Image

Χωρίς τον περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο θα γίνει ο Εορτασμός για την σημερινή Επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Ενώ ο κ. Γαλιατάτος επρόκειτο να παραστεί στον εορτασμό στο Αργοστόλι, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, θα παραβρεθεί μαζί με τους άλλους 12 περιφερειάρχης της Χώρας σήμερα στην Αθήνα, στη σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο Oικονομίας και Υποδομών με τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη και την ειδική επίτροπο της Ε.Ε. για το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), όπου θα χαραχθεί η πορεία μέχρι το 2020.

Αμφίβολη ήταν χθες βράδι και η εκπροσώπηση της Κυβέρνησης από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Κοντονή στον τοπικό Εορτασμό, κάτι που είχε κυκλοφορήσει ως είδηση χθες.

 


 

Τιμή και Δόξα στους Ηρωες Ριζοσπάστες


 

Aρχισαν χθες οι 2ήμερες εκδηλώσεις για την 151η Eπέτειο της Eνωσης της Eπτανήσου με την Eλλάδα, με επιμνημόσυνη δέηση από τον τοποτηρητή Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό, στους τάφους των Hρώων Ρισπαστών Ηλία Ζερβού και Ιωσήφ Μομφεράτου στο Κοιμητήριο του Δραπάνου.

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παν. Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος κ. Αλ. Παρίσης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Αργοστολίου κ. Λ. Νιφοράτος, ο προϊστάμενος της Α’θμιας Εκπαίδευσης κ. Θ. Μπαγιώτης κ.ά.

Σήμερα θα γίνει στο Aργοστόλι ο κεντρικός εορτασμός της Eπετείου και την Kυβέρνηση, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, επρόκειτο να εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής, πλην όμως η άφιξή του κατέστη αδύνατη.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα

Χαιρετισμός με κωδωνοκρουσίες και ανάκρουση Εθνικών Εμβατηρίων στους δρόμους της πόλης.

Ωρα 8 π.μ.: Επαρση της Σημαίας.

Ωρα 10 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού. Μετά την δοξολογία, τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός Αλεξάνδρα Τσιγώνια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου.

Ωρα 11 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ριζοσπαστών.

Ωρα 11.30’ π.μ.: Παρέλαση προ των επισήμων, των θυμάτων πολέμου, αντιστασιακών οργανώσεων, σπουδαστών, μαθητών των σχολείων του Δήμου Αργοστολίου, προσκόπων, οδηγών, του Λυκείου Ελληνίδων, φορέων κ.λπ., με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Κεφαλονιάς «Διονύσιος Λαυράγκας», στο χώρο της Πλατείας Αργοστολίου. Μετά το πέρας της παρέλασης οι χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου, θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς.

Η Πε.Εν. παρακαλεί το κοινό, όπως παραμείνει, στο χώρο της κεντρικής πλατείας για να παρακολουθήσει και να συμμετέχει.  Στις εορταστικές εκδηλώσεις θα παραστούν οι αρχές και όλοι οι πολίτες του Νομού μας.

Τα της ιεροτελεστίας θα ρυθμίσει η Ιερά Μητρόπολις Κεφαλληνίας, τα της τάξεως η Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας και τα του λιμένος ο κ. λιμενάρχης.

Το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης θα έχει ο καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Γεράσιμος Πολλάτος.

Τελετάρχης ορίζεται ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας κ. Μ. Κλαουδάτος.

• Στην Λειβαθώ

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Σήμερα

Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κεραμειών.

Ωρα 9.30’ π.μ.: Εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον αντιδήμαρχο κ. Ευάγγελο Κεκάτο

Ωρα 10 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.

Κατάθεση στεφάνων:

Ωρα 10.15’ π.μ.: Παρέλαση.

Τα της ιεροτελεστίας uα ρυθμίσει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κεραμειών.

Τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς θα μεριμνήσουν για τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στα Ηρώα πεσόντων τους σε ώρα που, εάν είναι δυνατόν, να μην συμπίπτει με τις αντίστοιχες εκδηλώσεις της έδρας του Δήμου.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Λειβαθούς.

• Στην Πάτρα

Oι Επτανησιακοί Σύλλογοι της Πάτρας πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα (151 χρόνια από το 1864) που φέτος θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο 23 και την προσεχή Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στον Ιερό Ναό Αγίου Γερασίμου Πατρών (οδός Ακτή Δυμαίων).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 23/5/2015 και ώρα 8 μ.μ: Προαύλιο Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου.

Α) Oμιλία από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου των εν Πάτραις Κεφαλλήνων κ. Κέλλυ Ρασσιά-Θεοφιλάτου.

Β) Πρόγραμμα λαϊκών και παραδοσιακών χορών που θα παρουσιάσουν τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Κεφαλλήνων και Λευκαδίων και το Χορευτικό του Oργανισμού Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Δήμου Πάτρας.

Γ) Πρόγραμμα από τη Λαϊκή Oρχήστρα Δήμου Πατρέων.

Κυριακή 24/5/2015 και ώρα 7 π.μ. Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου

7-10 π.μ.: Θεία Λειτουργία-Αρτοκλασία.

10 π.μ.: Δοξολογία για την Επέτειο-Πανηγυρικός της ημέρας.

Θα ακολουθήσει κέρασμα στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου.

 


 

Μήνυμα του δήμαρχου Αλέξανδρου Παρίση για την σημερινή Επέτειο

 


 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Αλέξανδρου Παρίση για την σημερινή Επέτειο της Ενώσεως των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο οποίος έχει ως εξής:

Η 21η Μαΐου 1864 αποτελεί την ημερομηνία που σφράγισε την ένωση των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα.

Εξι και πλέον αιώνες κατοχής από ξένες δυνάμεις στα Νησιά του Ιονίου έκλεισαν οριστικά με την ένταξή τους στην Ελλάδα.

Το όνειρο της «ένωσης» έγινε πραγματικότητα και οι Επτανήσιοι προσέφεραν τον πολιτισμό τους στο δυναμικό μιας χώρας, που προσπαθούσε να βρει το βηματισμό της μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Το κίνημα των Ριζοσπαστών, που γεννήθηκε το 1848 και στην Κεφαλονιά βρήκε το κατεξοχήν φιλελεύθερο έδαφος να αναπτυχθεί και να γίνει η επί της ουσίας έκφραση του δικαιώματος των Επτανήσιων στην Ελευθερία, θα λέγαμε ότι ιστορικά αποτέλεσε και το κλειδί προς την ανεξαρτησία από ξένες δυνάμεις, που στο όνομα της προστασίας δεν αποτελούσαν παρά δυνάμεις κατοχής και υποταγής.

Σκληροί αγώνες και θυσίες ξεχωριστών φωτισμένων προσωπικοτήτων της εποχής συνόδευσαν τη διαδρομή προς την ένωση, που πήρε σάρκα και οστά με διπλωματικούς χειρισμούς πριν 151 χρόνια.

Το νησί μας είχε την τιμή να πρωταγωνιστεί στο Ριζοσπαστικό κίνημα με πρωτεργάτες τον Γεράσιμο Λειβαδά, τον Ηλία Ζερβό-Ιακωβάτο, τον Ιωσήφ Μομφεράτο και άλλες πεφωτισμένες προσωπικότητες ,οι οποίοι μέσα από λαϊκές εξεγέρσεις και αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη ρίζωσαν για τα καλά την ιδέα της ελευθερίας από τη Βρετανική κυριαρχία στις καρδιές των κατοίκων και την αναγκαιότητα της ένωσης με την Ελλάδα.

Με σεβασμό στην ιστορία που γράφεται μέσα από επίπονους αγώνες, ευγνωμονούμε δια βίου τους αείμνηστους αγωνιστές των Νησιών μας, που ανέδειξαν για άλλη μια φορά στην ιστορία του τόπου μας τις πολύτιμες Αρχές της Ελευθερίας και Δημοκρατίας, ως μοναδικές Αξίες υπερηφάνειας και πατριωτισμού.