πολύτιμα δείγματα πολιτισμού, ανεξίτηλα στο χρόνο.

Πιστεύω ότι η Ιθάκη, έχουσα μια μοναδική πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα θα πρέπει να λάβει και τυπικά την εξέχουσα θέση που της αρμόζει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη κάτι που θα επιτευχθεί με την ανακήρυξή της σε Μνημείο Unesco.

Σας αποστέλλω συνημμένη σχετική απόφαση του Επαρχιακού Συμβουλίου Ιθάκης από το τέλος του 2007 (δυστυχώς δεν έτυχε της δέουσας προσοχής), η οποία εξηγεί αναλυτικά τους λόγους που στηρίζουν το αίτημα αυτό και την ανάγκη να ενταχθεί η Ιθάκη ως Μνημείο της Unesco.

Η Ιθάκη έχει να δώσει πολλά στην Ελλάδα και στον κόσμο, φτάνει να μεριμνήσετε εσείς, το αρμόδιο Υπουργείο.

Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Σας ευχαριστώ
Με ιδιαίτερη τιμή
ΣMAPAΓΔA ΣAPΔEΛH
Επαρχος Ιθάκης

1: Ανασκαφές στον Αγιο Αθανάσιο-Αρχαιολογικός χώρος μεγάλης σπουδαιότητας. Πρέπει να συνεχιστούν οι ανασκαφές, να προστατευθεί ο χώρος με περίφραξη και να αναδειχθούν και προβληθούν τα μέχρι σήμερα ευρήματα των ανασκαφών.
2: Αλαλκομενές: Σημαντικός αρχαιολογικός χώρος που χρήζει περίφραξης, προστασίας και ανάδειξης.
3: Σπήλαιο Νυμφών: Παρέμβαση του Υπουργείου σας έτσι ώστε ο χώρος να γίνει ξανά επισκέψιμος.
4: Παραδοσιακά κτίρια (ανεμόμυλοι): Πρέπει να διασωθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
5: Βυζαντινά μνημεία (Βυζαντινές εκκλησίες Περαχωρίου): Χρήζουν συνέχισης εργασιών και πλήρους αποκατάστασης.
6: Αρχαιολογικά Μουσεία Βαθέως και Σταυρού: Χρήζουν ανακαίνισης και επέκτασης για να μπορέσουν να αναδειχθούν και να προβληθούν οι αρχαιολογικές συλλογές όπως αρμόζει και επιβάλλεται.