Xώρα που ζεί στο παρελθόν, μέλλον δεν έχει

TA ΠPAΓMATA είναι ξεκάθαρα: Ή ακολουθούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ, ώστε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας μας, ή επιλέγουμε τον δρόμο της εθνικής καταστροφής και οπισθοδρόμησης. Τον δρόμο που σίγουρα επιθυμεί ο κύριος Σόιμπλε!

Χωριστήκαμε σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, αντί να χωριστούμε σε αυτούς που θέλουν αναδιάρθρωση του θλιβερού μας κράτους και σε αυτούς που δεν θέλουν. Σε αυτούς που θέλουν την Ελλάδα δυτικό-ευρωπαϊκή χώρα και σε αυτούς που τη θέλουν μίζερη και τριτοκοσμική.

Σήμερα, ο κύριος Τσίπρας απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι άλλοι έχουν στήσει το σημερινό αδιέξοδο σκηνικό, και άλλοι μας έφθασαν έως εδώ. O αγώνας του για δημοσιονομική χαλάρωση και σεβασμό προς την χώρα μας είναι απολύτως δίκαιος. Η στρατηγική που ακολουθείται είναι λανθασμένη.

Oι αλαλαγμοί, οι γεωπολιτικοί εκβιασμοί, η στάση πληρωμών και τα δημοψηφίσματα το μόνο που κάνουν είναι να δικαιώνουν αυτούς που ισχυρίζονται ότι δεν ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και τελικά ίσως μας αναγκάσουν να υπογράψουμε ένα σκληρότερο μνημόνιο, συνοδευόμενο και από αυστηρό έλεγχο κεφαλαίων. Θα πρέπει επίσης ο κάθε κύριος Φλαμπουράρης να μάθει ότι η αναχρηματοδότηση των ευνομούμενων χωρών γίνεται από τις αγορές και όχι από αέρα κοπανιστό, όπως αυτός διατείνεται. Και επειδή η Ελλάδα δεν είναι ευνομούμενη χώρα, ο δανεισμός της γίνεται μόνο με εγγυήσεις των χωρών της ΕΕ και όχι του Ιραν ή της Ρωσίας.

Στην Ελλάδα της κρίσης, οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από τις εξαγωγές, παρά τη μείωση των μισθών και την υποτίμηση του ευρώ. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται εκ βάθρων αναδόμηση και άμεση εκπόνηση εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού. Το ερώτημα είναι ποιοι θα ηγηθούν μιας εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας. Oι προηγούμενοι ήταν σαφώς ανεπαρκείς αλλά οι σημερινοί, ανυποψίαστοι. Σίγουρα χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό…

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας προκρίνει άδεια κατασκευής τουριστικών κατοικιών στον Αστέρα της Βουλιαγμένης και το ΣτΕ την ανακαλεί γιατί δεν συνάδει με τους δικούς του περιβαλλοντολογικούς κανόνες! Η προηγούμενη κυβέρνηση -έστω με εσκεμμένες παρατυπίες- προέκρινε τις επενδύσεις του Ελληνικού, των αεροδρομίων και των Σκουριών και η σημερινή θέλει να τις ανακαλέσει. Ας τιμωρήσει παραδειγματικά τους πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς που έκαναν τις παρατυπίες. Τα έργα όμως ας προχωρήσουν. Πλούτος, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας δημιουργούνται μόνο από επενδύσεις. Και επενδύσεις δεν γίνονται σε εχθρικό επενδυτικό περιβάλλον.

Σημείωση

Εχουν περάσει 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και είμαστε η μοναδική χώρα που ακόμη ζητάει πολεμικές αποζημιώσεις και αναμοχλεύει εχθρότητες. Άντε να ζητήσουμε αποζημιώσεις και από την Τουρκία για τη Μικρά Ασία! Δυστυχώς, χώρα που διάγει βίο με δανεικά και που ζει στο παρελθόν, μέλλον δεν έχει.

* Επικοινωνιολόγος
-οικονομολόγος